2 Август, 2013 19:39 2 594 0

Нарушения с обществена поръчка взе "главата" на директора на парк "Пирин"

  • обществена поръчка-
  • директор-
  • парк пирин
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Павлина Фотева, председател на Центъра за наблюдение на обществените поръчки на Институт за правни анализи и изследвания заяви, че процедурата за възлагане на разработването на плана за управление на Национален парк „Пирин” е емблематичен пример за манипулиране на обществена поръчка и солидно основание за уволнението на директора Валери Мечев.

Въпросът за недопустимия начин, по който определени структури на МОСВ работят като бенефициенти на оперативната програма "Околна среда" и в това им качество разходват европейски средства е скандален. В този смисъл поздравления заслужава министъра на околната среда и водите, заради уволненията, които предприе в последните дни, заяви Фотева.

За съществуващите проблеми още през май месец бе сезирана заместник – министър Малина Крумова от председателят на Центъра за наблюдение на обществените поръчки на ИПАИ. Още преди пет месеца експертите на организацията направиха точна прогноза на съдбата на решението на директора на Национален парк „Пирин“. В началото на май месец ИПАИ предупреди ръководството на МОСВ, че решението с което е определен изпълнителя на откритата процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Разработване на план за управление на Национален парк „Пирин” за периода 2014-2023“ е незаконосъобразно. Констатациите и преценката на нашите експерти бяха потвърдени от упражнения административен контрол на КЗК и мотивите в окончателното съдебно решение по този казус на ВАС. В хода на административното и съдебното производство бе констатирано, че директорът на Национален парк „Пирин” незаконосъобразно е отстранил участник в процедурата, за да класира Обединение „Пирин 2014”, зад което стои еко защитника Тома Белев, въпреки че сдружението не отговоря на изискванията, определени от възложителя.

В този смисъл не сме изненадани от констатациите на министъра и изявлението, че управляващият орган на оперативната програма е констатирал множество нередности в провеждането на обществените поръчки, което е и основание за налагане на финансови корекции. За този развой на събитията ръководството на МОСВ бе известено още в края на месец април от организацията.

Центърът за наблюдение на обществените поръчки е подготвил за изпращане на Европейската комисия информация за констатирани нарушения при усвояване на европейски средства, в която попада и обществената поръчка с предмет „Разработване на план за управление на Национален парк „Пирин” за периода 2014-2023“, както и скандалната обществена поръчка на Националния статистически институт организирана от Цветан Нанов. С тази поръчка бе избран доставчик на самолетни билети и по силата на нея НСИ ползва най-скъпите самолетни билети при пътуванията в чужбина, а парите за това се плащат от ЕВРОСТАТ. Също така съмнителните обществени поръчки бавят одобряването на 390 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда“ за екологичен градски транспорт за градовете София, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен, се казва в становището на Павлина Фотева.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА