Last news in Fakti

30 Септември, 2022 13:51 2 251 51

Make love, not war

  • избори-
  • война

Това добре, ама на изборите какво ще правим?

Make love, not war - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло МИХАЙЛОВ

Прави любов, а не война… Само да обясня на младите хора – една голяма война в шейсетте години на 20 век роди грандиозното движение на хипитата, въздигна рок- музиката и създаде поп-култура, чието влияние усещаме и до днес. И това всичкото възниква като антивоенно движение. Ще попитате – къде може това да се случи? Там, за където един известен политолог сподели скоро – „ Всички вече разбират, че има две Америки, политическото управление на САЩ, и гражданското общество”! В противовес на една друга ядрена суперсила, където няма гражданско общество, където винаги е решаващо какво ще каже „бащицата”… А, за капак, Щатите губят тази безмислена Виетнамска война, но… не помня американския президент да е предлагал да удари с „тактическа” атомна бомба ..Ханой.. нпр…

Ама, ще кажете, колко много войни са предизвикали тези „ястреби” (така ги определяха при социализЪма) в последните петдесетина години?! Хммм, имаше войни за ресурси, имаше предизвикани, имаше и спасителни (Кувейт, Косово). Но всичките са кървави. Може би затова набързо и неорганизирано приключиха и поредната Афганистанска, да се оправят талибаните сами сега с глада, липсата на лекарства и т.н. Ама бившия окупатор, дето ги изтребваше повече от десет години, ще им доставя газ и жито???

Бих се запитал обаче, като обикновен скромен избирател, малко или много работодател на едни всякакви, които ще влязат в Българския Парламент, а бе колко референдума проведоха краварите в окупирани територии, колко територии присъединиха, колко точно местни аборигени оставиха да умират от глад, къде точно по света в последните 50-60 години заплашваха с атомни бомби? Ама те единствени удариха Япония с апокалипсиса на атома – лошо, много лошо, но пропускате, че евентуална сухопътна инвазия тогава би довела до много повече жертви и от двете страни!

Няма оправдание за нито една война. Има основание да смятаме обаче, че днешната е много по-страшна от тези, които вече са приключили. Особено след изказването, че не е блъф атомна атака в защита на „териториалната цялост” на Империята на злото. В първата четвърт на 21 век?! И обяснете ми, че не схващам, кой точно заплашва територията на путлер? Тази бензиностанция с ядрени ракети?!

Та стигаме до 2 октомври. Не е без значение предходния анализ, защото в нашата мила родина уважението и дори преклонението пред руския народ се бърка в някаква мешавица с коленопрекланянето към „Бащицата”. Ама той, бащицата, дали се казва руски цар, или Сталин, или путлер, винаги ни има за задунайская губерня. А не за равни, дори с малко уважение, че сме им подарили писменост, култура, религия…

Та на втори имаме Избор! Чиста и свята Република, или задунайская губерня. Подчертавам, това не са избори, а Избор. Защото в следващите 2-3 години имаме последен , може би, шанс, да станем равни на европейските народи, или да се върнем в ония времена,когато сме били икономическия център на една западнала,дори пропаднала азиатска империя.

Гласувайте! Демокрацията е голяма глупост, но няма нищо по-добро от нея, измислено да сега (перефразирам Чърчил май). И то – гласувайте умно. Всеки глас дава право на някой си да получава заплата, да създава закони, да форматира нашия, а дори и на децата ни, живот. Ако имате съмнение, дали този, а особено Онзи, играе , лъже или просто краде, дайте гласа си за по-младите, по-образованите. Дори да не са обиграни, те не са в политиката, за да правят пари, това го могат и в частния бизнес, дано да могат и да изчистят авгиевите обори, в които се е превърнала политиката в милата ни родина…

Но… както знаете:

За всичко е виновен лично

Депутатът Христо…


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Касапницата предстои!

    25 11 Отговор
    Огромни колони с руска бойна техника пътяват към Украйна!

    Коментиран от #14

  • 3 12340

    22 14 Отговор
    добре започна....и накрая пак "путлер" крив
    за серсемлъка на бай Ганьо!?...
    Ами,не е !

    Коментиран от #15

  • 4 Путинофил

    15 33 Отговор
    Няма как да станем равни с европейските народи, защото територията е населена предимно с путинофили!
    Не стана ли ясно вече?
  • 5 честен ционист

    18 7 Отговор
    Завалят ли Тополите, ще има време само за един последен, здрав секс.
  • 6 Мечтая си,

    13 9 Отговор
    това на снимката да уцели жълтите павета.
  • 7 Бялата Зеленокоса Гринга

    3 4 Отговор
    И много много семенна бяла течност и бяла домошарска слива да има и в много еротични голи бисексуални тройки да си канена от двойка мъж и жена
  • 8 ВЧЕРА

    23 10 Отговор
    АТОМНИТЕ БОМБИ НЕ СА ЗА УКРАИНА ТЕ СА ЗА САЩ И НАТО ДА СТОЯТ НАСТРАНА, НЕ ИЗОПАЧАВАИТЕ НОВИНИТЕ
  • 9 Псевдоним

    20 8 Отговор
    Абе този май го е яд, че няма да гласуваме за неговата партия.
  • 10 Едно време краварите са

    23 8 Отговор
    присъединявали.
    Сега вече не.
    Щото няма американци в териториите.
    Което не значи че не управляват, както примерно нас. Или Украйна
    Идват с едни пари, правят един преврат, казват на ЕС да го dуха и се сдобиват с колонията мечта.
    Хем има за грабене, хем можеш да накараш хората да се бият за твоя интерес.
  • 11 Путлер

    3 6 Отговор
    Яко лове ще има сега в 15:00 ще ви кажа
  • 12 Ивайло щом не схващаш

    25 9 Отговор
    кой заплашва бензиностанцията явно си много неумен.
    Ще ти кажа - НАТО.
    НАТО преди бяха през три страни (то това и беше смисълът на Източния блок - да е буфер), сега е на границите на Русия.
    Второ, в Полша и Румъния има ракети. Казват че били срещу Иран.
    Аз не вярвам ама ти какъвто се неумен и наивен може и да вярваш.
    Ако не беше започнала тая война ракети щеше да има и в Харков, на едно има няма 300 километра от Москва.
    Айде сега пОмисли с пилешкото си мозъче какво щеше да стане ако Русия беше разположила ракети толкова близо до САЩ?
    Всъщност няма смисъл да се затрудняваш - вече е ставало, Карибската криза.
  • 13 Саше

    15 7 Отговор
    И аз това викам,мейк лъв, нот уар! Но краварите не ме послушаха и направиха Майдана.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хахо

    5 5 Отговор
    Хаха те потихо филските тролове ще пуснат ако имат атома при нас само да угодят на фа шагата
  • 17 От оня свят

    23 5 Отговор
    Ивайло Дебилов по непонятни за здравия разум причини се опитва да изкара Русия империя на злото, като вече Целият Свят знае,, че Империята на злото, Терористична и сатанинска държава е Сащ.

    Човечето се опитва да оневини Империята на злото избиваща милиони хора по целия свят и да се опита да убеди глупаците, че Русия е достигнала до границите на Нафто и се готви да превземе... злото!; злото си е зло и вирее само там, където се е настанил дявола, а това е целокупния Запад.
  • 18 защо

    12 3 Отговор
    "лошо, много лошо, но пропускате, че евентуална сухопътна инвазия тогава би довела до много повече жертви и от двете страни!"
    Жертвите на САЩ в Тихия океан - 51 983 военнослужещи
    Жертвите в Хирошима и Нагасаки /само от бомбардировките/ - над 200 000 цивилни.
    Та, така с аритметиката.

    Коментиран от #35

  • 19 тъпата статия

    9 3 Отговор
    стигнах до момента с виетнамската война и дали америчко са използвали атомна бомба... те не били... кои са единствените л.йна които са използвали атомна бомба? 2 пъти?
  • 20 опълченец

    6 10 Отговор
    САЩ (колкото и цинично да звучи) хвърлиха ядрена бомба над Япония само и единствено, защото само ТЕ имаха ядрено оръжие по това време. Не ми се мисли какво би станало ако Хитлер и Сталин се бяха сдобили с това оръжие преди САЩ, може би сега нямаше да ни има.
    Всичко в статията е написано ясно и точно, с аргументи, не с путлерски опорки.
  • 21 Я па тоя

    16 6 Отговор
    Цитат:
    "И обяснете ми, че не схващам, кой точно заплашва територията на путлер? Тази бензиностанция с ядрени ракети?!"

    От небето ли падате?
    Блокът на НАТО се придвижва на изток, изгражда военната си инфраструктура, включително разполагане на системи за противоракетна отбрана и увеличаване на ударните способности на настъпателните сили.
    Те подготвиха съдбата на пушечно месо за народа на Украйна, реализираха проекта „анти-Русия“, затвориха си очите за разпространението на неонацистката идеология , за кланетата на жителите на Донбас, помпаха и продължават да помпат киевския режим с оръжия, включително тежки.
    След американския преврат 2014 започнаха да подготвят почвата в Украйна за влизане в НАТО, а това означава смъртоносна примка за Русия - и разполагане на ракети на няколко минути от Москва - за разлика от разстоянието на хиляди километри до Вашингтон>!>!
    Ся, нещо схвана ли?

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Азз

    15 5 Отговор
    Във Виетнам много известни фирми например/ BASF / изпробват всякакви химически препарати върху хора,разстения и животни безконтролно.Резултатите все още се усещат.Не са имали нужда от ядрена бомба.
    В съседна Югославия - независима държава използваха обеднен уран.Тепърва излизат резултатите,включително и в България...
    Така,че айде стига с добричките мили кравари...да не се връщаме в началото и изтребените индианци....

    Коментиран от #25

  • 23 опълченец

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "Я па тоя":

    Я ми обясни, ние като членове на НАТО, как точно заплашваме Русия?
    Защо цели 8 години НАТО си чешат топките и не приемат Украйна?
    След като МАЦКВА е най- важната цел, какво пречи ракетите да се разположат в прибалтийските държави, разстоянието е същото, а и трите са членове на НАТО?
    Ако ми отговориш на поне един от въпросите, ще съм благодарен.

    Коментиран от #28

  • 24 Я па ти

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Я па тоя":

    То и Русия искаше да става член на НАТО... Нещо шизофрения и параноя ги е ударила русняците.
  • 25 опълченец

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Азз":

    Стига с този обеднен уран, че ставате смешни. Обедненият уран е метал, чието лъчение е толкова слабо, че се спира от лист хартия. Намира се в сърцевината на снаряда и замества стоманата. Много по- здрав е от стоманата. Боеприпаса с обеднен уран е предназначен да пробива бронирани машини и няма нищо общо с атомната бомба.

    Коментиран от #33, #34

  • 26 Я па тоя

    11 4 Отговор
    Цитат: "къде точно по света в последните 50-60 години заплашваха с атомни бомби?"

    "Сърбия стана самостоятелна държава след разпадането на Югославия. В периода 24 март -10 юни 1999 г. самолетите на 14 страни-членки на НАТО осъществиха освободителната настъпателна въздушно-морска-космическа операция „Съюзническа сила”. Самолетите им извършиха 38 хил. бойни полети, от които 10 хил. бомбардировъчни. Изстреляни са 3000 крилати ракети и са хвърлени около 24 хил. авиобомби, част от тях снарядени с обеднен уран. Всъщност това е радиоактивен изотоп на уран 238, който след разрив на авиобомбата се разпрашава и радиоактивно заразяват местността - периодът на полуразпад на обеднения уран е 4.5 млрд. години!

    Над територията на Сърбия са разпрашени 15-20 т обеднен уран.

    Използването на обеднен уран е потвърдено от тогавашния официален представител на НАТО Джими Шеа и предизвиква силно безпокойствие в редица страни, включително и в Организацията по охрана на околната среда (UNEP) на ООН. Посоченото количество замърсява водата и почвата не само в Сърбия, но и в съседните страни. Установено е, че значително са се увеличили заболяванията както в Южна Сърбия, така и в Ирак, над чиято територия през 1991 и 2003 г. са взривени около 2400 тона такива боеприпаси. Днес смъртността сред населението на Ирак и съседните страни се е увеличила между 8 и 16 пъти. Нещо повече, в Италия заболяват войници, които са служили в Косово само три месеца. Такива случаи има сред военносл
  • 27 Я па тоя

    10 4 Отговор
    ... Такива случаи има сред военнослужащите и в други европейски страни. От 2018 г. в Сърбия подготвят съдебен иск към 14-те натовски държави, бомбардирали страната, за възмездяване на нанесените щети"
  • 28 Я па тоя

    10 4 Отговор

    До коментар #23 от "опълченец":

    Имаш тук американски военни бази - в които не знаеш какво има, имаш и морска граница с Русия.
    ..требЕ акъл.
  • 29 В.В.П.

    6 4 Отговор
    Иво, когато и да идеш на преглед (от психиатър),все ще е късно...
  • 30 Хахаха

    8 4 Отговор
    Краварската подлога яко се е паникьосал:)
    "не помня американския президент да е предлагал да удари с „тактическа” атомна бомба"...а помниш ли как твоите господари пуснаха атомни бомби над Хирошима и Нагасаки или се правиш на ощипана мома
  • 31 Хахахахахахахахахахахахаааааа

    6 2 Отговор
    Е точно хипитата бяха първият ешалон за сриване на моралните ценности, религия, семейство и устоите на обществото. Проповядват и практикуват безразборни полови връзки, наркотици липса на всякаква хигиена, откровен сатанизъм, прикрити като движение против войната под лозунга: - Прави любов, а не война. Другото е ала бала.
  • 32 Истината

    10 4 Отговор
    Напънала се планината и родила мишка или в случая напънал се Иво и родил писквил.
    Коя е единствената държава използвала ядрено оръжие - САЩ и то два пъти
    Коя е единствената държава използвала напалм - пак САЩ
    Коя държава е убила най много цивилни - САЩ води убедително
    Коя е единствената държава, която от създаването си постоянно е във военен конфликт с други държави - САЩ за пореден път
    Коя е единствената държава с био лаборатории и военни бази на пет континента - я, изненада, САЩ отново
  • 33 въобще не е истина

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "опълченец":

    Обедненият уран въобще не е безобиден. След бомбардировките над Югославия, растителността се измени, мутира - виждал съм го в Годеч и Трънско. Крушовите дървета изсъхнаха, а тези по - далече от границата години не даваха плод. Почти изчезнаха врабчетата и гугутките. А за вредите по останалото и хората, тепърва ще се разбира. За сега липсва всякаква информация.
  • 34 Я па тоя

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "опълченец":

    “Уранът, елемент № 92 от Периодичната система, е елемент с най-голяма атомна маса измежду всички,създадени от природата химични елементи - 238,03 атомни единици. Той е силно радиоактивен, защото едно-единствено ядро е трудно да побере и задържи такава колосална маса. В състава на урана участват основни три изотопа: уран 238, уран 235 и уран 234. Приложение като гориво в атомните електроцентрали и като експлозия в атомните бомби има само уран 235, който като количество представлява едва 0,714 % от общото количество на добивания от земните недра уран. Останалото количество е отпадъчен продукт.За отпадъчния уран в миналото нямаше търсене. Но се оказа, че употребен като утежнител в куршуми и снаряди, той е по-добър от оловото, защото при равен обем е почти два пъти по-тежък. Направените от отпадъчен уран боеприпаси имат много по-голяма пробивна сила.”

    И точно по тази причина тези, които печелят от войните, не питаха никого и почнаха да стрелят с такива боеприпаси - първо в Персийския залив, а след това в Босна и в Косово, както навремето в Хирошима и Нагасаки.

    Коментиран от #36

  • 35 Жертвите

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "защо":

    за сравнително малкия остров Окинава са над 60 000 от двете страни. Американците са пресметнали, че ще има поне 3-4 милиона жертви при превземане на 4-те големи японски острова. Само от Квантунгската армия са взети 500 000 пленници, които биха убили още толкова руснаци при яростна съпротива. За късмет на маршал Василевски военните действия се водят след 2-те атомни бомби и капитулацията на Япония. Самураите са без дух.

    Коментиран от #38, #40

  • 36 Не е точно така

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Я па тоя":

    Уран238 се използва в противотанковите снаряди. Освен, че е тежък влиза в екзотермична реакция с желязото от бронята при температура 3000 градуса. Вредата му за човека не е от радиацията, а е силно отровен, не че е нещо по-различно.

    Коментиран от #41

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Я па тоя

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "Жертвите":

    Още навремето Хенри Стимсън, военният секретар на Труман, призна, че Япония вече е била на колене преди атомните бомбардировки.
    Той коментира, че „Япония няма съюзници; флотът му е почти унищожен; островите му бяха под морска блокада; а градовете му бяха подложени на концентрирани въздушни атаки ”.

    Някои историци също предполагат, че бомбардировките дори не са основната причина за евентуалната капитулация на Япония, като вместо това твърдят, че обявяването на войната на Съветския съюз на 8 август е преобладаващият фактор.
  • 39 Рико

    3 0 Отговор
    Make love, not war На това Роналд Рейгън беше отговорил : - Нито едното го можете, нито другото.
  • 40 Рико

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "Жертвите":

    На 10 септември през посолството си в Берн, Япония заявява че ще приеме капитулация. На 12 септември красната армия започва мащабна офанзива. Защо? Тези огромни жертви и от двете страни можеше да ги няма. Защото Москва иска да се нареди до победителя САЩ, а жертвите нямат значение.

    Коментиран от #43

  • 41 Я па тоя

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Не е точно така":

    "Обедненият уран или DU е съпътстващ (остатъчен) продукт при производството на обогатения уран, необходим за ядрената индустрия след премахването на обогатените фракции и съдържа 99.8% U 238, 0.2% U 235 и 0.001% U 234 (като маса).
    Той може да съдържа много ниски нива на продуктите на естествения разпад на урана и е с радиоактивност равна на около 60% от радиоактивността на чистия природен уран при еднаква маса.

    Основната разлика между обеднения и естествения уран е в съдържанието на елемент U 235, който като минимум е три пъти по-малко в обеднения.
    Периодът на полуразпад е 4,5 милиарда години, а според някои американски учени, радиоактивността разпространена от използваните досега муниции с обеднен уран е равна на 250 000 атомни бомби като използваната в Нагазаки.

    Влиянието на обеднения уран върху човешкото тяло е идентично с това на “нормалния” уран.
    Той може да навлезе в човешкия организъм през кожата – при наранявания с фрагменти от боеприпаси или замърсяване на открити рани, чрез поглъщане на замърсена с този метал храна, вода или други течности и вдишване на особено опасните фини частици, получени от взривяването/горенето на боеприпаси, брони и др.

    Високата му запалителност (самозапалва се при 1700 С) е причината поради, която при изстрелване или удар в целта се образува голямо количество извънредно малки (0,1 микрона) и супер малки (0,001 микрона) частици.
    Частиците с такава големина практически при вдишване имат свойствата на газ, преми
  • 42 Я па тоя

    4 0 Отговор
    Частиците с такава големина практически при вдишване имат свойствата на газ, преминават чрез белите дробове в кръвта, където се поглъщат от белите кръвни телца (тяхната големина е 7 микрона!) и се разнасят по тялото.

    На практика, те не могат да бъдат открити с уринарни тестове, тъй като са разположени в кръвните телца и отложени в тъканите.
    За фатално, смъртоносно заразяване с обеднен уран на един човек е достатъчно вдишването на една частичка прах с големина 0.2-0.5 микрона, а този човек дори няма да усети влизането й през носа и/или устата.
    Практически няма защита от този фин прах – дори и чрез филтриране на въздуха. Веднъж попаднал в белия дроб, обеднения уран започва да отравя околните клетки."
  • 43 Я па тоя

    7 2 Отговор

    До коментар #40 от "Рико":

    Какъв 10 септември!!?
    На 2 септември е денят на края на ВСВ. Именно на този ден през 1945 г. Япония е принудена да подпише безусловна капитулация.
    Съветските войски просто попиляват над милионната Квантунска армия в Манджурия и е един от блестящите успехи на руското оръжие.
    "В резултат на операцията, основната част от която продължи само 10 дни - от 9 до 19 август 1945 г., бяха унищожени 84 хиляди японски войници и офицери. Близо 600 000 са взети в плен. Загубите на Съветската армия възлизат на 12 хиляди души."
    Доста убедителна статистика за тези, които обичат да повтарят, че съветските маршали и генерали са спечелили само защото са напълнили враговете с трупове.
    Днес е много разпространена версията, че японците са били принудени да сложат оръжие от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки, че благодарение на това са били спасени животите на стотици хиляди американски войници.
    НЕ!! Влизането на СССР във войната с Япония и бързото поражение на Квантунската армия от съветските войски послужиха като основни фактори за ускорения край на войната и безусловната капитулация на Япония.

    Коментиран от #51

  • 44 Вирус

    6 2 Отговор
    Ейййй щяло да има повече жертви егати оправданието за атомите и този е краварник
  • 45 ганю

    2 3 Отговор
    Любовта е до време, а война може да има винаги
    Не е важно дали ще спечелиш или ще загубиш една битка
    важното е да излезеш от нея невредим
    защото винаги ще има следваща
    Украйна ще загуби Европа също
    ще спечелят Русия ,Сащ и Китай
  • 46 Ганю

    1 1 Отговор
    Има и ЕМП бомби с тях реакторите ще се взривят сами без атомни бомби
    цялата военна и гражданска техника ще излезе от строя
    поняли или нету
  • 47 Шайба

    0 3 Отговор
    Виетнамската война е била за силициев пясък,а силицият се използва за направата на микрочипове.След 20 години копане на пясък от Виетнам посрояват Силициевата долина и резултатът го виждаме днес-телевизори,компютри,смартфони,Интернет и т.н.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Зайо Байо

    3 2 Отговор
    Освен да попитаме какво мислят индианците по резерватите - концлагери и робите - негри по плантациите на САЩ ?
  • 50 Пацифист

    3 0 Отговор
    Бай Ставри иска да прави любов с Путин, Мадвежонока, оня с лампазите и всички други от фашистката клика в Кремъл...
    Митолюбец е той!
  • 51 Сър Пичук

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Я па тоя":

    Бомбардировките над Хирошима и Нагасаки са на 6 и 9 Август, а Япония капитулира на 15 Август, т.е. още преди привършването на "блестящата" операция на СА. С други думи, руснаците са се "били" с една обезверена, морално разложена и вече капитулирала армия. На 2 Септември е самото подписване на капитулацията.
    Голям успех, няма що!!!