19 Декември, 2022 13:45 12 260 39

Иво Пенчев пред ФАКТИ: Искаме България и Румъния да си отворим границите, след като ни спряха за Шенген

  • иво пенчев-
  • българия-
  • румъния-
  • шенген-
  • анстрия-
  • нидерландия

Стига сме питали, на кого вече да правим добро или лошо впечатление, казва общинският съветник

Иво Пенчев пред ФАКТИ: Искаме България и Румъния да си отворим границите, след като ни спряха за Шенген - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Общински Съвет в Добрич категорично възразява България и българските граждани да бъдат третирани от конкретни страни членки па ЕС като второстепенни граждани на съюза. „Ние, гражданите в пограничните райони, разчитаме на падането на границите със съседните ни държави – в случая Румъния, за да можем да се възползваме от същинската идея заложена в създаването на EC - безпрепятствено и неограничено пътуване на хора и стоки в рамките на съюза“, се казва в декларация на Общинския съвет. По темата пред ФАКТИ говори Иво Пенчев от ГЕРБ, председател на Общинския съвет в Добрич.

- Г-н Пенчев, Австрия и Нидерландия ни спряха за Шенген, но от общинския съвет в Добрич излизате с декларация, в която призовавате да се отворят границите между България и Румъния. Обяснете защо?
- В пограничните райони, както ние казваме, особено в североизтока, разчитаме основно на търговията и на топлите взаимоотношения между българите и румънците. Говорим като връзки, като румънски туристи, които идват по северното Черноморие. Много са румънците, които идват да пазаруват в Русе, в Силистра, във Варна и т.н. Поради тази причина се надявахме вече колко години - 7, 8, 9, двете държави да бъдем приети в Шенген и така да се отворят границите. Когато това стане, ние практически ще имаме единен пазар. Ние бяхме до момента изолирани в североизтока. И по тази причина бяхме убедени, че, когато паднат границите, когато влезем в Шенген, няма да сме вече пограничен район, а ще сме център, а това нещо за нас е от жизнено важно значение. Пак повтарям - да не сме в пограничен район, а да сме в центъра. Когато няма граници, румънците спокойно ще идват. Все пак Румъния са 20 милиона души с по-добра платежоспособност, по-висок стандарт от българския, така стана, за съжаление. Всички в пограничните райони разчитаме изцяло на туризма и търговията с Румъния. Сега, когато се разбра, че пак няма да имаме шанс да влезе в Шенген заради Австрия и Нидерландия, или поне така се очертава в обозримо бъдеще, въпреки че след 12 месеца аз лично не съм много голям оптимист, че и тогава ще се случи, решихме за излезем с реакция заедно с колегите от Общинския съвет. Доколкото разбирам и колеги от други общински съвети също приемат нашата идея двете страни да отворят границите.

- А при румънците има ли такава нагласа?
- Да. Също такава нагласа има при румънците, защото и те се чувстват много ощетени. Бях скоро в Констанца и говорихме по темата, а те ни показаха, че се чувстват по абсолютно същия начин. И така се роди тази идея за реакция с нашите приятели румънците да си отворим нещо като малък Шенген. Това да бъде и като демонстрация, че ние не се чувстваме втора ръка европейци. Напротив, ние сме на равна нога с австрийци, шведи, германци и всички останали. Няма никаква разлика. Поне така ние се чувстваме. А сега Австрия и Нидерландия демонстрираха пренебрежение и едно такова недоверие към нас като хора, като политическа система. В този смисъл ние предлагаме нашето Народно събрание и техния парламент, на румънците, да предприемат стъпки и да направят законова рамка, на база която да бъде възможно отварянето на границите между двете държави.

- С колеги от други градове обсъждали ли сте идеята?
- Да. Колеги от Силистра и от Видин прегърнаха тази идея веднага. Очаквам на техните заседания на общинските съвети да гласуват също такава декларация в най-скоро време.

- Това може ли да стане само с споразумение между двете страни, или ще трябва да има и санкции на Европейската комисия?
- Доколкото разбрах от наши народни представители вече има отправен въпрос в Европейския парламент и дискусии с колегите, подети от страна на Румъния. И румънски, и нашите евродепутати вече говорят по темата. Точно как ще стане и дали ще ни трябва санкция и разрешение от Европейския съюз, това не мога да кажа в момента. В момента нашето предложение да се изготви спогодба между нашето Народно събрание и румънският парламент. Може да се изготви нещо като междудържавно споразумение. Ако тръгнем да питаме ЕК и ЕС, може пак да не ни разрешат, пак да ни откажат. Стига сме питали, на кого вече да правим добро или лошо впечатление. Станалото, станало - явно не ни искат тези две държави. И затова моето предложение е да няма питане, а просто ние да си гласуваме в нашето Народно събрание, румънците в техния парламент и да свалим границите. Ако искат да ни приемат в Шенген, ако иска да не ни приемат. България направи толкова много отстъпки - и за Северна Македония, и за превозвачите, ако помните. И какво стана. У нас се създаде такова усещане, че тези неща бяха в някаква степен подчинени на идеята да влезем в Еврозоната и Шенген. Е, вече ни показаха, че в Шенген пак не сме добре дошли. Какво да чакаме? След като не сме добре дошли, ние трябва да направим някаква реакция. Не може само да седим и да чакаме. Не е достойно това като поведение. Трябва ни реакция.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    82 4 Отговор
    За идеята за отворени граници между България и Румъния остава обаче и да се изпълни
  • 2 Точно така

    95 5 Отговор
    Един съюз на павославните България, Румъния, Сърбия с отворени граници и търгуващи с Азия

    ..да видите как веднага от лицемерния ЕС ще си изпотрошат краката..

    Коментиран от #10

  • 3 поп ✞ Богомил

    41 9 Отговор
    Кметове и общински съветници в България са най-големите престъпници и крадци!
    Вчера някакъв такъв индивид от Пловдив си купил с нашите пари супер автомобил за 80 000 лева.
  • 4 редник

    78 4 Отговор
    "Стига сме питали... явно не ни искат тези две държави. И затова моето предложение е да няма питане, а просто ние да си гласуваме в нашето Народно събрание, румънците в техния парламент и да свалим границите.

    Още веднъж - много добро предложение - на ход са депутатите!
  • 5 Мамалигар

    15 42 Отговор
    Какви граници иска да сваля тоя Герпераст. На следващото гласуване Румъния влиза в Шенген, а България не.

    Коментиран от #24, #33

  • 6 Баба Вуна

    10 30 Отговор
    Не ви ли е ясно, че нашите крадци искат да сме постоянно в пакет с Румъния за да имат управдание. И затова сега предлагат премахване на границата с Румъния. Румъния не е съгласна да е в пакет с България. Следователно Не е съгласна да премахне граничните пунктове с България.
  • 7 ТаУмВзе

    29 1 Отговор
    Никой не брои или зачита, кво искат или не искат пограничните колонии! Пак ни биха шута, са Пак се бутаме да им Лазим.
  • 8 Сатана Z

    8 37 Отговор
    България не трябва в никъв случай да отваря границата с Румъния по чисто икономически съображения.А и на общинските служители не им влиза в задълженията да коментират политиката на ЕС.
  • 9 Бамбука

    10 14 Отговор
    ЯВно младия не е слушал какво казваше вожда му по повод Шенген. Не ни трябва защото, ако отворим границата ни от Гърция се нахлуят тълпи мигранти. КОлкото умен вожда, толкова и последователите му.
  • 10 Зевзека

    39 3 Отговор

    До коментар #2 от "Точно така":

    Много добро предложение. Към тях в бъдеще може да придърпаме Гърция и Макетата. Съюз на православните държави. В името на това да не ни прилапа Русия ония от ЕС ще скочат да ни ухажват на макс. Направете го. Ника за начало свалим границата между Румъния и България. Да им видим реакцията на европейските чиновници
  • 11 SDEЧЕВ

    40 3 Отговор
    БРАВО НА ЧОВЕКА ,ДЕЛА ТРЯБВАТ ГРАНИЦИТЕ С РУМЪНИЯ ДОЛУ -ЮЖЕН ШЕНГЕН. ДАЖЕ И С ЛЕКО РАЗХЛАБВАНЕ ОТ КЪМ ТУРЦИЯ. В ТОЗИ СВЯТ ,АКО НЕ ПРЕДПРИЕМЕШ ДЕЙСТВИЕ НЕ ОЧАКВАЙ ВЪЗДЕЙСТВИЕ.. ДЕЛА - ПОЛИТИЦИ ГЛАСУВАЙТЕ СЕГА ЮЖЕН ШЕНГЕН БЪЛГАРИ9РУМЪНИЯ ЮНАЙТЕД СРЕЩУ ТРАФИКАНТИТЕ ХОЛАНДЦИ.
  • 12 Направо да върнем южна Добруджа

    7 18 Отговор
    на Румъния а шопите да се оправят с Македония...че ние сме си мамалиги...
  • 13 ЛиБеРаст

    16 4 Отговор
    "Как ще решиш проблема? Може да решава тоя, който има пари, бе! Щом немаш пари, какво ще решиш ти, бе? Ти нямаш право да решаваш!" Като кихнат в Брюксел, тук лягате болни! Ама пред Ганьо, на мъже се правите!
  • 14 Хо хо хо

    6 0 Отговор
    Брендо харесва това!
  • 15 Населението на Добруджа е твърдо за

    10 25 Отговор
    присъединяване към Румъния, ние сме наполовина българи наполовина румънци, но поне там ще има повече справедливост и никакви путинофили...а ония "големите" българи от София все ще се оправят някакси...

    Коментиран от #39

  • 16 гост

    30 1 Отговор
    Отваряй! Шенген-Менген,еврозони,бла-бла за наивници. Ония си разиграват коня, нашите дупедавци им се кланят.
  • 17 Шайка

    14 6 Отговор
    Тук сме затънали до гуша в корупция ББР е раздала на наши хора милиони кредити дървената имотната петролната и банковата мафия вилнеят какъв Шенген кви 5 Леа...
  • 18 Матей преображенски

    8 5 Отговор
    Че то било много лесно ,бе,премахни границата и чакай келепира.За румънците може да е харно,да си търгашат безпрепятствено,а ние какво да кажем с гайдите!?Нали знайш,няма разлика дали камъка ще удари гърнето или обратно,резултата е е един и същ.
  • 19 АНОНИМЕН

    16 0 Отговор
    С всички балкански държави трябва да сме с отворени граници
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Руzко-българска мафия

    14 10 Отговор
    Докато имаме руска граница на Росенец и Камчия никой няма да ни пусне в Шенген. Тоя да пита защо банкянския кучкар на Путлер ни даде границата на концесия на най-големия ни враг

    Коментиран от #38

  • 22 Кико

    16 0 Отговор
    Чудесна идея Дано се случи на практика макар че в парламента са гОла вОда всичките
  • 23 Панов

    8 5 Отговор
    Най вероятно бг ще бъде отделена от Румъния.
    За Румъния няма да има проблем.
    Ако обаче Румъния се съгласи да отвори границата си с бг, ще имат проблем
  • 24 СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мамалигар":

    Не е необходимо да коментираме "сложността", която ражда мозък ... от мамалига !
  • 25 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    9 1 Отговор
    Точно казано, да отворим Границите
    м/у България и Румъния.
    Трябва своевременно Българският Парламент да одобри Проектозакон, който да бъде внесен в НС от големите партии в България.
    Другото което не търпи отлагане е Закон който ПП, ГЕРБ и ДБ подготвят за легализиране на и преработката на Индустриален Коноп.
    Приложенията на Индустриалният Коноп са толкова в много отрасли.
    От сайта на Сега.бг
    “Индустриалният коноп не е наркотично растение, защото съдържа ниски нива на тетрахидроканабинол. Той расте и се отглежда без пестициди и с малко вода, а при растежа се абсорбират 1,6 тона въглероден диоксид. Кореновата му система достига до 200 см и повишава качеството и състава на почвата. Всички негови части могат да бъдат използвани и продавани. Продуктите от индустриален коноп са природосъобразни.
    Маслото от семената на индустриалния коноп се използва за биоетанол, което е гориво. Сега за това се преработва царевица. От един декар индустриален коноп може да се произведе два пъти повече биоетанол, отколкото от един декар царевица, обясняват в мотивите си депутатите. Освен това консумира с 66% по-малко вода, отколкото традиционната култура.
    Освен това от един декар коноп се произвежда хартия колкото от 4 декара дървета. Конопът расте за 4 седмици, а дърветата - за 20 години.”
  • 26 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    5 1 Отговор
    Още по важно е изземване на част от “черният пазар” на “дрога” от улицата и установяване на Стандарт при производство на ниско наркотични продукти.
  • 27 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    4 1 Отговор
    Употребата на Алкохол и Тютюн е в пъти по вредна но са легални и алкохола и тютюна.
  • 28 Ваня Петрова

    16 1 Отговор
    Адмирации за подобно решение! Така трябва,а не васално да чакаме решение за нас от Австрия и Нидерландия,които защитават икономическите си интереси!
  • 29 9999

    10 1 Отговор
    Първо да си видим граничните пунктове-все едно войната е там,а не в Украйна!За пътищата да не говорим.Щели да идват румънци.Няма да идват,а ще преминават през нас и ще доразрушават пътищата,отивайки към Гърция и Турция.Пак сметката ни е без кръчмар.
  • 30 Оха

    8 5 Отговор
    Какво изнасяне и опустошаване на България ще стане!Гладните частни вълци чакат!Запада ни обра и ни натикаха боклуците!Сещайте се какво става!Най важна е енергетиката в България, като изнесат дървата минаваме на ток!И се надявайте да се подобрят отношенията с Русия те са производители на горива ,а запада са обиржии!Аре стига с тия западни паразити и хамерикански грабители!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тази идея

    0 0 Отговор
    Е плашило за ЕС,Да ни вкарат в бързата писта,щото УЖ ще се уредим самостоятелно...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 бай Даньо

    5 0 Отговор
    Махайте я тая граница и организирайте безплатен транспорт от Странджа до Трансилвания за емигрантите ...
  • 36 Гош

    0 2 Отговор
    Границите трябва да падат а не да се строят нови. Ако няма граници , светът ще е друг и няма да има войни а хората ще живеят леко и ще пътуват лесно.
  • 37 Човек от народа

    3 0 Отговор
    Трябва ни Булгзит
  • 38 Още малко ви остана

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Руzко-българска мафия":

    Най големия ни враг са ес и сащ. Загробиха всичко построено от майките и бащите ни чрез отгледани продажници политици и сега загробват и народа, със скрит геноцид...
  • 39 Мъмълигар

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Населението на Добруджа е твърдо за":

    Мълчи ве Цигънин