Last news in Fakti

21 Декември, 2022 16:00 2 643 68

Българите са обзети от невиждан песимизъм

  • герб-
  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • дпс

Загубата на рейтинг при повечето от партийните лидери го потвърждава, но всъщност критиката и сривът на обществено доверие не подминават нито една институция - парламент, изпълнителна власт и президентство

Българите са обзети от невиждан песимизъм - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди новогодишните празници българите са обзети от такъв песимизъм за бъдещето, че дори и някой коледен цар да обещае да е розово след 800 дни, няма да ги разведри. Коментар на Емилия Милчева.

Преди новогодишните празници българите са обзети от такъв песимизъм за бъдещето, че дори и някой коледен цар да обещае да е розово след 800 дни, няма да ги разведри с тоя експромт.

"Алфа Рисърч" показа рекордно черногледство в свое социологическо проучване - 58% очакват 2023-а да е по-лоша за България, над половината - 53%, да е по-лоша и за света. И макар въртележката с връчването на проучвателните мандати за съставяне на правителство да продължи и след Нова година, 57% смятат, че предсрочните избори са неизбежни.

Най-ниските нива на оптимизъм, отчитани някога

Но за себе си и семействата си българите са по́ оптимисти - само 30% смятат, че новата година ще е по-лоша от сегашната, 34% вярват, че ще е по-добра, а останалите 36 на сто - че ще е същата. Разбира се, природата на българина, отдавна е известно, е недоверчива и критична към щастието, защото знае, че "много хубаво не е на хубаво" - сиреч, все някога ще си плати за него.

Оказва се обаче, че и тази вяра в себе си, почти два пъти по-висока от надеждите да се оправи държавата, също не е повод за радост. Нивото от 34% е най-ниското, регистрирано от агенцията от 1998-а насам, откакто следи този показател. "Дори и в бурните политически 2016-2017 г., дори по време на Ковид пандемията от 2020-а, традиционният новогодишен оптимизъм и мобилизация на българите не са спадали под 50-55%. В края на 2022 г. те обаче бележат срив от 20 процентни пункта", отбелязват от "Алфа Рисърч".

Онзи стих от песента на Тодор Колев "Как ще ги стигнем американците" се превърнал в крилата фраза. Изследване на авторитетния Pew Research Center от пролетта на 2022 г. показа, че и днес ни дели повече от океан. Макар да са недоволни от сегашното състояние на нацията и от функционирането на демокрацията, американците остават оптимисти за бъдещето на държавата си. Около две трети (68%), включително мнозинството в двете политически партии, заявяват, че имат известно или доста голямо доверие в бъдещето на Съединените щати. Това мнение се споделя от близо три четвърти от демократите (74%) и от 62% от републиканците.

Всички са маскари - и всички са виновни

Изследването на "Алфа Рисърч" не проучва партийните пристрастия на българските песимисти и оптимисти. Но изобщо нужно ли е, след като едва 35% от имащите право на глас - почти колкото са и вярващите в личното си благополучие - заявяват, че ще го упражнят, ако изборите са днес. Спадът на избирателната активност под регистрираната на последните избори през октомври показва не просто разочарование, а омерзение и алиенация от политическото.

Загубата на рейтинг при повечето от партийните лидери го потвърждава, но всъщност критиката и сривът на обществено доверие не подминават нито една институция - парламент, изпълнителна власт и президентство. Тази "уникалност" отбелязват и социолозите. Засегнати са всички аспекти от управлението, от което гражданите са се раздалечили. Случилото се през последните две години си е казало думата. Конфронтацията и поляризацията между политическите сили, ситуативните партньорства и плаващи коалиции, ножът в гърба от доскорошни партньори, компроматите - нищо не е останало незабелязано.

Пострадала е дори най-одобряваната политическа фигура, президентът Румен Радев - за изминалата близо година от втория му мандат положителните оценки спадат от 51% до 36%, а отрицателните растат от 23% до 34%. В началото на първия си мандат Радев постави темата за корупцията и борбата с нея, после я изостави, а вече тя е съвсем забравена. Независимо че все така липсват присъди за корупция по високите етажи на властта, а над главния прокурор е единствено Божията десница.

От противоборство с ГЕРБ и лидера Бойко Борисов президентът премина към видим сговор с тях по отношение на "Продължаваме промяната" като основен политически противник. Назначеното от него четвърто служебно правителство показа реторика и намерения, по-близки до Москва, отколкото до Брюксел. Наред с това президентът порицаваше "Демократична България" и изостри тона с БСП, на които дължи прощъпулника си в политиката. В резултат, констатират от "Алфа Рисърч", губи подкрепа на жители на областните градове, младите и средни поколения.

Предстои ли по-лошо от същото?

Силно спада обаче и подкрепата за съпредседателите на ПП - Кирил Петков и Асен Василев. От 23 на сто по време на управлението им, в края на годината те се радват на 15-16% подкрепа. Втора вълна от протести няма да върне "Промяната" на върха, където продължава да е ГЕРБ и Борисов, защото този път е по-голяма вероятността недоволството да е социално. Това означава първо, че то ще е по-голямо като мащаб, и второ - ще е по-податливо на манипулации от задкулисни играчи. 35% от хората са убедени, че ще се стигне до такъв тип протести и вълнения, а 27% очакват ескалация на конфронтацията и нестабилността.

Ако това се случи, предричаното сега повторение на разпределението на мандатите в 48-ото НС няма да се запази, а стихийният бунт и стремежът да се измете "мафията" може да донесе не повече, а по-лошо от същото.

Има обаче една графика в изследването на "Алфа Рисърч", която показва, че в края на 1998 г. 60% от гражданите вярват, че новата 1999-а ще е по-добра. Това е по-малко от две години след хиперинфлацията, с що-годе стабилизирана държава и стенд бай споразумения с МВФ, все така с мутри, корупция и изпразнени банки. Още не знаеха, че ще има въздушни бомбардировки на НАТО в бивша Югославия, драматична загуба на СДС на местните избори, промени в кабинета на Иван Костов заради съмнения за корупция. Оттогава започна трето десетилетие - и тази вяра не се е върнала.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    54 4 Отговор
    Песимизмът в днешно време е признак на интелект. Ония с розовите очила изглеждат все по-нелепо, даже невменяеми. В голяма степен наподобяват секта от щатски тип.
  • 2 Теле

    50 15 Отговор
    Русия като победи злите сили, ще се върне надеждата в БГ

    Коментиран от #64

  • 3 Петьо Петров

    57 7 Отговор
    Понеже не мога да говоря от името на всички българи, ще кажа от мое. Напротив, никога не съм бил по-оптимист. Виждам с очите си началото на края на един изроден обществен строй. А краят е предопределен и неизбежен.

    Коментиран от #58

  • 4 Псевдоним

    28 5 Отговор
    Аз съм оптимист, социологическите агенции лъжат непрекъснато, дойче веле и те.
  • 5 Ирена

    19 28 Отговор
    Не вярно. Какъв песимизъм бе
    Кръчмите пълни, курортите пращят от хора и то на високии цени, купуват апартаменти за по 2000 Евро на квадрат като топъл хляб.
    Богаташи пълно.
  • 6 Путинофил

    4 33 Отговор
    На нас ни предстои Светло бъдеще в Путинландия!

    Коментиран от #7

  • 7 Теле

    19 1 Отговор

    До коментар #6 от "Путинофил":

    Така ли ще се именува северна америка?
  • 8 Да кажа

    16 22 Отговор
    Да не забравяме,че лицето Румен Радев е виновен за положението в България! От него започна всичко!

    Коментиран от #11, #38, #60

  • 9 Сатана Z

    6 11 Отговор
    Песимистът винаги си каза :”Можеше да бъде и по—лошо”.Българите винаги са били черногледи още от времето на хан Аспарух когато е изклал местните племена за да настани ордите си на днешната ни територия.

    Коментиран от #15

  • 10 Нострадамус от Злокучене

    14 13 Отговор
    Най-накрая на простият провинциален електорат му се отвориха очите за това какво всъщност представлява Недоразумението Румен.За Славуца им трябваше година и малко,но за Изпълняващият длъжността пРезидент цели шест години.Безмозъчни олигофрени.
  • 11 А Баце какво да каже?

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "Да кажа":

    Заради една тръба го свалиха от стола
  • 12 ха ха

    11 11 Отговор
    Ми, това с американците е така, защото за 250 години са натрупали мъдрост, докато българинът за 1300 години е оглупял. Щото американецът знае, че има добри и лоши времена. Знае, че и от него зависи какво ще е бъдещето - ако не запретне ръкави няма нищо да се промени. У нас се знае, че държавата трябва да дава, докато отвъд океана знаят, че държавата само взима и не трябва да и се дава... Щото като ѝ се дава, тя дава само на (бого)избраните... ;) Българинът е с раздвоена личност. Индивидуалист до мозъка на костите, защото иска всичко да си прави сам. И в същото време иска държавата да прави нещо за него. Шизофрения? Махна Робинзон от учебната си програма за да не се учи на индивидуализъм и държи "Под игото" за да се учи как се прави колективно възстание. В същото време вкъщи е подреден, а тревата пред блока с боклуци... Раздвоение на личността ви казвам!... Придружена с депресия...
  • 13 Така е

    28 5 Отговор
    След дванадесет годишните кражби на Борисов сме на дъното по всички показатели. Но пък спалните и чекмеджетата на герберските крадци са пълни с крадени народни пари и щастието при тях е на макс.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Манчо

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    Ти да не си съученик на Лили Иванова?

    Коментиран от #16

  • 16 Сатана Z

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Манчо":

    Теб да не са те излюпили от кокошо яйце та си токлова умен?
  • 17 e как

    10 5 Отговор
    Как да сме оптимисти като няма отърваване от комунягите от 70 години насам. Всякакъв опит за прогрес се тушира в зародиш. Как да се промени нещо като сме окупирани?
  • 18 Този коментар е с единствена Цел да

    8 8 Отговор
    Бъдат оплюти К Петков и Асен Василев??DW, Cпециалисти по Оплюване!! Всички други приказки са за отвличане на Вниманието!!
  • 19 Пецимист

    18 1 Отговор
    Хиперинфлацията е факт и народа мизерува.Не са много оптимистите.
  • 20 Да бе и с "оптимизъм" ще

    8 7 Отговор
    гледаме сина, на свинаря от бкп тошо правешкия истински роднини, и еднакво "умни" руски подлоги!
  • 21 отшелника

    15 8 Отговор
    НЯМА СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА

    СВЕЩА НИ ВЕЧЕ ДОГОРЯ .

    НЕЩЕМЕ ВЕЧЕ ТИЯ ГАДОВЕ НАДУТИ

    ЕЛА РУСИЯ ,ЗАПАЛИ НИ СВЕТЛИНА !

    Коментиран от #65

  • 22 Кюмюр

    19 1 Отговор
    Защо ли.... така де, литър мляко в магазина минава 4 лева, тоест 100% увеличение само за година! Контрол на цените няма никакъв. Какво бъдеще бре хора, с тия м7зерни заплати... не работещи бедни, а работещи просяци станахме!

    Коментиран от #26

  • 23 Всички знаят

    10 1 Отговор
    Песимизмът е основателен! В партиите няма дори идея как трябва да се промени политическата система в България така, че създадем демокрация и просперитет за народа!
  • 24 Бамбука

    8 1 Отговор
    С песимизъм няма да стане. Трябва вместо да се съсредоточваме с пъпа си , както правят политиците, да си построим къщичката. Да си казваме истината, да се борим за нея. Колкото и да ни струва да изгоним лицемерите първо от съзнанието си, после и от НС. Да излезем и да гласуваме, вместо само да псуваме по домовете си. Настояще и бъдеще е в ръцете на всеки еди от нас. Никой управляваш лъжец не е вечен.

    Коментиран от #31

  • 25 Ъхъъъ

    1 0 Отговор
    Как да си оптимист, като набора на бойко 83 е с три деца, а други не са се докосвали до жена, най много, кои вкарват в леглото си младото, вие и вашите деца и приближени с големи държавни служители, най разлипни ги вкарваха и новите и те. Но нали са на вас от системата то вашата стана като ония години, на умните им лепваха етикет, луд,. Днес е същото. Не съм оптимист, когато видиш след години внучетата си по горе описани от мен, ще запеете друга песен, 00Д България
  • 26 Четец

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Кюмюр":

    Де виновник да беше само непризнаваната инфлация и беднотията! А то се струпват и сгъстяват не по-малко черни облаци от какво ли не, начело с: ударно застрояване при намаляващо население; грозна за гледане инфраструктура и влошаващ се въздух за дишане; очаквано шенгенско или "самостоятелно" отваряне на граници и наплив на тирове и подобни при писък от техните пакости по магистрали, селски улици и дори къщни дворове, липса на държава по водни и язовирни въпроси, по опазване на гори и граници, по своевременно лечение дори на деца, по възпиране разхвърлянето на боклуци и респектиране битовите престъпници, по....
  • 27 тука има --тука нема

    6 1 Отговор
    Безразличието е много по страшно даже от омразата. Можеш да предвидиш какво да очакваш от някой, който те мрази, но абсолютно всичко можеш да очакваш от този на когото си безразличен и не знаеш кога какво следва. Точно такова безразличие си спечелиха всички политици от последните 30+ години, а на такива хора не можеш да повериш съдбата си и рано или късно ще се наложи да се освободим от тях. Кога и как ще се случи никой не е в състояние да предвиди, но по този начин няма как да се продължи напред.
  • 28 Анонимен

    4 0 Отговор
    Не бих повярвал на хора, които нямат здрави семейства.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Симов

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бамбука":

    Да гласуваме, но за кого.....
  • 32 Гражданин

    2 0 Отговор
    500 лева 40 годишен като пазач и превъртя момчето, едни и същи от 70 г сте само вие, ореди родителите и днес децата ви. Набижни хорансте
  • 33 Анонимен

    6 0 Отговор
    Цели родове сте навсякъде барабар с любовниците си
  • 34 Личното мнение на автора D W ??

    4 1 Отговор
    не е миродавно, поне доколкото става въпрос за Бг, песимистите в Германия са над 68%, обаче DW мълчи по въпроса, защо ли⁉️
  • 35 Черец

    3 1 Отговор
    Не гласувайте, ако нямате горе хора. Да си гласуват техните приятели
  • 36 след 12г царуване на цар тиквар

    5 1 Отговор
    и повечето Българите са обзети от невиждан песимизъм
  • 37 Матей преображенски

    3 1 Отговор
    Има голям песимизъм,факт,това означава недоволство,значи има осъзнаване на колизията,на антагонизма в обществото,оттам готовност за борба,оспорване ,реваншизъм,радикализъм.А това е вече повод за оптимизъм,революционен оптимизъм.Като добавим събитията на източния фронт,който аха и да поеме на запад и току-виж руската армия довтасала на Дунава,което предвещава драматични промени в България,С НАЙ-ДОБРИ ПЕРСПЕКТИВИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.Ето така трябва да се разсъждава!
  • 38 Не, не, Радев не е виновен!

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Да кажа":

    Вие си го избрахте и си търпяхте, никой не Ви е виновен! И сега продължавате да си го търпите, ваш проблем! Не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава, българска поговорка🤣
  • 39 Цветанка

    7 1 Отговор
    Не е вярно за германците. Преди месеци говори с мен родопчанин млад татко. Синчето му завършило в Германия за айти и не можел да започне на държавна работа. Искали 5 години да поработи и да се върне в Бг, но приемали само немци. Същото е и в др държави, на държавна служба. Щастливи са немците. Станат и тръгват, а отгоре на спалнята боклука и кръвта им събират българки и им чистят тоалетни многобройни, иначе добре плащат немците в бг. Всеки да се оправя, кой както може и да се молим да са живи и здрави младите и старите. Който си е добре и му харесва средата му е гот, а който не си е ок и навън не е ок. Кое е хубаво, щом децата на дс се върнаха от вън в бг. Предпочитам запада пред бг. Трудно е, че си сам. Трудно е, че няма с кой да споделиш две думи, като роботи са, спане работа къпане спане самотници в деня и нощта, важното е, че всички селяни се уредиха в НС, а и другите с крадене 35 си купиха на децата си жилища в пд София
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Пророк

    4 1 Отговор
    Старият и новият комсомол си правят упражнения за луди на гърба на Народа. Обаче този гръб е на изчезване, което предопределя и спад в интензитета на упражнителите. Това не означава, че автоматично идва Спасение отвътре, не. У нас Спасението винаги идва отвън.
  • 42 Кочо

    6 1 Отговор
    Народа е озверен. Огледайте се в очите им. Не само парите, поне за мен де. Много заможни и работили и учили на запад и те се върнали и видяха дебелия.. Имат много имоти, данъци следва да плащат... Живи и здрави бъдете, и си запазете млади хора, нервната сисмема.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Гост

    6 0 Отговор
    Е как няма, на където и да се обърнеш само крадци, мутри и тарикати
  • 45 Айде бе...

    5 0 Отговор

    До коментар #40 от "Тиква":

    Ако ти е къса паметта да ти припомня! Бойко и царя на власт ги издигнаха жените в България и мъжете, които се ръководеха от акъла на жените си!
  • 46 бай Даньо

    2 1 Отговор
    Дефектен народ с дефектна народопсихология и съответния резултат ... Ганчо ще се учуди ако познава някой румънец отблизо до колко по оптимистично гледат румънците на вселената живота и всичко останало нищо че са след Украйна на пангара и нищо че реално имат повече корупция от нашата прехвалена корупция и материално не са цъфнали кат швейцарци ... но оптимисти и вървят напред по бързо . А Ганчо си седи на ръцете апатично и си гледа пъпа тъжно.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Коментар

    5 1 Отговор
    Ха!Нормално!Виж ги само как предлагат предколедно увеличение на МРЗ,което накрая се оказва намаление...Чиста гавра с народа е това.Остава после да ни е весело!Прекаляват!Остава да направят бензина 10 лв и верно това вече ще е върха...
  • 49 д ъъъ по

    3 6 Отговор
    Само българинътпутлераст е оптимист той се надяваПутлер да дойде и да го освободи от свободата и да го принуди да му работи за яхти и дачи. А той ще го посрещне с хляб и сол.
  • 50 Никой си

    2 0 Отговор
    Всеки си знае него си. Пистрои живков жилища на специални хора, бате. Дойде 1989 и започнаха да си продават, готвачката де, на кои, на техни родопчани, а те на квартири цигани. Нищо против родопчани и цигани, но вторите, и брат и казва, тя е дели, и стана така, че човека се разболя, а е чист, обича чистотата и ни наводнява шес пъти, и всеки се крие и радва. Ти им плащаш, а тя ти вика иди да простиш пред входа 2 лева, за да й платя на майстора амет. Това не е държава децата ни 7 г не са си идвали у дома, за да угодим на тях. А жилището е купено и циганката давате ли под наем, а те къде на улицата ли. Убийствено е в 2 часа пиян да я бие и хвърля преднети по нея. Обаждане се на росдопчанката на село и тя затваря телефона. Как да имаш настроение. Българи малко са деца на дс. Дреме им. Българина се радва, че някои имаха и бяха заможни, а днес са зле. Така е интереса клати феса. Като сте самотни всеки ше ви пидхвърля, а тяхните деца ще вземат 20 заплати на дс и 6 хил пенсии. Егоисти има хора от дс, а са простовати от села изостанали
  • 51 1252

    2 1 Отговор
    Стига те ревали. Бензина и 100 лева пак ще си карате колите. Карате скъпи коли и точно вие с многото, най много се оплаквате. Разбираемо е. Всеки се бори за кокала в НС и никой не иска да е упител например. Има много по други неща. Жилищата на покойните родители заключени. Във вход само 5 семейства. Така ли трябва да бъде. А по живково, през 60те 70те си мечтаеме за запада, ето отвориха границите и всичко напусна , тъжно е. Улици мръсни. Навъсени хора. Само пари им са в главите, не им се работи, и от запад от телк, знаете как, отиват в София и там стават игрите. Има семейства, баба, майка брат в силитенси с телк решения. Българи. Отивам в др град. Щерка й в софия козмерик или подобие в болницата и уредила осиновителката майка 100 процента телк, други с тежки са с малък процент телк, всичко е телк и при един пи един при независим телк 50 процента ще отпаднат, но са над 70 г някои. Що да работят, като си плащат. Те си го казват, толкова им е акъла. Здравия е с 109 %, а билния с нисък %, по ок е човек да е здрав, но как да си здрав, като си обкръжен с лош късмет. И сме безпартийни и не сме от партии преди и след и сега. И по живково чувахне, как на красивите момичета им казваха на магистралата ставате сега същото и от демократите. Никаква разлика от преди и сега. Като си пееш, Пенкеле, кой ли те чува и мврнса едни от балкана слезли капитан уж петко войводи
  • 52 Гражданин

    2 0 Отговор
    Жив геноцид бе извършен спрямо същите хора при живково и след. Набожни сте, а не спазвате 10те божии заповеди. А може би е трябвало да минем всички чрез ограбване и днес ни се върнаха парите от народа от вън. Безплатен обяд няма. Може да ни правят луди някои си тъмни сили, но не сме прости
  • 53 ХихиКак

    3 1 Отговор
    За 35 години сменихте по 3 мъже че и повече, а други не са закусили. Нервни са, защото старчета ги оправяте, а на рях не им дават, защо, питайте ги когато са с вас старчевиснало
  • 54 Анонимен

    3 0 Отговор
    Еконта е един от тях, къде се дяна дядо еконт, ако знаете и там черни луди петна с млади луди разведени деди еконкире
  • 55 ХХХХ.

    2 0 Отговор
    И тъй като горе са гдата Борисов и радев да ги попитам. Бойко, при наводнение, имат ли гражданите по всяко време да звънят отгоре живущите и да им кажем, че отдолу има теч. Очаквам отговор. А за Радев, той си знае хавата в славяново, народа, а може и да не знае вече, защото е софийски поданик.
  • 56 Анонимен

    2 1 Отговор
    Нищо против либералите, но всяко нещо бойко радев си има мяра. Всеки гледа да се докопа до парата, а народа може и куче да му пуснатнв двора, на улицата да го нападнат, а са го правили, целите в кървища от зъба тото насъскано не по негова вина животинче, отмъстителни хора винаги е имало и ще стават все повече. Обичаме животните, но има хора дали умишлено или не, пръскат с малката пръскачка, с която пръскат през ден тяхна си работа дръвчетата, безмда им мигне око за животинчето. Имаше на кого да се оплачеш, а сега няма оф, само пари им се въртят в главите на хората
  • 57 дядото

    3 1 Отговор
    бих допълнил и поправил автора.от доста време и при много хора този песимизъм бързо прераства в гняв,който скоро ще има и проявните си форми
  • 58 Пореден неуспешен експеримент

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Петьо Петров":

    на червените кхмери да си направят властите и да се радвата на придобитото.

    като разграбиха фалиралото и скапано държавно, дали направиха нещо ново, полезно и работещо.

    какъв оптхимизъм, като се вижда че частното се е изродило на Жетвари, радващи се на Урожай , без да мислят за Комбайната и монтьоритев Работилницата.

    нашите червени изроди се оказаха едни традиционни доилни агрегати и нещо не могат да мислят за: работници, перспективи и иновации.

    Това са те комунистите- скапани, некадърни и болни кухоглавци.
  • 59 Роза

    3 1 Отговор
    Не виждам на какво основание да не са песимисти,като всичко е скапано!Ето ви най-краткия коментар!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Като гледаме Банкянския Бивол наснимките

    0 0 Отговор
    БЪЛГАРИНА Е изпълнен с 0птимизъм! И пропагандата на DW и двете Немски финдации! НПО набъкани с Предатели и Слугинаж!! От всякъде Оптимизъм!! Гешев! сее Олезил като варена Г. Л. А. В. А!! Все Оптимизъм!!
  • 63 Верно ли

    0 0 Отговор
    "Българите са обзети от невиждан песимизъм"
    Айде,бе? И що?
    Въпрос за няколко стотици милиарда лева......
  • 64 Хестествено

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Ми дааааа...,амчи тъй е!И тогава отново ще сме млади и от народното стопанство всеки ще може отново да си построи собствения капитализъм!
  • 65 Ще запали

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "отшелника":

    къщата ти,да се грее на нея,а тебе ще кара да поддържаш огъня в името на "общото благо"
  • 66 ха ха ха

    1 0 Отговор
    Генерал, шарлатанин, шарлатанин, генерал, кретен,генерал ,шарлатанин ! Кой нормален в такава среда може да е оптимист ?
  • 67 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    "Дойче" , не е лошо всеки , който пише под Вашето знаме непосредствено после името си веднага в скоби да поставя цифра с месечния си доход / в лева, евро, долари, рупии, рубли/, юани - да се упоменава съкратено и валутата естествено./ !! Така ще е много честно и почтено. А сега ...пишат, филосовстват – ама гладен на сития не вярва !! Все още са живи свидетелите от грозното социалистическо минало. Едва ли последния като умре, България ще има същият промишлен, военен, културен, образователен, социален потенциал, както тогава !! Дано...ама едва ли !!
    И кой ще ми върне вярата в доброто, в човека, в почтеното управление на държавицата ни. Нима това ще сторят партийните избраници от Партийното събрание с по 5-6 мандата там, с професия "депутат" . Там има хора, които докато не ги изнесат с краката напред от пленарната зала, винаги ще си мислят, че са богове и само те могат да управляват. Фалшивата ни демокрация позволява престъпления на най-високо ниво от държавни служители безнаказано !! Да стана оптимист, че ще откраднат и ще дадат и на мен......!?
  • 68 123

    0 0 Отговор
    БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕЗИ ДВАМАТА ОТ СНИМКАТА ДЕТО НИ ЗАТРИХА И СЕ ПОДИГРАВАТ--- МАФИОТИ ДЕБЕЛОВРАТИ