17 Октомври, 2022 13:26 14 015 117

Демографът доц. Черкезова пред ФАКТИ: Жените в България ще стават все повече, живеят по-дълго от мъжете

  • стоянка-
  • черкезова-
  • демография-
  • жени-
  • мъже-
  • население

През последните 10 г. населението в България намалява с 1,2 % всяка година, казва експертът

Демографът доц. Черкезова пред ФАКТИ: Жените в България ще стават все повече, живеят по-дълго от мъжете - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едно е, че намаляваме, а също така и остаряваме – също по-бързо в сравнение с предходни периоди. Ако между предишните две преброявания делът на възрастното население е нараснал с 1,7 процентни пункта, то през последните 10 години наблюдаваме увеличение с 5 процентни пункта. Тук също наблюдаваме задълбочаване на териториалните разлики в степента на остаряване на населението. Какво още ни чака и изчезваща нация ли сме… Пред ФАКТИ говори демографът доц. Стоянка Черкезова, която е експерт в областта на „Структури на населението: възрастови и етнически и миграции“, Департамент Демография, ИИНЧ– БАН.

- Доц. Черкезова, преди дни Националният статистически институт обяви окончателните резултати от преброяването на населението. Тенденцията е повече от тревожна. За последните 10 години сме се стопили с 845 000 човека…
-Да, действително тенденцията е тревожна, но трябва да подчертаем, че тази тенденция се наблюдава от началото на прехода към пазарна икономика и малко преди това. Т.е. това не е нова тенденция. Ако в началото на прехода намалението на населението се дължеше основно на емиграцията извън страната, то при всяко следващо преброяване наблюдаваме, че влиянието на естествените процеси нараства. Това продължава до предишното преброяване през 2011-а. След това влиянието на миграцията започва да расте. Към настоящия момент все още ние намаляваме, защото броят на умиранията всяка година надвишава броя на ражданията. Естественият принос е допринесъл приблизително за 60% от намалението на населението за периода между последните две преброявания.

- Кои са основните тенденции, които се очертават?
- Подобно на предходния десетгодишен период населението намалява, но вече с по-висока интензивност на процеса. През последните 10 години населението е намалявало с 1,2 % всяка година, между 2001 и 2011 г. - с 0,7 %, а предишните 8 години – с 0,9%.

Освен това се задълбочават разликите при разпределението на населението град-село, както и между областите.

Общо в селата населението намалява по-бързо, отколкото намалява в градовете, макар че и там на повечето места намалява. За разлика от предварителните данни от Преброяването в окончателните, които са по-точни, се регистрира намаление във всички области на страната, включително в област София - град. Има драстични разлики в бързината, с която намалява населението по области. В резултат през 2021 г. населението в най-малко населената област (Видин) е едва 6 % от това в най-населената област (София-град ).

- След 1985 г. страната ни почти достига 9 милиона души като население, след което започва да намалява. Така за тези близо 40 години ние сме с над 2,4 милиона души по-малко?
- Да, така е. Това са дългогодишни тенденции, които се дължат на много причини, но тези причини са заложени основно в миналото. От една страна развитието на населението на страната ни е сходно с това на много от развитите страни в света и конкретно в Европа. Ние преминаваме през сходни етапи на промени в демографското поведение и някои сходни промени в структурите на населението. Но освен това при нас има високата интензивност на доста процеси след началото на прехода. Сега наблюдаваме инерция на населението, която допълнително засилва, забързва това, което се случва, и това вече е предизвикателство. Така например, не можем да очакваме, че при намаляващата раждаемост започнала в средата на осемдесетте години на миналия век и при изострянето на тези процеси през деветдесетте години, днес ще имаме достатъчно млади жени, които потенциално да станат майки. Когато жените в детеродна възраст намаляват, защото през последните между 15 и 40 години са се раждали по-малко деца, дори при запазване на средния брой деца, който се очаква да роди една жена през живота си, ражданията ще намаляват.
Друг пример, който е положителен, е удължаването на живота. В годините на преход към пазарна икономика хората увеличават годините си живот най-бързо от 1950 година досега. При това отлагане на смъртта сега наблюдаваме повече умирания във висока възраст отпреди и поради това повече умирания като цяло. Ситуацията допълнително се утежни от пандемията от Ковид-19 през последните 2 години.

- В момента населението на България е малко над 6,5 милиона. Защо загиваме като народ?
- Не бих нарекла тези тенденции, макар че е много неблагоприятна, загиване. Българското население в момента е около два пъти повече в сравнение с началото на миналия век. Но действително тези тенденции само могат да бъдат определени като негативни. През последните малко над 30 години България премина през мащабни трансформации в политическата, социалната и икономическата системи. Това доведе до ново демографско поведение, което не се регистрира или се регистрира рядко в предходните години на социализъм. Преди 1989 г. България е със затворени граници, икономиката е от планов тип, а социалните права са гарантирани от държавата и се разпростират върху всички граждани. Трудовият пазар подлежи на почти пълна регулация. Налице са редица пронаталистични политики. През 1989 г., когато имаше смяна на политическия режим, границите на страната се отвориха. Първите 10 години от началото на прехода към пазарна икономика бяха съпътствани със икономическа турбуленция и оттегляне на социалната държава.

В този етап емигрантските потоци бяха безпрецедентно високи като компенсация за дългото им удържане преди това.

Емигрираха предимно млади хора, което директно оказа влияние върху възрастовата структура на населението. Ражданията се отлагаха за по-благоприятен момент. Това отлагане започна да се превръща в културна норма. Вече хората приемат за нормално да се ражда по-късно, макар да има стабилизиране на икономическата ситуация. От друга страна в тази стабилизация наблюдавахме сериозно нарастване на неравенствата, а това също има значение за демографското поведение.

- За последните 10 години най-много от населението си е загубил град Видин, следван от Габрово и Смолян…
- Това са областите в България с едни от най-силно остарелите общности, което ги поставя в трудна демографска ситуация. Тенденциите, които описах до момента, са валидни за тези области с по-голяма сила, защото процесите там са в по-напреднал етап. Те могат да покажат какво може да се очаква да се случи средно за България в следващите десет години.

- Жените са повече от мъжете - 51.9% към 48.1%?
- Жените в България ще стават все повече. Това разпределение е типично за страната от много годии насам. Можем да очакваме, че ще се продължи това да има увеличаване на дела на жените и в бъдеще, защото населението допълнително ще остарява, а жените живеят по-дълго от мъжете.

- Към 7 септември 2021 г. населението на 65 и повече години е 1 532 667 души, или 23,5% от хората в страната. Това означава, че близо всеки четвърти човек е в пенсионна възраст...
- Да, действително това оказва влияние върху броя на пенсионерите, макар пенсионната възраст да се покачва. Населението на възраст 65 и повече години е нараснало с 12.6%. Пенсионната реформа частично забавя нарастването на пенсионерите, но не в пълна степен.

- Хората в активна работна възраст между 15 и 64 години са 4 069 400 души, или 62.4%, но и те намаляват. Каква е тенденцията и тук?
- Докато населението между 15 и 64 години е намаляло с 19,1 %. Най-младото население – под 15 години също е намаляло с 5,9 %. В резултат на това на всеки 100 души във възрастовата група 15 - 64 години се падат по 60 под 15 и над 64 години. За сравнение през 2011 година на всеки 100 души са се падали по близо 47. Това поставя предизвикателства, както пред пазара на труда (няма достатъчно работна сила), така и през здравната, социалната и осигурителната системи.

- Защо само говорим за темата, че ни чака лошо бъдеще, а не се вижда нищо да се прави?
- Действително перспективите не са добри, още повече, че ситуацията е много по-комплексна като се вземе пред вид глобализацията, конкуренцията отвън, засилващите се дигитализация и автоматизация, задаващата се поляризация в заетостта, която вероятно ще засили неравенствата, необходимостта не просто от повече работна сила, а от повече добре квалифицирана работна сила.
При тази комплексност на дългосрочните проблеми, когато добавим краткосрочните предизвикателства, свързани с пандемията от Ковид-19, войната в Украйна и последиците от тях за икономиките на страните в Европа, е много трудно да се дадат бързи и адекватни решения. Общо взето фокусът трябва да е върху политики с дългосрочно положително въздействие, но хората могат да усетят по-силно действието на краткосрочните решения. Последните са като симптоматичните лекарства - не решават проблемите, а само временно уталожват вече години натрупване на предизвикателства. Хората трудно усещат положителното действие на дългосрочните политики (макар вече да има такива, но малко), защото те ще подействат в бъдеще. А политиките с популистко значение се усещат, но за кратко и оставят усещането за действие на парче. Но действително проблематизирането на действителността има своите корени в обективно трудното ни ежедневие.

- Има ли решения. Как се справят в други страни…
- Решението не е само едно, но преминава през създаване на по-добри условия на живот. За да се случи това, е необходимо развитие на икономиката. Последното изисква поне по-добра подготовка на младите за участие в пазара на труда, което преминава през образователната система; намиране на решения за включването им на пазара на труда по-рано; високи стандарти в здравеопазването и широк достъп до здравни услуги за растящото поколение; стимулиране на иновациите в бизнеса с цел повишаване на конкурентоспособността му на международните пазари и път към изкореняване на корупционните практики в страната. Тези решения имат дългосрочен характер и тяхното въздействие не може да се усети веднага от хората, но е необходимото уравнение за бъдещето на страната и нейното население.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще има

    38 12 Отговор
    котенца за галене

    Коментиран от #12

  • 2 хъхъ

    62 12 Отговор
    И все по-самотни...щото мъжете освен по-малко, все повече си падат по същия пол.

    Коментиран от #19, #56, #72

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Честно

    24 58 Отговор
    Кажете ми кой иска мъж русофил в къщи? :))))

    Коментиран от #9, #17, #23

  • 5 Делю Хайдутин

    55 9 Отговор
    Украинките в България стават все повече.
  • 6 Гертруд

    34 9 Отговор
    Ще стане рай за запролетилите се арабски момчета и печените им сомалийски братя.
  • 7 Псевдоним

    51 0 Отговор
    Готина демографка.
  • 8 мунчо

    77 4 Отговор
    Нормално е да живеят повече. 2/3 от тях са си намерили някой да ги издържа и джиткат по молове и кафенета. Аз мога така да изкарам и 150 години

    Коментиран от #22

  • 9 сесесере

    9 12 Отговор

    До коментар #4 от "Честно":

    Жените ТКЗС-арки.
  • 10 Хахаха

    70 1 Отговор
    На всеки 70 годишен мъж се падат по две 70 годишни жени. Хубаво, ама малко късно...

    Коментиран от #63

  • 11 Путинофил

    17 35 Отговор
    Вследствие на руската окупация населението намаля с 3 милиона, без война!

    Коментиран от #109

  • 12 Сталин

    32 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ще има":

    Ще галиш някоя дърта проскубана котка
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 пешо

    31 2 Отговор
    тия титли доцент от гимназията ли им ги дават
  • 15 Милиционерка

    48 2 Отговор
    Сега всяка втора кифла става милиционерка. Не им се бачка. Ще се пенсионират на 50 и ще живеят 100 години!
  • 16 Иван Дочев

    50 2 Отговор
    С тая демографка, ако е навита, можем да подобрим заедно раждаемостта в България! Три деца за 5 години е моята оферта. Ако трябва ще се понапрегна малко, но ще спазя обещанието!

    Коментиран от #108

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Христо Божилов

    25 4 Отговор
    Че това няма лошо! Ще има избор от жени. Дет се вика, ще се бият 5 жени за един мъж. Доцентката между другото бих я пробвал с предимство

    Коментиран от #20

  • 19 Бай Пешо карбуратора

    19 8 Отговор

    До коментар #2 от "хъхъ":

    Да занулят малко критерия си, че инак, на сухо. Една даже вчера ми вика, мил ли си го, бе кат та почна с винкело

    Коментиран от #46

  • 20 Бе тия жени

    17 1 Отговор

    До коментар #18 от "Христо Божилов":

    Дето са в повече са над 70-те,бе.

    Коментиран от #26

  • 21 Ако

    21 3 Отговор
    Са и такива сладуранки като теб няма нищо против жените да со повече .Обаче ако са бобороци кат десито атанасова сме го закъсали
  • 22 1456

    28 1 Отговор

    До коментар #8 от "мунчо":

    Точно казано.Навсякъде само използвачки и б.клуци.За работа изобщо не ги търси.
  • 23 Ами Гаджева

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Честно":

    Се омъжи за дядо си,дето го играе русофил.
  • 24 МВР хахаха

    10 5 Отговор
    Т.ъпоглавците от МВР слугуват на урода Иван Стоименов Гешев на всяка цена, Пернишки мутри с пари излъгали пулограмотните Полицаи в Бобов дол ако изтезават Българи до лудост Гешев щял да ги повиши и награди !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Христо Божилов

    8 14 Отговор

    До коментар #20 от "Бе тия жени":

    Аааа не, всичко по дърто от набор 1994, е за скрап. Тази година е митична не само за футбола, но и пределен набор за жените

    Коментиран от #98

  • 27 Точно и ясно

    19 0 Отговор
    Доцентката е много красива!!! И ясно е казала какво трябва да се направи.... подобряване на условията за живот и икономиката.... дългосрочни мерки, които на зажаднелия за популизъм български дебил няма да разбере...

    Коментиран от #33

  • 28 Ще изчезваме я...

    28 3 Отговор
    След като в България се живее по-зле от Африка, а цените са като в Лондон, мъжете масово се убиват от работа като за целта стават потърпевши алкохолици на 100 процентов спирт от аптеката с минерална водичка за по-евтинко. Как се живее повече с изгорели вътрешности?
  • 29 един

    7 1 Отговор
    Бай Иване,ако се наложи да си дадеш живота за Родината,ще го дадаш ли?Ще го дам,то затъ не живот!
  • 30 Искахте демокрация

    24 11 Отговор
    Ето Ви демокрация, след 30 години няма и да има българи по тези земи, ще оставят малка част за ромите, а останалата част, ще бъде анексирана от агресора Турция.

    Коментиран от #77

  • 31 Факти

    26 0 Отговор
    Особено важи за му т ре сите , които цял ден обикалят фитнеси и молове със скъпи коли .
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Психопат

    8 3 Отговор

    До коментар #27 от "Точно и ясно":

    Кефи ме и мен. Има нещо перверзно в очите й...дава...
  • 34 СОРОСОИД Сваляч Женкар

    17 2 Отговор
    Така по мой собствени наблюдения останах с впечатлението че не само в България Жените колят и бесят подред всяко мъжко, но и по света е същата кофти феминизирана реалност ,само една мизандрична страна мразеща мъжете и чужденците като цяло каквато е СЕМИТСКА ГЪРЦИЯ съм си дал сметката че по долни мръсни и перверзни от гърците няма на бял свят ,а пък гъркините са ФЕМИНИЗИРАНИ МЪЖЕМРАЗКИ НОМЕР ЕДНО В ЦЯЛАТА ВСЕЛЕНА ,техната ...
  • 35 Гост

    22 1 Отговор
    Винаги е приятно когато лошите новини се съобщават от добре изглеждащи доцентки. В един момент фокусът на проблем се измества върху външния вид на съобщителя.
  • 36 Бачо е бачо

    11 0 Отговор
    Това ми звучи като един стар виц от соца в,който се казва,че на един пенсионер цял живот пускал ТОТО ама спечелил 5+1(тогавашният джакпот от ...15 000лв) и той завалията,вече немощен няма какво да ги прави и ги завещал на Общината да построи една общ.тоалетна за да ПИКАЯТ ВСИЧКИ НА КЪСМЕТ МУ.
    Кво ме радва това ,мен,днес,след ,като поне 10-на мои стари гаджета от млади години останаха ...ВДОВИЦИ ама те завалиите....дори и с боядисани коси и що годе съхранени фигури...да отдавна с ...,,хронично главоболие"...А аз даяна...матрял и мерак имам...и не УМИРАМ....въпреки,че не съм се...ВАКСИНИРАЛ:)))
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Иван Грозни

    13 2 Отговор
    Тая, не се е измукала майчиното мляко е доцент, а аз къде съм в цялата кавърма?
  • 39 есфс

    14 1 Отговор
    Е щом ще стават още повече жените значи лицемерието и интригите ще се увеличават още повече. Е закъде повече, България е най-измисленото място с най-кофти отношенията между отделните индивиди. Абсолтно нормално е да е загиващо.
  • 40 А от тях

    7 0 Отговор
    черкезите са най много
  • 41 котка

    16 2 Отговор
    Жените са извънземни и си мислят как са хванали баба си за шлифера. Един дол дренки.
  • 42 Именит

    10 3 Отговор
    На Тиквата кога ще му се зададе въпроса за демографската катастрофа , която е по време на неговото тиквуване?
  • 43 Дипломиран магистър от соца още

    5 0 Отговор
    Маллееййй,така ми се ще да съм студент при тая доЦЕНТка ...да ме подложи на изпит по целият конспект...разкарва по него отгоре до долу и обратно...отпред и отзад...да ме къса...къса
    и пак вика на....,,поправителен"...да...,потретя
    ..дори и.
    .презапиша:)))
  • 44 Читател

    11 0 Отговор
    Открихме топлата вода.
  • 45 Въпрос!!!

    15 3 Отговор
    Защо жените живеят повече многоточие ами защото нямат жени край на цитата.
  • 46 Ало

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Пешо карбуратора":

    Прай сметка на какви мъже е попадала. С такива мъже по-добре е да си купи вибраторче.
  • 47 ха ха

    14 1 Отговор
    Над 85 ще сме един мъж на 7 жени. Гаси кефа!

    Коментиран от #62

  • 48 Нострадамус от Злокучене

    30 5 Отговор
    Жените стават не само повече,но са и по-способни,амбициозни,напористи и меркантилни от мъжете.В големите градове това не се усеща чак толкова,но в селата и малките повинциални градчета е видимо.Пълно е със стари ергени и самотни дърти пияници,които по цял ден висят в кръчмата и гола жена са виждали за последно на живо в младежките си години,а някои-никога.По-обезпокоителното е,че много българи взеха да се заглеждат по циганки и от немай къде и поради липса на алтернатива,даже живеят с тях.В Северозападнала България и в населените места с все по-голямо циганско население,това стана доста разпространена тенденция.След 20-30 години България ще заприлича на Куба.Пълна с разни мелези,които гордо ще се наричат "българи".Но за това голяма вина има и роден Ганьо,който в по-голямата си част е прост,безмозъчен селяндур от който дори и глуповатите селячки бягат,търсейки нещо по-така .Освен това е мързелив,мърляв,вечно хленчещ нещастник и комплексар,а жените не харесват такива пропаднали типове.На украинки и рускини не се надявайте,те са дори по-меркантилни и от нашите жени.Времето на Соца,когато се женеха за прости дървари в Коми,отминаха отдавна.

    Коментиран от #50, #51

  • 49 Урюрвкос

    0 12 Отговор
    многото жени ще родят много момченца които след 25-30г ще защитават Родината. Природата си знае работата и се подготвя за решаване на голям конфликт към 2050г.

    Коментиран от #59, #74

  • 50 Тихо

    21 4 Отговор

    До коментар #48 от "Нострадамус от Злокучене":

    Бендът ! Вече никой не се интересува от навирени крака ! Пълно е с жени , млади и красиви , които за по стотина лева всичко правят ! Мързеливите и бедни жени , които мама е учила , че трябва да се овесят на нечий врат , стават все по самотни !

    Коментиран от #64

  • 51 Веднага

    15 2 Отговор

    До коментар #48 от "Нострадамус от Злокучене":

    Се вижда , че си засегната женска ! Мама и баба са те учли , че трябва да намериш балък , да работи за тебе , а ти само да искаш , ама свърши тая ! Мъжете вече искат млади любовници , а не да гледат чуждите ти деца ! А който не искат млади карачки , са бедни , и ти па не ги искаш ! Като не си се научила нищо да правиш , освен интриги , така ще е !

    Коментиран от #61

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 много зрели моми

    8 2 Отговор
    ама вече без мерак за кле....не
  • 54 Шабан

    22 3 Отговор
    Има една източна поговорка с мръсни думи, но ще се опитам да я предам културно.
    Половината от семейният живот на мъжа минава в това да угажда на женските капризи, за да му дава "коте", другата половина от живота му минава в това да работи като вол и да изкарва пари, за да издържа нея и децата! Пита се в задачата!? Това ли е живота и дали е живот това! Който разбрал, разбрал!!!

    Коментиран от #58

  • 55 газо

    4 0 Отговор
    Бих й го подал на таз!
  • 56 мдаа

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "хъхъ":

    Ти падаш ли си? Обади се, ще те излекувам!
  • 57 Последния

    20 5 Отговор
    Шанс за наваксване беше да си приберем Бесарабските българи - общо са близо 500 хиляди. За да не стане обаче промениха закона, така че да е невъзможно да се върнат. Трябвало да покажат български паспорт от България на свой прародител - тези хора са прогонени от Османците преди повече от два века! За други половин милион "българи" от Турция това е елементарно и има десетки фирми специализирани само в това. Бърза циганизация и турцизация но чакат следващите десетилетия.
  • 58 нямаше нужда от поговорки

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Шабан":

    То името ти казва всичко.

    Коментиран от #67

  • 59 мдаа

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Урюрвкос":

    И ти не си си пил хаповете!
  • 60 хм...

    5 0 Отговор

    До коментар #52 от "продавач на вибратори":

    Чудя се, тестваш ли си ги, преди да ги пуснеш в продажба?

    Коментиран от #99

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 нещастници!

    13 0 Отговор

    До коментар #47 от "ха ха":

    На 85 ще си си пикал отдавна в калеврите!

    Коментиран от #100

  • 63 ха ха ха

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Хахаха":

    Не се заблуждавай, вие и на 40 г. пак не ставахте!

    Коментиран от #70

  • 64 Ей, търтей!

    9 1 Отговор

    До коментар #50 от "Тихо":

    Напълнихте нощните шкафчета за 30 години, ама младите и красиви са до време. 😄😄😄

    Коментиран от #80

  • 65 Нормален

    13 0 Отговор
    Ми хайде, че за мен все няма.От брадясали, татуирани, чалгари, ММА бойци не мога да се доредя.

    Коментиран от #75

  • 66 ТАКА Е

    4 8 Отговор
    ЗАЩОТО МЪЖЕТЕ СА БЕЗПОЛЕЗНИ!
  • 67 Шабан

    1 2 Отговор

    До коментар #58 от "нямаше нужда от поговорки":

    Хи-хи-хи, ти май си от обидените! Това е добре, има надежда за теб.........

    Коментиран от #68

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #63 от "ха ха ха":

    Ам, то не всяко вино отлежава добре :D

    Коментиран от #76

  • 71 Най-много родени

    12 0 Отговор
    деца има през 1952г - 182 000. Тия хора са възрастни, но все още повечето живи. Преди и след 1952 пак са по около 180 000 годишно. Сега се раждат 60-65 000 или 3 пъти по-малко. Тогава когато са били млади набор 1952г. не са могли да емигрират, а след промените са вече стари за емиграция.

    Коментиран от #113

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 А бе ти

    2 6 Отговор

    До коментар #49 от "Урюрвкос":

    Защо не си фронта , да решаваш конфликти .кво ще чакаш 25 - 30 години . Мама Раша има нужда от прясно месо .
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 ????

    13 2 Отговор
    ЗАЩО, ЗАЩО, ЗАЩО продължавате с ЛЪЖАТА за тези 6,5 милиона?!?!?! А, какво казва Г-н Сендов за това?! НАСЕЛЕНИЕТО ни НЕ е ПОВЕЧЕ от 4,5-5 МИЛИОНА!!! ХАЙДЕ, СТИГА ЛЪЖИ, КАЖЕТЕ ИСТИНАТА!!!
  • 84 уaйтнoйз

    13 0 Отговор
    без да съм демограф... отиваш у коя да е болница. пред секи кабинет 30 баби по 30 години вече вдовици...
    добро утро

    Коментиран от #87

  • 85 Seх трябва

    0 1 Отговор
    Иначе ще живеят по-дълго
  • 86 Пустиняка

    9 1 Отговор
    У северозападио баце по пейките тук таме по белия бабичка Старци нема баце Изпукаа още млади баце от стабилна рикия
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Анонимен

    13 1 Отговор
    Цял живот ти вземат здравето,а на края и повече живеят, много гадно е направено всичко!

    Коментиран от #92

  • 89 Фаме

    11 2 Отговор
    През 60-те година на 20 век белите жени във фертилна възраст са били 50% в света. През 2010 те са били 7%. Сега едва ли са 2-3 %.

    Белите хора изчезвт след 40-50 години.
  • 90 Бай Танас на Кюшето

    4 1 Отговор
    На мене вече ми писна от статистики, стъкмистики и прочие непревержимости. Ай стига с такива материали. Оставете ни да си живеем спокойно и ще си се размножаваме като попови лъжички.
  • 91 истина ти казвам

    3 2 Отговор
    Г-жо доцент ако жените престанат поне малко с духовата музика може би ше се раждат и повече деца! Бок...... феминистки! Бой и е .... само тва ви оправа!
  • 92 селтак

    6 1 Отговор

    До коментар #88 от "Анонимен":

    Прав си! Жената не е създадена от бог,нема начин! Тя е творение на рогатия!👿

    Коментиран от #94, #102

  • 93 Анонимен 1

    6 0 Отговор
    Винаги жените са били повече, нищо че раждат, гледат деца, мъж, работят и вземат по малко, но, жените имат едно качество, а именно да се грижат за семейството си, а мъжете, те живеят за битката, по телевизора на война или за идея и пропускат живота.
  • 94 Анонимен

    0 3 Отговор

    До коментар #92 от "селтак":

    Бог е жена, чети библията..

    Коментиран от #96

  • 95 Ироничен

    3 0 Отговор
    Ами, по-добре да е така. Аз съм оставал два пъти вдовец, не оправих статистиката, дано третатата ме затрупа, че преживяванията са неприятни.

    Коментиран от #97

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 истина ти казвам

    4 0 Отговор

    До коментар #95 от "Ироничен":

    От къде извади тоа късмет бе човек? Завиждам ти!
  • 98 женско царство

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Христо Божилов":

    Прав си, че е митична, но не позна защо! Еволюцията винаги премахва ненужното. След първото успешно клониране ще сте напълно ненужни. Всяка жена ще може да се размножава сама, а мъжете (колкото останат от вас) ще ви използваме като наложници. 😄😄😄
    Сега си помислете добре ще се държите ли прилично или да стартираме процедурата!

    Коментиран от #106, #111

  • 99 продавач на вибратори

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "хм...":

    Не вие сами си ги тествате! Продажбите вървът повече от добре за това мога да си позволя истинска дупка за тъпчене!

    Коментиран от #101

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Ясно!

    2 0 Отговор

    До коментар #99 от "продавач на вибратори":

    Твоята собствена дупка.
  • 102 обратното е

    1 3 Отговор

    До коментар #92 от "селтак":

    Бог е създал първо жената, а мъжете са преиначили историята на сътворението. От ревност.😄
  • 103 Доко

    4 0 Отговор
    Това е така защото преди време комунистите ни" стопиха лагерите" а днес капиталистите техните наследници и до голяма степен родственици правят същото с хуманизма към хората. Това означава , че са нужни спешни арест на виновните лица , като бивши и настоящи политици виновни за този процес наречен демографски срив, които застрашава нац. сигурност на страната.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Емили Азисова Кокорчева

    3 0 Отговор

    До коментар #98 от "женско царство":

    Докато се клонират жените мъжете ще почнеме да раждаме сами.Като Зевс.Тогава от вас хептен няма да имаме нужда,защото хем не знаете да готвите,хем и в леглото вече сте на заден план .
  • 107 Перо

    2 0 Отговор
    Не прочетох нищо експертно в това интервю,само голи приказки за “причини”,от преди 40 г. Пълни глупости и нищо за влошен стандарт и от там всички последствия!
  • 108 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Иван Дочев":

    Ще ти помагаме ,ако трябва.
  • 109 Ти си знаеш

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Путинофил":

    Ти си знаеш.
  • 110 4634

    3 0 Отговор
    Като чета постовете, ми става тъжно и безнадеждно. С изключение на 1-2ма ВСИЧКИ ДРУГИ са писали ГЛУПОСТИ по тази жизнено важна за нас тема. НЕ ЗНАЯ какво ОЩЕ трябва да се случи на този наш народ да започне да мисли (ако може) сериозно. Тези коментари са глупави, те не стават и за хумор.Те не ни обогатяват, а показват умствено падение.
  • 111 Прав съм

    2 0 Отговор

    До коментар #98 от "женско царство":

    Ако си мислиш че мъжете са виновни само защото не могат да те търпят ще си останеш сама и празна завинаги също ако не знаете продвали са да направят Деде Даме от две жени бебето най дълго е издържало само 1 ден ако си завела съвет от тъпите феминистки значи показва колко ниско интелигентна сте феминистите са хората които намират лоши страни на мъжете но изключват себе си най голямата сила на жената е да бъде лицемер също такива жени не са добър пример защото правата дете и не ги е грижа че детето им е момче все пак ще съдят мъжете много се радвам че майка ми не е феминистка тя е много добър пример за колело е било жена днешно време повечето жени не знаят как да готвят нито пък някакъв вид респект
  • 112 Пиздa 🇷🇺

    2 0 Отговор
    Доц. Черкезова е много красива дама.
  • 113 обяснимо е

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Най-много родени":

    Винаги след война в цял свят има бум в раждаемостта. По тази причина родените между 1945 и 1964 г. ги наричат baby boomers.

    Коментиран от #114

  • 114 пардон

    1 0 Отговор

    До коментар #113 от "обяснимо е":

    1946-1964 г. Неволна грешка.
  • 115 мани мани

    2 0 Отговор
    споко ва! от тук са минавали кви ли не и пак сме си оцеляли :) то не бяха монголски дръпнатоочки, римски уродляци, османски отрепки, гръцки набези, сръбски, влашки ... но древните траки сме си тук!
    да виждате много монглоидни? да виждате много римсконосни? гръцкосъскащи? няма и да видите!!! народ трудно се претопява! тъпите не моат го разберат!
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Хурка

    1 0 Отговор
    Г-н жо Черкезова,добра статистика.
    Но,сложете корпоративният натиск,
    при уволнение,какво може да направи
    един мъж.ЧСИ,топлофикация,етажното
    изнудване ,което въвеждат.Застраховки...
    Няма регламент и държавна защита.
    Къде е мъжът ,в неговата безпомощност.
    За него ,няма живот.Това дефинирайте!!!