10 Октомври, 2022 16:00 3 040 26

Демографската слепота

  • божидар чеков-
  • демография-
  • пенсионери

"Да върнем младите!" - чета и чувам редовно. Е, като "ги върнете" какво откриват те?

Демографската слепота - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Да върнем младите!" - чета и чувам редовно. Е, като "ги върнете" какво откриват те? Че нищо ново не им предлагате. Повечето от тях го знаят и не се хващат на въдицата. Чуждите фирми в България плащат добре, но социалната сигурност при тях няма нищо общо с тази от страните, от които са дошли.

Изключения има. Вечно способните българки да омаят някой германец и да го доведат на село да отглежда чушки и лайкучка. Англичани купували селски къщи. Техният случай си е техен. Защо богатите българи не купуват къщи в Англия, а предпочитат Гърция, Франция и Испания? Не само защото е топло. А защото собствеността на острова е монопол на благородниците. Който не е роден "принц" не може да предаде имота на наследниците си.

Засега българите, които се връщат от чужбина, влизат във фирмата на татко и на мама, защото на Запад конкуренцията е като пареща коприва. Във всички случаи става дума за изключения, с които националните телевизии ни заливат с репортажите си - пудра в очите - колко е хубава България.

Хубава е, но раждаемостта е по-ниска от смъртността и всички управляващи се правят, че не виждат. Друга даденост, която се премълчава е изтичането на пари към чужбина, което надхвърля многократно сумата на влизащите.

Ако някой случайно притисне управляващите за отговорността, която носят, те винаги се изплъзват с липсата на средства.

Добре бе хора, защо ни показвате успели певици в Америка и художници във Франция, а не правите закони за връщането на българи с пари в България?! Освен "младите", на Запад има и българи-пенсионери. Срамно ли е да си френски, немски или американски рентиер? Португалия прави всичко възможно да ги привлече с данъчни улеснения, здравни услуги и забавления, а България - бездейства! Нали искате пари бе хора? Някои от западните пенсионери, между които ще има все повече българи, само това чакат. Някой да ги покани и да им предложи по-добри условия от Санто Доминго и Португалия. Нали живеем в "пазарна икономика", в която капиталите т.е. спестяванията са без граница ? Ето една ниша за печелене на пари, с които можете да насърчите раждаемостта. Не на старите, а на младите разбира се. Да съчетаете полезното с приятното. Парите на едните могат да се насочат към другите. За да се реализира подобна идея обаче, ще трябва много повече въображение, изобретателност и опит от този, с който разполага настоящият елит.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    40 3 Отговор
    Като се върнете, първото нещо, което ще забележите е мръсотията на Терминал 2, запаха на изгоряла пластмаса във въздуха и как 99% от таксиджиите са станали от малцинството.

    Коментиран от #10

  • 2 Рундьо

    12 3 Отговор
    Елате си, за да ви раздам мешките и кубинките.
  • 3 Пепи

    29 0 Отговор
    А да видяхте някой да попита младите защо не раждат?По студията пълно с професори и политици, дето са забравили кога са били млади, ама се упражняват.

    Коментиран от #9

  • 4 плюс минус

    36 1 Отговор
    Всички искаме младите да се завърнат.
    Но тук т.н. демокрация съсипа заводите, фабриките, селското стопанство.
    В родния ми град запустяха уж приватизирани повечето заводи и фабрики.
    На тяхно място сега има празни молове или пусти поляни.
    Та като се завърнат младите къде, какво и колко ще получават, ако си намерят работа?
    Сега работят в чужбина, плащат си там данъците, а тук пенсионерите ни продължават да мизерстват.
  • 5 Факти

    27 1 Отговор
    Парите , парите ... Всички много добре знаят как могат да се върнат младите от чужбина ! За да живеят хората нормално , трябва да имат ПАРИ ! Всички се правят на ударени и никой не иска народа да живее нормално , затова държат хората бедни , за да могат по лесно да го управляват !
  • 6 Ядеитн

    13 2 Отговор
    Голема бела са стори и туй то. Отвориха са границите и раята бега. Връви ся да гониш разпилено стадо...
    Ама ако са не затворат границите, ша бегат и тия, дека са останале. И после кой ша бачка а?
  • 7 КОЗ ЯК

    23 3 Отговор
    Демокрацията на "демократите" е власт при която шайка мерзавци управлява тълпи идиоти !!!
  • 8 бомбето

    10 10 Отговор
    Кво общо има Козяк , като раждаемостта падна още рано при байТошу . Причината е "научния" подход за революционно преустройство на обществото , прилаган от червените каскетари- по същество един перверзен експеримент до сега.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 истината е че

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    мафията на летище софия е от явна по явна .всички политици го знаят .и нищо не се случва.
  • 11 Чуй, чуй, Божидаре!

    9 5 Отговор
    Най голямото предателство!
    Продажните ни политици изгониха 3 милиона българи, но за сметка на това заселиха по морето над 1 000 000 руски генерали и полковници!
    500 000 руски имота по нашето море със собственици предимно руски генерали и полковници, средно по двама жители на имот = 1 000 000.
    Ще минат 10 години да се успокои положението и ще измислят „ референдум“!
    Те са търпеливи, умеят да чакат!
  • 12 истината е че

    7 2 Отговор
    3400 лева минимална заплата колкото най голямата пенсия.едно справедливо решение.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сивата котка

    6 0 Отговор
    В България винаги е имало контролирана бедност. Заради робската ни психика. Задоволен роб - опасно за живота ви.
  • 19 протест

    2 1 Отговор
    Пенсионери управляват държавата, затова демографска слепота цари наоколо.
  • 20 Цуца

    7 1 Отговор
    Никой не иска (нито млади, нито стари) да се върне в тази кочина. Най-голямото предимство на другите държави е подреденост и законност!
  • 21 __!__

    8 0 Отговор
    Ще се върнат да видят роднините си и пак обратно.Няма други мазохисти като нас останалите тук.Да му се подиграват със заплащане работно време,осигуровки,договори за работа. Няма такива работодатели като българските.
  • 22 Не на нас тия

    6 0 Отговор
    Ми Чеков , попитай твоите началници , на които ти си само една колониална подлога , защо дават на техните земеделци пряка помощ на декар 480 Евро , а на нашите земеделци 30 лева ? Нали всички сме в ЕС ? Как гладните да се надбягват със ситите ? Или как да конкурираш някой бизнес , който е обилно подпомогнат , а твоят задник , шарят с коприва? защо не дават да се приеме в България "Закон За Кадрите" а кадрите да се разбягват по чужбина , или да работят в България за своето парче хляб , без самите те да създават кадри , и така докато измрат. Смея да твърдя , защото съм го виждал с очите си , че един българин е 16 пъти по-можещ , находчив , и мислещ от един западняк , отгледан като бройлер. Един западняк , на който тепърва му предстой да се устройва в България , трудно би оцелял 48 часа при нашите условия. Не , че и там е лесно , НО............. За да се върне раждаемостта , трябва една територия да стане държава със всички белези на такава - Пазари- Суровини - Кадри - Армия и Полиция - Национална Сигурност. Но на нашите колониални губернатори суверенитета им тежи , като умрял ци . га . ин .
  • 23 Мая

    7 0 Отговор
    Не харесват посткомунистическия феодализъм...
  • 24 Емигрант

    6 0 Отговор
    След много години в чужбина се прибрах в България с 6 - цифрена сума, която инвестирах в имоти и други начинания. Сблъсках се с родната мутрофилия, обслужващите ги полицаи и безхаберието на съда. Ликвидирах всичко и емигрирах отново. Естествено, с всичките си пари и съответните послания към всичките си близки и познати. И зная, че не съм единствен.
  • 25 Емо

    0 0 Отговор
    Елита са крадци и корумпати. За народа и обикновения човек те никога нищо няма да направят. Имат по две гънки в мозъка - едната за да крадат, другата - за да с....т.
  • 26 Анонимен

    0 0 Отговор
    Отново по изтърканата тема:Не е номера в парите,само! Едно време ,като са били много по-бедни хората,болести,войни са имали по дванайсет деца.В западния свят,християнския,се набляга само на материалното,"Халкидики -малкидики,фор евъ Янг...",няма го възпитанието в семейството,едно време в България е било "патриархат",а сега е масово "матриархат",или по-лошото, нищо,всеки си прави, каквото си иска.Това е хората станаха други,само консуматори.Това е,няма управия!