Last news in Fakti

14 Юли, 2013 11:53 6 741 10

Какво ми каза един противник на протестите...

  • протест-
  • контрапротест-
  • слатински
Какво ми каза един противник на протестите... - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един текст публикуван в личния блог на Николай Слатински:

Вчера един колега във Военна академия ми каза нещо, което първоначално не исках да споделям, за да не стане дума пак за нови разделения между протестиращите и не-протестиращите. Но мисля постоянно за това.
Този колега ми каза следното:
 

- Аз съм си червен - като военен, отдал 31 години на армията. И когато ме питат, си признавам честно, че съм за БСП.

Против протестите съм. Но се опитвам да разбера протестиращите. Ходих два-три пъти да ги гледам. В протестите има и много свежи емоции, пълно е с младежи, с веселие, с радостни лица, с карнавалност, голяма част от хората са там просто заради чувството за общност, зарад усещането, че могат да са полезни на страната си.

А ние пред НДК размахваме юмруци, Но пасаран! Венсеремос! Физиономиите ни озлобени, сърдити, като че ли ще водим партизанска война... Няма тръпка, няма позитивни чувства. Някакви мимики от старите ленти!

Но и това не е важно! Виж, Ники, какво си помислих - много от протестиращите сега живеят нормално и с тяхното образование, езици, интелигентност ще продължат да живеят добре, а ако не се получи, ще заминат на Запад.

И те, тези, които живеят никак не лошо, са месец на площадите, водят си децата, стоят под дъжда, лишават се от отдих вечерта и искат промяна.
Единици са тези сред тях, които търсят власт, депутатстване, личен келепир.
Те протестират защото искат промяна на тази вредна политическа система. Искат промяната, въпреки че лично те се справят чудесно или вярват, че в този живот няма да са на дъното.

Добре, тези младежи и тези справящи се в живота хора няма да могат да протестират вечно, ще се уморят, ще бъдат нахулени от всички мрънкачи, от онези бесепари, които са с капаци.

И може и да не успеят.

Но на следващия ден след неуспеха на протестите те пак ще имат добра работа, амбиции, планове и пак ще мислят за реализация на Запад, ако тук не се получи.

А ние, които ще "успеем", които ще ги "победим", които развяваме червените знамена със сърпа и чука, които целите беловласи се събираме до НДК или си седим по къщите и говорим срещу тях... Ние, какво ще правим на следващия ден след неуспеха на протестите?

Много ясно какво, Ники, много ясно - ще си седим бедни, отчаяни, живеещи в блатото, ще търпим корупцията, ще търпим олигарсите, ще търпим богатите си партийни лидери, ще говорим с омраза като се събирам в компании за Станишев, който уби партията, ще гледаме как ни се мъчат децата, как не ги вземат на работа заради герберски, червени или сини калинки, ще псуваме сърдито и ще издигаме юмруци с Но пасаран! и Венсеремос!

И ще се вайкаме, че България си отива, че има калпави управници и се е превърнала в разграден двор..
 

Николай Слатински
  12.07.2013 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alexander Anguelov

    1 1 Отговор
    Факт: Просперитета на една държава е пряко свързан с избирателния модел: респективно качествата на хората в управлението. Предимствата на Австралийския избирателен модел: кара те да се замислиш и оцениш кой кандидат е по- добър: а това е оп

    Коментиран от #5

  • 2 трезво мислещ

    2 0 Отговор
    Жалко за народа,жалко за страната ние закъсняхме прекалено.Народа се събуди тогава когато двора беше разграден,пагубните приватизационни сделки завършени,след като кадърния материал бе изгонен,след като бяха извършени сумати машинации със програми Сапард и евро субсидиите(а сега се оказа едва ли не,че ако няма увеличение на субсидиите за земеделието земеделците ще фалират),след като мафията и държавата срастнаха,след като съдебната система премина в ръцете на престъпноста,след като години наред шуробаджанашките назначения оставиха след себе си една некадърна и неспособна администрация,след като всяка голяма инвестиция трябваше да се претегли и мине първо през София за да има повече заети и работещи и по малко брожения.Продължавам да изброявам,след като циганите станаха основния локомотив на ражадемост и избирателна маса(която определя съдбата ни и така е угодно на управляващите),след като нашите управляващи видяха емигрантската вълна като локомотива на финанси и стимулираха още повече емигрантската вълна и разбиха сумати семейства,след като превърнаха престъпниците и сутеньорите в идеал за подрастващите момчета(бързи пари и хубави коли),след като проституцията се превърна в пътя на прогрес на младите момичета,ОЩЕ ДА ИЗБРОЯВАМ ЛИ или вече сте готови да повърнете.НЕ ДАМИ И ГОСПОДА това не е нито късогледство нито черногледство,КОЙ ВИ ПОДНЕСЕ в жертва на банките,КОЙ ВИ ПОДНЕСЕ в жертва на ЧСИ,КОЙ ВИ ПОДНЕСЕ в жертва на своите строителни фирми(с протекцията н
  • 3 трезво мислещ

    2 0 Отговор
    КОЙ ВИ ПОДНЕСЕ в жертва на своите строителни фирми(с протекцията на политиците,чрез натиск за кредити),КОЙ ВИ ПОДНЕСЕ в жертва на своето безхаберие.ОТГОВОРЪТ Е 24 годишното българско управление,кого ще докарате на чело на държавата с вашите протести,истинските кукловоди ли, или иначе казано собствениците на сегашните кукли.Нямаме малки политически партии с капацитет и опит да управляват страната,този материал изтече преди години, а сега наличния е сформиран от отцепници за които са оставали все трохите но вече и те искат от баницата,което е още по лошо.НИЕ ВСИЧКИ СЕ СЪБУДИХМЕ ТВЪРДЕ КЪСНО, когато не остана какво да спасяваме освен самите нас,спасете себе си или поставете ясни искания с ултиматум а не с кафета,защото революция не се прави на седенка,покажете стойностни хора от протеста като водачи от протестите и преговарящи,но не като онези бляскавите февруарски водачи които се скараха за влияние.Без истински водачи сме за никъде,но и помнещите историята би трябвало да знаят какво сме направили с тези които са били нашите водачи в миналото.Също така без промяна на манталитета и изграждането на ценностна ситема пак сме за никъде,а тези думи за нас присъстват в езика ни като чуждици.Оставям на вас да прецените какво е останало за спасяване,или това сме самите ние,иначе казано да спасим себе си.
  • 4 трезво мислещ

    1 0 Отговор
    Коментар 2 и 3 са свързани коментари.Да се четат като цял.
  • 5 Сульо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Alexander Anguelov":

    А ти от кои мутри си?

    Коментиран от #10

  • 6 Miroslava Marinova

    0 1 Отговор
  • 7 Agent

    1 1 Отговор
    Комунизмът ви е научил само на едно - да мразите и да се страхувате! Животът ви е безсмислен, ако няма от кого да се страхувате и кого да мразите!!!
    С БСП и ДПС напред!!!
    С БСП и ДПС напред!!!
    С БСП и ДПС напред!!!
  • 8 Пацо

    0 0 Отговор
    В България има две големи групи от хора.
    Едната се състои главно от пенсионери, най-вече в провинцията. Те твърдо подкрепят БСП защото смятат, че така ще върнат "доброто старо време" и пенсиите им ще хвръкнат до небето. Те не се интересуват от нищо друго и пет пари не дават за бъдещето на България, защото самите те нямат бъдеще.
    Другите са най-вече младежи главно от София и големите градове. Те твърдо подкрепят ГЕРБ защото смятат, че ако се лепнем сляпо за ЕО и безусловно изпълняваме всички техни прищевки и изгъзици това автоматично, като с вълшебната пръчка на Хари Потър ще вдигне жизнения ни стандарт до този на Англия и Германия.
    По средата има една вече много изтъняла трета група от нормално мислещи хора. Те няма кого да подкрепят и тях няма кой да подкрепи. Затова от доста време се изтичат вън от страната.
    Когато тази група стигне критичния минимум сблъсъка между другите две ще е неизбежен и ще постави България като държава на карта.
  • 9 Anna Georgieva

    0 0 Отговор
    Като чета тоя противник сте май самият Вие господине...Измисляте си врели не кипели....Нека сайта има коментари защо не
  • 10 The Big Boss

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сульо":

    Сульо,

    мутрите не искат мажоритарни избори, а да се запази сегашното положение. МАЛКО СЕ ЗАМИСЛИ!

    Но, ако си на партиина хранилка със задача да пишеш по форумите против истинска промяна в България,
    тогава ПОВЕЧЕ СЕ ЗАМИСЛИ!