Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 16:00 2 442 22

Евгений Кънев: Русия иска да си плати за услугата България да й помогне да заобиколи санкциите

  • евгений кънев-
  • русия-
  • българия-
  • плащане-
  • услуга-
  • санкции-
  • ес

Всъщност, ако се прочетат внимателно думите на руския наместник на компанията, нищо подобно за преместване не се споменава - а че просто ще променят цената, на която продават руския петрол на рафинерията в Бургас, така че да се формират по-големи печалби у нас. И оттам са произвели захарчето за 700 млн лв, коментира финансистът

Евгений Кънев: Русия иска да си плати за услугата България да й помогне да заобиколи санкциите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Кънев във Фейсбук:

Погледнах на официалната страница на Лукойл - никъде няма и помен от някакви намерения за местене в България, нито дори за срещи с правителството. Няма никаква реакция и в западната преса. Единствено български медии и препечатки от тях са във “възторг” от това енигматично преместване.
С други думи, най-вероятно българското правителство дейно участва в реализацията на операция на Русия срещу ЕС.
Всъщност, ако се прочетат внимателно думите на руския наместник на компанията, нищо подобно за преместване не се споменава - а че просто ще променят цената, на която продават руския петрол на рафинерията в Бургас, така че да се формират по-големи печалби у нас. И оттам са произвели захарчето за 700 млн лв.
Когато нашите управници искат да продадат на публиката едното от двете дъна на своя куфар, а второто с далаверата да остане скрито - обикновено си измислят някаква хипотетична полза за държавата, т.е за всички нас и след това я надуват. Така че да стане максимална стойност - веднъж, заради максимално оптимистични допускания и втори път, като я обявят в лева, а не в евро или долари, за да звучи гръмко.
Но за мислещите хора посланието е ясно: Русия иска да си плати за услугата България да ѝ помогне да заобиколи санкциите. Така че паят да отиде в руския бюджет срещу трохи в нашия.
А какво ще стане с рафинерията - питат разтревожените от провала на сделка с Лукойл? Ами нищо - Лукойл ще я продаде, няма да нарежи рафинерията на скрап. Към нея има огромен интерес.
А нефт ще се намери не само през Босфора. Турция вече строи алтернативен тръбопровод от Средиземно към Черно Море. Пристанището в Александрополис също може да се ползва - дали чрез цистерни или тръбопровод до Бургас е въпрос на бъдеще.
Добре, ама много скъпо ще ни стане - чува се русофилски плач.
Ами не, при най-голяма близост до Русия и собствена рафинерия, българите винаги са плащали по-високи от най-ниските цени на дребно в Европа. Защото свръхпечалбата отиваше в Лукойл.
Просто ще се нормализира пазарът и вносът от други държави, чиито фирми с бензиностанции у нас бяха принудени да купуват само от Лукойл.
И най-вече - ще изчезнат руските нефтени пипала върху нашата политика. Последните - след тези на газа, ядреното гориво и самолетите.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    14 19 Отговор
    Пазете се от Данайски подаръци!
  • 2 Да си върнем руските анклави

    28 12 Отговор
    Росенец и Камчия!
  • 3 Сиганина от Драгалевци

    20 10 Отговор
    продаде Нефтохима на руснаците за без пари!
  • 4 Абе

    16 14 Отговор
    То и аец не ни трябваше според подобни разбирачи,ама сега цялата държава се крепи на тоя останал ни Аец руско производство:)Да вземат да го закрият и него и ще внасят от Турция от техния нов пак руско производство:))9395
  • 5 Дрън дрън та пляс

    15 19 Отговор
    Щом ще има приходи за държавата всичко е ОК ама подмазвачите евроатлантици ще направят всичко вузможно да изпуснем един милиард годишно

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Коментар

    17 15 Отговор
    И да иска да си плати (което ме съмнява изхождайки от източниците на тоя сайт), ако е в полза на България, къв е проблемът???????
    Общностни задължения ли????
    А нима изискването за спиране на тецовете ни, за да ни дадат пари по плана за възстановяване от ковид, е нещо което т.нар. общност прави в наш интерес????

    Ако съм аз ще намеря всички вратички да заобиколя санкциите и ще препродавам руски ресурси на Европа, която така или иначе ползва, но да бъде с печалба за България!!!

    С перфектното ни стратегическо място в Европа, с прекрасната ни природа и ресурси, ние се чудим как да дадем 60лв за пенсионери и хора под прага на бедност????

    Абе има ли някой в пилотската кабина на България, или няма????
    До кога ще ни управлявате чрез автопилот, програмиран от господарите ви зад океана???

    Моментално вдигайте санкциите и разпадайте фашистката организация наречена нато!!!

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 1212

    20 18 Отговор
    Браво! Най-после един хубав анализ.
    Кога най-сетне ще станем достойна дъжава, а не руска колония?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Колега

    13 3 Отговор
    Ей това слугинажа няма спиране. Боклук!
  • 13 Някой си

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Коментар":

    Ти тия Р.Овч.-и мераци ги остави. Къде беше 20 години, през които Лукойл яко зобеше и не полащаше и стотинка в бюджета, та сега се сети да плачеш за един кирлив няма и милиард, а? Айде у лево..Лукойла да събира багажа , пък ние ще го мислим. Петрол- колкото щеш, и с по-добър рандеман дори...20 години ви търпяхма простотиите..айде друм!!!
  • 14 Някой си

    10 2 Отговор
    Да се забрани изнасянето на печалба от всички инвеститори, или да се изнасят не повече от 10%. И веднага ще лъсне колко са печалбите, и то не само на Лукойла, а и на чуждите търговски вериги.. Печалбата след облагане , да се ползва в страната. И тогава ще има и добри заплати и инвестиции и инфраструктура. Какво е това- разгРаден двор и всеки си прави каквото си иска. А като не му изнася на някой, да събира бошчичките и из ниското. Стига толкова. БАСТА!!!
  • 15 А питам

    12 2 Отговор
    Не разбрах, свръхпечалбата на „Дънди Прешъс Металс“ къде отива???

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Някой си

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "А питам":

    НЙма Дънди, нема Мънди, нема Лукойл. Да си прибираме нашето, а който иска да го ползва- да си плаща. Оголяхме и обосяхме от великодушни боклуци, които намазаха дебело, за наша сметка.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ДрБр

    1 2 Отговор
    Кънеф - пппееййраст, пппееййраст!
  • 20 Договорите с пРосия

    8 3 Отговор
    Не струват и хартията, на която са написани! С терористи не се преговаря 🧐
    Освен това в първия удобен момент ватника ще ни прекара, както винаги прави
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 безпартиен

    1 0 Отговор
    Когато една държава започва преговори какви данъци да плаща една или друга фирма,това вече не е държава със закони,а територия с население!!!!