Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 16:00 3 054 79

Как България не стана западна държава

  • тодор живков-
  • българия-
  • комунизъм-
  • нато-
  • ес

Разклащането на прозападния консенсус у нас, впрочем, колкото е предизвикано отвън, толкова е и резултат на собствените ни партийни сметки

Как България не стана западна държава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как се случи така, че след като за българите западната демокрация беше безспорно "най-добрият от възможните светове", днес привържениците ѝ у нас се свиват до малцинство? Защо демокрацията излезе виновна за всички злини?

Още от комунизма на всеки, който не беше жертва на тежка идеологическа заблуда, гарнирана с номенклатурни привилегии, му беше ясно, че зад Желязната завеса хората се радват на несравнимо по-голямо благоденствие и свобода и тайно искаше да живее като тях. След падането на комунизма тайните желания станаха явни и формираха национален консенсус с участието и на повечето бивши комунисти.

Как се разклати консенсусът

Според този консенсус единственият път за страната е да се приобщи към западната демокрация, да стане западна страна. И тъкмо този консенсус постепенно се разклати, при това не защото се появи алтернатива – дори не съм чул някой да твърди, че съществува източна демокрация. Разклати се в резултат на нова идеологическа заблуда, твърде подобна на старата. От комунистическата идеология - така, както тя чертаеше фронта на Студената война, бе реанимирано затихналото за повече от десетилетие очерняне на Запада.

То започна от началото на 21 век, но вече със средствата на хибридната война, състояща се в износ от Изток на Запад на корупция и пропаганда. Корупцията трябва да осигури публичен достъп и говорители на пропагандата. А пропагандата трябва да разколебае населението на държавите от НАТО и ЕС в качествата на демокрацията, като ги убеди, че не друго, а тъкмо демокрацията е причина за емиграционните вълни, финансовите кризи, глобалното затопляне, пандемията, руската инвазия в Украйна…

Възобновяването на атаката срещу Запада бе стимулирано от съвпадането на три фактора: тероризмът, окопаването на Путин във властта и разрастването на социалните мрежи. Целта на ислямския тероризъм още от удара срещу Търговския център в Ню Йорк през 2001 година е именно такава – рушенето на западната демокрация отвътре, като наплаши хората дотолкова, че те сами да се откажат от привилегиите ѝ. С Путин пък на власт в Русия се връща КГБ, чиято геополитическа фиксация също е борбата със Запада, а „старите кримки“ търсят начин да я продължат и след падането на Берлинската стена. Може да се предположи, че тези два фактора са задочно свързани, заради твърденията, че Путин още като млад служител на съветските тайни служби, изпратен в Дрезден, е осъществявал координация между КГБ и международни терористични групи.

Третият фактор – социалните мрежи и сходните интернет платформи за първи път в историята предложиха и то в особено големи размери публична комуникация без редакционна отговорност. Това даде възможност на мненията, според повторяемостта им и ожесточеността им, да изместват фактите. Производството на пропагандни „постове“ се индустриализира и те са буквално на всяка крачка из виртуалното пространство. А оттам проникват в медиите и институциите, придвижени от механизмите на корупцията.

Мантрите на антизападната пропаганда

Антизападната пропаганда следва много посоки с приоритет обаче на предпочитаните от тайните служби компромати на сексуална основа. При тях най-лесно темите и персоните губят общественото си значение и попадат във водовъртежа на личните преживявания и реакции. И подбуждат към агресивност, подобна на тази, която се съдържа в сексуалните закани на псувните. Така целият Запад – а това са милиони хора, които пазят семейните традиции и християнските ценности несравнимо по-убедено от корумпираните диктаторски режими, беше обявен за перверзен. Като повод се използваше радикализацията на определени кръгове в защита на човешкото право сам да определяш сексуалната си ориентация. Една от изпробваните пропагандни тактики е представянето на частта за цялото.

Знак, че антизападната пропаганда е направила у нас мощен пробив, беше отказът на Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция, след като правителството я беше приело. Тя беше представена като налагане със закон на „третия пол”, въпреки че в нея за такъв въобще не се говори – там става дума за превенция на „насилието срещу жените и домашното насилие”.

На местна почва, заради естествената ни русофилия, добре вирее и още една мантра на антизападната пропаганда – че Путин е жертва на Запада. Защото Западът твърде много се приближил към него и му ограничавал сферата на влияние, сякаш заедно са спечелили Студената война и, както след Втората световна война, трябва да седнат на една маса и да си делят света. Попадането в този пропаганден капан по линия на русофилското ни съчувствие от само себе си превърна българската русофилия в антизападно настроение.

Разклащането на прозападния консенсус у нас, впрочем, колкото е предизвикано отвън, толкова е и резултат на собствените ни партийни сметки. След идването на Царя тези сметки доведоха до пускането на политическата димка „няма ляво, няма дясно“, която трябваше да скрие зад абстрактните дефиниции на понятията значенията им, получени през прехода у нас: на лявото като соцносталгична и постсъветска ориентация, а на дясното - като прозападна. Отпадането на разграничението помежду им доведе, първо, до негласната амнистия на бившия режим. И второ - до хибриден модел между него и западната демокрация, какъвто е възможен на Изток, но не и на Запад.

Присвоената революция

В началото протестите през 2020 година можеха да се определят като младежка прозападна революция. Тя не беше потушена, а беше присвоена, за да се пренасочи в обратната геополитическа посока. Главен организатор на трансформацията се оказа президентът на Републиката, който в режим на парадокс с ресурсите и от името на революцията срещу хибридния модел, трябваше да го съхрани, като го нарече неутрален или балансиран. В следреволюционните условия това трудно можеше да стане със старите партии и той акушира нова в лицето на "Продължаваме промяната". Те обаче сравнително бързо се усетиха и застанаха на твърда прозападна позиция. Така че дискредитирането им под знаковото прозвище „харвардци“ се превърна в пореден епизод от дискредитирането на Запада, отново не без помощта на обвинения по сексуална линия.

*Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    37 73 Отговор
    С любезното съдействие на родните, продажни, руски фетишисти, подтиквани от Кремъл. Окрадоха ни светлото бъдеще.
  • 2 Теле

    78 27 Отговор
    За кои се мислят от дойче зеле че пишат вече от името на българия

    Коментиран от #13, #27

  • 3 Западна демокрация

    72 29 Отговор
    Няма. Всички я усетих е. Това е западна диктатура.

    Коментиран от #61, #64

  • 4 Някой

    55 20 Отговор
    Хем е кофти, хем е добре.
    Не получаваме европейски доходи, но не сме и чак толкова зле, защото стандарта ни е по-нисък от европейския.
    Ама, като гледам какви са ми умнички европейците напоследък, не съжалявам, че не сме от тяхното стадо...
  • 5 Дойче Зелкен

    49 16 Отговор
    А нима е нещо хубаво и положително да си "западна държава"!?!?
  • 6 Зззз

    51 20 Отговор
    Този пасквил срещу българите не отговарящи на правоверната истина налагана от зелето защо е анонимен?
  • 7 Хаха

    26 37 Отговор
    Е тия дет гласуваха за патреотите от Атака, Вмро, Воля и тем подобни, а сега за Възраждане, те ша ни оправят! 10 процента са ама кво, ще затворят границите, ще вкарат хората в Белене иии.. БАМ, България ще просперира!
  • 8 1111

    55 17 Отговор
    Към края на 1989 г. България и индустриална сила в топ 30 на света по данни на оон. Днес не можем сами нищо и внасяве дори храната си и се топим прогресивно. Толкова за ползите от демокразията.

    Коментиран от #37, #49, #51

  • 9 Е.С.

    41 12 Отговор
    Чудя се как може ДВ да се приема за еталон в журналистиката, като знаем, че редакционната му политика е продукт на т.н. Канцлер-акт.
  • 10 Псевдоним

    24 8 Отговор
    Слабо...
  • 11 Факт

    53 11 Отговор
    "Хубавата стока сама се продава"-не е нужно да ни я хвали DW.Хората видяха и усетиха по здравеопазване,образование и по джоба си.От 9млн станахме 6,затваряха ни в къщите,блокираха ни в градовете,фалираха ни,цензурата е страхотна а брюкселските корумпирани неадеквати ни докараха до рецесия,мигрантска вълна и до там,че да не се къпем и да пестим тока.Благодарско-не щем,вече сме играли на това хоро.
  • 12 те така

    18 33 Отговор
    българина иска пак да събира празни западни кенчета,да търси долари на черно,за да се снабди с техника от кореком,иска да плаче от радост като севернокореец видял вожда си,да ходи съботите да работи безплатно,да се бърше със стари вестници,да го вкарват без съд и присъда в лагерите на смъртта.....

    Коментиран от #17, #19

  • 13 Хаха

    7 14 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Ако не беше теле, можеше да се сетиш.
  • 14 Е.С.

    21 7 Отговор
    България си има своя цивилизационен код, зададен св. Княз Борис-Михаил. Никакви марионетки не могат да го променят!
  • 15 Щото е по-на изток

    7 4 Отговор
    комплексари
  • 16 Япония, Сингапур, Корея, Китай

    21 4 Отговор
    са още по наизток
  • 17 Мда

    9 16 Отговор

    До коментар #12 от "те така":

    Да, ама имало евтин ток и вода и ядене и пиене на корем - като в свинефермата.
  • 18 Как крадците дето те обират,

    25 5 Отговор
    те обвиняват, че ти си виновен да си обран. Може и да са прави. Демонистише веле.
  • 19 За грантаджии като тебе

    16 8 Отговор

    До коментар #12 от "те така":

    Лагерите требе са задължителни!!!
  • 20 Аз съм от ссср

    20 13 Отговор
    Добре че не стана.Не искаме джендари,кравари и глезените европейци,ние не сме като тях.

    Коментиран от #28

  • 21 !!!?

    14 12 Отговор
    Пътят към Азия !!!?

  • 22 дойче зеле

    20 12 Отговор
    Кои сте вие да казвате ние какви сме. Няма как едни фаш исти да ни казват ние какви сме!
  • 23 Верно ли

    23 11 Отговор
    Aлоууу, "Западът" умре! Нема нужда вече да ставаме западняци!
  • 24 Коко

    24 5 Отговор
    Стига сте писали глупости преди желязна завеса а сега открито ограбват държавата и бедния народ всички виждаме кои са крадците но те са недосегаеми пазени от корумпираната прокоротура
  • 25 Ранд

    18 7 Отговор
    Ами окрадоха държавата и станаха милионери , нас ни държат с най-ниски доходи в Европа, развращават обществото с джендър идеология , скараха ни с Освободителката ни Русия и се съюзиха с враговете и ,продадоха историята ни на македонистите в РСМ.....всичко това е дело на евроатлантическите партиии , които са били на власт ако твърдят , че Русия е виновна за упадака на България , значи твърдят , че СДС , ГЕРБ , ПП , ДБ са партии командвани от Кремъл и всеотдайни русофили . Добре че ни казаха , за да знаем .
  • 26 Запада като е цъфнал ...

    16 10 Отговор
    Преди няколко дни имаше статия за Германия – милиони Германци ще търсят помощи за изхранване то хранителните банки. Всичките Западни държави са потънали в заеми които има да се изплащат няколко поколения напред ... Сега разбраха, че тая индустриализация, либерализация ... води до щети върху околната среда ...

    Коментиран от #30

  • 27 Керът

    12 15 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Ало, русороба, айде, ако обичаш, поне името на държавата ни пиши с главна буква, а ватнико!?
    Ясно е какъв си, ходи си в блатото, като толкова те влече, но имай някакво уважение към предците си, те не са виновни, че си това, което си - за това само родителите ти имат някаква вина...
  • 28 Керът

    4 5 Отговор

    До коментар #20 от "Аз съм от ссср":

    Явно не си! Ти си алитерат, елементарна пунктуация не научи, а за способност за съждения няма и да говорим - ясно е какъв и като какво си...

    Коментиран от #34, #35

  • 29 Не се гаси туй що не гасне !

    20 8 Отговор
    Че защо пък си мислите, че България трябва да става западна фашистка държава. България съществува много от преди всяка една друга западна държава и има свой собствен път. Ние не искаме да ни се налагат лицемерни евроатлантически ценности и покварен западен морал. България е райско кътче дори и в момента, а ние имаме своите дълбоки корени и православна религия, които няма как да изкорените колкото и да се опитвате да ни манипулирате. Българинът е корав !

    Коментиран от #32, #66

  • 30 Керът

    6 9 Отговор

    До коментар #26 от "Запада като е цъфнал ...":

    СмЕх, бе, др0гари... Ай сменете малко опорките, освен 100 чугуненоглави у нас, всичкото останало свят ви се хили и ви сочи с пръст... безаналогови интелекти просто...

    Коментиран от #43

  • 31 858585858

    14 5 Отговор
    Географията ви куца, смрадливи зелета. Ние сме си на изток и не е нужно да ставаме нещо, което не сме.
  • 32 Керът

    4 9 Отговор

    До коментар #29 от "Не се гаси туй що не гасне !":

    Само в механата и като посяга на по-слабия справка Ботев, русоробе!
  • 33 Пловдив

    7 15 Отговор
    Четиво, за русо и путинофилите в България!
  • 34 Верно ли

    8 4 Отговор

    До коментар #28 от "Керът":

    Думичката е "Илитерат", ама откъде да знаеш, умнокрасивий... И престани да обиждаш хората с друга гледна точка, различна от твоята, защото това не говори добре за България, на която ти ЯВНО не държиш, а само ползваш за дъвка тука.
  • 35 Токсик

    8 4 Отговор

    До коментар #28 от "Керът":

    Кого си тръгнал да получаваш в правопис бе евроатлантически неграмотник ? Много обичате да раздавате акъл , но не знаете как се пише думата, която най-добре ви описва - Илитерат!

    Коментиран от #68

  • 36 Никой

    8 5 Отговор
    Най големия фактор , е простото население населяващо тези земи. Никога не си взе поука и мазохистично настъпва една и съща мотика вече 13 години.А виновника да няма демокрация у нас са единствено политиците , олигарсите и присъдружните им медии и слуги. Щом начело на държавата сложихме един военен и един пожарникар доказахме ,че интелигенция у нас не съществува.
  • 37 Пловдив

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "1111":

    Не си ли се замислял, че за това сме си виновни, само и единствено ние българите, а не западните държави?!?

    Коментиран от #39

  • 38 Не е вярно

    14 7 Отговор
    На запад сме.Толкова на зАпад,че направо станахме западнали.
    И стандарта ни е висок. Пример, сирене Бри, във Франция, 15 лева кило...При нас, 40 лева...значи нашия стандарт е по висок от френския. Енергийна криза? Няма такова нещо. Тока във Франция е 15 стотинки.Значи,по бедни са от нас.

    Коментиран от #54

  • 39 Да човече

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Пловдив":

    Точно така е
  • 40 БеГемот

    3 3 Отговор
    Абе най добре да станем като северните държави ...
  • 41 Никой

    7 13 Отговор
    Да просветля всички русофилски подлоги относно така наречено " джендърство ". То съществуваше и през социализма но по прикрито и в лагерите и затворите на соца.Така ,че моля извадете си главите от онова тъмно място и се ограмотете.Има и архиви на ДС,но кой да чете ,не е ли по хубаво да ръсиш простотии.

    Коментиран от #73, #79

  • 42 Бамбука

    8 9 Отговор
    Демокрацията не следва посоките в света, тя или я има, или не, за разлика от корупцията. У нас корупцията идва от изток, а това явление храни всички политически лидери. Сладка работа. Кой на запад би преуспял и станал милионер, само защото бил сервитьор или охранител и без да произвежда материални блага ? У нас се случи благодарение на всички тези политици, с чиято благословия страната ни бе разсипана. Построеното от народа - заводи, банки, предприятия, болници, учебни бази се оказа на входа и изхода на бързо създадените групировки, ловко и зад кулисно ръководени от политически демагози. Да не ги изброяваме, всички ги знаем. Лозунга парата днес, утре може да не съм на власт завзе пространството. Политиката стана най-доходоносния бизнес. Всички знаем защо над 3 милиона млади българи напуснаха страната. Всички сме свидетели, че няма политическа партия в чиято програма да са залегнали мерки за връщане на българите в страната. За съжаление западните политици помогнаха за разрастване на тази криза, защото тя ги устройваше. Спомнете си Меркел, Вебер и другите "герои" и спирам то тук.

    Коментиран от #69

  • 43 Какво да смениш ?

    8 7 Отговор

    До коментар #30 от "Керът":

    Ако мога да Ви препоръчам да прочетете статията днес във Факти "Великобритания: да се отопляваш или да се храниш" тоя Запад от ден на ден все по-дълбоко затъва ...
  • 44 Тъй,тъй

    6 8 Отговор
    Израждане и бесепе. Това са противниците на Запада. Няма и 20 процента. Трябва да има и такива дураци ...
  • 45 Амдертлиев

    8 5 Отговор
    Удара срещу С. Търговски център,според повечето запознати е инсайд джоб.Най големият проблем обаче е,че запада който много харесвах от преди 30 години ,няма почти нищо общо с това което е в момента, разни уоук, моук,дж@ ндари и тем подобни неща и още по лошото е на къде вървят нещата: към отичане в канала.Няма нищо ,щом има начало има и край.
  • 46 Благой от СОФстрой

    5 4 Отговор
    Такъв си е БeГееца, селяци и силоваци са му в съзнанието да го управляват, това си знае и това си бае!
  • 47 Мнение

    6 5 Отговор
    Цитат:"Защо демокрацията излезе виновна за всички злини?"
    Отговор:Демокрацията е хубаво нещо,но се опитват да ни наложат фашизъм.За доказателство не ни дават референдуми да правим и ни обиждат как сме били ниско интелигентни някакви надути политици,които даже не са проверили дали отговаряме на условията за присъединяване към еврозоната(ако проверите...не отговаряме и не може).Също така отварят центрове с имена на нацисти в други държави.Фашизмът не е демокрация!
    Относно джендърството...преборихме го успешно с лафа "Неочаквано добра комбинация и 3 в 1:Ковид,маймунска шарка и СПИН".Няма нищо общо с антизападната пропаганда,а с нашите български морални ценности!
    Тази статия пак е реклама на определена партия,която не се справи с упралението.Не ги искаме!Обиждаха всички български граждани по телевизията!Да се махат!!!

    Коментиран от #55

  • 48 Матей преображенски

    5 6 Отговор
    ДВ пак плям-пат без-смис лици и се вживяват в ролята на местни жители,а те са толкова далече от нашата реалност,колкото до другия край на галактиката.Как да станем западна държава ,като сме източна,криворазбраната цивилизация в ново издание!?И все пак за 33г .западната пропаганда и институционално на-силие ,успяха да прекършат българския дух,промениха из основи бита,нравите и обичаите на българите и навярно никога няма да бъдем такива ,каквито сме били до 1990г.,една повратна дата,началото на време разделно.Прекъснати са вековни традиции,фолклора е превърнат в пос-ме-ши-ще,образованието в своето отрицание.Отнякъде изпълзяха всякакви кри-ми-нал-ни ти-по-ве и с ек-залтирани викове БУЛГАР,се нахвърлиха да гра-бят клетия народ.мут-рее-нето се сочи за пример,никой не го порицава ,нито преследва,а то си е чисто ху-ли-ган-ство,нещо немислимо в предишната епоха.Само и само да замя-саме на дивия запад.
  • 49 Посмули ма,,,го,

    6 7 Отговор

    До коментар #8 от "1111":

    Начи 30-то място,а?Сложи 5-те(САЩ,Канада,Япон.,Корея,Австр.),Нова Зенл.6,поне тридесетина европейски(или мани Португалия и Гърция,айде и Югославия,макар че Словения и Хърватия беха над нас и ???? сметката ти не излезе точна,а! А,и още нещо.Къде са тия заводи?С машините им,с паричките по фондовете им с квалификацията на работниците им?Или пак празни приказки.Нищо нямаше!Черна борса и дребна корупция имаше.Не заблуждавай!
  • 50 бай Даньо

    5 5 Отговор
    Ай стига бе зелето Киро и Кокоро прозападни!? Аз до колкото знам фактите на тия не им мигна окото да правят коалиция с БСП и не щат да чуят за разговори с прозападния ГЕРБ , поне умерено без ДБилските русофобски откачания ... Киро и Корора са в най добрия случай прагматични комсомолци , ай моля ви се!?
  • 51 бай Даньо

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "1111":

    Не знам България дали е най добрия пример до къде води комунизма но Чехия 1939 година е 7-ма най развита икономика в СВЕТА!
  • 52 източна колония

    6 6 Отговор
    И как източна държава ще стане западна, бре ДВ?!!! Господ да я премести на Атлантика, ли? :))))) Стига сте писали глупости, излагате се!
  • 53 Харитон

    6 5 Отговор
    Най-голямата лъжа е, че ПП и ДБ са про западни партии. ПП увеличиха стокооборота с русия и УЖ спряха доставките на газ от русия, но реално пак внасяха газ от русия, но чрез посредници... за да делят с посредниците милиарди. Уж щяха да дадат оръжие за Украйна, но Нинова удобно им попречи...за да продават оръжие през частни фирми, с които пак деляха едни милиарди... За ДБ, лидерите им са УЖ демократи: бойкикев е от кърваво червен род, гнома е бил прокурор на Живков. Бойкикев от 15 години драпа за поста Гл. прокурор, а гнома да е в политиката и да краде. Общото е, че са готови да продадат родителите си за да бъдат в НС и да усвояват грантове. Ама, са ги нарочили за демократи. После, защо не сме демократична държава. Аз питам: Защо се подкрепят и субсидират уж демократи????????????
  • 54 Ам,чи

    5 3 Отговор

    До коментар #38 от "Не е вярно":

    То при бая ти Тошо пък въобще нямаше Бри. Колко икономии сме направили от тая липса...
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Адам Хилтън

    10 4 Отговор
    Няма как да станем "западна" държава - ние никога не сме били колониална империя, поробила и ограбила милиони за да забогатее, а след това да лицемерничи как е забогатяла с "демокрации и свободи."
  • 57 Путинофил

    5 6 Отговор
    Постоянно казвам, че територията е населена предимно с путинофили!
  • 58 Гост

    10 2 Отговор
    Очаквах да прочета смислен анализ, а то се оказа поредната плоска пропаганда. После, видях издателя и всичко си дойде на място.
  • 59 САТЪРА НА ХАНА

    5 3 Отговор
    СВЕТИ ЦАР КАЛОЯН
    .. Е ВПИСАН В СПИСЪКА НА БЪЛГАРСКИТЕ
    БУДИТЕЛИ :)))
    ....
  • 60 Ха,ха,ха

    10 2 Отговор
    Къде са демократичните западни ценности? Оказа се пълен фалш. Едни хора който изпращат оръжие да се убиват хора вместо да търсят начини да спрат войната ,а да преговарят за мирно решаване на проблема ,не може да са пример за подражание. Едно общество за което размиването на половата принадлежност е издигната в култ ,против природните закони, не е пример за подражание. Това общество е в процес на разложение . Най-лошото е че и ние ще потънем с него заради шепа продажни политици които никога не се допитват до собствения си народ ,а сляпо изпълняват заповедите на западните се работодатели.
    .
  • 61 'къф ти е проблема

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Западна демокрация":

    Хммм, а защо една четвърт от младите и талантливите ни сънародници напуснаха "източната българска сободна държава" и се преместиха в "западната диктатура", а сега "бизнеса в свободната държава" реве за липса на кадри от всякакъвнхарактер? От най неквалифицираните до всякъв вид специалисти. По подобен начин напредват нещата и в Румъния, Молдова, Русия, Иран, и много други "източни демокрации", които сигурно ще определиш като най свободните държави на света.
  • 62 Ясновидка

    6 1 Отговор
    Там, където се живее добре има върховенство на закона, т е. Той важи за всички и пазарна икономика. В Бг привилегированите правят всичко възможно това да не се случи. Така ще бъде докато българинът не прогледне.
  • 63 Българските турци

    8 2 Отговор
    Поколението което изживя "Сладките времена" на България полека лека си отива и с тях си отива и споменът за ония времена и добродушието на хората !... Не знам дали някой забелязва колко зли и злобни стават българите от ден на ден !?... Защо ?!... Кога хората са добри и милосърдни и кога зли ,алчни и ламтящи ?!...Преди пет години на една улица от 5-6 къщи в едно средно село в България в 4 имаше дойна крава и в почти всички по няколко овце ! Днес е невъзможно да видиш това ! Вече и в селата дори се живее с индустриализирани хранителни продукти...които дори не се произвеждат в България ! При тая ситуация има ли смисъл да се спори за нещо ?! ...Хората вече видяха че на този свят може да се живее лесно по западняшки ...Eдна микровълнова...един хладилник...екран с Netflix и YouTube...няма крави...прасета,няма тенджери тави и фурни ! ...Достатъчно е "Лидъл","Метро",Била" или "Кауфланд"да са наблизо...Как България не е станала западна държава ?!...Станала е ама само с един недостатък...Трябват пари!... А от къде?!...Как най лесно и най бързо може да се добереш до тях за да живееш като западняк?!...Поколението с пенсиите измряха...следващото умира преди да се пенсионира...Остава пенсия по болест...Да , мързела е неизлечима болест, но за съжаление не е в обсега на ТЕЛК...Остават класическата проституция и методът "лява ръка десен джоб" !!!...Запад...фиеста...веселба и безкрайни избори !...Модерна България !
  • 64 Отговор Къне

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Западна демокрация":

    Западна диктатура има в опорките, които ти спускат. В Русия арестуват и съдят противниците на Путин. В свободния свят хората живеят добре. Това е простата истина Като не ти харесва бегом в Сибир.
  • 65 Вирус

    3 2 Отговор
    Правоверното зеле пак пише против българия я да каже канцлера и някои други в кабинета им на кого са наследници
  • 66 Хаха

    2 6 Отговор

    До коментар #29 от "Не се гаси туй що не гасне !":

    България имала свой път 😂😂😂😂😂😂😂😃😃😃😃😃😃😂😂😂😂😃😃😃😃😃😃😃 И какъв й е пътят на България ? Да тегли заеми. Няма икономика, няма производство. Даже мартеници от Китай внася. Хайде да си представим утре вече не сме в ЕС и НАТО.... България не може себе си да изхранва в момента,има голяма безработица. Понеже вече не сме в ЕС, Европа ще изгони българите от Европа. Тези хора как ще преживяват в България. Не сме в НАТО. Как ще опазим България?...... Бъдете сигурни, че тези, които искат България да излезе от ЕС и НАТО,искат България изчезне от картата на света. Как всички искат в ЕС,а България иска да излиза
  • 67 Европа и лицемерието ѝм

    2 3 Отговор
    Не стана благодарение на запада, благодарение на лицемерния запад, който предаде онези борещите се срещу комунистическия режим, и взеха при себе си, спасиха и взеха при себе си точно слугите на комунистическия режим, мутрите и ченгетата, партийците, верните псета. Облякоха ги в костюми и ги оставиха на власт, запазиха си парите и официално взеха всичко каквото мислеха че трябва да бъде тяхно. Така и до днес.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Статистик

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Бамбука":

    Ще си позволя да не съм съгласен. Случайно ли е, че "корупция" идва от латински - "coruptio" през модерния днес английски - "corruption"? Т.е. - от Запад! Не че другаде няма - но там е най-префинена и, за съжаление, силно заразна!
  • 70 ЕС се превръща в хадес

    5 2 Отговор
    Българите са православни ! Ние си имаме православни ценности. А нашите братя мюсюлмани си имат също ценности. Не са ни нужни натовски ценности. Ние не сме имали роби, не сме имали колонии от които да грабим. Ние не сме подпалвали световни войни.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 😆😆😆

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Никой":

    Държава в която индивид като Азис е бил народен любимец с години да обясняват как не обичат джендъри е адски забавно 🤣
  • 74 Анонимен

    0 0 Отговор
    Не по темата. Преди 1977 бе избягал единствен син на известни родители адвокат Кузев и майка известен лекар, но скед 1944 й бяха забранили да упеажнява професията лекар вътрешни болести. И от адвокат Кузев разбрахме, че милото им синче е започнал работа в Бибиси. Боболя се адвокат Кузев и почина без време и т. н. Кой успя да избяга през тия години улучи,, но и много бяха убити на граничната застава. Бъдете здрави и кво беше, беше. Беден богат а. Бибиси е родом от град Хасково. Успех и късмет на Хасковските депутати от мен. Цепене на дърва с висше образование
  • 75 ....

    2 1 Отговор
    Толкова е било ок в България, че много млади и възпитани деца, от заможни и не заможни семейства през 60те искаха да живеят на запад. Извода за вас млади хора. Всичко си върви в България по старому, с малки изключения, но комунистите не дават възможност да се изяват, а им показват среден пръст на искащите реализация в живота, учили и работили извън България, с малки изключения.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Професор

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Никой":

    Виж сега, джендърство е имало още от време оно. Отвори Библията, Стария Завет, и чети! Самият Господ разглежда този въпрос и ЗАБРАНЯВА джендърството. За първи път СЛЕД приемането на християнството в Европа то става официална политика по време на режима на интернационалния болшевизъм 1917-1928, наричан още троцкизъм. Декрет Номер 9 го узаконява. Днес именно втората реализация на ТОЗИ РЕЖИМ дойде на власт в Западна Европа и САЩ и ОТНОВО направи джендеризма официална държавна политика. Този режим, разбира се, е анти-християнски и поради това -- дълбоко дегенеративен. Но -- УСПОКОЙТЕ СЕ -- такъв ненормален и анти-християнски режим НЕ МОЖЕ да просъществува дълго. Крахът му е близо. Драги западни троцкисти от Дойче Веле, вие сте ОТНОВО от грешната страна на историята. Американците ще свалят тази перверзия съвсем скоро. Тук не става въпрос за Путин или Мутин.