Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 12:00 3 300 24

Полк. Радион Попов пред ФАКТИ: Предоставянето на оръжие за Украйна е политически акт

  • българия-
  • украйна-
  • оръжие-
  • помощ-
  • нато-
  • ес-
  • политика-
  • радион попов

Даването на оръжие, от което България иска да се освободи, няма да увеличи бойните способности на украинската армия. Това е политически акт с военна компонента, а не военен принос

Полк. Радион Попов пред ФАКТИ: Предоставянето на оръжие за Украйна е политически акт - 1
Снимка: Радион Попов / личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полк. Радион Попов е бивш заместник-министър на външните работи, бивш посланик и военен аташе в Сирия и Испания. Завършил е с висок успех престижния Национален университет по отбраната във Вашингтон. Специализирал е арабски език в Багдадския университет в Ирак. Докторант във Великотърновския университет на тема: „Кюрдско национално-освободително движение“. Владее свободно турски, арабски, английски и руски езици.

- Г-н Попов, като военен, разузнавач и като бивш зам.министър на външните работи, как гледате на предложението България да даде оръжие на Украйна? Какво би означавало това за страната ни?

- Даването на оръжие, от което България иска да се освободи, няма да увеличи бойните способности на украинската армия. Ето защо аз го виждам, по-скоро, като политически акт с военна компонента, а не го разглеждам като военен принос. Позволявам си да се пошегувам с едно екстравагантно предложение - нека изпратим в Украйна батальонната бойна група на НАТО в България, за да подсилим отбраната на Украйна срещу Русия!!

- Като страна – членка на НАТО България се придържа към политиката на Алианса и ЕС, възможно ли е обаче, следвайки общите правила страна да си навреди навлизайки прекомерно в украинския конфликт?

- Като страна-членка на НАТО Турция има активни политико-икономически отношения с Русия,п осредничи в конфликта, гарантира безопасност на зърнените доставки през Черно море, а пък продава на Украйна опасните за руските войски дронове "Байрактар". Нека не сме по-големи католици от папата, нека се учим от дипломацията на Анкара. Цар Борис Трети е бил под ужасен натиск от Хитлер да изпрати войска срещу СССР, но е устоял,защото съдбата на България му е била по-скъпа от трона или дори от живота му.....

- Според Вас напълно ли България се отрече от Русия, има ли шансове за затопляне на отношенията с Руската Федерация или това вече ще се превърне в мит?

- Русия може да разбере верността към съюзническите ангажименти, поети от България, но сигурно има червени линии, които не би позволила да се пресичат. По-балансирана, по-премерена, без крайности и псевдопатриотични напъни от новопокръстените ни евроатлантици позиция на България ще бъде оценена от Москва. Нека посъветвам - времето е съдбовно, война е, а по време на война политическите кресльовци трябва да се снишат, за да се чува мнението на военните, защото те знаят по-добре мъката от войната. Нека не обвиняват Президента и военния министър в проруски симпатии, а да чуят държавническата мъдрост с болка за България.

- Как ще коментирате частичната мобилизация, която се проведе в Русия. Какъв беше този ход на Путин? Какво искаше да ни каже с него?

- Частичната мобилизация е стъпка към продължаване на военните действия, към подсилване на руската групировка, попълване на загубите в жива сила и подсказва плановете за решително удържане на овладените вече около 100 000 квадратни километра от територията, почти колкото площта на България. Забележете,че в същото време зачестиха призивите на Русия за преговори. Може би САЩ и НАТО ще накарат Зеленски да преговаря,подозирам това да се случи в недалечна перспектива.

- Има ли според Вас реална опасност някоя от двете страни да „натисне копчето“ или всички блъфират с ядрената заплаха ?

- Не очаквам натискане на ядреното копче. Русия не е силно застрашена, а в САЩ решават не само Байдън, а достатъчно мъдри и отговорни политици и военни дейци. Това не изключва безумието някой да използва "мръсна" или фосфорна бомба. Не искам да съм лош пророк!

- Каква е Вашата прогноза за края на войната?

- Нещата се затягат, перспективата за примирие не е на хоризонта. Ще зависи много от стабилността на правителствата в ЕС,застрашени от недоволството на обедняващото население.

- Да поговорим малко за наболелия напоследък македонски въпрос. Как ще коментирате откриването на македонския клуб на името на Никола Вапцаров в Благоевград? Това предизвикателство ли е и кой има интерес да налива масло в огъня?

- Ние сме много възмутени от откриването на този клуб в Благоевград и сме прави. В същото време защо трябваше да провокираме антифашистките настроения в Северна Македония като слагаме имената на Ванче Михайлов и Цар Борис над нашите клубове там. Спомените за извършените зверства от неговите бандити и насилието на нашия корпус в Македония са още живи. Защо нашите клубове да не носят имената на Гоце Делчев и Никола Вапцаров?! Безумни "политичета" през 1993г. искаха да ми забранят да поставя цветя на гроба на Гоце в Скопие! Представяте ли си?! Македония е не само болка Българска, тя е и моя фамилна болка - трима мои дядовци са погубени в занданите на Османската империя заради българщината.

- Вътрешните проблеми в страната също не са за подценяване. Какво е мнението ви 48-то Народно събрание? Ще успеят ли да съставят кабинет или отново ще отидем на избори?

- Шансовете за правителство според мен са не повече от 10%. Мъдростта не е характерна черта на нашата политическа класа.

Интервю на Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 4 Отговор
    Ако си дадем С300 един заблуден дрон към Козлодуй и България и Румъния изчезват от картата.Украински дрон падна чак в Хърватия.

    Коментиран от #9

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 2 Отговор
    България отдавна изпраща оръжие и боеприпаси в Украйна ‼️‼️‼️
    Дори децата знаят, че самолетите не летят пълни с домати и краставици‼️‼️‼️
  • 3 ТаУмВзе

    29 2 Отговор
    Самоубийство е по заповед на мустафата! Нани нани Робе Овца!
  • 4 12340

    39 4 Отговор
    "...Позволявам си да се пошегувам с едно екстравагантно предложение - нека изпратим в Украйна батальонната бойна група на НАТО в България, за да подсилим отбраната на Украйна срещу Русия!!..."
    .....хич не е екстравагантно!
    .....да вървят и с чета доброволци,
    начело с тагарев, паси,ноев и шаламанов!
  • 5 Гражданин

    6 38 Отговор
    Цяла Европа извършва непрекъснато политически актове срещу фашистка Русия, защото това е въпрос на фундаментални принципи! А български военен чака добра оценка от Москва на неговото съюзническо поведение?! Къде е ДАНС ?!
  • 6 Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃

    5 14 Отговор
    В поделението което служих през 1982 имаше в гараж в резерв 400 джугана със грес смазка производство 1957 година . За такива неща си говорят днес. А колко газки имаше . Горят 59 на сто километра нафта.

    Коментиран от #14, #19

  • 7 Т44444478б

    17 1 Отговор
    В тази територия на чушкопека, може да доставим чушкопеци и казани за варене на лютеница и компоти и консерви от патладжан тиквички и пипер и домати.
  • 8 Гражданин

    4 24 Отговор
    Този болшевишки елемент трябва незабавно да бъде пратен в Сибир! Болшевизмът в Европа е забранен!
  • 9 Жалка картинка

    3 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Говорим за джугани от 57 година. Неграмотен.

    Коментиран от #12

  • 10 Един от миманса

    13 2 Отговор
    Продължаваме да дълбаем дъното. Но това, може би, има и положителна страна. Под дъното не се знае какво има. Я си представете, че бликнат енергоносители? Едва ли...
  • 11 ша ги

    20 2 Отговор
    питаме после тея политици, ко ша прайм, като си дадем тежкото въоръжение, а западните ни партньори не ни дадът съвременно- дори и да си го платим, като невидимите ни ф16....
  • 12 дали

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Жалка картинка":

    ще са джугани?
  • 13 Президентът

    12 2 Отговор
    Е Главнокомандващ на Българската армия!Като такъв само той може да реши,да даваме или да не даваме оръжие на Украйна!А Народното събрание може само да ратифицира решението му!!!
  • 14 Газките горят бензин

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃":

    май въобще не си служил,като чета какви глупости пишеш!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 комунистическо сайтче

    6 8 Отговор
    Този е мърляв агент на РУ на БНА, защо го публикувате?
  • 17 От километри

    3 8 Отговор
    Си личи старата школа и "Съветското мислене" на г-н Генерала,пардон Полковника!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃":

    😀😀😀😀
    А ГАЗ-ки на ток имаше ли
    😀😀😀😀
  • 20 Казуар

    2 4 Отговор
    Абсурд е наши генерали московци да ходят да учат във военни академии в Европа и САЩ.
  • 21 Тепегьозлък Радионпопов:

    1 5 Отговор
    "Позволявам си да се пошегувам с едно екстравагантно предложение - нека изпратим в Украйна батальонната бойна група на НАТО в България, за да подсилим отбраната на Украйна срещу Русия!!" Шамандура, която дрънчи на копейки.
  • 22 Ктастрофата е неизбежна и необратима

    6 0 Отговор
    Когато започне войната , източните войски няма да проявят нито милост ,нито пощада към племето населяващо долното поречие на Дунава. Опитът за държава и за народ е неуспешен.
  • 23 хахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Смешници":

    Какво ще стане с България, с децата ни .Вярно,че никой не ни възприема като хора,но все пак и българите са живи същества независимо от тъпотата на т-н политически измамници и крадци.Управниците на България и този път са съюзници на нацистката сган.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.