Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 13:55 1 254 13

Никола Янков: Евроатлантическите партии в парламента трябва да преговарят за коалиция

  • евроатлантическа коалиция-
  • парламент-
  • политическа криза

Трети мандат на БСП или нови избори не са приемлив вариант. Нито нови избори, казва бившият зам.министър на икономиката

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Партиите, претендиращи за етикета “евроатлантически”, трябва спешно да започнат да си говорят за управляваща коалиция. Гласуването на военната помощ за Украйна и дебатът за влизането в еврозоната от миналата седмица поставиха ясни разделителни линии в това Народно събрание.

Гласовете за стопиране на евроатлантическата интеграция на страната - което включва и приемане на еврото и пълноценната интеграция в НАТО - стават все по-шумни и получават все повече и по-високи трибуни. Служебното правителство на президента Радев няма да съдейства за евроатлатическата интеграция на страната - нито за приемането на еврото, нито за изпращане на оръжие на Украйна. Нови избори също няма да произведат по-добър резултат. Това каза в предаването "Денят" на В. Дремджиев Никола Янков, основател на„Експат Капитал“ и управляващ съдружник във фирмата, бивш заместник-министър на икономиката.

Ето защо разумът, логиката и отговорното политическо поведение налагат започването на пълноценни коалиционни преговори между ГЕРБ, ДПС, ДБ и (евентуално) ПП, с цел формиране на стабилно евроатлантическо мнозинство, което да завърши интеграцията на страната в ЕС и НАТО. Тези преговори трябва да засегнат освен западната ориентация на страната и съставянето на държавния бюджет за 2023 г.

Даването на публични оценки за Борисов е медиен жанр, но не е и не може да е предмет на коалиционни преговори за управление. Нека всички участници да сложат публично на масата на преговори своите искания и да видим кой какво ще приеме и какво не - няма нужда от спекулации.

ДБ трябва да изпълни обещанията си пред избирателите и преди всичко да гарантира европейското бъдеще на страната. Отказът от този най-важен в момента политически приоритет не би било отговорно поведение. А и няма други добри варианти - трети мандат на БСП с кандидат-премиер Корнелия Нинова (подкрепена от ГЕРБ, ДПС и Янев), или нови избори не би трябвало да звучат като положителен сценарий за ръководството или избирателите на ДБ. Нито за България.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сух

    15 0 Отговор
    Трябва да бъдете съдени за държавна измяна!
  • 2 ЖЕКО

    13 0 Отговор
    СКОРО ЕВРОПА ЩЕ ЗАПРИЛИЧА НА НАШИЯ ПАРЛАМЕНТ РАЗЕДИНЕНА
  • 3 Подозирам

    13 0 Отговор
    ,че ГЕРБ,ДПС,ДБ,ПП и БВ ще направят коалиция с нечувано до сега мнозинство.Тогава Бог да ни е на помощ.
  • 4 Трябва нова партия

    9 0 Отговор
    която защитава само българските интереси

    Коментиран от #7

  • 5 Тома

    14 0 Отговор
    Защо на крадците викат евроатлантици а.
  • 6 нннн

    13 0 Отговор
    Ами да! Гласоподавателите са гласували за евроатлантически партии, а не за български. 60-те процента негласували са съгласни.(,,Който мълчи, е съгласен.") Логично е евроатлантици, а не българи, да управляват... Народе????
  • 7 За такава

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Трябва нова партия":

    партия от Козяк не плащат.
  • 8 Вие сте

    0 0 Отговор
    проспали времето до днес и сега се събуждате!?
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор
    Какво общо има България с Атлантическия океан ‼️‼️‼️‼️
  • 10 Сандо

    4 0 Отговор
    А къде са българските партии да съставят правителство за защита и борба за българите и България?Явно,евроатлантиците добре плащат на политиците!?
  • 11 КОЗ ЯК

    5 0 Отговор
    Така наречените "народни представИтели" представляват чужди икономически и политически интереси и пълнят гушките. Техните интереси нямат нищо общо с интересите на огромната част от народа. Но имаме типично българска "демокрация", където шайка мерзавци продават и грабят тълпи лумпени.
  • 12 Констатираща

    2 0 Отговор
    Дойде време разделно - време на развръзка, когато проличава кой милее за България и народа си, кой има правилни морални ценности и виждания и кой продава страната си и я връща години назад, от времето на Втората Световна война, мечтаейки за Трета. Не остава нищо друго, освен да наблюдаваме и да се молим или да се включим в убийствена война, което и направихме. Резултатите няма закъснеят, защото "Който вади нож, от нож умира".
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.