Last news in Fakti

23 Декември, 2022 09:00 5 924 126

Страх, война, смърт - как изглежда това в очите на украинците! От първо лице пред ФАКТИ говори пастор Ангел Пилев

  • ангел-
  • пилев-
  • пастор-
  • украйна-
  • помощи-
  • доброволец

Видяхме къщи, бомбардирани с фосфорни бомби, казва той

Страх, война, смърт - как изглежда това в очите на украинците! От първо лице пред ФАКТИ говори пастор Ангел Пилев - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Метрото в Киев отново се движи, а водоснабдяването вече е възстановено за всички жители на украинската столица. Това обяви кметът на града Виталий Кличко. Но как се живее в изоставените бивши окупирани територии. Пред ФАКТИ говори пастор Ангел Пилев, който е доброволец и редовно пътува до Украйна, за да помага.

- Пастор Пилев, вие бяхте за пореден път в Украйна. Приемате много лично каузата да се помага като доброволец, носите неща от първа необходимост. Какво виждате и с какво се сблъсквате, когато влезете на украинска територия?
- Това ми е поредното пътуване - шесто или седмо, и градацията, която виждам в Украйна, е много голяма. Като говоря за градация, разбирайте, че трагедията е все по-голяма. По-тъмно е, защото вече на много места няма ток. Студено е. Видяхме къщи, бомбардирани с фосфорни бомби. И тогава си зададохме въпроса: „Дали ще могат някога хората да си направят отново домовете, пригодни за живеене, или някои ще останат да си живеят в мазетата…“ В момента се приспособяват към нещо такова. Но в такава ситуация е много трудно да се помогне на толкова много хора, които имат нужда. Сега бях в Житомирска област, това е под Беларуската граница. Става въпрос за региона, откъдето тръгна руската войска с 68-километровата колона от танкове, за да превзема Киев. Там няколко месеца бяха окупирани всички тези села. Повечето хора знаят за Буча и Ирпен, но истината е, че в района има над 120-140 малки села, които никой не ги знае. Просто прожекторите бяха насочени към Буча, Ирпен и Бородянка. А там, където бяхме, хората казват, че ние сме първите доброволци, които идват при тях. Просто не всички са щастливи да попаднат в новините, хората да ги видят и да започнат да им помагат. Нуждата на хората е огромна. Нуждата им не може да се задоволи с едно посещение.

- Как оцеляват хората там, как се приспособяват към условията, как си помагат…
- С пълна солидарност, пълна подкрепа. Оценяват това, което правим за тях, когато им носим неща от първа необходимост. За възрастните хора на село, където няма ток, е тежко, а и водопроводът е поразен. На места няма помпи, взимат вода от кладенци, топлят, греят. Там, където изобщо няма вода, се доставя с цистерни. Но най-неприятното нещо е да няма ток. Когато нямаш ток, не може да работи парното, не можеш да си заредиш телефона... В градовете има многоетажни блокове, в които хората също живеят без ток и вода. Когато няма ток, водата няма как да се вдигне по тръбите има и опасност от замръзване и така цялата инсталация ще бъде съсипана и трябва да се подменя. Това означава, че голямата криза предстои. От хигиенична гледна точка също има опасност от зарази и епидемии.

- Какво занесохте при последното си отиване в Украйна…
- Последните два пъти, когато ходихме – в края на ноември и началото на декември, със седмица промеждутък, закарахме общо 60 генератора. След Нова година се надяваме да закараме още, но е трудно да се намерят, защото ги няма дори по складовете. Води се битка навсякъде за генератори, а и цената им много се вдигна. Та закарахме генератори и в един момент се оказахме в положение да се чудим на кого първо да помогнем. Всеки има нужда, а имаме ограничени бройки… Как да ги разпределим… Оставихме 2-3 генератора на многодетни семейства, защото има много такива. Сега видяхме една майка, която е с 9 деца, повечето приемни, а беше и бременна.

- Как се изхранват тези хора по време на война?
- Трудно, няма храна. Колкото по на изток отиваш, толкова по-лошо става. Колкото по на запад отиваш, нещата са по-подредени и все още съществува някакъв нормален живот. Но на изток и особено там, където са били окупирани територии и вече освободени, почти нищо не е останало, всичко е съсипано.

Това е малката Виктория, която налива парафин в окопни свещи за военните

- Какво остава там?
- С две думи – разруха и нищо. Взривени сгради на електроцентрали, взривени подстанции, взривени и минирани мостове. Истината е, че не са успели всичко да сринат, но където са минали руснаците, остава само разруха. Имах възможност да шофирам през Бородянка, на една от централните улици. Местните разказаха, че просто минал БТР по средата на улицата и където светело, там стреляли. Ей така, просто за удоволствие. В такъв момент хората лягали на земята и се молели да оцелеят. Какви са били тези войници, дали са били пияни, никой не знае. Това е истината. Но да разкажа и малко за тези села, защото в Киев колкото и да е трудно, все пак има бензиностанции, има помощни генератори, хората имат къде да заредят телефона, за да чуят близки на фронта. А в тези села нещата са много зле. Ние бяхме там и лятото, за да помагаме. Сега раздадохме соларни лампи, защото се оказаха най-удачни. Слагат се на прозореца, зареждат се от слънчевата светлина и работят учудващо добре. Чрез тях може да се зареди и мобилен телефон - къмпингари ни посъветваха и нещата се получиха. Страхотно осветление! Доволен съм, че им занесохме и свещи. В Кюстендил и в Стара Загора има цехове за свещи и изкупихме колкото можахме. Поръчали сме за следващото пътуване още. Сигурно през януари пак ще ходим. Радват се хората на свещта. Една жена ни казва, че кара с една свещ три-четири дни. Говорим за свещи, които в България са около 30 стотинки. И хората се радват, че имат свещ, обикновена свещ. Радват ѝ се, защото свети. Да, на свещ не можеш да се топлиш… Но за хората е нещо много. Особено за по-възрастните. Толкова е трудно това да избереш на кого да дадеш. Отидохме в едно село и казахме на хората, че носим един агрегат и да кажат къде има най-голяма нужда. Насочиха ни към кметството или в здравната служба, защото там има големи помещения и се събират много хора – по 50-60 човека, та да са на топло и светло. Така и вечер могат да си заредят телефоните.
Изключително ме впечатли кметицата на това село, с която разговаряхме за генератора.

Тя каза: „Дайте го на военния пост! Войниците имат повече нужда от нас!“

И така хората от селото, наедно с кмета, се отказаха от тяхната бройка. Това беше един от онези моменти, в които бях благодарен на Бога, че имахме още няколко. И така един генератор оставихме там и един отиде при войниците. Опитваме се дадем максималното, където е нужно. Няма някакво надпреварване на кого нуждата е по-голяма. Свеждат глава и казват: “Дайте го на когото прецените вие!“ Няма го това бутане със зъби и нокти и да говорят, че тяхната нужда е по-голяма, или тук има детска градина и т.н. На няколко църкви също раздадохме, защото в тях е пълно с бежанци. Занесохме и одеяла. Голяма част от хората от Донецк и от Запорожие са бежанци в собствената си родина. Без дом, без работа, без нищо. Просто си представете сега в София, ако изведнъж всички хора от цялото Черноморие дойдат, защото при тях е война. Тези, които имат роднини, може и да се уредят по някакъв начин, а другите? И в този момент идва смирението. На едно място видях как разфасоваха цяло прасе. Слагат месото в буркани, защото това си е здрава храна. И на всеки буркан, на абсолютно всеки буркан написаха молитва: „Украински войнико, където и да си, знай, че се молим за тебе. И нека Бог да те пази!“ Много добрина има в тези хора.

- А вие как пътувате в Украйна?
- Движим се с бусове. Един от тях на два пъти ни създава проблеми – моторът започна да прекъсва и губи мощност. Замръкнахме в едно малко градче - Чорткив, и ни се наложи да търсим помощ. Имаме изобразен символ на кръст, но не сме Червения кръст. Въпреки че Червеният кръстът е изключително разпознаваем, бих казал най-разпознаваемото нещо.

- И какво стана…
- След много лутане успяхме да стигнем до автосервиз. Обяснихме кои сме и какво правим. Видяха табелката, че носим хуманитарната помощ. Имаме такива табелки с българското и украинското знаме, за да бъдем разпознаваеми. Автомонтьорът отвори двете си халета, разбута колите, намести буса и след около час ни го върна. Тръгнах да му плащам, а той ме отпрати: „Бягайте, вие помагате на Украйна, а аз пари ще ви взимам.“ Наистина се вижда тази доброта. Много са благодарни, много са сплотени. Просто осъзнават, че това е единственият начин да оцелеят. Аз съм пастор и работя с всякакви хора. Но толкова сплотени в мъката си хора не съм виждал. Мъката сплотява хората. Да, и там има зрънца, които са извън картината, но това го има навсякъде. Това е Украйна в момента.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 103 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    58 30 Отговор
    Тия укропчики са една идея по-големи наивници от Ганчо. А можеха за 6 часа да си решат проблема, ама като Ганчо ги мързи да гледат, а днес е вече много късно. Заемите дето натеглиха нямат връщане дори и от неродените им деца.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    74 36 Отговор
    господин ЗЕЛЕНСКИ не му ПУКА за УКРАЙНСКИЯ НАРОД защото Е психопат

    Коментиран от #55

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    106 35 Отговор
    Не издържах да прочета цялата статия 😒😒😒
    Спомних си за децата от Алеята на Ангелите, там дали занесе свещи‼️
    Спомних си за хората изгорени живи в Одеса, там дали занесе свещи ‼️

    Коментиран от #5, #8, #38

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    58 23 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    МНОГО ТОЧЕН ПОСТ
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    63 23 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ е КУКЛА на КОНЦИ
  • 7 До Факти

    43 12 Отговор
    Факти пуснете едно видео, да се чуе мнението на украинците за войната!

    Коментиран от #37, #41

  • 8 Стига стига

    26 70 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Разревах се от твоята пропаганда! Войната в Донбас започна след като областта беше окупирана от Русия 2014 година! Тази алея я пиши, жертви заради Путин.

    Коментиран от #15, #19, #62

  • 9 Алибаба

    59 20 Отговор
    А разрухата ,която оставяха САЩ след себе си в Виетнам,Сирия,Либия,Ирак.....не е същото,нали?

    Коментиран от #16

  • 10 Летописец

    57 21 Отговор
    Прочетохте ли добре ? Така украинската хунта постоянно спира тока и водоснабдяването в руските си райони вече Осем години !
  • 11 Бай-Ангел от Троян

    41 20 Отговор
    Големи проблеми имат тия укри.А аз какво да кажа и моята не е лесна, живея в самия балкан местноста Бели Осъм до Троян ям само домашно месо и пия домашна ракия след два дена пак ще коля прасе това живот ли е? Честита нова година на всички укри и наблягайте повечко на свинското че да натрупате повечко мазнини за да ви топлят през студената зима която ви очаква .
  • 12 ТаУмВзе

    45 17 Отговор
    Пастор, под комадването на евреин Нацист! Z
  • 13 Змей БГ

    50 18 Отговор
    Ало, пасторчето, айде поне пиши от кои си - от свидетели на Йехова, мормон или адвентист....

    Коментиран от #111

  • 14 Пасторе

    42 16 Отговор
    Този който е от католическата църква където групово насилват малки дечица?
  • 15 оня

    18 10 Отговор

    До коментар #8 от "Стига стига":

    Ти гледай "Солнцепек" в тубата и не ръси простотии:))

    Коментиран от #20

  • 16 Хохо Бохо

    9 39 Отговор

    До коментар #9 от "Алибаба":

    Да, същото е!
    И това сега го правят руските фашисти по още по-безчовечен начин..
  • 17 безработни бол

    6 18 Отговор
    Страшни идI оти си пускат безд арното коментар че , докато рупат кисело зеле по мръсни чорапи на село

    Коментиран от #22

  • 18 МАЙДАН

    30 10 Отговор
    СЪД ЗА ЗЕЛЕНИЯ !!!
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 10 Отговор

    До коментар #8 от "Стига стига":

    Я,
    значи за ЕДНИТЕ жертви заради Путин - няма проблем !
    зарди ДРУГИТЕ жертви заради Путин - рев , сълзи и сополи ❗

    Коментиран от #21, #23

  • 20 Поредния трол

    12 29 Отговор

    До коментар #15 от "оня":

    с поредната руска пропаганда, както виновните за изгорелите в Одеса, които са сега в Москва и обикаля всички телевизии.
  • 21 Да едните се борят за свобода

    10 37 Отговор

    До коментар #19 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    рашистие за фашизъм.

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мммммм

    9 31 Отговор

    До коментар #19 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не съм написал това! Написах, че в Донбас войната се води от 2014 година, а тя е по причина на Путин, защото този район беше окупиран 2014 година! Какво не ти е ясно?

    Коментиран от #30

  • 24 Пастор Пилев?? Не ходиш само на разходки

    35 13 Отговор
    До Киев и Украйна!! Много ченгета въртяха десетки години търговия на Едро с метали с Украйна!!! Сега ходите да си уравнявате сметките!! Полковник Пилев, нямашли ли от Родата, такъв??? Объркал си Пастор и Полковник!! Отиди до "Алеята на Ангелите" Цирк Буча го гледахме всички, аматьорска постановка, имитиращ Продукт, излагация!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пастор Пилев?? Не ходиш само на разходки

    18 11 Отговор
    До Киев и Украйна!! Много ченгета въртяха десетки години търговия на Едро с метали с Украйна!!! Сега ходите да си уравнявате сметките!! Полковник Пилев, нямашли ли от Родата, такъв??? Объркал си Пастор и Полковник!! Отиди до "Алеята на Ангелите" Цирк Буча го гледахме всички, аматьорска постановка, имитиращ Продукт, излагация!!
  • 27 Стоян Александров

    30 12 Отговор
    Там е ПРАВОСЛАВИЕ. ПАСТОРИТЕ СА АМЕРИКАНО- ЕВРЕЙСКИ МЕКЕРЕТЕ, УБИЙЦИ И ИЗМЕКЯРИ. ДОЛУ ПАСТОРИТЕ, ДА СИ ХОДЯТ ПРИ РОЗОВИТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ, АНГЛИЯ И ГЕРМАНИЯ. КАКВО ДА СЕ ЗАВРЯЛИ В ПРАВОСЛАВНА ДЪРЖАВА. ЕТО ЗА ТОВА СЕ БИЯТ, ЗАРАДИ ТАКИВА ПАСТОРИ УБИЙЦИ. ПАСТОРИЪЕ СА ПРАТЕНИЦИ НА ДЯВОЛА. И ТУК В БЪЛГАРИЯ ТАКА ПТОМИВАТ МОЗАЦИТЕ НА НАИВНИЦИТЕ. ПОЗНАВАМ ДОСТА ЗАБЛУДЕНИ ТУК. ТАКИВА СА УФСЕ, ЧЕ НЯМА НАКЪДЕ ПОВЕЧЕ...
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 7 Отговор
    ко.пИле без ник и Родина❗
    Пак ли ти бе ❗
    Кой се бори бе , руситеНЕрускини по морето ни ли ❗
    Нацепените батки с Лексъси и Мечки за по над 100 К из Варна, Бургас, Сл бряг Марината на братя Диневи ..... ли ❗
  • 29 йхнкхйких

    25 7 Отговор
    Пастор на сорос
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 4 Отговор

    До коментар #23 от "Мммммм":

    Не ми е ясно защо се правиш на две личности , които у не знаят една за друга ❗ За това си има ДИАГНОЗА и ти или пишеш от някой психодиспансер или ти е време да отидеш там ❗
    От доста време Ви моля и двамата
    ДА не ме коментирате ❗
    Сега пак ще пишеш, че си само ти , а срещу мен бълват различни безникови постове , последвани от ....
    триене на отговорите ми ❗
  • 31 дикеъ

    21 9 Отговор
    Сектанта, иска май да ни разчувства? Ами така е бре сектант, след като платени марионетки на краварите,са заграбили власта в Осрайна и изтребват народа си. Които се е хванал с чичо Сам, винаги е ял дървото. За фашизираните укри следва един хубав пердах та да им наместят мозъците. Уж много побеждаваха, правиха пощенски марки, а сега реват, няма да ги жалим. Каквото искаха си го получиха. Дето се вика айрлия да им е. Това искаха, дано да получат още много та да се наситят.

    Коментиран от #46

  • 32 дядо поп

    27 9 Отговор
    Колега какво занесе на хората от Донбас? На комшиите от Сърбия , на Ирак , Либия , Афганистан? Кажи нещо и за тях!

    Коментиран от #87

  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 2 Отговор
    Ето , че ком. 25 вече е .....аут ❗

    Коментиран от #39

  • 34 Опааа

    7 4 Отговор
    Къв е тоя бе? Къде може да гледам филма?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Реалист 6548

    11 26 Отговор
    Слава на Бога че все още има честни и почтенни Християни, които рискуват живота си за да поматат на хората в тази сатанинска война, а джуджето вече е аут предстой окончателния му край, защото войната свършва при края на диктатора Джуджето ястреб

    Коментиран от #45

  • 37 Мдааа

    6 14 Отговор

    До коментар #7 от "До Факти":

    Това видео е за русофилите да го гледат добре. А между другото, този има много интересни видеа, канала се казва - Обманутьiй россиянин! Който иска да си пусне има доста интересни видеа.
  • 38 Някоя си

    21 4 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Кървавата неделя.... Горловската мадона....примери много....но в сегашното пространство не е коректно да се говори за това.... Не се споменават никъде извращенията на режима на наркомана....набляга се на това че укрите са невинни ангелчета нападнати от лошия Путин....
  • 39 Стоян Александров

    10 7 Отговор

    До коментар #33 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Аз и на теб и на останалите хиляда пъти Ви писах : ТУК ИАТИНАТА СЕ КРИЕ, ТРИЕ. САЙТА Е СЪЗДАДЕН САМО ЗА ЮАНИППЛИРАНЕ НА ОБЩЕСТВОТО. ТОЛКОЗ. АЗ ЧЕТА САМО ЗАГЛАВИЯТА. И ТОЛКОЗ. ДОРИ И СТАТИЙКИТЕ НЕ ЧЕТА. ПАСКВИЛИ....ВСЕ ПАК ИМ ЦЪКАМЕ ЗА РЕКЛАМИТЕ И ТАКА СИ ДОКАРВАТ ПАРИ ОСВЕН ОТ КОЗЯШКИТЕ
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 един от многото

    22 6 Отговор

    До коментар #7 от "До Факти":

    А защо украинците говорят на Руски?

    Коментиран от #44, #80

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хахахаха

    8 27 Отговор

    До коментар #41 от "един от многото":

    Защото никой не им е забранявал да говорят на руски, така както крещи вашата пропаганда! Много пъти писах, че никой не е забранявал да се говори на руски, даже и политиците им говорят на руски! Това, че говорят на руски не означава че искат да са роби на Путин, другар! Украинците никога няма да отстъпят на Путин!
  • 45 сехабж

    12 3 Отговор

    До коментар #36 от "Реалист 6548":

    А бе ти българин ли си бре? Не знаеш разликата между християнин и сектант. Преди да почнете да пишете вземете малко да по прочетете бре.

    Коментиран от #57

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Истината

    10 23 Отговор
    Русофила не може да бъде едновременно умен и честен. Ако е умен, то ще е подлец. А ако е честен, ще е глупак. Умният и честен човек никога не може да бъде русофил.

    За да бъдеш путинист и да подкрепяш агресията против Украйна, не е достатъчно да бъдеш само подъл или глупав, нужно е съчетание на тези качества. Ако човек е подъл но умен то той не може да не разбира че путинският режим ще изгуби войната с Украйна и с целият свободен свят. И, че да го подкрепяш е неизгодно а в перспектива и опасно. А на честният, макар и немного умен човек честността няма да позволи да подкрепя убийствата и престъпленията, които армията на Путин извършва в Украйна.
    Само подлите глупаци могат са се радват на бомбардировките и убийствата, вършени от руската армия и да вярват в успеха на безумната военна авантюра на Путин. Т.е. за да си путинист трябва да си подъл глупак.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Стоян Александров

    9 3 Отговор
    А замисляли ли сте се защо НИКАДЕ НЕ УЧАСТВАТ ЕВРВЙСКИ ВОЙАКИ И УЖ МИРОТВОРЦИ ? НИКАДЕ НЕ ХОДЯТ КЪДВРО ИМА КОНФЛИКТ И Е НАПЕЧЕНО, ЗАЩО ???
  • 53 Българин

    10 27 Отговор
    Чета русофилските коментари и за пореден път се убеждавам, че няма руско зверство или военно престъпление, което българските русофили да не обяснят, омаловажат и оправдаят. Дори техни близки роднини и приятели да станат жертви на руските садисти петоколонниците ще ги обвинят, че сами са провокирали руснаците.
  • 54 ЗКМ

    18 6 Отговор
    Някой знае ли този пастор от коя църква е и кой финансира пътуванията му из Украйна?

    Коментиран от #95

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 КОЛЕЛОТО НА КЪСМЕТА НЕ Е ЗА БЪЛГАРИ☝

    7 3 Отговор
    ИНТЕРЕСНО ....А В С.БИСЕР....В КАРЛОВСКО В ОНОВА СЕЛО ДЕТО ГРЪМНА ЦИСТЕРНАТА И В ....СТРАЖИЦА ОТ ПРЕДИ 35години....СЕ КАРАТ НА КОГО ДАЛИ НА КОГО НЕ ДАЛИ ..КЪЩА....А ТОВА СА ИМА НЯМА ...1000 ЧОВЕКА........апропо хубаво е че имаме само природни „бедствия”....🤔
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 спретевойната

    10 2 Отговор
    Това е войната - кръв, разрушения и смърт. Такава съдба са подготвили за нас и за източноевропейците нашите мили управници и техните приятели. И всичкото зло е за едната власт и чуждите богатства. Войната е зловещ бизнес...
  • 60 Българин

    20 8 Отговор
    Зеленски унищижи сам собствения си народ.Долаза,че не му пука за него.Защо не сяда на масата за преговори?Тази война ще продължи дълго,защото НАТО така иска-да отслаби Русия.Но Русия е силна и нищо не може да я срине.А докато се наливат оръжия в Украйна,тя ще дава все повече жертви.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ококорената брутна минимална заплата

    15 0 Отговор
    трогнах се! рева!!!
  • 65 Един от многото

    14 7 Отговор
    Тази военна помощ,която ще изпрати България за Украйна,ще тежи на българските политици до края на живота им.Това е против националния ни интерес.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Ами имате избор

    14 7 Отговор
    „Ръководството на Украйна има всички възможности да "сложи край на страданията" на населението в страната, като изпълни исканията на Русия за разрешаване на конфликта“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков“
    .......... ....... .......
    Ам чи то и на децата е ясно, че това е единственото решение (а първото предложение на руснаците винаги е най доброто), ноооо..... зеленчука според притчата ще изяде торбата със солта, ще изяде боя с тоягата и накрая ще си плати кат поп!!!!
    Каузата му е обречена и ще завърши с Трибунала в Мариопул!!!

    Коментиран от #69

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 С престъпник

    8 12 Отговор

    До коментар #67 от "Ами имате избор":

    като Путин не може да се преговаря. С рашисти унищожаващи Русия не се преговаря.
  • 70 Анонимен

    4 2 Отговор
    Същувстват хора, които родители са минали по тоя път, прокудени от земите им, Албания Гърция Македония. Умирали са им дечицата. Плачели са за хляб. Тукашните кво знаят. Молим се и чакаме да свърши войната, та да олекне на душите ни. Връщаме се с тая война години назад, 100 де. Сорос богатите да им помагат, кой с пари, кой с нови дрехи и обувки.
  • 71 Писна ми

    9 3 Отговор
    Взе да ми писва и Украйна и Пусия и САЩ и изобщо цялата тази бутафория!
    Всеки Божи ден едни и същи групости…Хората се интересуват как живеят а не какво се е изакал Зеленски,Путин или Байдън !
  • 72 Ксаниба

    11 6 Отговор
    от коя секта е пастора!???
    Щом е в бандеровската униформа, явно е в антихристянска!!!

    Коментиран от #73, #75, #85

  • 73 Бъркаш

    6 13 Отговор

    До коментар #72 от "Ксаниба":

    Украинците се молят в църквите, а руснаците ги унищожават. Не случайно руски шамани изпратиха юрти на руската войска за защита от химарсчета.

    Коментиран от #91

  • 74 Когато съгреши дори

    4 10 Отговор

    До коментар #62 от "Дойчезелисте":

    За кой случай рушнята е права - за нападението над Украйна, за желанието да нападнат Казахстан, за идеята да разбомбят Азърбайджан, за амбицията да погълнат Молдова? Алчното чудовище иска да руши и убива, но накрая гризва пръст. А ти, оркска слугиньо, ще плачеш, както плака над тупа на ссср.
  • 75 Дали

    6 3 Отговор

    До коментар #72 от "Ксаниба":

    Православната ни черкава обяви Ванга за лъжепророчица. И по телевизионните предавания за нея се вижда, че е неприятна жена, която ругае хората около себе си. Никаква благост, никакво излъчване на доброта. Моето подозрение е, че е била свързана с ДС.
    Колкото до помощите за Украйна, даже Копейкин е помолил да се пращат генератори за селищата, където живеят етнически българи. Така че, който иска да помогне - Манол Пейков.
  • 76 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 5 Отговор

    До коментар #68 от "Не ти просто":

    А ти няма как да си предател , защото за теб няма нищо Свято и можеш да плюеш всички,за всичко, под всяко име( ник)❗

    Коментиран от #77

  • 77 Не точно

    6 2 Отговор

    До коментар #76 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ненавиждам само предатели като теб и всичките ти никове.

    Коментиран от #78, #84

  • 78 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 7 Отговор

    До коментар #77 от "Не точно":

    Това е така защото ние русофилите са отвлечени (в духовно отношение) и възпитани от руската пропаганда, и извършват посегателства върху българското и българщината, като служат на руските си господари.
  • 79 СПЛОТЕНИ СА

    6 4 Отговор
    ВЯРНО -- ЗАЩОТО СА ИЗРАСЛИ С СССР И РУСИЯ! ЗАЩОТО СА РУСНАЦИ!!! А ТОВА, ЧЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИМ СА НАЦИСТИ И ПОДЛОГИ НА САЩ
    --- ТОЧНО ЗА ТОВА ИМА ВОЙНА! ТОВА Е КАТО ПРИ НАС -- ПОЛИТИЦИТЕ СА ПРОДАЖНАТА ИЗМЕТ!!! СЪЧУВСТВАМ, НО ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКАТА РУСКА ЧОВЕЩИНА, ЗАЩОТО АКО САЩ БЯХА ВЛЕЗЛИ ЗА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ ... И ХОРАТА НЯМАШЕ ДА СА ЖИВИ!!!
  • 80 ЗАЩОТО НЯМА

    7 5 Отговор

    До коментар #41 от "един от многото":

    УКРАИНСКИ ЕЗИК! ЗАЩОТО НЯМА С КОЙ ДА СИ ГОВОРЯТ! ЗАЩОТО СА КИЕВСКА РУСЬ! ЗАЩОТО СА РУСНАЦИ!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #114

  • 81 Мим33

    7 3 Отговор
    Тая с многото деца,9 и 10 на път,да не би да е от махлата...Те сами могаг да си помогнат,като изгонят оня зелен гущер и всичко ще свърши.Иначе още по зле ще става...
  • 82 ссср

    10 4 Отговор
    Тоя смешник да вземе да отиде и в Луганск и Донбас и тогава да коментира.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Като чуя и ми се

    8 6 Отговор

    До коментар #72 от "Ксаниба":

    Като чуя и видя пастор да ми се е загрижил за православни и ми се доповръща. Най-меко казано това е еретик а казано по същество е сатанист. Днешният жендъризъм го произведоха протестантите,а католиците им пригласят.

    Коментиран от #86

  • 86 Човека се е загрижил

    5 8 Отговор

    До коментар #85 от "Като чуя и ми се":

    за хората, като явно не прави разлика от вероизповедание. А ти си толкова далеч от християнството, колкото и от спасението на душата ти. Покай се рашисте, светъл празник е.

    Коментиран от #89

  • 87 Българин

    8 4 Отговор

    До коментар #32 от "дядо поп":

    Тоя на българските деца и останалите без дом заради наводненията не е помогнал ти си тръгнал за Сърбия и Ирак да му говориш. Този пастор е нищо повече от национален предател и трябва да му се отнеме българското гражданство!
  • 88 Хахаха

    7 4 Отговор
    Тоя пастор е от сектата Свидетелите на Кончита Вурст:)

    Коментиран от #90

  • 89 Ай няма нужда

    6 2 Отговор

    До коментар #86 от "Човека се е загрижил":

    Хайде няма нужда глобалисти,джендъри,гейове и еретични изклесавци да се грижат за спадението на тялото и душата ми. Марксизмът се роди и избуя като бурен точно в протестантски и католически държави. Днес,съответно ъпгрейтван и тунингован пак ни го подсунват от към протестантските земи.

    Коментиран от #92

  • 90 Мирно

    5 3 Отговор

    До коментар #88 от "Хахаха":

    Ей сектант що не заминеш завинаги от тук полза няма никой от теб ,къде видя сектанстки действия в помощта за пострадалите от руските терористи украинци бе сбъркан
  • 91 Генерал Лебед

    2 2 Отговор

    До коментар #73 от "Бъркаш":

    Има да патат украинския народ с тяхното твърдоглавие...за да изгонят руснаците им трябват години и хиляди жертви да дадат и путин да падне няма гаранция че следващата власт ще про европейсска...

    Коментиран от #94

  • 92 Ти не си християнин

    5 4 Отговор

    До коментар #89 от "Ай няма нужда":

    жалко, в душата ти няма нищо от нашата свята православна вяра. Само съжалявам, че дишаш един въздух и ходиш по нашата свещена българска земя.

    Коментиран от #106

  • 93 Факт

    5 3 Отговор
    Изобщо не ми дреме за Украйна.Ама честно.
  • 94 Украинците са горд народ

    3 8 Отговор

    До коментар #91 от "Генерал Лебед":

    те се направили три майдана, открито заявяват че ще направят и четвърти, ако пак руски предател дойде на власт. Бият се за да са свободни, а не за бъдат роби като руснаците.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Хохо Бохо

    4 1 Отговор
    Бо ли ме г. У я за хохохо ли те.Да же и там не ме б о л и.
  • 98 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    11 2 Отговор
    Този господин е толкова пастор, колкото аз съм индианец от племето Чероке преселил се в България.

    Коментиран от #102, #122

  • 99 Българка

    8 3 Отговор
    Пастор ,пастор па укроуниформа със знамето сложил.Айде пошол на...

    Коментиран от #100, #101

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 9689

    5 1 Отговор
    Този е проводник на войната срещу православието.Да се навре на ...............
  • 105 Реалист 6548

    2 4 Отговор

    До коментар #103 от "Българка":

    Иди пък ти при джуджето да се гушкате взаимно да се успокоявате оти края ви определен от Исус Христос тъй че може да нямате втора възможност да се гушкате за последно
  • 106 Реалист 6548

    2 7 Отговор

    До коментар #92 от "Ти не си християнин":

    Вашата Сатанински Православна вяра е единствено и само в услуга на Луцифер ще го разбереш ама ще бъде късно за вечната ти русофилска душа

    Коментиран от #108

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Българка

    5 1 Отговор

    До коментар #106 от "Реалист 6548":

    Иди при твоите братя и сестри,но наблегни на братята,да ти ударят едни м...,та дано те избавят от Лукавия.

    Коментиран от #118

  • 109 до гюрлюка

    9 1 Отговор

    До коментар #101 от "Реалист 6548":

    А бе му.дак а на Донбас кой да съчувства ? Фашистите съчувствате на фашисти , това е ? Пастор , мастор тоя е ясен що за стока е ! На 18 излезе статия в БЛИЦ "Разпънаха фашистко знаме в украински мол " И всички минават покрай него и не им прави впечатление . Пояснявам че в родината на това знаме не могат да си го позволят - подсъдно е а Ъс райна си е с чиста фашистка диктатура към днешна дата .

    Коментиран от #120

  • 110 Пастор Ангел Пилев!!!

    8 1 Отговор
    Търговец на Агрегати в Украйна!! Високи Цени и печалба!! Представя се за, всякакъв,, Доброволец, Самарянин и всичко друго за пари!! Търгаш!!!
  • 111 не е от

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Змей БГ":

    изброените от теб, но е на хранилка...Можеше със същата горест да се погрижи за пострадалите в Карловско И те нямат ток и вода в контейнерите. Но там, само Бог щеше да види добрината и милосърдието му, а сега трупа точки и е политкоректен
  • 112 Измислен Пастор от Измислена църква!!

    5 2 Отговор
    Доброволец??? Търгаш, Фарисей Пополист!! Щом ни тиражира Лъжите за Буча а не отиде до Алеята на Ангелите!! Търговец в Храма!!! Търгаш, ите печелят по време на военни конфликти, тоя е един

    от тея"доброволци"!!! Търгаши!!!Пилев много Лъжеш!!!
  • 113 Кочо

    7 1 Отговор
    Факти, какъв е тоя пастор, католик ли е, протестант ли е ? И двете деноминации са анатемосани от Православната църква! Така, че този дате е на страната на укрофашистите, нацисти, окултисти и сатанисти които унищожават Украинската Православна Църква да не поучава българите! Истинските българи са православни християни! И са на страната на православна Русия, а не на сатанисткия Запад и украинските му марионетки!
  • 114 Хахахаха

    2 6 Отговор

    До коментар #80 от "ЗАЩОТО НЯМА":

    Украинците може да са руснаци, ама свободни руснаци или просто украинци. А руснаци в Русия са русороби! Там е разликата.
  • 115 Объркан си

    6 2 Отговор

    До коментар #101 от "Реалист 6548":

    Не е вярно, че Пилев е пастор от Първа евангелска църква в София. Гарантирано ! По едно време през 90-те беше събрал една малка група хора, които наричаше църква, но каква е съдбата и Бог знае.

    Коментиран от #119

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Последният да затвори вратата

    3 0 Отговор

    До коментар #98 от "ДАСКАЛ ГЕНЧО":

    Тоя като е пастор защо е във военна униформа? Май е от американския тип християни - протестанти,англикани,методисти,евангелисти,апостолци,уеслианци....,последният да затвори вратата. В САЩ всеки шемет дето го бие съчмата в главата може да си основе църква - вземаш една Библия и започваш да проповядваш на някое кръстовище,демек самопровъзгласямаш се за пастор. Жениш,развеждаш,погребваш,кръшаваш... и пълниш гушата. Такъв един шемет Чарлз Фокс Парам през 1898г. в щата Канзас си основал мисия на апостолската вяра и впоследствие петдесетнически общини. Всъщност,оказва се,че Парам е подръжник на Теодор Херцел,ционицма и Клу-клукс-клан.... Толкоз за тия сатанисти.
  • 123 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    прочетете кво са написали буряттите като комнетари това е напълно достатъчно за да се разбере къв е морала на българския соцносталгик и защо стигна българския народ до това състояние.подобни хора с подобен морал са причината за цялата безпътица у нас и и докато са в такива количества ще сме гладни болни неуспешни.та прочетете постовете на бурятите тук друго не е необходимо.именно заради техните братя от блатата на мордор украинците са готови да измрaт но да не позволят да бъдат поробени.
  • 124 Матей преображенски

    2 1 Отговор
    Сега пък и бял фосфор,имаше обвинения в употреба на касетъчни бомби,химическо оръжие,а,не са се сетили за куршуми дум-дум,може би защото са били употребявани твърде отдавна ,от хитлеристите в края на 2 СВ. В. Нищо не печелят от това ,всички знаят какъв патологичен лъжец е зеленски и скоро всичко приключва.Има податки ,че нато открито ще се включи във войната и тогава ще бъде решителния развой и финал на войната.Предполагам ,че китайците ще изпратят силни войски ,които заедно с руснаците и белорусите ще смажат натовското отчаяно съпротивление.Същото се очаква да стане и на изток,ако американците се опитат да превземат Тайван,тогава руски войски ще помогнат на китайците.

    Коментиран от #125

  • 125 Русофоб Антисемит

    0 0 Отговор

    До коментар #124 от "Матей преображенски":

    Мале каква боза ти е в главата! Като станеш сутрин и се погледнеш в огледалото не те ли е гнуc?!
  • 126 Факт е

    0 0 Отговор
    че и други пастори посетиха Украйна и занесоха помощи, но а тях никой не писа. Достатъчно е, че Бог е видял