Last news in Fakti

20 Декември, 2022 21:00 5 319 40

Близо до имплозия: какво се случва в България

  • герб-
  • бсп-
  • дпс-
  • имплозия-
  • българия-
  • кирил петков-
  • бойко борисов-
  • предсрочни избори-
  • избори-
  • народно събрание

На категорично заявеното обществено желание да се състави правителство партиите отговарят с престорено усърдие

Близо до имплозия: какво се случва в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колкото повече политическата криза в България се задълбочава, толкова повече тя се доближава до имплозия, при която цялата политическа система да се смачка навътре до окончателна невъзможност да функционира.

Социологическите проучвания месец след месец очертават белезите на това съвсем предвидимо смачкване до неузнаваемост на политическата система, а не просто до нейното счупване (както напоследък обичат да се изразяват политиците), което все пак би било поправимо. В тотална криза на доверие са институциите (парламентът е практически без одобрение), партийната система е почти делегитимирана (желаещите да гласуват се топят до една трета от избирателите), а политиците са одобрявани предимно от собствените си избиратели. Декемврийското изследване на "Екзакта" показва, че почти всички лидери на парламентарно представените партии са с около и над 70% неодобрение (Корнелия Нинова дори със 75%). А като виновници за кризата хората сочат всички партии, включително извънпарламентарните.

Горещият картоф на провала

На категорично заявеното обществено желание да се състави правителство, което от месеци отчитат всички сондажи, партиите отговарят с престорено усърдие, докато се дебнат у коя последно ще остане горещият картоф на провала. В същото време те вече са групирани в коалиции по ключови политики, които обаче са също несъвместими.

Три са основните разделителни линии, които групират партиите. Едната е евроатлантизъм-путинизъм, при която от първата страна са "Демократична България" (ДБ), "Продължаваме промяната" (ПП), ГЕРБ, ДПС и вече "Български възход" (БВ), а от другата - "Възраждане" и БСП. Втората линия е антикорупция-корупция, като тук от едната страна са ДБ, ПП, БСП, "Възраждане" и БВ, а от другата - ГЕРБ и ДПС. Третото разделение е ляво-дясно, като отляво са БСП, "Възраждане" и все повече ПП, а отдясно - ГЕРБ, ДБ, ДПС и донякъде БВ. Разделението машинен-хартиен вот (ДБ, ПП, "Възраждане" и БВ срещу БСП, ГЕРБ и ДПС) може да бъде включено в разделението антикорупция-корупция, доколкото практическото ликвидиране на машините връща купения и контролиран вот.

В депутатски мандати евроатлантическото мнозинство има 156 гласа, 136 за антикорупционното и 123 за дясното мнозинство. Не можем обаче да мислим тези три различни мнозинства директно като управленски, защото всяко изключва другото, а няма как да имаме правителство с еднофазен или двуфазен ток. Особено когато идентичността на някои партии като ДБ е особено силно изразена и в трите аспекта - евроатлантизъм, антикорупция, дясно, поради което тя би пострадала най-много във всяка конфигурация. А БСП не би трябвало да участва в никоя възможна коалиция, защото е заела поне две изключващи ефективно партньорство валенции - путинизъм и хартиен вот.

Единственият начин да се примирят тези базисни разделения е просто някое да има примат над останалите. Особено непримиримо е разделението евроатлантизъм-корупционизъм. Ако то би било помирено, съвсем постижимо е и конституционно мнозинство за съдебна реформа. Още повече, че устоите на евроатлантизма сред населението застрашително ерозират. Подкрепата за членството ни в ЕС е все още твърда, но за влизане в еврозоната са едва една трета от българите, сочи декемврийско изследване на "Алфа Рисърч". Традиционно по-слабата подкрепа за НАТО пък ерозира в съвсем мижав американизъм - според изследване на "Галъп" в 64 страни, два пъти повече българи предпочитат за партньор в сигурността и в икономиката Русия пред САЩ - и то след войната в Украйна и икономическите сътресения, наложени от нея.

За да се утвърди приматът на евроатлантическото мнозинство, първо е необходимо то да се заяви като устойчиво, а не да присъства свенливо в парламентарната политика. Гласуванията за Северна Македония, за оръжието за Украйна и прочее единодействия трябва да се четат от всяка от партиите от това мнозинство като собствен актив на единодействие, постигащо цели. По-сериозният въпрос обаче е кои са минималните необходими отстъпки, които трябва да направят членките на това мнозинство, за да може то да се превърне в управляващо.

Ако не се състави правителство

Очевидно е, че за да може едно такова мнозинство да направи възможно дори едно правителство на малцинството, е необходимо постигане на писмено съгласие по приоритети. Сред тези приоритети не трябва да има ключови липси, но и те трябва да са изпълними в обозрим времеви хоризонт от около година. С втория мандат ПП ще предложи списък с такива приоритети, от който обаче ще трябва да направи отстъпки, ако действително желае резултат, а не просто да отбие номера. Ще трябва да затвърди и крачката, която направи с отказа Кирил Петков или Асен Василев да са кандидати за премиер, като двамата, които са напълно неприемливи за ГЕРБ и ДПС, откажат и да са министри. Вместо тях за правителството могат да бъдат предложени хора като Никола Минчев и Андрей Гюров, които са далеч по-харесвани от останалата част в парламента. С оглед на целта за влизане в еврозоната през 2024 година ПП е добре да се откажат и от някои радикални искания в разходната част на бюджета, които ще качат дефицита над 5%.

ГЕРБ и ДПС на свой ред трябва да дадат ясна заявка за съдебна реформа, като се подпишат за подкрепа за закона за разследване на главния прокурор. И като приемат президентското вето за Изборния кодекс, връщайки същината на машинния вот, който от сляп реваншизъм посекоха до основи.

В 48-ия парламент положението е такова, че без пасивното или активно участие на ГЕРБ никое правителство не е възможно. Както и че с активното участие на БСП никое не е възможно. Ако не се състави правителство, ще е добре поне сега да бъдат трасирани пътищата за това кое разделение да има примат в следващия парламент. Но ако в него няма никакво значение никое политическо разделение, значи имплозията вече се е случила и всички партии безотговорно са прахосали времето на страната.

Автор: Веселин Стойнев


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    62 7 Отговор
    Как какво се случва? Парите свършват ,кокалът е един и почти оглозган.А мераклиите за мършичката са много.
    След НГ ще дойде духът на Луканов .
    Весела Коледа
  • 2 ключа за бараката

    24 61 Отговор
    дс статуквото в лицето на герб и дпс тикат България към тая имплозия,само гласуването за ПП и ДБ може да я предотврати!
  • 3 Путинофил

    17 48 Отговор
    Защото русофилията се възражда!
  • 4 Зевс

    38 4 Отговор
    Вакуум, ма мирише на вкиснато зеле
  • 5 Мнение

    60 23 Отговор
    Машинките са виновни.Бъгави са.Вкараха някакви,които никой нито в парламента харесва,нито народа.Най-ужасни са от Дай България.Там все едно са ходили на семинар преди да ги вземат на тема "Колко дразнещ елемент мога да стана".
  • 6 666

    26 46 Отговор
    От две три години в България управляват комунисти и ченгета от ДС. Те са назначени и закриляни от путиниста Радев. Тези хора не са избирани от никой. Изборите са проформа защото вота е подменен. Ние избираме ГЕРБ а получаваме неокомунисти от ПП ДБ БКП.... Ние вече не сме в ЕС само на книга се водим член. Никой не ни иска..
  • 7 Кинжал

    50 16 Отговор
    Много мъдър ход на президентът Радев! В началото го упреквах, че се мотае безмислено , за да съставят на всяка цена евроатлантически кабинет, но после осъзнах, че колкото повече ги бави и протака мандатите толкова повече партиите се самоизяждат помежду си , късат всички мостове и се превръщат в крайни врагове . Радев определено не иска правителство от този уродлив неофашистки парламент и ги работи много хитро.

    Коментиран от #12

  • 8 Та на прах да стане

    49 4 Отговор
    Ами то сегашната политическа каста заслужава една голяма имплозия та на прах да стане. От тия имбецили никакво правителство не искам.
  • 9 Юмрука на Радев

    37 6 Отговор
    Две години минаха в нищо правене ,ще минат и още две ,до пълния фалит на България
  • 10 Иво

    24 34 Отговор
    В България от две години де факто управлява русофила Радев. Той се мъчи да реанимира трупа на комунизма но май няма да му се получи.
  • 11 Артилерист

    39 7 Отговор
    Много достоверно и логично е споделеното от Стойнев. Особено за мнозинството на евроатлантическите, разбирай американските, партии. Вчера прочетох, че Харвард е първия, от общо шест, клона на американската дълбока държава. Като се замислих, какви са тези нашенци, учили в Харвард и прочие американски колежи и курсове, стигнах до заключението, че въобще май висшата образователна система на САЩ подготвя или вербува клонинги за прикрито, подменящо, диверсионно или "дълбоко държавно" управление на държавата. Имам предвид и, че всички наши колежани, работят съвсем неприкрито за американските ирнтереси. Хареса ми и преобладаващото народонеодобрение на лидерите, в смисъл, че народът ги приема за маскари...
  • 12 иво дебило

    10 16 Отговор

    До коментар #7 от "Кинжал":

    много мъдър, ще ни обедини ..... с индонезия, но трябва да дига 2 юмрука
  • 13 Зевзек

    34 4 Отговор
    "категорично заявеното обществено желание да се състави правителство"

    Стига сте лъгали, аз пък искам друг парламент, категорично не го искам този парламент доминиран от ГЕРБ и ДПС. Не ги искам "Възраждане", но и ПП и ДБ не ги искам. Искам честни депутати мислещи за хората, за народа. Искам ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ ДОХОД, искам НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ, искам 25%-30% КОРПОРАТИВЕН ДАНЪК... Искам да се махне президентската институция, не е причината сам Румен Радев, причипите са и Гоце и Рокен Плевнелиев и Илияна Йотова, и ген Марин ...
  • 14 И ЕВРОПА Я ЧАКА СЪЩАТА ПРОКОБА- имплозия

    20 3 Отговор
    Колкото повече политическата криза в България се задълбочава, толкова повече тя се доближава до имплозия
  • 15 оня с коня

    9 21 Отговор
    Преди изборите тука редовно Някой съветваше Усърдно да не се гласува за ГЕРБ,защото така или иначе не са в състояние да сформират Правителство и на практика гласувалите за тях си изхабяват Вота.Не спираха и категоричните Уверения Пак тука че "ГЕРБ умре"и "Никога повече ГЕРБ,"Герб при НДСВ" и т.н.И понеже бат Бойко каза че НИЕ Феновете му сме Прости,точно от Простотия гласувах баш за ГЕРБ.Оказва се обаче че Простите сме Много повече от "Умните" и някакси ГЕРБ печели Изборите,при това чисто Машинно,т.е. няма и Грам Манипулация на вота!В резултат са и думите на Автора на статиятав последния Абзац- че "Без пасивното или активно участие на ГЕРБ НИКОЕ Правителство не е възможно,т.е. ИЛИ ГЕРБ ЩЕ УПРАВЛЯВА,ИЛИ НИКОЙ ДРУГ",независимо че са "В изолация","Силно токсични" и т.н.И така:Искате редовно Правителство - Гласувате за ГЕРБ ,Не гласувате за ГЕРБ - ядете Мазната опашка на Служебните Правителства!
  • 16 Ало редактора!

    19 4 Отговор
    В статията има няколко правописни грешки. Например по въпроса Антикорупция в разделителната линия са поставили от страната на антикорупцията ПП и ДБ. Което очевидно невярно. Например ако видим отчета на ББР ще видим че по времето на Кирил Петков са раздадени заплати за 22 милиона, а от лихви са събрани 2 милиона. 11 пъти разлика.
  • 17 свободен да избира

    17 15 Отговор
    Тримата от Харвард нанесоха непоправими щети на Българските чуства към Америка. Да се надяваме че след Хероиновата Мустафа нещата ще се поизгладят.
  • 18 Жоро

    14 8 Отговор
    Радевата зива дойде сига ще се яде хурката здраво
  • 19 Мая

    18 6 Отговор
    Задължително ще гласувам на следващите избори, но за партия която ще премахне ,,плоския" данък. А тези депутати който харчат парите на България за чужда държава в затвора.
  • 20 Дааа

    17 4 Отговор
    Съмняваме, народа е прост, селски и робски. Свикнал е да го крадът, бият и изнасилват. преклонена главица сажя не е сече. роби.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Азим

    21 0 Отговор
    На политиците и чиновниците в това безвремие им е много добре. Нищо не правят, липсва всякакъв контрол, получават си заплатите, а през декември и разни бонуси, кражбите продължават, и така ще е още доста време.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Руски лунатици

    10 14 Отговор
    Радев е новият Борисов. Вече понапълни стабилно джобовете. Като уреди руският газ през Турция и България за пореден път се докаже като най-вярна и воняща руска подлога, ще осигури окончателно внуците и вече ще му дреме на спаружения. Честито на всички русофилски овчи глави, които изхранвате модела "Баце-Радефф" вече 15 години.

    Коментиран от #27

  • 25 Браво Веско

    11 1 Отговор
    Как умело използвайки омонима ПРИМАТ нарече борисов МАЙМУНА
  • 26 Истината

    10 5 Отговор
    Като се абстрахираме от ДеБилната реклама остава : " изследване на "Галъп" в 64 страни, два пъти повече българи предпочитат за партньор в сигурността и в икономиката Русия пред САЩ - и то след войната в Украйна "
  • 27 Какви русофили

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "Руски лунатици":

    Не ти ли идва наум,че Кирил Петков и приятели бяха инсталирани с цел да смачкат системата.Те даже не се криеха,че искат да изчегъртват.И сега полагат неистови усилия,нещата в България да зациклят.Игра голяма става,но българският народ не е в нея.

    Коментиран от #33

  • 28 Циник

    4 3 Отговор
    Я, Дойче Веле могли да пишат и умни статии, браво!
  • 29 Отец Паисий

    6 5 Отговор
    Ех чеда български ,едно време казвахме ,че където стъпат Хуните трева не расте ! Сега може да се каже ,че където стъпи американски ботуш трева не расте .
  • 30 Факт

    9 1 Отговор
    Минималната работна заплата в Румъния от януари 2023 става 600 евро. В България стои замразена на 355 евро. Няма такъв търпелив народ! 500 години турско робство са смачкали психиката генетично...
  • 31 един от многото

    7 0 Отговор
    Трябва им нещо такова , но не съм сигурен дали имплозия или експлозия!
  • 32 Веселинчо

    7 0 Отговор
    Зелев, не ни трябва правителство от тия търгаши в парламента
  • 33 Тези крадци

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Какви русофили":

    Не само трябваше да бъдат изчегъртвани, а и да лежат в затвора за кражбите си и престъпленията срещу народа!!!
  • 34 Новият затвор Самораново

    8 0 Отговор
    Бай Ставри чака търпеливо новите питомци на затвора да дойдат директно от Народното събрание! Правителство няма да има и от трите опита!!! Влязат ли тези които продадоха националните интереси на България в затвора тук ще стане Швейцария на Балканите!!!
  • 35 Кой разбрал, разбрал!

    3 0 Отговор
    Всъщност цялата какафония на описанията по горе и многократното изброяване на политически формации е за да легитимират партията БВ на Стефан Янев, защото иначе няма никакви шансове да бъде припозната от сериозен брой избиратели.
  • 36 Децата ни умират, а ние даряваме.

    4 0 Отговор
    Много сме дарителни. Ние сме даряващи олигофрени .
  • 37 Матей преображенски

    3 0 Отговор
    Краднали са ми идейката за горещия кестен,а,колко благоразумно!?Цялата политическа система е скапана,плаче за разчистване на авгиеви обори и започване на нещо принципно различно.Знаете,Херкулес е отбил две реки ,за да изчисти конюшните на цар Авгий от натрупания до тавана тор.И това е бил един от великите му подвизи.Така и сега ,де го Херакъл да разчисти терена?
  • 38 8628

    4 1 Отговор
    И още десет пъти да има избори резултата ще е същият. На мен ми омръзнаха вече! По-добре да си внесем политици от Китай. Те са стриктни, ще научат бързо и ще спазват законите, научени са да не са корумпирани и още такива полезни работи. Добре е с такива кадри да подменим и администрацията, полицията, и съдебната система.
    А ако подменим и журналистите, такива работи ще научим, че часовниците ни ще спрат.
  • 39 Джони

    1 0 Отговор
    Някой другари пак са се объркали. Кукловод от старата тоталитарна и репресивна Дс служба се намира в президенството. Най видяното лице заемащо длъжността главен стратег на стратегическия съвет към президента Радев е професор Александър Маринов с агентурния Дс псевдоним майстора. Маринов е бил зам шеф на кагабейците от Мултигруп. Той заедно с Дс генерала Любен Гоцев са едни от създателите на мутренските криминални групировки. В момента Маринов е временно командирован за специален съветник на служебния премиер Гълъб Донев. А някой заблудени божи чеда казват стига с тая Дс служба, но всъщност кадрите от Дс в президентството, правителството и всички държавни институции контролират цялото задкулисие и цялата власт в държавата ни. Президента Радев Решетников е главния изпълнител на това активно мероприятие на кадрите с петолъчки на челата от Дс. А Корнелия Нинова техноимпексова всъщност я показват само за отвличане на вниманието и за парлама. Държавата е изцяло под контрола на другарите от Дс предимно от президенството, а те си получават инструкциите от руското посолство и посланик Митрофанова. Всичко друго е пунта мара и тупане на топката докато не се състави истинско редовно правителство с работещ парламент. А не червените ментета от служебното правителство.
  • 40 Одит

    0 0 Отговор
    Имплозия: Терминът е бил използван от Laing (1960) за описване на страх да не бъдат унищожени от реалността, която изпитват хората, лишени от основната онтологична сигурност (онтология е философска дисциплина, която се занимава с изследване и разбиране на съществуващото, реалността и битието като цяло.).
    Този термин няма нищо общо с политиката! Политиците са силна материална база и нама да Колапсират или Иплозират.
    Тъпа и безмислена статия!
    Германското Зеле пак мирише на гнило и вкиснато!