Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 13:30 3 287 29

П.....с ли е съдията, или ВАР толкова си може

  • световно първенство-
  • вар-
  • съдия-
  • аржентина-
  • засада-
  • дузпа

Технологията може и да е справедлива, но убива футбола

П.....с ли е съдията, или ВАР толкова си може - 1
Кадър: ТВ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стана ли футболът видео игра с ВАР? Стана ли футболът анимация, която „уж“ въздава справедливост на терена. Да, ВАР може и да е справедлива технологията, но убива футбола, прави го нещо като телевизионен джойстик.

Какво наблюдавахме до момента

На световното в Катар дебютира подобрената система на ВАР, която с камери и датчици изчислява засадата до милимунда от сантиметъра. Респективно така обръща хода на играта – дава дузпи, регистрира засади и отменя голове. В мача на откриването – Катар срещу Еквадор (0:2), подобрената ВАР изчисли, че кракът на еквадореца Енер Валенсия – защото катарецът седи мирно, а еквадорецът тича, то и няма как да тичаш със събрани крака, е в засада. И понеже това бе първият гол на Световното първенство, и понеже домакините играят, не че някой е очаквал Катар да предложи някакъв извънземен футбол в този мач, на италианската бригада и бяха нужни около 15 минути, за да „произведат“ тази нова анимация, в която да ни покажат, че има засада. Нарочно казвам произведат, защото те ни показват линията на засадата, но не и моментът на паса. Те ни казват: „Ето ви една анимация, че в тази ситуация има засада.“ Жалко, долно, гнусно и отблъскващо.

И после видяхме сензацията – Саудитска арабия победи Аржентина на Меси с 2:1. Видяхме гениална тактика на арабите, уникални пасове и комбинации, перфидно движение с и без топка, великолепно прегрупиране и движение по терена. Бяха „уникални“. А и щях да забравя – ВАР отмени три гола на Аржентина.
На Меси и компания единият от отменените голове пък беше за засада на част от рамото. Видеоиграта го показа, ВАР разбирайте. А ВАР не бърка.

Всъщност ВАР тотално обърка футбола. Играчите на терена обаче не са ботове. Те са живи хора, изразяващи своите емоции, сблъсъци, псувания, ритници, късания на фланелките, дърпания за гащите и каквото още се сетите.
И какво излиза, че ВАР може да отсъди засада, ако духне вятър и фланелката на футболиста се развее, а за тези, на които им стърчат перчемите, не ми се мисли – трябва да си дърпат главата назад.

Ето защо ми липсват грешките на съдиите. Човешкият фактор с всичките му плюсове и минуси, видени и невидяни ситуации, правилни и неправилни решения, я свирил дузпа, я не. Я видял ръката на Господ, я не. Някак съдията бе част от играта. И когато правеше прекалено много глупости, феновете от трибуните го поздравяваха с достойното: “Съдията, съдията, съдията п.....с (алтернативата бе – наш човек )”

А иначе във ВАР се инвестират милиони, подобрява се, развива се, обучават се хора, това значи и работни места, но убива красотата във футбола.

Дали е случайно, че вече все по-често виждаме плакати и призиви от сорта „Against Modern football“ (примерен превод - не на модерния футбол).

Футболът няма нужда от аниматори в тв студио, а от свобода и творчество на терена. Пък била и тя невинаги добре оценена от съдиите.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    38 6 Отговор
    Тази система беше смъртната присъда на големия футбол.
  • 2 ЧИЧОВОТО

    14 1 Отговор
    ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СПИ СПОКОЙНО.....КАТАРСКАТА „КА.ф.КА ”Е ПО ЗЛЕ ОТ „КА.Ф.ТА” НА БЕФЕСЕ☝
  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    16 5 Отговор
    Какво е милимунда? Милисекунда или нещо друго?

    Коментиран от #8

  • 4 ⚜️Просветен⚜️

    14 15 Отговор
    Глупава статия! Драскача хем иска да има правила, хем ако може въпросните правила да се нарушават, ама с малко! А ако попита някой от Саудитите , какво ли ще е мнението им? А ако допуснат срещу България да бъде отбелязан гол след много малка засада?
  • 5 Станко

    14 3 Отговор
    Единият от отменените голове на Аржентина беше чист, левия бег покриваше. Има снимки. Четерима заплеса не можаха да го видят. И с ВАР и без него, тотото върви. Загуби се динамиката на играта. Трябва да се използва по 1 път и да зависи от треньорите може би. Съдиите почнаха да разчитат много на него и стават все по-слаби и се излагат. 2002г. Шандор Пул вземаше засадите на страничните и винаги беше прав. Смятай, какъв съдия и поглед над играта.
  • 6 Бивш футболен фен

    12 1 Отговор
    Безпардонно тенденциозно мнение. Тъкмо грубите съдийски грешки в историята на футбола са подпирали неправомерно не един и два колоса, които иначе едва ли биха наредили във витрините си толкова световни купи. Например ние НЯМАШЕ ДА ОТПАДНЕМ ОТ ИТАЛИЯ ПРЕЗ 1994 г., нали така? При дузпа за БГ и червен картон за Костакурта, как точно Италия щеше да не бие??? ВАР елиминира тази възможност и футболистите/публиката ще трябва да свикнат с безпристрастното съдийство. Къде е проблемът? В разрушаването на стереотипите кой "може" и кой "не може" да играе футбол. Головете на Аржентина бяха отменени по правилата, а саудитците (без въобще да са ми любимци!) отбелязаха красиви голове.

    Коментиран от #9, #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Милимунда

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Милиметър на секунда.
  • 9 Проблемът е...

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бивш футболен фен":

    ...че ВАР не води до безпристрастно съдийството, а точно наобратно ...в настоящия мач, в нито един от случаите нямаше нужда от ВАР , но незнайно защо съдията реши да го ползва...изобщо се изключва възможността за пасове на ръба на защитната линия ...не, мерси .
  • 10 Диамантената ръка

    20 2 Отговор
    Засада трябва да има, когато нападателят е с цялото си тяло зад защитника, а не с част от носа си.

    Коментиран от #12

  • 11 Станко

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бивш футболен фен":

    И с ВАР и без него, големите ще ги поддържат. 1994г. ако го имаше, след играта с ръце на Костакурта щеше да има дузпа, ама след това за неправилно дишане щяха да измислят и за Италия или някой червен картон.
  • 12 Станко

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Диамантената ръка":

    Да ги махнат, тъкмо ще имане хандбални резултати.:)
  • 13 Орел

    6 0 Отговор
    Гледам Германия-Япония. Очаквам до края на мача да се разберат и да нападнат Пърл Харбър отново.

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 комедон

    3 0 Отговор
    п......ст
  • 17 Станко

    6 0 Отговор
    Съдията смешко от Салвадор, подари дузпа на Германия. Трябваше жълт картон за симулация на германеца.
  • 18 Човек

    5 5 Отговор
    Млоумна статия. Всяко състезание е безсмислено когато е нечестно. ВАР направи футбола много по-честен и така го подобри драстично. Да плачеш, че на някой му секвала радостта от нередовен гол, е просто инфантилно. Но след ВАР трябват още промени за да се подобри още повече футбола. Например трябва да се въведе фиксирано игрово време и часовникът да се спира всеки път когато топката не е в игра. Така се елиминират симулациите за бавене на време, които са едно от нещата, които реално убиват футбола. Трябва да се промени и правилото за дузпа, която е почти сигурен гол, а в повечето случаи се дава в ситуации, които изобщо не са голови. Но трябват и промени, които да стимулират вкарването на повече голове като цяло, защото много мачове са пълна скука и нулевите ремита изобщо не са рядкост. Може направо да се махне засадата, което всъщност не е шокиращо предложение и има сериозни привърженици като например Ван Бастен. Има нужда от много промени, но в момента часовникът е най-наложителен, защото това, което се случва с бавенето и добавяне на измислени минути е просто смешно.
  • 19 рак и щука

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Орел":

    Вероятно ще стане......тъкмо и в момента руснаците са малко заети в западно направление........
  • 20 милимунда

    1 0 Отговор
    милимундо милимундо...
  • 21 Станко

    4 0 Отговор
    Япончетата, са като дронове камикадзета. Засега поразиха вратата два пъти. При точно съдийство гола за Ггермания е фалшив.

    Коментиран от #22

  • 22 Леля Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Станко":

    Швабите лягат за втора измислена дузпа

    Коментиран от #24

  • 23 Имам решение

    0 0 Отговор
    3 см да са допостима засаде , айде спете спокойно сега , чао .
  • 24 Станко

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Леля Гошо":

    Окончателно си полегнаха. Япончетата ги потопиха.
  • 25 Тъч

    1 1 Отговор
    Статията е хубава и с добра гледна точка. Автора харесва непринудените грешки на съдиите, а ВАР трябва да предотврати поръчани те непринудени грешки на съдиите, което цели справедливост на терена.
  • 26 Aлфа Bълкът

    4 1 Отговор
    Измислиха го заради Англия тоя вар, като ги претупа Германия с 4:1. При 2:1, Лампард вкара но не му зачетоха гола, че е минал голлинията. И почнаха да реват, че са прецакани, а забравят, че 1966г така им подариха титлата.
  • 27 Зрител

    6 1 Отговор
    Махайте го това нещо. Разрушава футбола и адски много изнервя публиката! След всеки гол всеки път съдията се превръща в главно действащо лице, голямо тичане по диагонал на терена, голямо взиране и натискане на това ухо. Отиде на кино и емоцията и радостта... защото всеки път, знаем го баналния израз "истината винаги е СЛЕД обаче, само че, но..." Нищо справедливо няма, пак всичко е субективно и води често до двуцифрен брой минути продължения.
  • 28 Станко

    4 0 Отговор
    Каменов, оправи си заглавието, че много неграмотно седи педалас, като правилното е педаласт. Набива се грозно тая правописна грешка, като заредиш сайта. И стига си писал с точки, тая дума я има в речника и не е забранена. Повечето политици са такива и не е грозно да я използваш.
  • 29 Смех

    1 1 Отговор
    Нали искате справедливост бе.