Last news in Fakti

1 Януари, 2023 16:16 4 255 109

Патриотизмът и отровните му двойници в България

  • възраждане-
  • костадин костадинов-
  • алеко константинов-
  • бай ганьо-
  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • герб

Тотално сбъркано тълкуване на тази велика българска книга, но тя не просто е велика, а е важна, дори ключова за цялата българска култура

Патриотизмът и отровните му двойници в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Патриотизмът е в делата - не в байраците и кухите символи. Истинското родолюбие е работа и грижа за родината, а не празни приказки, зад които се крият чужди интереси, казва Александър Кьосев в деня на Алеко Константинов.

Да започнем с това: патриот ли е Бай Ганьо?

Александър Кьосев: Разбира се, че е патрЕот, с Е. Той е перфектният пример за онова, което в патриотизма може да бъде изместено и подменено. Защото всяко хубаво нещо е като гъбите в гората: има отровен двойник. И патриотизмът има отровен двойник: патрЕотизма. Но да се разграничат двете – това е тънка и нелесна работа. То започва още от Раковски, от Любен Каравелов, от Ботев – нека само да си припомним Ботевото стихотворение „Патриот“. Много отдавна в българската култура тече дебатът кой е истинският и кой е фалшивият патриотизъм.

Ами Алеко Константинов? Мнозина биха казали, че той не е истински патриот, защото осмива българина и „българщината“. Така ли е?

А. Кьосев: Не. Това е едно удобно опростено и оттук - тотално сбъркано тълкуване на тази велика българска книга. Тя не просто е велика, а е важна, дори ключова за цялата българска култура. Да обърнем внимание на следното: книгата „Бай Ганьо“ се ражда от простонародната фолклорна стихия. По времето на Алеко вече циркулират истории за разни българи, изглежда включително и с това име, които се разказват още преди той да напише своята книга – смешни истории за българи в чужбина, за разнообразни прояви на фукливост, грандоманщина, перчене. Паралелно още от Войников и Петко Славейков тече дебатът за криворазбраната цивилизация. Алеко Константинов стъпва на тези традиции и написва своята странна книга…

Защо странна?

А. Кьосев: Защото е жанрово неясна. Тя е сборник фейлетони, който е искал да стане роман, но не е станал. И остава неясно дали Алеко разказва вицове, дали пише фейлетони или пък кратки разкази с тенденцията те да се обединят в роман (както е станало с храбрия войник Швейк в чешката литература по-късно) – има разнопосочни движения вътре в самата книга. Разказвачът пише с много силна лична страст, от което понякога се ражда ужасна гротеска и сатира, друг път – просто забавна история. Тоест, отсъства и стилово единство. Но най-интересното е, че героят после обратно се завръща във фолклора: разказите и вицовете за Бай Ганьо не само не изчезват, а се множат.

И до ден-днешен. Даже има вицове за „Бай Ганьо американеца“ и „Бай Ганьо французина“…

А. Кьосев: Да, има всевъзможни парадокси, та чак до „Бай Ганьо американеца“ и „Бай Ганьо италианеца“. Сложен отзвук книгата има не само в простонародната, но и във високата култура – почти няма български интелектуалец, който да не е писал за нея. През 20-те и 30-те години се раждат и парадоксални тълкувания, които искат да изкарат бай Ганьо положителен герой на „расовото оцеляване“. За всичко това сега няма да говорим. Важното е, че произведението на Алеко става пример, дори модел за обмена между високата българска литература и простонародната, словесна култура на най-обикновените хора. Това прави от книгата невероятен компендиум на всевъзможни жаргони и стилове, високи и простонародни начини на говорене и мислене: в стилистично отношение „Бай Ганьо“ е най-богатата и сложна българска книга.

Да се върнем към въпроса „Кой е пó патриот от двамата: Бай Ганьо или неговият „родител“ Алеко?“

А. Кьосев: Отговорът на този въпрос е в притчата за цар Соломон, бебето и двете майки – истинската и лъжливата. Знаете, че истинската майка се отказва от бебето и казва „Дайте го на другата“, когато цар Соломон отсъжда то да бъде разсечено на две и поделено между двете. И със самия отказ да приеме разсичането, тя показва, че е истинската майка. Нали се сещате как тази притча се съотнася с Бай Ганьо и Алеко? Кой за кого страда, кой за кого более, кой за кого го е срам? Кой не иска да допусне разцепването на българското между смешно перчене и автентична любов към България? Очевидно разказвачът се присмива, дори понякога изпитва погнуса от своя герой, но това е на повърхността. Всъщност той обича своя бай Ганьо, има близко и топло отношение към него, дори не отказва да му „служи“, когато последният има нужда от това, води го на баня и опера. Казано иначе, той по никакъв начин не се чувства надпоставен спрямо Бай Ганьо. В тази книга няма високомерие и псевдо-елитаризъм към съотечественика. И никак не е случайно, че фейлетонът „Бай Ганьо журналист“ завършва с прословутия пасаж:

„Прощавай и ти, бай Ганьо! Бог ми е свидетел, че винаги добри чувства са ме въодушевявали при описването на твоите истории. Ни чувство на злобно порицание, ни презрение, нито лекомислен смях не са ръководили моето перо. И аз съм чадо на своето време и известни отделни събития може би неволно са ме отклонявали от строгата обективност, но аз се старах да възпроизведа есенцията на печалната действителност. Твоите братя, вярвам, не са такива, какъвто си изобразен ти, бай Ганьо, но те са засега на втори и трети план; те едва сега почват да заявяват за своето съществуване, а пък ти, ти си налице, твоят дух лети и обгръща целия обществен строй и дава свой отпечатък и на политика, и на партии, и на печат. Аз питая в себе си вяра, че ще дойде един ден, когато ти, след като прочетеш тази книжка, ще се позамислиш, ще въздъхнеш и ще речеш: Европейци сме ний, ама все не сме дотам!... Прощавай, не е за чудо пак да се срещнем.“

Тоест, Алеко е свързан с „българското“ по начин, който го кара да страда, да изпитва срам, но да изпитва същевременно и дълбока свързаност, а и морален дълг към всички недовършени европейци. И той иска неговият герой да види определени неща, да заживее с нови ценности, да „ся возвиси“, както би казал Милен Русков. Сега да забележим и обратно - отношението на героя към разказвача. Бай Ганьо смята Алеко за поредния „ахмак“, към когото той не изпитва нито състрадание, нито съпричастност и брутално го мачка, когато може. И както знаем, Алеко Константинов загива поради една байганьовска история, следствие на българския брутален политически живот. Още Илия Бешков е казал, че бай Ганьо не пожалва своя автор.

Можем ли да кажем, че това, което Алеко Константинов изпитва към Бай Ганьо, е същото явление, което културолозите модерно наричат „чуждосрам“? Тоест, че Алеко се срамува заради Бай Ганьо?

А. Кьосев: Да, но това не е „чуждосрам“, то е „своесрам“, защото Алеко и бай Ганьо не са чужди, те са в една общност. У Алеко има силно и съдбоносно усещане за това. И той не иска една България, разцепена между „елит“ и „простаци“, а мечтае тя да се развива по начин, който води всички „братя“ към цивилизация. И понеже е рефлексивен, самокритичен и честен, Алеко много добре знае, че всъщност той самият не се отличава кой знае колко от своя герой. При цялата му артистичност, талант и образование, той е произлязъл от същата среда. И нека днес не забравяме, че същият човек, който е създал „Бай Ганьо“, едновременно е написал и „Пази Боже сляпо да прогледа!“, където осмива по далеч по-еднозначен начин онзи, който се издигнал, станал е консул и „елит“.

А какво е отношението днес към Бай Ганьо? Забелязвам, че в социалните мрежи много често се реферира към този типаж, към този герой – даже понякога в падеж го слагат, „На Бай ти Ганя“ това не му харесва“, например. Тоест, в определени среди се усеща гняв и подигравателно презрение към ширещата се и днес простотия…

А. Кьосев: Сложна книга като „Бай Ганьо“ е много лесно да бъде прочетена опростенчески, включително и елитарно-високомерно. Това е погрешно. Тя трябва да бъде четена в цялата си словесна, морална и национална драматичност. Защото описва противоречивия, понякога смешен, понякога тъжен процес на българското цивилизоване, който никак не е лесен и често се превръща ту в „маймунства“ и „криворазбиране“, ту в перчене и бабаитлък. Произведението на Алеко дълбае, вади наяве много дълбоки български неща за всички българи, не само за простонародните, но и за „жълтопаветниците“, да го кажем с днешни думи. Добре е да се запомни главното: Алеко критикува своя герой, но не изпитва към него високомерие, елитарно презрение или социална омраза. Напротив, обича той своя бай Ганя и смята, че те заедно са българи, заедно са европейци, но не дотам.

Искате да кажете, че истинският патриотизъм не може да бъде елитарен и високомерен спрямо онова, което наричаме „народ“, така ли?

А. Кьосев: Същината на патриотизма, говоря за патриотизма от 19 век, когато се раждат модерните нации, е в това, че той създава хоризонтална солидарност. Независимо какви са имуществените разлики, независимо какви са социалните йерархии или различната образованост, независимо от професия, престиж и прочие, хората от една нация са „братя и сестри“. В случая – „братя и сестри българи“. Виждате, че в този либерален патриотизъм от 19 век има вписана изконна демократичност, която не може да бъде премахната. И един от големите проблеми на българския живот в момента е нейното разрушаване: изкуственото противопоставяне между така наречения „народ“ и така наречените „елити“. Всъщност това е просто популистки конструкт, който се използва мощно в хибридната война, а тези, които го използват, не принадлежат нито към т.нар. „народ“, нито към т.нар. „елити“. Те са вируси, агент-провокатори.

Тук е мястото да Ви отправя един предизвикателен въпрос. Наскоро в социалните мрежи един политик от Източна България Ви нападна заради това, че смятате него и неговата партия за фалшиви патриоти, докато вашето ново гражданско движение изразява истинския патриотизъм. Смятате ли се за „брат“ и за член на една и съща общност с този политик от Източна България?

А. Кьосев: Няма защо да го крием: той се нарича Костадин Костадинов, а неговата партия се нарича „Възраждане“. Той се възмущава, че аз съм бил обявил патриотизма на „Възраждане“ за фалшив. Това не е вярно. Никога не съм казал подобно нещо, защото не смятам, че има патриотизъм на „Възраждане“. Има патриотизъм на хората, които са гласували за „Възраждане“ – и това гласуване, инвестицията на политическо доверие за представителство, е временно. Аз смятам, че тези хора имат всички основания да смятат себе си за истински патриоти, аз също ги смятам за такива. И смятам още, че наш неизпълнен дълг – говоря за просветители, учители, преподаватели, професори и т.н – е, че не сме им обяснили добре кое е истинският патриотизъм. Те са подведени и не си дават сметка, че вътре в партийната централа, в апарата на „Възраждане“ има една клика, която не може да бъде наречена нито „патриоти“, нито „непатриоти“, защото те са просто фалшификатори, хибридни агенти, провокатори. И между тях и техния електорат има огромна разлика. Към хората, които временно са гласували за тази партия, аз изпитвам дълбоко уважение и смятам, че с тях трябва да си говорим, дори да спорим за истинския патриотизъм. Бих искал да им обясня своя възглед – че патриотизмът е в делата, а не в думите, байраците и кухите символи. Истинското родолюбие е работа, любов и грижа за родината, то е „строителство на България“ – а не празни приказки, зад които се крият чужди геополитически интереси.

На 1 януари 2023 година се навършват 160 години от раждането на Алеко Константинов. Как го отбелязвате Вие?

А. Кьосев: Благодаря много за този въпрос! Ние ще празнуваме рождения ден на Алеко около статуята на Щастливеца в началото на булевард „Витоша“ в София на първи януари 2023 г. в 18:00 часа. Надяваме се, че подобни празници ще има в българските училища и дори в неделните училища в различни части на света, където има българи. Така ще отбележим тази знаменателна дата. И като казвам „ние“, имам предвид всякакви хора, имам предвид тъкмо „братя и сестри българи“.

Заповядайте на рожден ден! Там ще присъстват и известни български писатели, които много добре знаят кой е Алеко и какъв е техният дълг към него. Вече са ми потвърдили Георги Господинов, Михаил Неделчев, Алек Попов, Здравка Евтимова, Елена Алексиева, Деян Енев, Калин Терзийски, Иван Ланджев, Кирил Василев, а други, които на този ден не са в София, например Теодора Димова, Явор Гърдев, обещаха да пратят по няколко думи, защото смятат събитието за важно и обединяващо. Актьорът Руси Чанев ще чете цитати от „Бай Ганьо“, а всички посетители, които ще дойдат да празнуват заедно с нас, са поканени да носят великата книжка със себе си и да прочетат по микрофона един любим свой цитат. Разбира се, ще поговорим и за разликата между истинския и фалшивия патриотизъм. Надявам се това да бъде радостен, весел граждански празник, ще се черпим и с баница с патриотични късмети. Нека всички видят разликата между фалшификатите и автентичното обединяващо родолюбие, пазещо заветите на Щастливеца.

Успех и честит рожден ден на Алеко!

С културолога проф. Александър Кьосев разговаря Александър Андреев.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тайфа

    39 33 Отговор
    от селски хитреци "патриоти" ? Подигравка с лековерните хорица , докато пълнят гуши !
  • 2 А50

    133 29 Отговор
    Патриотично ли е да веем окрайнски и североамерикански знамена

    Коментиран от #8, #22, #46

  • 3 Последния Софиянец

    92 21 Отговор
    Снощи на концерта на площада се бяха събрали араби да ни въведат европейските ценности но объркаха мястото.Тука не сме немски джендъри дето звъним на 911 докато ни насилват жените.Тука си браним жените.Получиха си го и от нас и от полицията.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гербер

    39 86 Отговор
    Не е ли странно русофили да се мислят за български патриоти?!

    Коментиран от #62, #76

  • 6 ТаУмВзе

    66 15 Отговор
    Овче Зле да дудне за патриотинг, е Гавра само по себе си. Но само тва е останало.
  • 7 Адам Хилтън

    65 17 Отговор
    "Истинското родолюбие било работа и грижа за родината" преведено от немски "Арбайт махт фрай" - да си в концлагер е "патриотизъм" според Дойче зеле, защо ли не съм изненадан. Голям майтап как ни изнасят лекции за нашият патриотизъм, като в Германия патриотизма е нелегален от 30 години. хах

    Коментиран от #31

  • 8 ГРАД ВРАЦА 2023

    53 19 Отговор

    До коментар #2 от "А50":

    ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА НА ВСИЧКИ !
    Каквото ни издиктуват от Козяк това ще веят.
  • 9 Гюлю

    65 14 Отговор
    Най патриотичното българско - дойше зеле!!!
    Ха-ха-ха!!!
  • 10 Путинофил

    9 42 Отговор
    Българина не е бай Ганьо!
    Българина е Андрешко!
  • 11 Нова Сорос ТВ

    65 18 Отговор
    От такива медии като Дойче Зеле няма да прочетете нещо от сорта за проамериканските партии -"патриоти" в НС!
  • 12 Много българи работеха в СССР!

    18 64 Отговор
    Рускините мечтаеха да дойдат на топло в България. Хванаха си българи. Предимно бг цигани! Изпожениха се. Народиха деца. Затова сега има толкова много русофили!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Русофил

    14 50 Отговор
    Българите са наша губерния, ама не си признават. Управляваме ви, работите за нас, плащате ни данък,
    даже езикът ни го учехте задължително в училищата. Какво повече - да ви натоварим на
    корабите и да ви продадем. И това можем, ама никой не иска да ви купи. Така ще бъде като си ги
    избирате такива продажници.
  • 15 Руски газ

    59 14 Отговор
    В Украйна има повече германски патриоти отколкото в Германия, пък в българският парламент има повече "каубои" отколкото в американският сенат.
  • 16 ЧНГ

    23 54 Отговор
    Значи г н Къосев Копейката е не само руски шпионин патрЕот но и мухоморка чврвена напълни се съгласявам с вас въпроса е как де се отървем от тая мухоморка червена аз знам само един начин чрез смачкването и бързо и ефикасно

    Коментиран от #41, #68, #78

  • 17 Всеки който не е соросоиди и фашист

    50 17 Отговор
    За западналата и краварската орди е отровен патриот
  • 18 Зззз

    52 11 Отговор
    Аре марш на този субкултуртрегер от България. По времето на соца имаше виетнамци ,държавата ли да ги храни ? На мукавей !да знаете как бачкаха в строителството, та пушек се вдигаше.
  • 19 Последния Софиянец

    3 8 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Аз съм, не си ти.

    Коментиран от #26

  • 20 Костя Шлюхин

    18 38 Отговор
    Путин ми обеща, че ще ме направи губернатор на Максуда след „референдум“ за присъединяване на Варна към РФ, тъй като Варна вече е руска губерния.

    Коментиран от #37

  • 21 Отбелязвам

    8 11 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Повече комари от Козлодуй няма по света. Даже в Азия и Южна Америка.
    Определено ухапванията им и радиацията имат отражение върху човешката популация там.
  • 22 розово

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "А50":

    и руски.

    Коментиран от #96

  • 23 Анонимен

    55 14 Отговор
    Редовната порция против Възраждане! Личи си, че се очакват нови избори!
  • 24 Даа

    28 3 Отговор
    Лъжепатриотизмът е проклятието на България.
  • 25 Българин🇧🇬

    60 15 Отговор
    Соросоидната пета колона в България мрази патриотите защо и мърят водата.
    Петата колона безродници в България работят за интресите на, САЩ срещу българските интереси

    Коментиран от #45

  • 26 Разберете

    4 9 Отговор

    До коментар #19 от "Последния Софиянец":

    се бе. Кой е най най.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Псевдопатриоти ,

    15 14 Отговор
    симулиращи любов към страната и българите ! И абдалите вярват , че тия ще им оправят живота.......
  • 29 Ти ли си

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    истинския.
  • 30 Професора

    48 13 Отговор
    DW е отровна пропаганда на Сорос!
  • 31 Зле си с немския, ушанко.

    13 17 Отговор

    До коментар #7 от "Адам Хилтън":

    ,,Арбахт махт фрай,, значи съвсем друго...
  • 32 Комуниста

    37 14 Отговор
    Dw е черена, станция на ЦРУ. Който разпространява DW работи срещу България!
  • 33 рада дълбоката

    14 7 Отговор
    Ты видишь луну, Даниэль? 2019г . Погледнете го со рос оиди . Ако е останало нещо горе в капандурата ще успеете да си направите добри изводи . Намерих го на руски а освен това нашите на озвучават с български превод . ФИЛМА Е ДАТСКИ по действителен случай .
  • 34 Самият Алеко Константинов,

    5 33 Отговор
    С цялостното си поведение, е един Бай Ганьо жаден за власт! Сегашни примери много. Манолова, Радев , копейкин, Кирчо и асенчо! Всички , както Алеко , се стремат да оплюят някого, за да се харесат и доберат до власт
  • 35 Лев Толстой

    12 25 Отговор
    патриотизмът е робство
  • 36 Петьо Петров

    37 17 Отговор
    Патриотизмът не е дилема. Има патрЕоти и патриоти. ПатрЕотите се създават от службите да слугуват на чужди интереси, а патриотите защитават националните интереси. ПатрЕотите са продажни евроатлантици от български произход, а патриотите са българи защитаващи държавата България. няма как евроатлантик да е българин, може само да има такъв произход. Няма как българин да е евроатлантик, той признава само своята държава. И най отвратителното е, че има евроатлантици, които се кичат с прозвище Българин от територията България!

    Коментиран от #52

  • 37 до гюрлюка в бостана

    28 14 Отговор

    До коментар #20 от "Костя Шлюхин":

    Ок, Варна е руска губерния казваш ! Ами ти колко американци доведе в страната за 32 години освен онези който дойдоха да им подарим Тецовете за 20 години . Ало бостана , кай те знае че си жив бе ? !
  • 38 Г образен соросоид

    27 11 Отговор
    Интересно не спомена Костов и Тиквата !? От взаимна любов ли или е случайно (ако е последното моите извинения ) . Аз лично няма как да ги пропусна защото вкупом са половината от прехода ако не и повече
  • 39 Така е

    16 34 Отговор
    Отдавна го е казал мъдрецът: "Патриотизмът е последното убежище на негодника".
  • 40 Пропаганда за напреднали

    37 15 Отговор
    Ей затова ще гласувам за него, щом дойче зеле започна да бълва жупел значи сме на прав път!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Случаят с “До Чикаго и назад,

    4 28 Отговор
    Платен му с командировката и хонорар, а после Алеко го издава като пътепис. Е, не е ли това “ интелектуална” байганьовщина и връх на голямото му его и самочуствие ?!
  • 43 бикйух

    28 12 Отговор
    По добре ще е всеки от т.н. професори да си казва от кое НПО получава грантове, та да се знае като рисува картина кои му е платил. Четох му на този хрантутник разсъжденията и освен че се е назобил с грантове от някъде друго не му се разбира. А като прочетох и кои са му в дружинката разбрах че са от предател нагоре събрани. С такива мишки няма да стане работата.
  • 44 Моделиран

    4 29 Отговор
    В Русия българомразец и властолюбец, с претенции, че е от български царски род, е Алеко Константинов ! Ни съзирате ли , а защо ли, одеското проруско надменно отношение, към българите? То и на останалият ни елит, обучаван в новгород !
  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 29 Отговор

    До коментар #25 от "Българин🇧🇬":

    Алеко пише сборника с българофобски пасквили "Бай Ганьо" в Прага нa мacичкa в кaфeнeтo зa хoмoceкcуaлиcти......
    Caмият сборник с пacквили нa Aлeкo e гaврa...Дoкaтo прeдприeмчивият бългaрcки рoдoлюбeц „Cтрoи cъврeмeннa Бългaрия” и oтглeждa чeляд, то пък Aлeкo cи прaви „мъжки пaртитa” пo пoлянитe нa Плaнa плaнинa coфийcкo.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 КултуроКОЙ?

    11 9 Отговор
    Лаладжия дава оценки на действени граждани. Това го имаше и преди, има го и сега, а лаладжиите са дори същите.
  • 48 Родолюбец

    23 12 Отговор
    Да изметем евроатлантиците и Дойче веле от България
  • 49 Вълканов

    8 11 Отговор
    Хора неграмотни, незнаещи, каква е народ, нация и енос се упражнявят в патриотарство. Не виждате ли, че от нород сме се превърнали в нация и скоро ще бъдем етнос, защото няма да има държава България в света. Май само като сме етнос се сещаме, че можем да сме народ. Османското робство е един пример. Жалкото е, че слугите на поробителяя завзеха власта след Освобождението, а сега техните потомци са същата измет като дедите ни и се кланят доземи на новия господар. Патриот неможе да бъде този, който ими лични подбуди и цели да използва патриотизма за собствено благо. В България няма патриоти.
  • 50 Ббб

    22 13 Отговор
    Кой пък прочете тази глупост до края.Дядо Сорос,плаща на дума явно,то цяло ЕСЕ?!

    Коментиран от #58

  • 51 !!!?

    16 11 Отговор
    Патриотизмът и троянският кон - синтез на противоположностите !!!?

  • 52 Българин

    3 10 Отговор

    До коментар #36 от "Петьо Петров":

    Добре казано, колега!
    Честита нова година! Здраве, щастие и успехи на всички!
  • 53 Госあ

    19 8 Отговор
    Професор по културология 😂 Аве ей …. 😂 Бай Ганьо мое да е секъв, ама не е продажник. Киряк Стефчов е “героят” на днешното време.

    Коментиран от #59

  • 54 ЕДГАР КЕЙСИ

    10 17 Отговор
    РУСКИ ПАТРИОТИ СА ...... СЛАВИ ЧАЛГАТА , КОСТО КОПЕЙКИН , МУНЧО РАДЕВ , КОРНЕЛИЯ ТЕХНОИМПЕКСОВА , СТЬОПА(СТЕФАН) ЯНЕВ И ДВАМАТА ХАРВАРДСКИ АВАНТЮРИСТИ ........ ФАКТ !

    Коментиран от #65

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Шорошни девианти

    21 9 Отговор
    Един шорошоиден културтругур взема интервю от друг същия като него шорошляк. А сборището в 18.00 днес е все на културтрегерски изклесавци всеки с някяква девиация от на нормалните хора.
  • 57 Бай дан

    17 10 Отговор
    Поредния соросоид продажник.
  • 58 Хахаха

    2 6 Отговор

    До коментар #50 от "Ббб":

    Никой. Ботовете от ЦИПСО пишат без да четат.
  • 59 Аме не е слагач и шпъргалка

    8 6 Отговор

    До коментар #53 от "Госあ":

    Каквито и кусури и да има бае ви Ганя, същият има сомочувствие и въобще не е слагач на авропийците.
  • 60 Е та тоя

    8 7 Отговор
    Е та тоя ще ви се се изсипе като самосвал в гърлото!
  • 61 Котис

    15 10 Отговор
    Кьосев се е доказал като евроджендърска подлога!
    Няма как да коментира нещо, което не разбира!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Навремето

    8 9 Отговор
    Навремето моят син си докара голям скндал от учитилката по литература защото казал,че Андрешко бил кръшкач от данъци,пък бай Ганьо бил напорист пробивен бизнесмен.

    Коментиран от #69

  • 64 руска парична единица

    11 9 Отговор
    АЗ ДОБРЕ ГО ОСРЕБРЯВАМ ПАТРЕОТИЗЪМА В ДВИЖИМИ И НЕДВИЖИМИ ПРИДОБИВКИ. ДОЛУ ЕС И НАТО ДА ЖИВЕЕ ПУТИН.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ЛиБеРаст

    20 10 Отговор
    За либерастията, която си отива бавно, но сигурно, патриотизъм е мръсна дума? За либерастията има само малък свръх богат банкерски елит и останалата аморфна маса от човеци които пречат на планетата.
  • 67 ДВ = лъжци

    16 11 Отговор
    Ненормални
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 И аз мисля ,

    6 6 Отговор

    До коментар #63 от "Навремето":

    Че бай Ганьо е положил българските основи на рекламата .
  • 70 Пор Чвор

    18 11 Отговор
    Щом и дв взе да плюе по възраждане, значи март месец ще удвоят пак гласовете. Само така, дв! Нищо не отблъсква така от атлантизма, както вие
  • 71 Бранденвуртскраварен

    18 9 Отговор
    Дойче веле, тоя продажен паррцал, който ако беше на хартия щеше да става само за нуждника, винаги пише точно обратното на това, което е истина и което мислят българите. Понеже му плащат за това, опитва се да прави пропаганда, обаче хич не му се получава. Ефектът е смехотворен. И нещо към Факти ако спрете да им публикувате поввърните, ще имате доста по-висок рейтинг.
  • 72 Учудващо

    17 10 Отговор
    Как може да се дават пари за писане баш на тоя. Моля, който е прочел целия тоя пасквил и задълбочения му анализ /ма божкиии/ да се прегледа!
  • 73 Токсик

    20 11 Отговор
    Антибългарската неофашистка пропаганда на Дойче Зеле трябва незабавно да бъде забранена в България!
  • 74 Грешка нечовешка

    10 9 Отговор
    Само не разбрах защо сте объркали снимката... Там трябва да е колаж от снимки на ПП, ДБ, ГЕРБ, СДС, БСП, ДПС, Янев!
  • 75 Смешници

    15 13 Отговор
    Щом не си съгласен с атлантически извратени ценостти ,щом не си съгласен с пропагандата и да плюеш срещу Русия биваш веднага обвинен в прост в бай ганьо в луд и каквото лошо още се сетиш и то точно от същите хора които някога те обвиняваха в противното .В новия свят на "демократичните" ценостти имаш възможността само да се съгласяваш с което ти спускат отгоре ,опиташ ли да се мислиш и да имаш мнение различно от тяхното с теб е свършено .Да живее България ,да живее Русия и целия славянски свят със традициите които имаме и не са нам нужни извратени ценостти и ценностна система .Уверете се сега всички ,как коментара ми хоп и ще бъде изтрит защото не съм покорен роб и имам собствено мнение и не се съгласявам с глупостите на разни платени списвачи и измислени учени с подарени титли .
  • 76 Смотльо,

    13 10 Отговор

    До коментар #5 от "Гербер":

    И кое е нормално,атлантически джендъри да се мислят за български патриоти ли?
  • 77 бай Даньо

    4 14 Отговор
    Само това ще кажа и ще спра защото така или инак няма да бъда разбран. Никой не е сторил повече щета на колективния български дух от Алеко, никой.

    Коментиран от #93

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Порно

    10 13 Отговор
    За грантаджиите висша форма на патриотизъм е коленно преклонно целувание на козяшки з а дник

    Коментиран от #83

  • 80 Всячески

    11 12 Отговор
    Се стараят, да ни втълпят, че българите сме некачествен “ материал “ , което не е истина. Защо ни навират Алеко Константинов , като последна инстанция , на лъжливо, невярно мнение , за българската народопсихология? Защо и до кога ще го позволяваме?!
  • 81 Костя Рубльов

    15 14 Отговор
    Вече ве съм Копейка, другарите ме оцениха и ми дигнаха порциона, а аз благодарно си въртя опашката
  • 82 123оуее

    8 11 Отговор
    Всички либерасти, евро-атлантици и техните клакьори като ДВ - на течен сапун с много сода каустик.
  • 83 Руски задници,

    13 7 Отговор

    До коментар #79 от "Порно":

    Целуват управниците ни! С какво цел руските поменици са разположени в центъра на българските площади?!
  • 84 Зойче зеле

    14 11 Отговор
    Патриотизмът и отровните му двойници в България са ПП, ДБ, ГЕРБ и Български възход.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 !!!?

    17 11 Отговор
    Възраждане на "вечната дружба" - келепира на русофила !!!?

    Коментиран от #87

  • 87 Хайде да помислим, преди да

    13 13 Отговор

    До коментар #86 от "!!!?":

    поставим етикет - в официална информация на Американския департамент се посочва една доста голяма сума за промяна на българското самосъзнание и насочването му срещу Русия. В същото време НИТО ЕДНО от подхвърляните нееднократно обвинения срещу "Възраждане", че се финансират с руски финансови средства, няма НИТО ЕДНО доказателство. тА, ДРАГИ МИ ПАТРИОТИ ОТ дОЙЧЕ ВЕЛЕ И ПРИСЪДРУЖИЕ, КОЙ ПАТРИОТАРСТВА ЗА ПАРИ ? А що се отнася да "Бай Ганю" и Бай Гано - вярно е, че е сложна книга и че спрямо тези текстове е задействана /още с появата на творбата/ един посвоему "отбранителен механизъм" - "Вижте го този, но Аз/Ние не сме такива..." - т.е., намерена и е персонифицирана удобна посока на самовъзторгване за сметка на обективността. Достатъчно е да прочетете главата "Бай Ганьо в Дрезден", за да видите и "кусурите" на младата и самовлюбена българска интелигенция, срамуваща се от собствената си идентичност. Нещата са доста по-сложни и не е работа на Дойче Веле или чрез Дойче Веле да ни поучават на тема "патриотизъм". А Ал.Кьосев нека все пак се концентрира в онова, в което НЯКОГА БЕШЕ силен - културологичните и литературоведски интерпретации - и да намали слугинажа...

    Коментиран от #92

  • 88 Евроатлантически шарлатанин

    15 10 Отговор
    Соросоид на грантове е кощунство да разяснява що е патриотизъм!
    Обществена тайна е, че "патриотизма" за евроатлантиците е либерастия ди шия.

    Коментиран от #90, #91

  • 89 Нихилизъм,

    4 6 Отговор
    От латински значи “ нищо” . Аз и народът ми не може да бъде нищо, защото, по българският календар сме посрещнали 7531 година! Нихилизмът, унижаване на другите народи и нации, е въведен в 18 век, от Франция , Англия и Русия . Знаем що за качествени са!
  • 90 Солей

    11 10 Отговор

    До коментар #88 от "Евроатлантически шарлатанин":

    Руските слуги са толкова блокирали от опорките на Кремъл, че вече НАИСТИНА не могат да мислят. Затова не могат да дадат и ЕДНО определение на патриот, без да става дума за "врага". Техния настоящ идол Копейкин се проблав, и излязоха някакви общи приказки, които, ако го питаш какво значат и пак ще започне да говори за "врага". :))))

    Коментиран от #95

  • 91 Най- големите

    6 7 Отговор

    До коментар #88 от "Евроатлантически шарлатанин":

    Врагове, на двете България са: 1. Русия, 2. Англия, 3 . Франция! Факт!
  • 92 Солей

    11 1 Отговор

    До коментар #87 от "Хайде да помислим, преди да":

    "Мислиш", "мислиш", и пак 2/3 от поста ти са за "вргаговете", а за патриотизъм - нищо :))))
  • 93 А защо

    10 5 Отговор

    До коментар #77 от "бай Даньо":

    Сте убеден че е така? Къде е " щетата", в това,че Щастливеца показва събирателния образ на българина? Или ви боли,че в личен план съзирате геноптипа на един от правнуците му,когато се погледнете в огледалото на съвестта си.От хората може да се скриеш.От личните мисли- никога! Кое е вредата - че и до сега- без изключение всеки Ганъо,само като чуе за евентуална далавера,забравя всичко.Чак очите му кървясват.От метача на улицата,до министъра!
  • 94 Славев

    7 8 Отговор
    Пропагандната машина на "джендърите" и ЕкОмунистите пак заработи.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Руските са

    3 7 Отговор

    До коментар #22 от "розово":

    БРАТСКИ
  • 97 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    4 7 Отговор

    До коментар #46 от "АУУУУУ":

    Дружба от векове за векове!!!
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 БПФ

    4 10 Отговор
    Народът с тънкият си усет, правилно е измислил "Бай Ганю американецът, французинът" и т.н. Бай Ганю е просто интернационален персонаж - провинциалистът от някое малко село, пристигнал в големия град. Мислите ли, че някой див френски селянин от Прованса, вмирисан на лук, би се държал по-добре от Бай Ганю? А когато Алеко - изтупан с фрак, жилетка, цилиндър, отиде в Америка и се възмущаваше как американците седят пред дюкяните си по ризи, качили крака на столове и плюят безобразно по улицата? Горкият префърцунен и изнежен Алеко - прекоси океана, за да попадне на цяла нация от ганювци !!!

    Коментиран от #102

  • 100 Анонимен

    8 3 Отговор
    Кой е този Александър Кьосев? Александър Андреев е известен ЛГБТ-активист и българомразец, но за Кьосев не бях чувал. Но като чета какво говори, май е от същата порода.
  • 101 Направо не се сдържах

    7 3 Отговор
    Либерализмът и всичките му икстеншъни,априори е враждебен на нацията,на националната култура,на християнското семейство,на патриотизма. От Джереми Бентъм та до Маркс,Ленин,Троцки,Маркузе и Джудит Бътлър тия проповядват Поноптикум т.е Биг Брадър,узаконявяне на хомосексуализма,унищожаване на християнското семейство,отмяна на моногамния брак, Марксовото прозрение,че пролетариатът няма Отечество,та до Маркузе пледиращ за узаконяване на инцестата и индбидинга и накрая Бътлър с нейните безбройни и флуидни джендъри. Либерастниците сигурно ще полуучат уртикарии ако ги светна,че тоталното наблюдениеуконтрол и манипулиране на съзнанеито,теоретично е обосновано и практически показано как да стане не е от кой и да е ... а от един от основателтите на политическия либерализъм Джереми Бентъм. Така чеее...не се сдържах и повърнах докато прочетох помията на тия либерастници.
  • 102 В Шикаго

    6 3 Отговор

    До коментар #99 от "БПФ":

    Че те и сегасредностатистическите американски гринговци са си същите парвенюта, грам вкус нямат в обличането,а и са много дебели. А и по времето но Алеко са джвакали тютюн и са го плюели по улиците. Горкият Алеко как ли се е чувствал ако някое янки си е плюнало тютюна на обувките му в Шикаго?
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Коцето Фекалки

    2 4 Отговор
    Според ДВ патриотизъм е германецът да работи за Германия и аналогично българинът също да работи за Германия
  • 105 НЕ ПЛЮЙ ТАМ ДЕТО УТРЕ ЩЕ ЛИЖЕШ !

    2 4 Отговор
    КОПЕЙКИН ЩЕ УПРАВЛЯВА ОЩЕ НАПРОЛЕТ !
  • 106 Керът

    3 7 Отговор
    ПатрЕотарстващите тролове тук, които и идея нямат кой е Сашо Кьосев, в стремежът си да оплюят и пишат алабалатъпни, реално просто са се изxoдuлu върхо физиономийте си!
    Браво, дрОгари ватници.

    Коментиран от #107

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Матей преображенски

    3 1 Отговор
    ДВ,тоя гейзер-фейк,словоблуди до насита,скомандарява нескончаеми тиради и монолози и никой не може да разбере смисъла,получава се блудкава и безвкусна белетристика.Нео-либе-расти седнали да ни учат на патриотизъм,ми тук всяко дърво е по-родолюбиво ,отколкото западните невчасници.