12 Юли, 2013 12:57 9 687 8

Валери Найденов: Протестът влезе в тебеширения кръг

  • мажоритарен вот-
  • анализ-
  • избори
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Големият френски социален психолог Густав льо Бон пише, че интелектът на една човешка тълпа се равнява на интелекта на най-глупавия индивид в нея.

Ако достигне до екзалтирано гневно състояние, тя реагира само на призиви от рода на "Да го разкъсаме!", "Да го обесим!", Да съборим тази кочина !". Всеки политически манипулатор познава тези механизми на масова психика и ги използва умело. Множеството хора, излезли на протест все още не са тълпа. Те се превръщат в тълпа тогава, когато в тях се инжектира нетолерантност, безотговорност и омраза. Тогава тълпата забравя благородните си цели и се отдава безрезервно на рушенето.

В тези хитрини на властта най-полезна е телевизията. Гледам аз например "Панорама" по БНТ с поредния художествен репортаж за протеста. Прави впечатление сълзливият псевдопоетически тон на репортерката, който потапя в хтоничен унес. Протестът е толкова добър и топъл, той ни люлее като майчината люлка, но изведнъж…о, ужас! Започва "опит да бъде превзет отвътре"!

Ужасно, наистина. Някакви привърженици на мажоритарния вот донасят на площада плакати и започват да ги дават на желаещите, тези заблудени хора. Но храбрият художник Правдолюб Иванов ги грабва разярен и решително ги хвърля в шадравана пред Президентството.

Следва сълзлив телеочерк за героичния Правдолюб, който оказва се бил автор на главния лозунг на протеста: "Мразим ви безплатно". Браво на постановката! Майсторско представяне на бялото за черно и наопаки. Какво изобщо искат протестиращите още от февруари? Искат смяна на системата. Искат мажоритарен вот. Това е най-сериозното оръжие срещу произвола на олигархията. Това искане следва примера на държави като Англия, Франция, САЩ, Канада – все места, където протестиращите мечтаят да попаднат. Според БНТ обаче едно от основните искания на протеста е опит той да бъде превзет отвътре. И обратното – един очевидно хулигански акт според БНТ е смела демократична проява.

Нищо не трябва да пречи на омразата. Омразата е еманация на протеста! Тя е и цел, и средство, и катарзис, и оргазъм! Вече 23 години наблюдавам тази проста технология и не спирам да й се възхищавам. Тя винаги печели! През зимата на 1989-1990г. членовете на БСП бяха 1 милион, а заедно с роднините им те представляваха един солиден електорат, може би около 4 милиона българи. Но поне 90 на сто от тези хора бяха против тоталитарното управление и върхушката около Политбюро. Около половината от тях бяха готови да гласуват за опозицията.

И тогава влезе в сила технологията –страната осъмна разкрасена от една карта с черепи. Омразата и страхът си показаха рогата. Президентът Желев отказа да подпише пакта за ненасилие. Всеобщият подем за демокрация бе заглушен от тревогата, хората се разделиха на "наши" и "ваши, довчерашните приятели започнаха да се мразят заради делата на дедите си. И Политбюро се закрепи начело на БСП и на държавата пожизнено и наследствено.

Точно същото наблюдаваме и сега. Недоволството срещу политиката на Станишев назря най-вече в самия електорат на БСП. Кабинетът на Орешарски взриви остатъците от доверие. Първо, защото той веднага се отказа от предизборното си обещание за ляв завой. И второ, защото състави правителство все от бивши активисти на СДС. Представете си как се изяждат отвътре верните на БСП другари, които отдавна чакат да напреднат в живота!

Затова протестът започна като естествено продължение на пролетните събития, едно общо надигане на леви и десни срещу господарството на олигархията, несправедливия политически модел, зловещия провал на прехода.Съвсем естествено е в тази среда да се раждат най-различни идеи за промяна, да се спори, да има съперничество.

Това е пъстротата на истинската демокрация. Задължителното единомислие е тоталитаризъм. И ето, че пак се включва машината за превръщане на множеството в тълпа.

Кутев съобщава по телевизията, че протестиращите са платени от ГЕРБ. На пръв поглед звучи тъпо, но резултатът е конгениален – изскача лозунгът "Мразим ви безплатно!" И народът пак е разделен на "наши" и "ваши". За да се подсили този ефект, започва противопоставяне на двата протеста. Онзи бил на бедните, безработните, безхаберните. Този е на красивите, заможните, интелигентните. А всъщност поне 80 на сто от протестиращите са едни и същи хора.

В един протест винаги има платени провокатори и манипулатори. Без тях не може да мине масово събитие. Много ясно, че едни работят за БСП, други за Бойко Борисов, а трети за кръга "Капитал". Такъв е законът на властта. Но протестът е общ. Протестът е на народа и той е срещу олигархията.

Върховната цел на протестите е България да стане по-демократична и в нея да се живее по-добре. Единството, което може да отклони народа от тази цел е технология "разделяй и владей". Тезата за по-интелигентен и красив протест тръгна от блогъри, които получават пари от чужди фондации. От еничарите. Техните аги вероятно са разтревожени, че народът не приема източването на България. Харта 2013 узурпира протеста и го връчи в еничарските ръце. Първата дискусия в "Червената къща", която вероятно е и първата проява на хартата, се опита да приспи всякакви тенденции за смяна на избирателната система. На народа не трябва да се дава власт. Неговите искания са глупави. Просто лошата олигархия трябва да се смени с добрата олигархия по най-културен начин.

Какво да кажа в заключение? Сега две групи дърпат протеста на две страни. Бих препоръчал пиесата на Бертолд брехт "Кавказкият тебеширен кръг". Тя е написана по мотиви на старата китайска притча за двете жени, които оспорвали майчинството над едно дете. Съдията им казал да го хванат за ръцете и да дърпат, която издърпа – печели. Но истинската майка пуснала детето, за да не го разкъса. Брехт изгражда върху тази притча една доста по-сложна фабула, нещо като пиеса в пиесата, в която има и колхозници, и нацисти, и феодали, и подкупи, и корумпирани съдии.

Целта на спора не е само дете, а една грабителска приватизация. Истинската майка, Груша, не е дори физиологичната майка. Но тя е тази, която отказва да дърпа детето. Впрочем репортажът по "Панорама" показа, че човекът с плакатите не ги дърпа, той ги пусна смутен и объркан от неочакваната агресия. Докато художникът Правдолюб е яростен, решителен, безкомпромисен. Както подобава на човек, чийто лозунг е омразата.

Казах ли между другото, че пиесата на Брехт е алегория за фашизма?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 петър петров

    1 1 Отговор
    факти бг вие работите за еврейската пропаганда и цензура, така че без да разбирам от мажоритарен вот, щом вие го покдпрепяте значи не е наред. Благодарен съм за наученото.

    Коментиран от #2, #4, #5

  • 2 The Big Boss

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "петър петров":

    Факти.бг стана една от малкото уважавани медии!

    Факта, че платените дрсакачи-тролове-коментатори на партийната олигархия трябва да покриват и тази територия го доказва!

    Успех Пешо!
  • 3 Alexander Anguelov

    1 0 Отговор
    Петров: Колко демократична е пропорционалната/ преференциалната система или неините варианти? Това са несъвместими неща!
    Най-голямата измама на прехода е имено партийния избирателен модел! Демокрация = единствено на мажоритарност. Всичко друго е измама или хитроумна подмяна на демокрацията. Нека не позволяваме да продължават да ни мамият.
  • 4 Сульо

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "петър петров":

    Повече от ясно е, че мажоритарната система ще напълни парламента с мутренски служители.

    Коментиран от #6

  • 5 Петър Кимонов

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "петър петров":

    Адаш, аз съм тъп моторист, моля те да ми обясниш какво означава "еврейска пропаганда"? Щото наш'те партийни бандюги ги знам поименно, ама освен Христос не се сещам за друге еврейски пропагандатор...
  • 6 Петър Кимонов

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сульо":

    Суля, на тебе може и да ти е ясно, ама Валери Найденов е далеч по-капацитет от теб... Ти всъщност си съпротивление, брат...!!!
  • 7 Alexander Anguelov

    0 0 Отговор
    сульо си е сульо:нужно и да мисли човек!
  • 8 Alexander Anguelov

    0 0 Отговор
    Факт: Просперитета на една държава е пряко свързан с избирателния модел: респективно качествата на хората в управлението. Предимствата на Австралийския избирателен модел: кара те да се замислиш и оцениш кой кандидат е по- добър: а това е определящо!