Last news in Fakti

3 Януари, 2023 16:23 1 905 37

Укрепва ли още повече руско-китайският съюз на фона на войната в Украйна и възможно ли е да се пропука?

  • русия-
  • китай-
  • украйна-
  • си дзинпин-
  • владимир путин

По всичко изглежда, че Пекин води сложна игра с косвената си подкрепа за Москва в конфликта в Украйна, замаскирана с помирителна реторика

Укрепва ли още повече руско-китайският съюз на фона на войната в Украйна и възможно ли е да се пропука? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В петък, в навечерието на посрещането на Новата година, руският президент Владимир Путин проведе обстоен разговор чрез видеоконферентна връзка с китайския си колега Си Цзинпин. Видеоконферентната среща се състоя близо 10 месеца след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. В хода на разговора бе предвидено да бъдат засегнати теми от взаимен интерес и да бъдат обменени мнения „по особено актуални и наболели регионални проблеми - такива, които се отнасят по-скоро за Русия, а също и такива, които засягат Китай“, посочи преди началото му говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Във встъпителното си обръщение по време на видеоконферентна среща с участието на двамата лидери, началото на която беше предавано по руската държавна телевизия, Путин каза: "Ние Ви очакваме, уважаеми г-н Председател, скъпи приятелю, очакваме Ви следващата пролет на държавно посещение в Москва." Тази визита ще "покаже на света колко близки са руско-китайските отношения", подчерта той. Путин допълни, че отношенията между Русия и Китай са „на най-високото ниво за цялата си история“, отбелязва в. „Файненшъл таймс“.

В своето изложение, което продължи около осем минути, Путин заяви още, че отношенията между Китай и Русия придобиват все по-голяма значимост като стабилизиращ фактор. Той постави като цел задълбочаването на военното сътрудничество между двете държави.

От своя страна китайският президент изрази готовност да засили стратегическото сътрудничество с Русия на фона на "трудното и изпълнено с противоречия положение" в света като цяло.

Отношенията между Русия и Китай, които и двете държави определят като партньорство "без граници", придобиха огромно значение след началото на войната в Украйна на 24 февруари. Докато Западът наложи безпрецедентни санкции на Русия заради инвазията ѝ в съседната страна, Китай не осъди нейната военна кампания, а вместо това подчертава колко необходим е мирът и хвърля вината за войната върху западната подкрепа за Киев, отбелязва Ройтерс. Инвазията в Украйна направи Русия още по-зависима от Китай в неутрализирането на ефекта на западните санкции, които до голяма степен отрязаха достъпа на Москва до световните пазари и глобалните вериги за доставки, посочва „Файненшъл таймс“.

Износът на руски енергоносители за Китай се увеличи значително след началото на войната. Сега Русия е най-големият доставчик на петрол за Китай, а Пекин се възползва от руски доставки със значителна отстъпка, отбелязва „Файненшъл таймс“.

В същото време Пекин внимава да не предоставя на Москва пряка материална подкрепа, за да не си навлече санкции от страна на Запада, посочва Ройтерс.

Китайският президент Си Цзинпин е заявил по време на петъчната си видеовръзка с руския си колега Владимир Путин, че мирните преговори за Украйна няма да бъдат лесни и официален Пекин ще запази "обективна и справедлива позиция" по темата, предаде Ройтерс, като се позова на информация на Китайската централна телевизия.

Китайският лидер е подчертал също, че Пекин и Москва трябва да работят в тясно сътрудничество по международните въпроси и да се противопоставят на унилатерализма, и е добавил, че „санкциите и намесата във вътрешните работи са обречени на провал“, визирайки САЩ.

"Обърнато беше внимание, че руската страна никога не е изключвала възможността за уреждане на конфликта в Украйна с дипломатически средства и Китай подкрепя такава позиция", се казва в информацията на китайската държавна медия, посочва ТАСС.

"Тази година проведохме с вас две присъствени срещи, неведнъж разговаряхме по телефона, намираме се в тесен стратегически контакт", посочи още Си Цзинпин.

"Под нашето съвместно ръководство китайско-руското всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие през новата епоха показва стресоустойчивост", каза Си Цзинпин.

Кремъл неведнъж е подчертавал, че ще започне преговори само ако Украйна приеме руския контрол върху четири украински области, които обяви, че анексира, което прави това условие неизпълнимо за Киев, който от своя страна настоява руските войски да се изтеглят като предварително условие за мирни преговори, посочва „Файненшъл таймс“.

Нарастващото стратегическо съперничество на Пекин със Запада заради напрежението около Тайван и американските санкции срещу китайския технологичен сектор правят пропукването на руско-китайския съюз малко вероятно в обозримо бъдеще. Една евентуална визита на Си в Москва през пролетта само ще затвърди релевантността на подобен сценарий.

В началото на февруари Владимир Путин направи визита в Китай, където преговаря със Си Цзинпин и присъства на церемонията по откриването на зимната олимпиада в Пекин - броени дни преди началото на руската инвазия в Украйна. През септември двамата също разговаряха лично в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд, Узбекистан. В средата на декември Путин изпрати близкия си съратник и бивш руски президент Дмитрий Медведев на визита в Пекин, с което още повече подчерта важността на отношенията с Китай на фона на конфликта в Украйна.

Междувременно пак в петък Пекин оповести, че довереният помощник на Си Цзинпин - Цин Ган, ще бъде издигнат на поста външен министър от сегашната си длъжност на посланик в САЩ, посочва „Файненшъл таймс“. Цин, който е доста по-млад от досегашния китайски външен министър Ван И, олицетворява новата вълна в китайската дипломация, и макар че е по-умерен, той е все пак привърженик на твърдия курс по отношение на Вашингтон. Остава загадка дали Цин ще продължи тясното партньорство с руския си колега, каквото изградиха през годините на международната сцена Ван И и Сергей Лавров.

По всичко изглежда, че Пекин води сложна игра с косвената си подкрепа за Москва в конфликта в Украйна, замаскирана с помирителна реторика. Сегашната ситуация не позволява на Китай да разгърне изцяло потенциала на отношенията си с Русия, но руско-китайският съюз е малко вероятно да се пропука, тъй като и двете държави имат стратегически интерес да си взаимодействат на международната сцена срещу натиска на Запада.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    21 6 Отговор
    Руско-китайският съюз скоро ще глътне 3/4 от света.

    Коментиран от #3, #34

  • 2 Русофил

    3 17 Отговор
    Русия се изтегля към Азия. Китайците да му мислят.
  • 3 Русофил

    9 23 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Първо китайците ще глътнат руснаците. После ще видим.

    Коментиран от #36

  • 4 Адам Хилтън

    6 11 Отговор
    73% от диктатурите в света са първи приятели със САЩ, не им ли стигат че искат и с Китай?
  • 5 Проктолог

    8 14 Отговор
    Укрепва, укрепва. Колкото "съюза" между клиент и жрица на Любовта :)))
  • 6 Факт

    12 14 Отговор
    Няма Руско китайски съюз.Китай изсмуква каквото може от Русия на безценици,като гледа същевремено да не си разваля отношенията със Запада.
  • 7 Да, бе

    16 3 Отговор
    Тоя съюз е сбъднатият кошмар на краварника, но който търси, си го намира в края на краищата.

    Коментиран от #10

  • 8 Българин Сл.оригинал

    8 16 Отговор
    Путин докара Русия до васална държава
  • 9 Мда

    5 14 Отговор
    Диктаторските режими се подкрепят. Тези две страни вкараха света в криза последните четири години, с Ковид и войната в Украйна.
  • 10 Проктолог

    8 13 Отговор

    До коментар #7 от "Да, бе":

    Винаги ме е забавлявало колко малко могат да мислят руските еничари в България. Даже не осъзнават колко счупени са опорките им. Я да те питам, другарю, какво пречеше на Просия и Китай и досега да осъществят "кошмара на краварника" та трябваше да се случи рушкия позор в Украйна, за да "осъзнаят възможностите" си? :))))

    Коментиран от #11, #19

  • 11 Да, бе

    13 5 Отговор

    До коментар #10 от "Проктолог":

    Позорът в Украйна изобщо не е руски, а на целокупният "свободен" свят, като се почне от Минските споразумения и се завърши с безрезултатното налива не на оръжия и пари в тая без дънна яма. За резултатът от санкциите да не говорим, но не е лесно да се мисли в сянката на кравата.

    Коментиран от #12, #15

  • 12 честен ционист

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Да, бе":

    Ти откъде си толкова сигурен, че цялото това оръжие и финанси са наляти в Украйна?

    Коментиран от #14

  • 13 Матей преображенски

    10 5 Отговор
    Разбира се ,че ще се подкрепят.И Русия И Китай са застрашени от американския империализъм и би било проява на голяма недалновидност,да не прозрат ,че поотделно щатите биха могли да ги надвият и да потопят света в ново непрогледно средновековие.
  • 14 Да, бе

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "честен ционист":

    Разбира се, че съм сигурен че са изписани за там, а корупцията не е измислена сега и в България. Лошото е, че ние пак сме от страната на булката.
  • 15 Проктолог

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Да, бе":

    Даже не успя да разбереш какво те питам, само се насили да видиш коя опорка можеш да включиш, но то е така, както казах, не осъзнавате колко са счупени опорките ви.

    Коментиран от #18

  • 16 Сух

    9 3 Отговор
    Хахаах, на соросоидите сатанисти много им се иска влошени отношения между Русия и Китай, но това няма как да се случи в близките десетилетия. Китай много добре знаят подлостта на западните ценности.. Мухаахахх

    Коментиран от #17

  • 17 Геостратег

    5 8 Отговор

    До коментар #16 от "Сух":

    Разбира се, че им се иска. На всеки нормален му се иска да има колкото се може по-малко авторитарни режими и диктатури. Сближаването на авторитарен Китай и фашистка Русия би означавало проблеми за демокрацията.

    Коментиран от #27, #29

  • 18 Петьо Петров

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "Проктолог":

    Кое не разбираш и какви опорки те гонят? Русия досега беше либерална страна , разкъсвана от демократични ценности. С идването на Путин на власт постепенно започна своята борба за консервативна държава и се превърна във враг на т.н. свободен свят. Китай си имат своят комунистически капитализъм, което не им пречи да си искат териториалната си цялост и място на световната сцена. И двете държави са против глобализма на хегемона, интересите им се преплитат и се съюзяват. Няма опорки, има реалности.

    Коментиран от #22, #23

  • 19 Айде,бе

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Проктолог":

    Първо еничари от България е имало през турското робство, от което знаеш кой ни е освободил,:)),справка нац.ти празник:)А сиренето възможностите на Китай и Русия се увеличиха до такава степен,че да дадат ясен отпор на 32 половите от запад,чиито пък извращения достигнаха до нечувани висоти и е време някой да ги спре:))))

    Коментиран от #21

  • 20 Хаха

    3 5 Отговор
    Съюз ли - Дракончето ще си лапне Петлето! Бавно, но славно! Шанса но Петлето е само Европа и то без война! Но той го пропиля. Дано го смени някой по мъдър! Европа също е без шанс, докато служи на САЩ! Но Китайчето е умно и хитро! А съюзът е само мечта на Петлето!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Проктолог

    4 6 Отговор

    До коментар #18 от "Петьо Петров":

    "Русия досега беше либерална страна " Хапчетата.

    Коментиран от #24

  • 23 Да, бе

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Петьо Петров":

    Няма смисъл, за да разбере трябва да може да мисли или поне да има желание да се опита да мисли.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Проктолог

    2 7 Отговор

    До коментар #24 от "Петьо Петров":

    Добре, че "либерала" Путин срина Грозни, като преди това взриви собствените си сънародници като претекст. В главата на руските еничари е такава мътеница, че нищо не може да я оправи. Просто ще си живеете в паралелната реалност, като предшествениците ви, които се кълняха в СССР.

    Коментиран от #26

  • 26 Петьо Петров

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Проктолог":

    Приятелю, нали сам виждаш кой ползва опорките:) Нямаш си и на идея дори къде се намират в момента болшевиките, но ще пораснеш и поумнееш надявам се.

    Коментиран от #28

  • 27 Сух

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Геостратег":

    Еее, ти сериозен ли си? А авторитарни режим на САЩ, и васалите им от европейския съюз никъв проблем не ти правят.. Виж да, така е! Други си е родител 1 и родител 2, с деца от 30и кусур пола.. Това е много гот, модерни сме.. А бе с 3 плюни думи казано сте от голямото добро утро..
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Жълтопаветник

    0 6 Отговор

    До коментар #17 от "Геостратег":

    Къде видя демокрация в този комунизъм? Да не си настинал? Да се обаждам на ушанките да изпратят една и на тебе?
  • 30 Петьо Петров

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Проктолог":

    Бъди здрав и мечтай!
  • 31 Проктолог

    3 6 Отговор
    Съюза между Китай и Просия укрепва както укрепва съюза между рекетьор и жертва.
  • 32 Путинофил

    4 4 Отговор
    На снимката се вижда. Ватниците живеят благодарение на китайците. Камерата над главата на жужето е китайска, микрофоните китайски, монитора китайски!

    Коментиран от #37

  • 33 Прокоп

    1 3 Отговор
    Укрепва единственото в главата на не умен русофилтак и в драсканиците на евтина русподложна прокажена личност!!
  • 34 Тъй ли?

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ако предположим,че в това има някаква истина,то следващия резонен въпрос е - КОГА ЩЕ ПОВЪРНЕ!
  • 35 Рико

    1 0 Отговор
    Автократичните държави приличат на здраво изглеждащ отвън плод, но прогнил отвътре. И не се знае кога ще се разкапе и ще отрови всичко около себе си. РФ и КНР са автократични държави. Светът трябва да бъде предпазлив с тях.
  • 36 Логично

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Китай и Русия евентуално биха могли да се скарат . След 50 години , над отдавна забравеният , и буренясал гроб на САЩ.
  • 37 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Путинофил":

    Китайците са тъпи комунисти , и нищо не могат да правят .