18 Октомври, 2022 11:43 3 733 46

Кристиян Шкварек: Защо няма програми за жени-миньори, а задължителни квоти за шефове - жени?

  • жени-
  • квоти-
  • шефове-
  • миньори

Искам, обаче, да изкажа своето разочарование колко бавно се движи тази битка от другарите и другарките в Брюксел

Кристиян Шкварек: Защо няма програми за жени-миньори, а задължителни квоти за шефове - жени? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С нова европейска директива за равенство на половете, приета от Съвета на ЕС вчера, Брюксел ще задължава всички частни компании на континента, регистрирани на борсите, да имат минимум 40% жени в състава на управителния си борд.

Това е една прекрасна новина! Това коментира във "Фейсбук" Кристиян Шкварек.

И аз, като Съвета на ЕС, съм на мнение, че в условията на глобална криза, миграционна криза, икономическа криза и малко война на континента няма по-належащи неща, с които ЕС да се занимава. Равенството между половете - не само във възможностите, но и в резултатите, е нашият цивилизационен избор!

Искам, обаче, да изкажа своето разочарование колко бавно се движи тази битка от другарите и другарките в Брюксел. (без да ги обиждам) 2022-ра година сме, а положението е следното:

Едва 4.4% от рибарите на индустриалните лодки в северния ледовит океан, Аляска и другите води с висока смъртност на персонала са жени. Защо?

Защото ги дискриминираме...

Едва 8% от служителите, които премахват убитите по пътищата и магистралите животни в Европа са жени. Защо?

Защото все така живеем в Средновековието...

Едва 3% от тухларите са жени. Защо?

Защото си мислим, че са по-слаби от нас...

Само 5.9% от заварчиците са жени. Сериозно? Значи разчитате на тях да заври супата, но не и да заварят арматурата? Лицемери...

Цели 94% от техниците, които се катерят по електропроводите са мъже. Осъзнавате ли колко далеч е това от половото равенство? Защо?

Защото жените не могат да се катерят ли? Да, добре, сексист...

През 2021-ва в Европа функционират близо 24 различни стипендии и програми за жени режисьори във филмовото изкуство. А знаете ли колко стипендии и програми има за жени-миньори? Точно така - нула. Да "благодарим" на патриархалните порядки...

Мога да продължа още дълго, но докато пиша ме хваща срам от това колко назад сме в битката за полово равенство. Цели индустрии - на миньорите, водопроводчиците, каналджиите, рибарите, тираджиите, пожарникарите, чистачите на химически и радиоактивни отпадъци, войниците на първа линия и още много, все така живеят в миналото и не допускат до себе си жените. А те тропат със сетни сили на вратата им!

Време е ЕС и всичките му институции да ритнат вратата на тези индустрии и да ги задължат до 2026-та г. поне 40% от служителите им да са жени. Другарите и другарките от Брюксел са там, за да осъществят тази мечта на всички свободомислещи хора, като мен - пълно полово равенство, не само във възможностите, но и в резултатите!

Време е да посрещнем бъдещето! Време е за равенство!

(Изпращам този текст до екипа на Радан Кънев с надежда да го използва в Европарламента и входира нужното предложение. Той е единственият ни евродепутат, който се ангажира с тези каузи!)


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    84 9 Отговор
    Това да има квоти за жени е всъщност обида към самите жени и най-вече към тези които се справят успешно и без такива неща.
  • 2 Нещо

    71 6 Отговор
    ката утопията на комунизма - всички да сме равни ? Лудости наземни !
  • 3 Българина

    52 21 Отговор
    всички батаци които скапания Ес създава ежечасно се решават по един начин! когато рака прави метастази се реже до здраво! РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕС ВЕДНАГА
  • 4 човек от народа

    54 3 Отговор
    въвеждането на квоти път към прогреса ли е или към дискриминация на по-умните и по-можещите !?

    Коментиран от #5

  • 5 долу ЕС

    28 12 Отговор

    До коментар #4 от "човек от народа":

    път към Булексит
  • 6 трясъ

    41 10 Отговор
    Искаш да попиташ:"Защо няма миньорки,а е пълно с шефки?".Защото жена не може да върти кирка и да копае руда или въглища 8 часа под земята или в наземен рудник. Или да кара трактор-копач,който е на вериги. Ако нещо по него се повреди,трябват тежки чукове и кола железни инструменти. А шефките и шефкините могат по женски да си командват,както вкъщи си командват съпрузите.
  • 7 Албена

    67 4 Отговор
    Квоти за жени, квоти за гейове, квоти за трети пол...въведеш ли квоти значи си се отказал от принципите, че човек се назначава на определен пост заради своите качества. А и то си е обида към жените според мен - те сигурно нямат качества, та дайте да ги назначаваме според квотата....
  • 8 Ха ха ха

    23 8 Отговор
    Шкварек е имал в пред вид , че изпраща текста не на радан , а на Раданката .....
  • 9 доктор Кух

    40 9 Отговор
    Жените не трябва да стават началници и шефове. До 50-годишна възраст изпадат в нестабилни състояния, защото имат цикъл. След 50 пък ги удря менопаузата, и пак проблеми...
  • 10 Исторически парк

    42 1 Отговор
    Щото са феминистки и искат права, но не и задължения ;)
  • 11 Анонимен

    11 5 Отговор
    По време на соца на моя колежка от алпност а тя бе скромна от едно балканско селца не видяла животец и го прати млад колю в мините, за 10 г, младият му окапаха зъбите мерси такива пари, в бг е така, има сносна работа, само на връзкарите, но вече връзките им умряха, защото дойдоха новите от другата ххх партия и изместиха християните и сега те ще ходят в мините християните и при ххх феодалите. Няма шега, няма лъжи. Избирай бг или запада, хубав слънчев ден.
  • 12 Вай вай

    28 2 Отговор
    А бе то ,и арменец миньор няма , що така ?
  • 13 Анонимен

    23 1 Отговор
    Младите българки като останат гладни и на строежите ще работят, но някои от тях предпочитат старчета с дебели портофели.
  • 14 Алохааааа

    39 0 Отговор
    Явно извода е , че жените са по - некадърни и за това ги назначават със закон , както едно време назначаваха некадърните комуноиди на по-добрите места в заводите ....... направо жив комуноиден социализъм ги тресе тия в брюкселкото зелце .
  • 15 в кратце

    23 1 Отговор
    За арменец-миньор питай Хампарцумян.

    Коментиран от #16

  • 16 А на практика

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "в кратце":

    Е , и той не е бил миньор , а за малко е поработил хамал на Сточна гара
  • 17 тикви продажни

    35 0 Отговор
    Урсула акушерката е жив пример за жена на власт - пълна помия!

    Коментиран от #43

  • 18 Съдията Дред

    17 0 Отговор
    Дружество с ограничена отговорност се управлява в повечето случаи от един управител, Съвета на директорите / респективно Управителен съвет и Надзорен съвет/ на акционерно дружество обикновено се състои от 3 души. Значи при ООД да отворим нова бройка за управител, а при АД да повишим бройката от от 3 на 5 за да излезе квотата. Само че как ще излезе сметката при повишени разходи за възнаграждения и осигуровки ? Апропо, немалко ООД се управляват от жени, при немалко АД управителното тяло е предимно от жени, понякога и изцяло. Това не нарушава ли половото равенство в ущърб на мъжете ? А какво да кажем за тези , които са си избрали някой от щедро разработените 31 пола ? Над 90 % от търговските дружества у нас имат до 10 човека персонал , ако назначим допълнителен управител, трябва да се намали заплатата на работещите, а ако назначим допълнително 31 управители, направо не ми се мисли.
  • 19 никога не съм одобрявал партия вмро

    25 3 Отговор
    ама тоя шкварек в случая е прав за лицемерните двойни аршини на запада
  • 20 Корги

    23 1 Отговор
    Понятието "квоти за жени" само по себе си е сексистко и обидно за жените.
  • 21 Хмм

    6 20 Отговор
    Авторът всъщност иска квота за путинофили, а не знае че в някои медии такива отдавна има.
  • 22 Некой си

    20 2 Отговор
    Информация от първа ръка.
    В САЩ при сформирането на екип за работа по нов проект (химия или биохимия), задължително условие е в екипа да има един цветнокож и един от сексуалните малцинства. Изискване към въпросните за опит, познания, референции или експертност НЯМА!
    Ако в екипа няма минимум по един от посочените, НЕ СЕ ОТПУСКА ФИНАНСИРАНЕ за проекта.
    И това е валидно в държавни и частни структури, безусловно!
    Та, те така.

    Коментиран от #29

  • 23 ЕврореалисТ

    20 2 Отговор
    Спомням си , че и през комунизма беше така - имаше квоти, норми и разпореждания , кое ТКЗС колко глупости да произведе, и кой завод колко брак да натвори и накрая комунизма се затри ..... та брюкселските умньовци и те така ......
  • 24 Ихууууууууу

    15 1 Отговор
    Всеизвестно е , че повечето жени направо превъртат в критическата си възраст , та направо ликвидират прогреса ..... та явно това е скрития ефетк който се търси от брюкселската сбирщина .
  • 25 Ами да

    12 0 Отговор
    Авторът е пропуснал още някои браншове и професии, подходящи за жени като металургията и леярството, строителството и железарските складове, армията и др. С навлизането на щангите, бойните изкуства и борбата бързо ще се преодолее изоставането. После ще се борим за равенство на мъжете и така... А джендърите, кога!?
  • 26 глоги

    13 1 Отговор
    Време е да посрещнем бъдещето! Време е за равенство!....МА,ДА! ВРЕМЕ Е И МЪЖЕТЕ ДА ЗАПОЧНАТ ДА РАЖДАТ И ДА ИМ ПОРАСТНАТ ГЪРДИ, ЗА ДА КЪРМЯТ БЕБЕТАТА. ВРЕМЕ Е МЪЖЕТЕ ДА ХОДЯТ НА МАНИКЮР И ПЕДИКЮР,ВРЕМЕ Е МЪЖЕТЕ ДА НОСЯТ ПОЛИ,ЧОРАПОГАЩНИЦИ И РОКЛИ,ВРЕМЕ Е МЪЖЕТЕ ДА НОСЯТ ЧЕРВИЛО. КАКВО ВРЕМЕ ИДВА,А?!?!?!

    Коментиран от #28

  • 27 Неуместен коментар

    18 2 Отговор
    Уважаема редакция,
    Настоящата статия иронизира основно направление от политиката на ЕС. Не е политкоректно да се публикуват такива неща. Създават у читателя погрешни внушения. Отклоняват го от правилната европейска политика.
    А сега, за по напредналите възрастово, защото може би ще си спомнят: Да подменим "ЕС" с "БКП", а "еропейски" с "партийна".
    ... Къде попаднахме? ... Да бягаме от комунистически порядки, за да налетим на още по комунистически?
  • 28 Не идва

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "глоги":

    Дошло е. Ако не го виждаш, значи живееш при баба си в гората. Друг е въпросът, защо го допуснахме и защо продължаваме да го понасяме.
  • 29 Вангелия

    8 7 Отговор

    До коментар #22 от "Некой си":

    Кравария ке падне.
  • 30 Ами да

    16 1 Отговор
    Но, ако сме сериозни, такива квоти убиват професионализма и са гаранция за упадък! Примерите от т. нар. соц. период са много, но явно в ЕС не ги знаят.
  • 31 Бонев

    13 0 Отговор
    Шкварек,ти си си написал отговора. Защото в Брюксел са другари и другарки.
  • 32 Хахаха

    15 1 Отговор
    Евала скоро да си бял мъж в европа ще е опасно защото ще те дискриминират всички цветнокожи
    Скоро да си хетеро сексуален ще е срамно защото ще са малцинство скоро за такива мъже ще има работа само като строител чистач и шофьор кому е изгодно европа да се превърне в еднородна маса от безгръбначни
  • 33 Ти си

    9 1 Отговор
    А квоти за малцинствата в управилните бордове кога - независимо от способности и образователен ценз .....

    Коментиран от #44

  • 34 Чети, приятел

    0 16 Отговор
    Този Шкварек не е разбрал, че повечето маркшайдери в мините са жени. Имаше и документален филм по темата, но кой да гледа като трябва да се развива политически?

    Коментиран от #36, #38, #45

  • 35 Доброзорно

    13 0 Отговор
    Значиии...,задължителни 50% квоти за жени в гореизброените в статията професии. Ако няма желаещи жени,квотите и местата стоят празни докато се попълнят доброзорно от активистите на суфражетките и жедърнята.
  • 36 Телевизия Бобов дол

    13 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чети, приятел":

    Ти явно подземен рудник само по телевизията си виждал и затова черпиш информация и си оформяш мнение от пропагандни филми .
  • 37 Тенденциозно твърдение

    12 0 Отговор
    Израснал съм в миньорски град и маркшайдер в галерията жена не съм видял. Допускам,че има но не са в никакъв случай 50%. Виж по пътища и парцели тук-там са виждал жени с теодолити - примерно в екип от 3-4 души имаше и по една жена.
  • 38 защо

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чети, приятел":

    Има! Ама чак повече?? А, миньор и маркшайдер е като кранист и арматурист. Прав си и двамата са на високо.
  • 39 ха ха

    11 0 Отговор
    Казвам ви аз, че червеният комунизъм на Москва беше лош, ама зеленият на Давос не отстъпва. Къде отиде меритокрацията на свободните общества? Кога ще имаме квота за децата от детската градина в управленските длъжности на Съвета на ЕС? А, чакай! Там само деца на Давос... И как е гласувал нашият представител?

    Коментиран от #40

  • 40 Ти си

    8 1 Отговор

    До коментар #39 от "ха ха":

    Зеленото колега с времето става кафяво - Есен е навън виж как зеленото си сменя цвета .
    Кафявото веднъж вече е било е Европа и сега отново се завръща опаковано с либерални ценности .....
  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 0 Отговор
    Целта е ясна, колкото повече жени на отговорни позиции и с опасни професии, толкова по-ниска раждаемост и се заличаваме от битието....
  • 42 Дума миньорка, няма

    9 0 Отговор
    Само задължителните квоти за феминистки-миньори ще оправят това социално неравенството и завинаги ще изчезнат еманципираните феминистки.
  • 43 Фон дер Шайзен.....

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "тикви продажни":

    ....фон дер Шайзен. ......
    Ойрча е в Лайн........ Ата
  • 44 Ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ти си":

    А за емигрантите от Украйна? Задължителни поне 20% чантаджийски служби .
  • 45 НаркоЗелен

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Чети, приятел":

    Маркшайдер е на руски, а на български е Маркше́йдер (нем. Markscheider)

    Коментиран от #46

  • 46 Имаш много здраве

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "НаркоЗелен":

    от арменския поп. Точно маркшайдер се произнася думата на немски.