Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 19:00 3 915 37

Има ли спасение от инфлацията?

  • инфлация-
  • евро-
  • спасение-
  • икономика-
  • доходи-
  • пари-
  • ецб-
  • рецесия-
  • криза

Икономиката може да се възстанови от ценовия шок - след около две години

Има ли спасение от инфлацията? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

При инфлация парите се обезценяват, което личи по повишението на цените. Причината е нарушеният баланс между търсене и предлагане. Изглежда логично вината да е във войната в Украйна и санкциите, наложени на Русия. Инфлацията обаче започна много преди това - тласъкът бе даден от пандемията.

Проблеми с веригите на доставки спънаха производството. Търсенето на различни продукти изведнъж се оказа по-голямо от предлагането и това доведе до повишаване на цените. Освен това в много сектори от години има недостиг на квалифицирани работници, което води до повишаване на заплатите, а това на свой ред се отразява на цените. След това дойдоха и санкциите срещу Русия. Енергията започна да не достига, а и в това отношение важи, че когато търсенето превишава предлагането, резултатът е инфлация.

"Съществува и нещо, което икономистите наричат вторични ефекти. Високите продажни цени на енергията и суровините водят до повишаване на цените и на други продукти и услуги. Инфлацията вече засяга практически всички стоки и услуги", казва Фридрих Хайнеман от Центъра за европейски икономически изследвания. Ако сега се наложат и увеличения на заплатите в диапазона до двуцифрени проценти, това също може да доведе до ново увеличение на цените - явлението се нарича спирала на заплатите и цените.

Следва ли рецесия след инфлацията?

При инфлацията всички обедняват, защото покупателната способност намалява. Доходите и спестяванията на частните лица губят стойност, както и собственият капитал на предприятията - покупките и инвестициите се отлагат, оборотът намалява. Ако не се предприемат мерки за противодействие, съществува риск от рецесия.

Какво се прави срещу инфлацията?

Централните банки разполагат с два инструмента за борба с инфлацията: повишаване на лихвените проценти и свиване на паричното предлагане. Повишаването на лихвените проценти би трябвало да накара хората да спестяват повече и търсенето да намалее. Но ако имате нужда от всяка стотинка, за да живеете сега, няма да спестявате дори при високи лихвени проценти. Паричното предлагане се свива, когато държавата купува по-малко облигации, т.е. пуска по-малко пари в обращение. В момента обаче държавите харчат пари под формата на спасителни пакети и помощи, за да предпазят от последиците от повишаването на цените хората и фирмите, които не могат да се справят сами.

Може ли инфлацията да предизвика преосмисляне?

Не трябва да се забравя и ефектът, който ще бъде много желан в дългосрочен план. Експертите говорят за "зелена инфлация". Този ефект също води до повишаване на цените, тъй като по време на енергийната криза до Европа достигат по-малко газ и петрол, поради което предлагането намалява, а търсенето остава същото и цените на енергията се повишават. Но това може да предизвика мащабно преосмисляне на енергийната политика - освобождаване от зависимостите и енергиен обрат. Следователно в средносрочен план инфлацията може да доведе до значително по-широко разпространение на възобновяемата енергия, а това от своя страна да стабилизира цените в бъдеще.

Всички ли страдат от инфлацията?

Дори парите да продължат да се обезценяват, инфлацията ще направи някои по-богати. Губят тези, които нямат големи спестявания и сега използват всичко, за да свържат двата края. Същото важи и за всеки, който е инвестирал спестяванията си при ниски лихвени проценти. "Реалната им стойност се топи като сняг през пролетта", казва Хайнеман.

Печеливши от инфлацията обикновено са хората с дългове, защото заемите (взети например за покупката на недвижим имот) се свиват, когато парите губят стойността си. При всеобщия ръст на цените недвижимите имоти обичайно стават по-ценни, а много работодатели компенсират поне частично инфлацията, като повишават заплатите на служителите си. Първото обаче е несигурно, тъй като пазарът на недвижими имоти беше прегрял още преди инфлацията и жилищата вече са много скъпи. Печеливша от инфлацията е и държавата, която с евтините пари може да изплати дълговете си много по-лесно - макар новите заеми, разбира се, да са по-скъпи поради по-високите лихвени проценти.

За какво трябва да се внимава при инфлация?

Експертите са единодушни: запазете спокойствие! Факт е, че повечето работодатели няма да могат да компенсират задоволително работниците си заради инфлацията. Това би сложило край на много компании и би довело до повишаване на цените като в омагьосан кръг. Но има много признаци, че икономиката може да се възстанови от ценовия шок. "Според настоящите данни не може да се очаква рецесия като тази, наблюдавана по време на финансовата криза през 2009-а година или пандемията през 2020-а", казва икономистът Хайнеман. Организациите за защита на потребителите в Германия съветват хората внимателно да се запознаят с текущото си финансово състояние и да помислят за потребителското си поведение. "Разкрийте къде са най-големите ви разходи и използвайте потенциала за спестяване", препоръчват експертите.

Кога всичко ще стане отново нормално?

В началото на инфлацията Европейската централна банка допусна огромна грешка, като говореше за "краткосрочна инфлация" и поддържаше ниски лихвени проценти много дълго време. Една година и две увеличения на лихвените проценти по-късно тя вече говори за инфлация от средно 5,5 процента за 2023-а година и за нормализиране през 2024-а. Икономистът Хайнеман вижда нещата по подобен начин: "Очаквам, че ще преживеем инфлационния пик около края на годината и тогава ще бъде преодоляна границата от 10 процента. Но с малко късмет и мека зима нещата би трябвало бавно да тръгнат надолу".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Приспивно четиво аз млади баламурничета

    36 2 Отговор
    които не помнят какво беша когато светованта банка ни спретна виденовата зима и как заплатите се плащаха ден за ден и пак стигаха само за хляб и маргарин

    Коментиран от #30, #36

  • 2 Винкело

    11 5 Отговор
    Аде бе? Сложно ли ви се види? Пък то е просто: в килера - боб, брашно и олио. Все ще издаяним некак.
  • 3 Индийски БИВОЛАР

    6 2 Отговор
    2 ЛИТРА 95 О КЛЕЧКА КИБРИТ-ДА ВИ Е БА НИЦАТА ВКУСНА
  • 4 Ученият котка

    22 6 Отговор
    Проблемът не е в излишните пари, проблемът е в нарастващия недостиг на природни ресурси. За тези ресурси Вашингтон отприщи смъртоносна война за Европа.
  • 5 Мега ясен...

    7 2 Отговор
    ...и хипер еднозначен отговор давам, НЕ! Няма! Нама и да има до 5 - 6 години най-малко.
  • 6 Ади Ба

    21 3 Отговор
    Ама тя инфлацията е при диктатора Ердоган,при демократично управляващи инфлация няма.....само където един хляб от 1 евро на на 2,50 , литър олио от 1 евро на 4 евро, брашното от 30 цента,на 1 евро....ама това не е инфлация ,тя инфлацията е в Турция

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рошко

    15 1 Отговор
    Има има, като се изтрие израел и всички крави в обора
  • 9 Калпазанин

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ади Ба":

    Ашколсун, и е само там нали еееех много лош ердоган
  • 10 Ученият котка

    19 8 Отговор
    Русия няма да отпусне хватката си и няма да ви остави да си поемете въздух. На Москва й е писнало от европейски истерики и припадъци.Сега плащайте за всичко сами.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сталин

    17 2 Отговор
    Алоо,Дойче ш@ йзе какви л@ йна пушите ,ФЕД напечатаха стотици трилиони последните 30 години
  • 14 Аршлох

    4 1 Отговор
    Купувайте рубли,но не знам дали след това можете да си ги каширате.Може и да може,по запознати да кажат.
  • 15 Има лек,но трябва лакеите на Козяк да

    23 3 Отговор
    не се допускат до власта.........Иначе решение има и Унгария ви го показа.Икономически приръст от 7% за днешна дата в Унгария срещу 24% инфлация за Германия и 600 000 фирми във фалит.Който е назначен от Козяк е ритуалния убиец на собствения си народ,който следва интересите на народа си, не е засегнат от никаква криза а напротив,слага забрана за зареждане на гориво за чужденци и износ на храни и дървен материал.Повечето не са чели изтеклата информация за плана"Ран" а там ясно е написано(Шведска медия я публикува).Санкциите срещу Русия ще ударят като бумеранг Европа,а "Полезните глупаци" ще забранят вноса на природната газ и петрол от Русия,от което САЩ ще спечели 9 трилиона долара от фалита на Европа.
  • 16 Шабан

    22 1 Отговор
    Инфлацията е изкуствено създадена психоза, чиято цел е да се преведе роба в полуогладняло състояние при което да е работоспособен и несвободен, тоест зависим! Демек здраво насинджирен и финансово окован в хамута на системата!

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Грую

    18 3 Отговор
    Инфлация не уважаеми ,вашето в световен мащаб не е нищо друго освен данък война. Тази война която се води на територията на Украйна срещу Русия я плащаме всички ние които сме в кюпа наречен НАТО и ЕС. Извън този тандем навсякъде по света я не са чували за инфлация я имат привнесена инфлация ако са във някакви взаимоотношения с тандема ЕС и НАТО. Докато някои плиткоумници си играят на фили и фоби и центаджии и копейкаджии всички повсеместно сме се засилили към Big Reset който кат ни дойде акъла в главата ще е твърде късно. За всички с кредити вече можем да ги пишем тотал щета,интересното е че и на останалите няма да им се размине,а върхушката от гои доячи вече е определена. Уверено вървим към президентска държава в която вече е определен и президентът а онея 240 лукови глави скоро ще са само с представителни функции,а този дето ни го нататрузят америте ще подготви местната почва по украински сценарий. Жалка картина ама все такива сме си били,копачи на дъно,те и за това туй племе е изгонено от Азия иначе там кви щяхме да ги бъркаме бедна е фантазията и на най великия фантазьор.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ха ха

    19 0 Отговор
    Мислици-недомислици. Инфлацията е резултат от провала на глобалистката доктрина.
    1. Енергията поскъпна. Политическият зелен натиск върху енергийните компании да не инвестират в изкопаеми горива доведе до срив на инвестициите. Следстивието е по-малко производство, завсимост от външни страни и високи цени.
    2. Политически зелен натиск върху индустрията. Следствието е, че се изнесе. Средната класа беше изтърбушена. Създадоха се сложни вериги на снабдяване, които се сринаха при ковид кризата.
    3. Печатане на пари от централните банки с цел да преборят дефлацията. Тя от своя страна настъпваше в следствие на по-евтиното производство изнесено навън.
    4. Субсидиите на правителствата за нерентабилни проекти като зелената химера.
    5. Въвеждането на търговията с емисии. Ловка измама с цел да се оскъпи продукцията енергийните предприятия и свързаните с тях индустрии.

    С думи прости, борба за власт. Елитите, които бяха индустриалци и енергетици бяха избутани от фармацевтична и дигитална индустрия. Резултатът е инфлация.

    Редовно напомням: Червеният комунизъм беше зле, ама чакайте да видите зеления!

    Коментиран от #21

  • 21 некой си

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "ха ха":

    Добри отправни точки които ако се поизгладят ще създадат и проблясъци. Първо нека тръгнем от там що е то енергийна борса,има ли нужда от нея,що за казино е това и касае ли националната сигурност. Второ - що е то зелен,как се определят политиките,каква рамка се следва и равноправни ли са всички играчи на тази платформа или иначе казано чии интереси обслужва. Трето- не са ли урегулирани в директивите от Базел паричните емисии ,обема им,емитирането им,или за едни може да се печатат безконтролно а другите да се давят в л..ната си. Четвърто- не приятелю,зелени и химери не,това беше заробване на правителства които чрез субсидиране на определени кръгове анаболно ги напомпаха с мега много пари и някои чрез тези кръгове държат държавите за топките и на изборите определят дневния ред чрез вот под строй,звучи познато нали. Пето - търговията с въглеродни емисии я държат евреите и за тях въобще няма да навлизам в подробности. Сега ще ти кажа и една друга истина,знанието е бреме ако не знаеш как да го използваш,полезно е когато го впрегнеш в действие и то даде добър плод. Нашето форумно чесане на езици създава понякога проблясъци в блуждаещите съзнания чрез отговори или уместни въпроси ,но до каква степен тези проблясъци създават правилното действие. Затуй драги, казал го е някой някога може би във връзка с матрицата и бъговете : Невежеството е блаженство. Заслушал се друг и казал : блаженни са вярващите. А ако всеки си е сътворил своя реалност в която да вярва,тогава н
  • 22 некой си

    9 0 Отговор
    А ако всеки си е сътворил своя реалност в която да вярва,тогава ние не бъгваме ли системата и не създава ли това хаос чрез объркани съзнания. Обобщено,истината е за този който иска да я види и разбере,за останалите пътища много.
  • 23 Урюрвкос

    5 0 Отговор
    много шума напечатаха
  • 24 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    има спасение от инфлацията и то е официално заявено на 12 юни 2022г. от Канцлера на Австрия и председателя на Австрийската народна партия Карл Нехамер. Той каза че единственото спасение е употребата на алкохол и психотропни вещества.
  • 25 Объркано Атлантиче

    12 0 Отговор
    Държавният дълг на САЩ за първи път надхвърли 31 трилиона долара.
    Заемите на САЩ представляват повече от 30% от световния БВП.
    Прекомерният ръст на държавния дълг на САЩ говори, че Вашингтон не планира да го връща.
    САЩ ще направят всичко, за да решат днешните проблеми за сметка на някого.
    В сегашната ситуация това е Европейският съюз.
    Икономиките на други страни ще пострадат.

    Коментиран от #37

  • 26 Объркано Атлантиче

    9 1 Отговор
    ИСТОРИЧЕСКИ РЕКОРД НА ИНФЛАЦИЯТА В ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!
    🇪🇺 43% - исторически рекорд за индустриална инфлация в Европейския съюз
    ▪️През август 2022 г. увеличението на цените на производител (индустриална инфлация) възлиза на 43,0% в ЕС, съобщи Евростат.
    ▪️116,8% - беше скок на цените на производител в енергетиката поради антируските санкции, които имат основен принос за рекордната индустриална инфлация в цялата история на Европейския съюз
    ▪️Индустриалната инфлация в страните от ЕС възлиза на:
    🇮🇪97,4% - Ирландия
    🇷🇴70.9% - Румъния
    🇧🇬68.3% - България
    🇭🇺67.7% - Унгария
    🇱🇻64.0% - Латвия
    🇩🇰61.0% - Дания
    🇸🇰51.8% - Словакия
    🇮🇹50.5% - Италия
    🇧🇪47,8% - Белгия
    🇩🇪46.9% - Германия
    🇱🇹46,5% - Литва
    🇫🇷29,5% - Франция
    ▪️Индустриалната инфлация след 3-6 месеца, като правило, се отразява върху ръста на крайните цени - потребителската инфлация, която в Европейския съюз вече достигна исторически рекорд - двуцифрено ниво.
  • 27 Объркано Атлантиче

    6 1 Отговор
    "Швейцарската национална банка отчете загуба през първото полугодие от $100,08 милиарда и сега следят отблизо една от най-големите си банки Credit Suisse, сега всичко става реално.

    🇺🇸 2,3 квадрилиона долара финансови деривати. Защо, дори само един да се срине, останалите могат да се разнесат като ефекта на доминото. Това е определението за финансова нестабилност. ФЕД ще трябва отново да се намеси, в противен случай е неизбежен системен колапс, който ще направи инфлацията напълно неуправляема."
  • 28 Анализ на лъжците от ДВ

    8 0 Отговор
    Колко да струва една лъжа?
  • 29 Бай Гошо

    8 5 Отговор
    Спасението от инфлацията е просто - никога повече Кирчо, Асенчо и Корнелия в правителство. Тогава ще се оправим.

    Коментиран от #32

  • 30 26 години сполука

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Приспивно четиво аз млади баламурничета":

    Виденовата зима ни я спретнаха другарите от БCП, а не някаква "световна банка".

    Коментиран от #35

  • 31 хихи

    0 2 Отговор
    Мятате бял чаршаф на гърба и бягате към гробищата, като държите назад калашника, за да не ви капе разтопения метал в краката...Опаа това беше при ядрен взрив, но важи и при инфлация...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гост

    0 5 Отговор
    Много бързо някои забравиха Веденовата зима
  • 34 лъжата

    2 0 Отговор
    Поддържането на инфлацията като държавна политика е перфектен начин за ограбване на населението. Пазарната икономика е пазарна само за стадото. Всяко освобождаване на цените води до увеличаване на неравенството. Последно го видяхме с цените на електроенергията. Компенсациите за бизнеса са големи, както и печалбите им , но това не намали цените на стоките. Да не говорим за фиксираните законово печалби...Пазарът видимо се управлява и дирижира от когото трябва, в полза на когото трябва. Време измамниците да бъдат изобличени.
  • 35 Бай Митко

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "26 години сполука":

    Като си умствено ограничен не коментирай, че ставаш смешен. Иначе си забавен с невежеството си! Ако не си виждал кон с капаци се виж в огледалото, там ще го видиш.
  • 36 Бай Митко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Приспивно четиво аз млади баламурничета":

    Адмирации за коментара! Така си беше с едно допълнение, че всичкото нямане беше да се свали Виденов като премиер. В тази връзка беше и голямото скачане по улиците "Кой не скача е червен".
  • 37 Бай Митко

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Объркано Атлантиче":

    Браво! Коментара е точен и достъпен за проумяване!