Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 09:19 1 400 3

Габриел Вълков за резултата на БСП: Нищо шокиращо и неочаквано

  • габриел вълков-
  • бсп-
  • избори

Смятам, че Корнелия Нинова вече е подготвила хора, на които да се довери, ако реши да се оттегли, заяви председателят на Младежкото обединение на социалистите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какъв е вашият коментар за резултата, който постигна БСП?

Резултатът, който партията постигна, не беше нещо шокиращо и неочаквано. Той е с един процент по-нисък от този на предните избори. Въпреки, че БСП беше социалният стълб в коалицията и само за 7 месеца успяхме да реализираме доста социални политики, явно хората не ни се довериха. Това е голям проблем, защото България е най-бедната държава в Европейския съюз, това по презумпция трябва да означава, че е държавата с най-много леви избиратели, които искат социална политика и повишаване на жизнения стандарт на живот у нас. Тези хора със сигурност ги има, но те в момента не припознават БСП като партията, която може да изведе България от кризите и да защити работещите хора, вдигайки техния стандарт на живот.

Защо тези леви избиратели, за които говорите, не подкрепиха БСП. Какви са причините за рекордно ниския резултат на партията?

Причините със сигурност са много. Перфектната буря никога не се случва само по една единствена причина, а винаги е комплекс от такива. Според мен основна причина за резултата е липсата на промяна в БСП. Когато Корнелия Нинова стана председател на партията през 2016 година, тя въведе многоженство промени за обновление в партията. Тогава 50% от депутатите бяха такива за първи път. 50% от листите бяха млади хора на около 30-годишна възраст, като в тези промени се включваха и водачите на листи, които за последните 4 избора останаха почти непроменени. Тогава хората търсеха нещо ново след дългогодишното управление на Бойко Борисов, а БСП беше обновена и в крак с политическите тенденции. Минаха близо 7 години от тогава и доста неща както вътрешнопартийно, така и на политическата сцена в страната се промениха. Хората отново търсят нещо ново. През последната една година имаше 3 избора и все печелившите бяха “новите лица”. Първо беше Слави Трифонов, след това Кирил Петков. БСП оставаше в сянка, защото при нас ново лице не се виждаше, а за жалост политиката бързо изхабява хората. Днес си нов, след няколко години хората вече те водят за статукво и казват, че нов човек трябва да поеме щафетата. Това е реалността и ние като партия трябва да я приемем преди да е станало късно. Чрез нови и млади лица на предните редици и по-опитни хора, които да стоят плътно зад нас и да ни помагат, БСП може да се върне обратно на върха, където ѝ е мястото. Хубавото на това е, че в партията имаме голяма младежка организация, пълна с експерти и млади политици, готови да поемем смело напред, за да продължим да развиваме както БСП, така и лявото в България.

Заговори се за оставки в БСП, какво мислите, това решение ли е към момента?

Оставката сама по себе си като действие е личен акт. Смятам, че Корнелия Нинова е разумен човек. Като председател на Младежкото обединение в БСП мисля, че добрият лидер трябва да преценява добре кога е дал всичко, което може да даде на една организация, и кога е време да се оттегли. Добрият лидер няма да остави след себе си потоп. Аз вярвам, че тя вече подготвя и е развила хора около себе си, на които като разумен председател е готова да се довери и да предаде ръководството на партията, ако реши да се оттегли. Не се притеснявам за това какво следва след оттеглянето на едно или други партийно ръководство, защото в партията има много млади, подготвени и вече доказали се лица, които са готови да поемат нещата в свои ръце, ако това се наложи.

Колко от кандидатите на младежката организация ще влязат в бъдещия парламент?

В листите имаше доста млади кандидати - общо 119 на брой, с което ние само можем да се гордеем. Тези младежи донесоха на БСП повече гласове от гражданските квоти или коалиционните ни партньори. Това мен като председател на Младежко обединение в БСП може само да ме радва. Имаме един младеж водач на листа, който ще влезе в парламента. Имахме и 7-8 втори места в листите, които при един малко по-добър резултат също щяха да влезнат, но ситуацията е такава и резултатът не го позволява. Съвсем скоро ще имаме събрание на ръководството на Младежко обединение в БСП, където освен анализ на резултатите, ще помислим и в каква посока тръгва най-голямата лява политическа младежка организация в България.

Ще може ли да се сформира редовен кабинет при тези изборни резултати или вървим към нови избори каква е вашата прогноза?

Кабинет винаги може да се сформира, въпросът е на какви принципи и основа ще стане това. Ако ще се сформира поредния корупционен модел с мандат на ГЕРБ, е задължително ние да не участваме в него. На фона на всичките кризи не ни трябва връщане на държавата обратно в ръцете на задкулисието, кражбите и договорките на тъмно. От друга страна, ако има някаква форма на правителство, подкрепено от партии, които са против корупционния модел и за стабилизиране на държавата през предстоящата тежка зима, БСП трябва да участва в него. Ние сме разумна и стабилна партия, която винаги е следвала интереса на хората и това как те да живеят по-добре в България. Според мен всички разбират крещящата нужда от прозрачно правителство и нов бюджет през декември, за да не потъне държавата във водовъртежа на политическата криза. Трябва да продължим да действаме с разум, не е моментът за емоционално взимане на решения. БСП, както всяка партия, трябва да премисля добре всяка следваща стъпка в тази сложна ситуация, за да успеем да върнем стабилността в държавата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТАКА ДЕ

    6 4 Отговор
    Другият път в шеста глуха.....
  • 2 Перо

    5 4 Отговор
    Бог да я прости тази партия! Много лапачи от държавната хранилка ще останат на сухо!
  • 3 пье шу

    4 3 Отговор
    ново, старо, социални, антисоциални, нови, износени... и тоя не ще да изплюе камъчето - хората не ги "припознаха" защото се съюзиха с пси.хо.десните, защото се наредиха в редичката, построена срещу русия от говедарите... това е. да погледнат една никаква партия като "възраждане" колко процента получи. неадекватници, които искат да седят на няколко стола, това са ръководството на бсп.