Last news in Fakti

14 Август, 2013 15:36 1 535 1

Президентът само внася хаос в системата

  • константин тренчев-
  • чавдар христов-
  • актуализация на бюджета-
  • вето-
  • кнсб-
  • кт "подкрепа"

Д-р Константин Тренчев нарече енергийния министър

Президентът само внася хаос в системата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Не само, че искаме актуализация на бюджета, но и центрираме нещата върху социалните мерки”, заяви пред Нова телевизия вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. „За нас е неясно защо се мълчи по минималната работна заплата. Искаме тя да се вдигне от 1 октомври на 340 лева. Трябва да се търсят максимални решения в тази насока”, допълни Христов.
 
За актуализация са и от КТ „Подкрепа”. „Още на 9 октомври 2012  година сме казали нещо и не виждам защо да се отказваме: „Очакваните приходи в консолидирания бюджет са силно надценени и неизпълними, поради това изразяваме загриженост, че през второто полугодие може да се търсят нови допълнителни източници на приходи, за да се покрият предвидените разходи”. Тоест, още тогава сме казали, че ще има актуализация на бюджета”, заяви президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. 

Според него не е страшно, че ще се вземат пари назаем, а въпросът е за какво ще се използват те – за задвижване на икономиката или не.

Що се отнася до ветото на президента, от КНСБ смятат, че ще се търси автоматично гладуване в Народното събрание. 
 
И двата синдиката обаче са на менние, че и в тази насока Конституцията трябва да бъде преосмислена. 

„Правото на вето формално е безспорно. Но защо президентът със същия аргумент за прозрачност не внесе вето по Закона за публичност на имуществото, гласуван за седем дни от последното Народно събрание”, попита Чавдар Христов. 

Според Тренчев пък правата на президента стигат до там „да внесе хаос в системата”. Той нарече енергийния министър Драгомир Стойнев „младо момче, което не може да си сдържа нервите" по повод на неговото скорошно изказване, че Тренчев „спал четири години" и не е реагирал на безобразията на предните управляващи.

Лидерът на КТ "Подкрепа" за пореден път предупреди, че опасността от срив на енергийната система се увеличава. По думите му, сега се стимулира производството на скъпата енергия и не се изкупува евтиният ток.

"Хората започнаха да хулиганстват и да чупят фотоволтаиците. Вместо да чупят фотоволтаиците обаче, те трябва да започнат да чупят кратуните на тия, дето са го допуснали това със скъпия ток", коментира Тренчев, припомнайки, че то е започнало още при тройната коалиция и е продължило при ГЕРБ.

Синдикалният лидер изрази опасенията си, че цената на електроенергията може да се увеличи със 70% в един момент заради железните договори на държавата с производителите на скъпа енергия.

По повод актуализацията на държавния бюджет за настоящата година КТ "Подкрепа" напомни своята позиция по проектобюджетните закони за 2013 г., обявена преди повече от десет месеца, на сайта на Конфедерацията и внесена официално на 9 октомври 2012 г. в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тя гласи:

"...Ние считаме, че очакваните приходи в консолидирания бюджет са силно надценени и неизпълними и поради това изразяваме загриженост, че през второто полугодие вероятно ще се наложи да се търсят нови и допълнителни приходоизточници, за да се покрият предвидените разходи.

Нещо повече, ние многократно определихме бюджета като предизборен и планиран за половин година, т.е. до парламентарните избори. Изразихме остро несъгласие и с голяма част от предлаганите фискални мерки и отсъствието на адекватни политики в подкрепа на социалната защита, майчинството, здравеопазването, образованието и науката, енергетиката и др.

В официално разпространена на 15 октомври 2012 г. декларация, КТ "Подкрепа" изрази острото си възмущение от действията на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, който взриви социалния диалог с приемането без дискусия на данък върху лихвите по депозитите на гражданите и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. По този повод ние настояхме за пореден път да бъде освободен от състава на правителството Симеон Дянков и сезирахме Върховния административен съд да отмени приетите от правителството актове.

Поради това, КТ "Подкрепа" категорично счита, че актуализацията на дянковския бюджет е неизбежна и няма алтернатива.

В същото време, ние подкрепяме необходимостта при разпределението на бюджетните средства да се осигури по голяма прозрачност, като конкретно предлагаме на официалната страница на Националната агенция по приходите да се обяви на кого колко просрочени задължения и ДДС се погасяват и връщат и какви задължения към персонала имат тези фирми. На базата на такава информация ще се създадат по - благоприятни условия синдикалните структури в тези фирми да изискват от работодателите погасяването на просрочените заплати, осигуровки и други социални задължения и да използват всички законови възможности да защитят хората на наемния труд.

КТ "Подкрепа" счита, че при актуализацията беше пропусната възможността още сега да се предприемат някои спешни мерки, които не изискват много средства, но които биха помогнали на хората да преодолеят нарастващата бедност.

Така например, считаме за наложително да се увеличи минималният размер на обезщетението за безработица, което да се определи в размер на 60 % от минималната работна заплата за страната - 310 лв. Защото сегашният минимален месечен размер на обезщетението е с около 100 лева по-малко от определената от правителството линия на бедност 247 лв.

Освен това, следва да напомним, че ние подкрепихме увеличаването на минималната работна заплата от 1.1.2013 г. от 290 на 310 лв., но настояхме в средата на годината за ново етапно увеличаване от 310 на 330 лв., което считаме, че е реалистично да стане от началото на октомври и което ще намали значително броя на т.н. работещи бедни.

По повод бюджета за следващата година, ние настояваме да започнем обсъждането на мерки за усъвършенстването на пенсионния модел, минималните осигурителни прагове, колективното трудово договаряне, приемането на обективни критерии за определянето на минималната работна заплата за страната, нова система за енергийно подпомагане и др."
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    ah ti kolko si dolen