Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 11:36 5 446 35

Франция "пресъхна"

  • франция-
  • пресъхна-
  • божидар чеков

От 23 дни работниците и служителите на най-голямото френско предприятие - TOTAL стачкуват. Огромни опашки от коли изцеждат последните капки бензин. Пререкания, побои, дори се стигна до наръгвания с нож между чакащите

Франция "пресъхна"  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 23 дни работниците и служителите на най-голямото френско предприятие - TOTAL стачкуват. Огромни опашки от коли изцеждат последните капки бензин. Пререкания, побои, дори се стигна до наръгвания с нож между чакащите. Пред растящото недоволство министър председателката Елизабет Борн нареди да се пристъпи към реквизиция на рафинериите. Тази мярка обаче във Франция е само частична. Тя се отнася до жизненоважни отрасли на икономиката като здравеопазването, отбраната, сигурността и пожарната команда. Останалата част на потребителите на бензин остават на сухо. Синдикатите посрещнаха решението със жалби пред съда, считайки че то е в разрез с правото на стачка, което е вписано във френската конституция.
Какво искат стачкуващите? Увеличаване на заплатите с повече от 10% по две причини. Първата е инфлацията и втората са огромните печалби на TOTAL. Оборота на петролния гигант за 2021 година е 205 милиарда долара, с 65 милиарда повече от предишната. Дирекцията на TOTAL вместо да преговаря със стачниците, публикува няколко фиша от заплати на служители, които показват заплати от 5000 евро на месец. Това означава, че заплащанията в предприятието са два пъти по-високи от средната френска заплата, която е около 2500 евра. Тези публикации втвърдиха още повече позициите на стачниците. Правителството е притиснато до стената. Ако най-високите заплати бъдат увеличени с 10% всички останали ще поискат и те. Съответно Франция ще бъде залята от инфлационна лавина.
Въпреки очакванията на френското общество, Еманюел Макрон се спотайва. Медиите разпространяват някаква негова изява, в която президента казва, че в този конфликт не е негова работа да се меси. Президентът греши и не за първи път! В TOTAL държавното участие е 24% и той не може да остане дълго безучастен към случващото се. Има обаче нещо друго. Водещият синдикат е просмуканият с марксически догматизъм синдикат CGT. В зародиша си той бе създаден от френската комунистическа партия. Класовата борба между бедни и богати е жива и здрава в съзнанието на стачниците. В момента синдиката е този, който спасява топящата се партийка останала от времето на Жорж Марше. Пипалата му са във всички национално значими индустрии и неговите членове могат да блокират Франция, ако конфликта се задълбочи. От друга страна Макрон на няколко пъти подшушна, че ако реформите относно пенсиите не се приемат е готов да разпусне парламента, където не разполага с абсолютно мнозинство. Колкото и странно да е, тази заплаха засяга по-скоро събора от леви партии, които едва ли ще се върнат победители в един бъдещ парламент. На френското общество му идва в повече управлението на "меки" социалдемократи и крайни леви революционери, на държавна хранилка.
Лошите новини не идват никога сами, казва една поговорка. Служителите от Атомните централи се присъединиха към стачката.
Стройните редици на "Националния сбор" на Марин льо Пен потриват ръце.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Боби

    101 6 Отговор
    Ама нали имахме в изобилие от всичко. Даже щяхме да продаваме на тези където нямат. Давайте следващия пакет санкции

    Коментиран от #5, #19

  • 2 да де

    81 4 Отговор
    То и първата баба на републиката е пресъхнала, ама там опашки нЕма.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 реквизиция

    54 7 Отговор
    Браво на Франция - правят реквизиция, както навремето комунистите у нас, а работниците са недоволни от 10 000 лева заплата. Тотална лудница.
  • 5 Бобъле

    21 24 Отговор

    До коментар #1 от "Бате Боби":

    ….Тук става въпрос за недостиг на работна ръка(поради стачка).Или още по елементарно обяснено: Бензин има да ви удават с него,а ма бензинаджиите са кът :))))

    Коментиран от #21

  • 6 Хйхйхй

    48 1 Отговор
    Си стига бе,не е вярно не е евроатлантическо,не може да бъде.
  • 7 КОКИ

    60 2 Отговор
    ТОВА Е ИСТИНАТА КОЯТО ФАКТИ КРИЯТ ЗАПОЧНА ЕВРОРАЗПАДА

    Коментиран от #22

  • 8 Госあ

    39 0 Отговор
    Полуграмотната буржоа се е помислила отново за недосегаема ? Левия бряг на Сена все още не е тотално залят от дясната тиня, Чеков. Докато има работници и интелектуалци, ще има и ляво. Интелектуалци като Марслен Бертло, положен със съпругата си в Пантеона. Като Зола, чиито романи стават все по актуални за днешното време.
  • 9 Брей !

    52 2 Отговор
    Водещият синдикат е просмуканият с марксически догматизъм синдикат . Брей ! И в България искаме такива синдикати ! Защото българските Десни синдикати се грижат повече за собствениците , отколкото за служители и работници . А партиите ни се грижат за мургави гласоподаватели . Така че , дайте ни марксически профсъюзи , като във Франция !
  • 10 Мишел

    41 1 Отговор

    До коментар #3 от "РЕВОЛЮЦИЯ":

    САЩ с помощта на послушните европейски политици съумяха да организират цветни революции в Европа , в резултат на което ще бъде разрушен основният икономически конкурент на САЩ - ЕС.
  • 11 Объркано Атлантиче

    48 4 Отговор
    Какво не ви казват:
    ЕВРОПА НАВЛИЗА В РЕЦЕСИЯ, ДОКАТО РУСИЯ ИЗЛИЗА ОТ НЕЯ!Последните данни показват, че руската икономика е леко отслабена, но постепенно укрепва, пише The Economist.

    „В социалните мрежи европейците са тролвани с видеа, в които газовите котлони са включени на пълна мощност по цял ден. Това, което може да струва стотици евро в Берлин или Париж тази зима, ще струва няколко рубли в Москва. Докато Европа се люлее на ръба на дълбока рецесия, икономическата ситуация в Русия се подобрява. Индикаторите на Goldman Sachs показват, че активността в Русия е малко по-висока, отколкото в големите европейски страни. В доларово изражение месечният внос на стоки от Русия е почти сигурно над средното за миналата година. Икономическите перспективи на Русия за тази година се подобряват в последните прогнози, публикувани на 11 октомври от МВФ."

    Коментиран от #30

  • 12 Хари Потен

    27 4 Отговор
    Важното е да си свободен, повторил си Франсоа и сложил още сено на мулето
  • 13 айде де

    25 1 Отговор
    и не само в Франция
  • 14 Госあ

    31 2 Отговор
    Интересни течения се завихрят и в Япония. Последния, който се противопостави на демокрацията на простолюдието беше Юкио Мишима завършил пътя си с чест. Той и другарите му. Днес сред младите там, голям успех има книгата на Кохеи Сайто -Капиталът през антропоцена, като самият автор бива изненадан от популярността извън академичните среди. “ Той не казва, че капитализмът има добри и лоши неща, или че е възможно да бъде реформиран... той просто казва, че трябва да се отървем от цялата система.” В същото време се забелязват и много текстове със същата насоченост на японски поп-групи. Японския поп се различава с виртуозни инструментални изпълнения от грамотни музиканти и се доближава повече до пънка, за разлика от дясната чалга заляла Европа. Тази тенденция при младите в едно от най развитите общества в света е много обнадеждаваща.
  • 15 Жоро

    7 27 Отговор
    Позната история. Но при нас опозицията успя да свали правителството и да им напише всички злини на тяхно име. Това показва колко пилешки мозък има българина и че се остави без правителство. Кораба няма капитан.
    Радев в пътник който върти руля както му кефне.
  • 16 Опааа

    44 2 Отговор
    Санкции! Веднага санкции за Русия! 😆 Путин е виновен! 😆
  • 17 Бясната Урсула

    35 1 Отговор
    Сега ще разберем какво е истинската енергийна зависимост... от нашите американски "приятели"...

    Коментиран от #34

  • 18 Госあ

    25 1 Отговор
    Изобщо, демокрацията подобно на християнството, пробутва едни плодове за сметка на интелектуалното и духовно развитие. Едно полуудобство, което облагодетелства създаването на псевдоелити със съмнителни качества и морал, които са се научили единствено на полемика и демагогия. Както е казал Мусаши, благородника съзерцава цветовете, а простолюдието обира плодовете.
  • 19 пффф

    5 23 Отговор

    До коментар #1 от "Бате Боби":

    Абе Бобчо, ти къде прочете че нямат изобилие бе нашто момче?Имат си хората, само че работниците стачкуват за по-големи заплати и затова има криза в доставките по бензиностанциите.Там хората имат права а не са крепостни селяни като в една друга страна къде ако кажеш нещо не по вкуса на диктатора и отиваш за 15 годинки в затвора.

    Коментиран от #33

  • 20 един от многото

    14 0 Отговор
    Като Макроновица!
  • 21 Петър

    25 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бобъле":

    Така е... бензин има за линейните, пожарните, военните... колкото искаш! Радвам се че си го разбрал!

    Коментиран от #23

  • 22 Да бе

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "КОКИ":

    Само това остава да се информираме от тия нещастници!
  • 23 Бобъле

    0 27 Отговор

    До коментар #21 от "Петър":

    Не се коси питърчо,всичко има….И свобода има и западни стоки по магазините,че дори и перални,хладилници и тем подобни има.Ако щеш вярвай,а ма и тоалетни вкъщи имат,че даже и канализация.
    ….За тебе невероятно,а ма и протестиращи има(не ги стрелят по улиците)….разрешават им дори,да говорят :))))))))
    При вас питърчо,как е….дават ли вече да пиете кола или сте само на квас :)))))

    Коментиран от #31

  • 24 Мария Антоанета

    22 0 Отговор
    Като няма горива, франките "Нека да ядат торти"!
  • 25 пиер

    19 0 Отговор
    Решението е просто: Микрон вън и смяна на външната политика!
  • 26 Българин

    32 2 Отговор
    Мдам, Макарончо ли ще е следващата плочка от евроатлантическото домино. Загубата на Франция ще е голям удар за евроалантиците. Лиз Тръс още от началото катастрофира и е пътник, да видим в Швабия какво ще се случи. А цяла Източна Европа може да възстане против брюкселския диктат, който все повече заприличва на съветския.
    Кой въобще е решил ЕС да става една държава като САЩ? От години умишлено се подменя населението и се атакуват и рушат всички културни и национални устои. Силата на Европа беше точно в различните държави с всичките им постижения, с които с право се гордеят. Сега неолиберастията ги руши и заличава, подменяйки ги с псевдонаука, пропаганда и цензура.
  • 27 Христо Божилов

    22 0 Отговор
    Лично протестират, ако ще и 10 хиляди евро да взимат. По бензиностанциите нереално високата цена помпа невиждани печалби за Рафинериите и работниците там, не могат да стоят и да търпят
  • 28 Павел пенев

    21 0 Отговор
    Колко приятно е да слушаш как западните идиоти реват.
  • 29 победихме другари

    11 9 Отговор
    Ура ,другари.!Западът се разпада ,заради липсата на руски газ и нафта.!Следва присъединяване към велика Путинова- Русия.

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Асен

    24 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бобъле":

    И това е вярно че докато протестират не ги стрелят! Само един път когато преди 2 години в Амстердам на един протест против Ковид мерките полицаите застреляха двама души, ама те го направиха в името на общественото здраве! Така че пий една кола за твое здраве! Аз ще си сипя една водка!
  • 32 Баро

    1 12 Отговор

    До коментар #29 от "победихме другари":

    Данеби да е свършила водката та искаш русия
  • 33 Никой

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "пффф":

    И какви са им правата?! Знаеш ли, че от три франсета, само едното е бЯло. Евентуално.
  • 34 Е тя има да връща жеста на

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бясната Урсула":

    господарите си. Нали именно Урсулата бе най - големия промоутър на отровите, а Хайкото техен дестрибутор.
  • 35 масура на чурата

    4 0 Отговор
    Бастилията пак падна! Иде социализъма!