7 Октомври, 2022 07:41 4 300 49

Историята и Путин: Защо разплатата е неизбежна

  • русия-
  • украйна-
  • мобилизация

Русия на Путин върви към своя неизбежен разпад

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Желанието да се „твори история“ е присъщо на авторитарните политици. Въпреки това руският президент Владимир Путин със своите „реконструкции“ успя да надмине мнозина. През лятото на 2021 г. той публикува на два езика статия „За историческото единство на руснаци и украинци“, в която се опита да докаже, че държавността е „дадена на Украйна от съветското правителство“, а като цяло, Ленин много греши, „предавайки“ на Съветска Украйна част от земите на „историческа Русия““. Разбира се, историците отдавна поставиха точката над „i“ в този опус, но за „Историята от Путин“ трябва да говорим отново и отново, защото руският президент постоянно използва исторически стереотипи в свои интереси.

„История от Путин“ или начин за оправдаване на военни престъпления

Така например фактът, че Путин непрекъснато нарича украинския народ „братски“, докато изпраща руската армия в „братоубийствена война“, не е изненадващ, тъй като тезата за „тристранния славянски народ“ обслужва идеологическите нужди на руските (и съветските) власти от XIX век. И въпреки, че не беше планирано украинците и беларусите да станат равни на руснаците в тази конструкция, експлоатацията на това „братство“ остава един от крайъгълните камъни на руската политика, пише в свои анализ cyprus-daily.news.

Всъщност кремълският диктатор повтаря грешката на себеподобните му: той се опитва да подчини Историята за себе си, да я коригира в изгодна за себе си светлина. Руската държавна и военна машина е настроена за необмисленото изпълнение на тези фантазии и пропагандата за идеологическата им подкрепа.

Например, историята за „разпнатото момче в Славянск“ (може би най-известният фалшификат на хибридната война на Русия срещу Украйна и света) е само повторение, актуализиране на старата пропагандна кампания „Убий германеца“, заглавие през 1942 г. от Константин Симонов.

Тези прояви на пропаганда са подчинени на желанието да се дехуманизира врага, да се принудят свои войници да убиват онези, които властите са посочили като врагове, без много да се замислят. В същия контекст трябва да се разглежда и опитът за фалшив трибунал срещу „азовците“, от който Русия все още не се е отказала.

Както доказва човешката история, в процеса на създаване на събития, които ще претендират да бъдат исторически, изглежда важно е да се действа адекватно на ситуацията в страната и света.

Путин, който заяви, че „Няма да допуснем повторение на Сребреница в Донбас“, продължи само до февруари 2022 г., защото след това последваха Буча, Мариупол, Изюм. Географското разстояние между местата на най-известните военни престъпления на Руската федерация предполага, че те не са били случаен елемент в проявата на омраза към конкретни личности, а част от държавната идеология на Руската федерация. „Кой ви позволи да живеете толкова добре?“, попитаха руските нашественици жителите на окупираните от тях селища в Украйна. И убиваха – убиваха цивилни в Буча и военнопленници в Оленовка с чувството за собствената си безнаказаност.

Ще отмъсти ли историята на Путин?

Путин последователно разпространява средновековното право на силния в окупираните украински територии, което прилага в Русия, сякаш не е имало вековна човешка еволюция, хуманистични идеи и възгледи. Сякаш ги нямаше ужасите от Първата и Втората световна война, написани с кръвта на Женевските конвенции и Декларацията за правата на човека.

Украйна плаща скъпо за слабото познаване на политическите елити на историята на отношенията между руснаци и украинци, за пренебрегването на заплахата от великоруския шовинизъм, научила от горчив опит, че бившата метрополия може да трансформира зле скритите си фантомни болки във военни престъпления.

Путин ще плати и за изопачаването на историята, за нейното утилитарно използване за задоволяване на личните му амбиции.

Вече Рамзан Кадиров, чиято военно-политическа кариера започва в битки срещу руските войски в Северен Кавказ и се е превърнал в „пехотинец на Путин“, на когото е позволено да критикува руските генерали, реагира на „частичната“ мобилизация в Русия, като отказа да осъществи такава в Чечня. С това Кадиров не само потвърди предположението за значителни загуби сред своите войници, но и демонстрира, че отношенията между елита в Русия през XXI век има всички признаци на феодализъм, чак до намек за неподчинение от страна на сюзерена.

Що се отнася до самата мобилизация, още първата реакция на руски граждани към нея подсказва, че тя ще се превърне в проблем преди всичко за руските власти. И демонстративните посещения на Путин през първата десетдневка на септември в Калининград (западния анклав на Руската федерация) и Владивосток (Далечния изток), на които малцина обърнаха внимание, може и да не спасят ситуацията.

Путин, чиято армия не успя да превземе Киев за три дни, намери свой собствен "Елзас и Лотарингия", но нямаше повторение нито на капитулацията на врага, нито на провъзгласяването на Германската империя във Версайския дворец. Следователно Русия на Путин върви към своя неизбежен разпад, доказвайки своята целесъобразност пред света със собствените си действия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вярно ,че

    42 47 Отговор
    Байгъна амнистира марихуаната ,ама чак пък толкова да предизвиква халюцинации? Разпад по вероятно при краварите отколкото при Русия!

    Коментиран от #7, #21

  • 2 Агитатора

    43 13 Отговор
    В армията имаше ЗКПЧ, сега им викат политолози

    Коментиран от #31

  • 3 Ай стиг бе

    39 30 Отговор
    Това ако някой искренно го мисли-а не пише за пари--ми е жал за него....Толкова НЕадекватно виждане на реалито не е следствие на неграмотност-а на болест...!

    Коментиран от #18, #24

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Баста 🇺🇦

    39 40 Отговор
    Путин е един съвсем обикновен алкаш облечен в голяма власт, мислещ си, че може да си играе със съдбите на хората.

    Коментиран от #32

  • 10 Дедо

    19 16 Отговор

    До коментар #5 от "Псевдоним":

    Що се правиш,кажи си го направо,честит и.т.н на другаря Путлер
  • 11 Неее,

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Айфон":

    Богат софиянец 4 поколение.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Просто питам

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Вярно ,че":

    Много интересно, когато това стане факт, какво ще говориш!?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Охо-бохо

    12 7 Отговор
    Нищо общо с истинската история, истинските причини за войната и истинската власт в Русия!
  • 26 Читател

    15 9 Отговор
    Доста наивно очаквах да науча нещо ново от статията , но ... Поредното Нищо написано , колкото да се хареса на шефовете-русофоби .
  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    9 4 Отговор
    КЕРВАНА СИ ВЪРВИ ,
    КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ :))
  • 28 Абе

    14 12 Отговор
    И на мен ми е жал за русо робите, заплетени в руска пропаганда, вярващи само и единствено на Путин и заклеймяващи всеки дръзнал да се противопостави на техния Господ!
  • 29 Когато стане

    9 3 Отговор
    бой на улицата,при разследване винаги се търси реакцията на всички участници и присъствали и без да са участвали в него!Не винаги този който удря пръв е виновен,нали?
  • 30 незнайко

    13 12 Отговор

    До коментар #17 от "Салтиков-Щедрин":

    Този Ваш коментар повече прилича да е към САЩ, които се месят в цял свят !!! Путин си иска обратно земите !!!

    Коментиран от #33

  • 31 Кой бе?

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Агитатора":

    А тия,-сегашното правителство не са ли до един бивши Закапечета,заедно с Министър-председателят им(не запомних му името).И били избирани от масонска ложа(може би и тя на Закапечета),ратуваща за сближение с турция и русиа(бряг!)
  • 32 Баста 🇺🇦

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "Баста 🇺🇦":

    Както впрочем всички алкаши се опитват да си играят със страха и съдбите на хората. Когато могат си играят с енергиите им, като постоянно искат да им се молят, да боагговеят пред тяхната глупост и най-вече да се страхуват защото те се оповават не на ЛЮБОВТА, а на страха.
  • 33 Многознайко

    7 6 Отговор

    До коментар #30 от "незнайко":

    Че утре ще поиска и България.
    Ти кво ще кажеш ?

    Коментиран от #41

  • 34 Перо

    9 10 Отговор
    За историята на Украйна,Путин е прав! Това е измислена държава и нация,за пръв път създадена през 1991 г. До тогава да били административно формирование,създадено от Ленин! Към това творение,през 50-те години Хрушчов придава и Крим! Сега Украйна е под западен контрол,подобно на РСМ,под сръбски. Разликата е,че в Украйна това стана с държавен преврат. Историята и създаването на РСМ и македонистката нация е същата! И двете държави са измислени,без история и етническо население,защото са били част от друга държава и население,език също! Сега правят опити да измислят някаква нова форма на самостоятелност със смешни методи!

    Коментиран от #45, #49

  • 35 Антония, Мисирко! Само Фейкове и лъжи

    9 6 Отговор
    Тиражираш, докато ти плащат щее все така!!
  • 36 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    11 8 Отговор
    Глупащина..и наивност.Сащ да се махат от земята ми.!
  • 37 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    4 7 Отговор
    По украински глуповато.едно и също..
  • 38 Разпада,

    9 10 Отговор
    На Русия е спасение за света
  • 39 Змей БГ

    3 3 Отговор
    Тонке, Тонке, с тез уста хляб ядеш, ма...
    По-добре ла.пай нещо друго, ако някой се престраши, де...
  • 40 Афффтора на статията

    2 2 Отговор
    ...явно не е запознат със Закона за структурно- социална регенерация, формулиран от Зиновиев.
    Не става само с ядене аФффторе, трябва и акъл.
  • 41 С тая разлика

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "Многознайко":

    Че българските земи не са били руски...ако някой има някакво историческо право да си ги иска, това са гърците...

    Коментиран от #48

  • 42 РУСИЯ СЕ КЛАТИ КАТО

    2 5 Отговор
    НА КОЧА ПРАШМАЦИТЕ !
  • 43 ЧРД НА ПУТИН И ДА ИДВА ПО -СКОРО НАСАМ !

    6 6 Отговор
    ЕЛА БЕ БРАТУШКА ! БОКО И КИРО ТЕ ЧАКАТ ДА ИМ ВРЪЧИШ БИЛЕТИТЕ ЗА СИБИР !
  • 44 Вирус

    3 3 Отговор
    Абе авторката за буча вече никой не споменава изигра си пропагандния ход ти ходи ли там да видиш хахаха

    Коментиран от #46

  • 45 До перко

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "Перо":

    Историческите ти познания са базирани единствено на "Кратък курс по история на ВПК(б)" написан от др.сталин. Взел си я от библиотеката, когато др.путин я върна, нали?
  • 46 Защото следва Лиман

    7 5 Отговор

    До коментар #44 от "Вирус":

    руските орки няма да оставят авторката без материал. След Буча беше Изюм. А какво ще намерят в Лиман?
    Където мине руският башибозук мирното население е страдало. Чети малко история, да разбереш какво било през 1877-78г. и през 1944-49 г. у нас.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Стига бе

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "С тая разлика":

    Да бе!
    Гърците имат държава от едва 190 години.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.