14 Юли, 2013 14:46 4 124 0

Мъж поиска оставка на Орешарски от комина на ТЕЦ

  • оставка-
  • комин-
  • протест-
  • тец-
  • игор шабов

Обновена в 22:12 ч.

Мъж поиска оставка на Орешарски от комина на ТЕЦ - 1
Снимки: БГНЕС
Игор Шабов, участник в телевизионния риалити формат „Гласът на България”, се е качил на най-високия комин на ТЕЦ „Земляне” в столицата в знак на протест с искане за оставката на правителството.

Това е станало към 13 ч.

Шабов отказва да слезе от комина, докато премиерът Пламен Орешарски не подаде оставка.
 
МВР подготвя екип от психолози, които да преговарят с Шабов и да се опитат да го убедят да слезе.

Към 15 ч. Шабов все още стоеше на комина. Той няма намерение да скочи оттам, по скоро протестира.

Една от версите е, че той се е качил още през нощта на страховитото място. По-късно се е обадил на близки и познати, за да им каже къде е. Сред първите, на които е позвънил, е бил музикантът Кирил Маричков. 
 
”Аз съм тук на мястото с всички. Игор ми се обади сутринта и ми каза къде се намира. Каза ми, че се е качил на комина на ТЕЦ “Земляне”. Това направо ме шокира. Той ми заяви, че няма да слезе от там, докато премиерът Орешарски не подаде оставка. Аз му казах, че го подкрепям в искането му на оставката на премиера Орешарски, но не го подкрепям в това, че си рискува живота. Помолих го да слиза. Хванах такси и дойдох на мястото. Сега си давам сметка каква височина е това нещо. Тук вече има екипи алпинисти, има полиция, психолози. Вярвам, че го убедихме да слиза. Той е още на комина. Аз седя тук, за да му помагам. Когато слезе, мисли да направи изявление и да се чуят неговите искания”, обясни Кирил Маричков пред агенция Блиц.

 

Час и половина продължи слизането на 35-годишния Игор Шабов и спасителния екип от най-високия комин на столична ТЕЦ, съобщиха от пресцентъра на МВР. Полицейски, медицински и екип психолози от Института по психология на МВР работиха по сигнал за покачил се човек на най-високия комин на столична ТЕЦ в кв. „Овча купел“.
Съобщението в полицията е получено в 12.55 часа и към района веднага са насочени полицейски патрули. Пристигналите психолози в продължение на часове полагаха усилия да убедят мъжа да напусне опасно високото място. В следобедните часове се присъединиха спасители от Столичната служба за пожарна безопасност и защита на населението.
След като мъжът поискал помощ, за да слезе безопасно от комина, те бяха изпратени на място по разпореждане на главния секретар на МВР. В продължение на около час и половина четирима спасители с алпийско оборудване помогнаха на Шабов да се спусне по комина, като го обезопасяваха на всеки от четирите ринга на високото около 150 м съоръжение. 
Минути след 18.30 часа 35-годишният мъж стъпи на земята невредим. С него разговарят психолози от Института по психология-МВР.
Започнала е проверка на охраняващата обекта фирма и на обстоятелствата, при които е станал възможен пробивът в сигурността.

Чувствам се отлично, въпреки че не съм спал от вчера сутринта. Това каза пред журналисти Игор Шабов, цитиран от Агенция „Фокус”. Шабов изказа благодарност на хората, които са му помогнали да слезе. „Гледайки отгоре, не разбирам как съм успял да се кача”, каза Шабов. Той изрази готовност да понесе санкции за действието си. Шабов е носел в раницата си лаптоп и желязна стълба, по която да се покатери до аварийната стълба на комина. 

„Подкрепям абсолютно всички протестни действия, които се случват от 30 дни насам. Реших, че има нужда хората извън София също да се включат в протеста, независимо дали са за или против правителството, защото тяхното мълчание ме обърква и ме кара да се чувствам, че живея в някакъв объркан свят”, каза още Шабов. Той посочи, че е бил приятел на Пламен Горанов – мъжа, който се самозапали пред общината във Варна на 20 февруари - и са пили бира заедно в студентските си години. Той заяви, че не подкрепя акта на самозапалването. На въпроса дали смята за редно своята форма за протест, той отговори положително. 

Игор Шабов остава в ареста на Шесто районно управление, предаде по-късно БНР. Той ще престои там през цялата нощ, а утре ще бъде докладван на прокуратурата по указа за борба с дребното хулиганство и най-вероятно ще бъде глобен.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове