Last news in Fakti

7 Януари, 2023 19:00 3 401 64

Защо Полша настоява за германски репарации?

  • репарации-
  • полша-
  • германия-
  • история-
  • втора световна война-
  • военни престъпления

Защо всъщност Варшава отново повдига въпроса за германските обезщетения?

Защо Полша настоява за германски репарации? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германското правителство официално отхвърли искането на Полша да преговаря за репарации за понесените от нея щети през Втората световна война, предадоха във вторник световните агенции, като се позоваха на съобщение по въпроса на полското министерство на външните работи, пише БТА.

"Според германското правителство случаят с репарациите и обезщетенията за щети, дължащи се на войната, си остава приключен и германското правителство няма намерение да започва преговори по този въпрос", се казва в изявление на полското министерство на външните работи.

Полша и Германия отдавна спорят за изплащането на репарации. Варшава иска Берлин да ѝ плати за причинените разрушения по време на Втората световна война, които оценява на 6,2 трилиона полски злоти (1,32 трилиона евро). Правителството на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) отправи това искане до Германия през септември. Берлин обаче не вижда правно основание за претенциите на Варшава и през октомври германската външна министърка Аналена Баербок обяви въпроса за приключен.

В сряда полският заместник-външен министър отправи сериозни упреци към германското правителство. "Германия не следва приятелска политика към Полша. Тя иска да разшири сферата си на влияние и се отнася към Полша като към васал", каза Аркадиуш Муларчик пред полската информационна агенция ПАП. По думите му отказът от преговори за поисканите репарации показва абсолютно неуважително отношение към Полша и нейния народ. Той допълни, че диалогът с Германия по този въпрос ще продължи с посредничеството на "международни организации".

Ден по-рано стана ясно, че полската дипломация е отнесла въпроса за репарациите към ООН, като е поискала от висшите представители в световната организация да окажат подкрепа на Полша, за да може тя да получи полагаемите ѝ обезщетения за германската агресия и окупацията в периода между 1939 и 1945 година.

Полша е една от най-засегнатите от Втората световна война страни. Конфликтът отнема живота на 22 процента от населението ѝ или около шест милиона поляци, в това число и три милиона полски евреи. След въстание от 1944 г., в което загиват около 200 000 цивилни, Варшава е изравнена със земята, припомня Ройтерс.

В материал, публикуван през 2017 г. в сайта на германската Федерална агенция за гражданско образование, проф. д-р Щефан Гарщецки от Технологичния университет Кемниц прави кратък исторически обзор на репарациите и хуманитарните помощи, които Германия изплаща и отпуска на Полша заради щетите, които ѝ е нанесла през Втората световна война.

Следват някои извадки от статията на германския учен.

Обезщетенията и компенсациите, които Германия е изплатила на Полша от Потсдамската конференция до ден днешен

В заключителния протокол от Потсдамската конференция, продължила от 17 юли до 12 август 1945 г., страните победителки във Втората световна война - САЩ, Великобритания и СССР, включват и споразумение за германските репарации. Съгласно това споразумение съветските претенции за компенсации трябва да бъдат обслужвани от съветската окупационна зона и от тази зона Съветският съюз съответно трябва да обслужва репарационните компенсации, за които претендира Полша.

Освен това споразумението предвижда Москва да получи от западните окупационни зони промишлено оборудване, от което германската икономика не се нуждае в мирно време.

Това означава, че съгласно Потсдамското споразумение компенсациите за Полша зависят изцяло Москва. На 22 август 1953 г. СССР официално обявява края репарациите от страна на Германската демократична република (ГДР), считано от първи януари следващата година. Към този момент Съветският съюз е демонтирал близо 3000 промишлени предприятия и е иззел значителни количества стоки от текущото производство в съветската окупационна зона. Поради ранното приключване на демонтажа на предприятия в западните окупационни зони ГДР поема голяма част от германските репарационни плащания.

На 23 август 1953 г. полското правителство също заявява, че се отказва от по-нататъшни репарации, считано от първи януари 1954 година. До обединението на Германия Полша повече не повдига темата за репарациите.

В началото на 90-те години полският адвокат Алфонс Клафковски изчислява, че общо 13,3 милиона поляци имат право на обезщетения. Става въпрос за лица, упражнявали принудителен труд, военнопленници, оцелели от нацистките концлагери, вдовици, сираци и др. Поради тежкото положение на тези жертви, които са предимно възрастни и болни хора, правителството на Хелмут Кол решава да отпусне 500 милиона германски марки за помощи и да ги прехвърли на специално създадената за тази цел Фондация за полско-германско помирение.

Въз основа на това между 1992 и 2004 г. повече от половин милион поляци, пострадали от националсоциализма, получават хуманитарни помощи под формата на т.нар. основни и допълнителни плащания. Тяхната стойност възлиза на над 732 милиона злоти (малко над 161 милиона евро по тогавашния курс). Според Фондацията за полско-германско помирение обаче към 2017 г. все още са били живи около 40 000 бивши полски затворници в нацистките концентрационни лагери, които не са получили никакви обезщетения. Тези обезщетения са по-скоро символична хуманитарна помощ от страна Германия, подчертава проф. Гарщецки.

Още през 60-те и 70-те години Федерална република Германия изплаща 140 милиона германски марки на жертви на псевдомедицински експерименти. За да бъдат удовлетворени бъдещите индивидуални искове, на 17 юли 2000 г. правителството на Герхард Шрьодер най-накрая сключва споразумение с полските власти за обезщетяване на поляците, които са упражнявали принудителен труд през Втората световна война. През август 2000 г. е създадена фондация "Памет, отговорност, бъдеще", която изплаща обезщетенията. От заделените за тази цел 1,81 милиарда марки между 2001 и 2006 г. 484 000 души са получили общо 3,5 милиарда злоти (около 975 милиона марки). Тъй като на 16 октомври 1991 г. полското правителство вече се е съгласило в размяна на ноти с Германия да не предявява повече искове от полски граждани във връзка с нацистките преследвания, въпросът за индивидуалните и общите държавни обезщетения изглежда като окончателно решен.

Защо всъщност Варшава отново повдига въпроса за германските обезщетения?

ПиС със сигурност се надява, че в един момент Полша ще получи репарации от Германия, но същевременно много хора споделят мнението, че е изключително малко вероятно Берлин да се съгласи с исканията на Варшава, пише полският политолог Алексис Шчербиак, който е преподавател по политология в университета в Съсекс, в статия, публикувана в информационния портал notesfrompoland.com.

Според Шчербиак във външнополитически план ПиС иска да подкопае моралния наратив на германските власти, че напълно са се примирили и разплатили с нацисткото минало. Полското правителство иска другите страни да разберат пълния мащаб на трагедията, причинена на страната по времето на Втората световна война, като се надява, че по този начин ще подрине претенциите на Берлин, че представлява международна "морална суперсила".

Освен това ПиС се надява, че така ще може да създаде свой собствен морален наратив, чрез който да укрепи позициите на Полша на международната дипломатическа сцена по редица други въпроси. Това важи особено силно за продължаващия спор около "върховенството на закона", който Варшава води с Брюксел, смята полският политолог.

Европейската комисия замрази 35 милиарда евро, дължими на Полша по фонда на ЕС за възстановяване от пандемията, а ПиС поставя знак за равенство между политическия елит на ЕС и германските власти. Според полското правителство Берлин вижда в лицето на Варшава една твърде сериозна пречка за превръщането на ЕС в контролиран от Германия федерален блок, пише още Шчербиак.

ПиС смята, че е настъпил подходящ момент да повдигне въпроса за репарациите, тъй като Германия и другите основни сили в ЕС са загубили голяма част от политическия и дипломатическия си авторитет заради слабата си (по полска оценка) реакция на руската инвазия в Украйна, изтъква полският учен.

ПиС отдавна критикува Германия, че пренебрегва интересите на бившите комунистически държави от Централна и Източна Европа чрез прекалено примиренческия си подход към Москва и твърде силната си зависимост от руската енергия. Освен това след избухването на войната в Украйна германските власти се забавиха прекалено много с предоставянето на военна помощ на Киев.

Според Шчербиак във вътрешнополитически план ПиС очаква, че повдигайки отново въпроса за германските репарации ще си върне политическата инициатива, като окаже натиск върху опонентите си - особено върху либерално-центристката "Гражданска платформа" (ГП), която управляваше Полша в периода от 2007 до 2015 година. В момента ГП е и основната опозиционна сила.

Въпреки че ПиС все още води в повечето проучвания на общественото мнение, през последните месеци преднината ѝ пред ГП намалява.

Всъщност ПиС твърди, че лидерът на партията Доналд Туск олицетворява проберлинската ориентация на опозицията.

По този начин въпросът за германските репарации слива двата основни аспекта на стратегията на ПиС – външнополитическото обвинение, че Германия подрива суверенитета и независимостта на Полша и вътрешнополитическият упрек към опозицията, че съучаства на Берлин в този процес, заключава Алексис Шчербиак.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    31 7 Отговор
    И в тази връзка Радев да обясни за ,,Триморието,,..
    А, Радев? Кво значи ,,Триморието,,, кво ще търси България там?
  • 2 Русенец

    57 1 Отговор
    Защото санкциите работят и вече се усеща глад, дори при най-покорните слуги на запада.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Русенец

    58 3 Отговор
    А репарации за Батак, кога?
  • 5 Антон

    9 61 Отговор
    Да си искаме репарации от РуZия за 45-годишното съвеЦко робство

    Коментиран от #10, #39, #47

  • 6 Германците

    6 16 Отговор
    Що са трепали Поляци със Сталин?
  • 7 Да, бе

    45 1 Отговор
    Що та що, щото са хиени ненаяли се и в краткото си съществуване, като държава все искат нещо. И ще си го получат, ама тоя път завинаги.
  • 8 Рамзито

    5 36 Отговор
    Дъня Русофили срещо скромно заплащане, обръщам хастаря

    Коментиран от #12

  • 9 хйх

    36 3 Отговор
    Просто поляците са изроди и е напълно нормално,че са се опитвали и опитват да ги избият.На полето,където не се сее има бурени,но когато почне облагородява идват хербициди,инсектоциди и просто копане.
  • 10 Русенец

    50 2 Отговор

    До коментар #5 от "Антон":

    За вас с руското робство, османското е било присъствие, нали?

    Коментиран от #16

  • 11 Рошко

    41 1 Отговор
    Абе усещам аз че Полша ше бъде поделена пак между Германия и Русия ама айде да не дърпам дявола за опашката дето се вика па и хитлер нали бил евреин що не си ги иска от израел
  • 12 Да, бе

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Рамзито":

    Отмъщаваш за баща си и дядо си... Браво!
  • 13 автоканибал

    29 1 Отговор
    Европейските демократи и техните отрочета приличат на диви хиени, които се гледат кръвнишки и всеки един момент могат да се самоизядат. Русия затова изчаква и не бърза много.....
  • 14 Меркел даде на путин 10 трилиона евро

    3 20 Отговор
    само за последните 20 години!
  • 15 РЕАЛИСТ

    41 2 Отговор
    Поляците ако не бяха толкова алчни и не бяха взели територии от Германия и Русия, никой нямаше да ги напада. Сега пак ламтят за пари и точат лиги по западна Украйна. Отидоха в Германия да работят , разбраха, че за нищо не стават и пак злобеят.

    Коментиран от #18

  • 16 Антон

    7 37 Отговор

    До коментар #10 от "Русенец":

    Не, и то си е робство, но съвеЦкото ни докара 3 фалита само за 45 години, изби интелигенцията на България и от страна, с брутен продукт на човек, близък до Италия (1939 г.), изостанахме драстично 1989 г. Да не говорим за унищоженията и произвола на съвеЦката армия, разгледана във филма "Второто Освобождение".

    Коментиран от #40

  • 17 А от руснаците защо не искат?

    9 5 Отговор
    Нали немци и руснаци си делнаха Полша с пакта Рибентроп-Молотов?

    Коментиран от #43, #46

  • 18 Още един неграмотен русофил, аман!

    1 32 Отговор

    До коментар #15 от "РЕАЛИСТ":

    В момента Полша е трета икономика в ЕС, след Германия и Франция!

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Стар морски

    30 1 Отговор
    Лелеееее колко полякини съм обърнал и сега кво да плащам репарации на рогоносците за който са женени
  • 20 Италианец

    13 0 Отговор

    До коментар #18 от "Още един неграмотен русофил, аман!":

    Аре бе верно Аман от простотии

    Коментиран от #23

  • 21 РЕАЛИСТ

    29 1 Отговор

    До коментар #18 от "Още един неграмотен русофил, аман!":

    Хайде посмали ман го. Не е 3-та, а в 6-та. Ама това няма значение. Дължи се на това, че са плъзнали да работят в Европа. Виждал ли си поляк. Подъл, пияница, мързелив. Полякините търсят да успеят само с оная си работа. Нещо подобно на Лена са.

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Вече ти писах, че си неграмотен

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Италианец":

    Питай баба си как се ползва Гугъл и почвай да чаткаш с пръстенца.
  • 24 Ташко

    25 1 Отговор
    България също да иска репарации за бомбардировките от САЩ и Англия. Да ремонтират жълтите павета в центъра на столицата и да построят обществени тоалетни, защото на кметицата не и стигна мандата за това.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Вече ти писах, че си неграмотен

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "РЕАЛИСТ":

    Даже и Гугъл не можеш да ползваш. Четеш данни от 2013г.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 От Скопие

    4 17 Отговор
    Македония също трябва да иска репарации от България за 500 милиарда долара за окупацията и Българизацията на местното македонско население
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Зрител

    31 0 Отговор
    Защо никой не усеща дългата ръка на САЩ. Всички знаем, че Полша е абсолютен послушник на САЩ. Според мен това е един от начините краварите да отслабят още Германия. Ако това искане мине в ООН, швабите ще плащат, а САЩ ще се подсмиват.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 мда

    1 0 Отговор
    Хитлер
  • 37 Що, щото

    21 0 Отговор
    Хитлер вместо да прегази англичанчетата, се оставя същите да го измамят и да го обърнат на изток. Ей затуй и полските шляхтичи да ръмжат точно като преди ВСВ.

    Коментиран от #38

  • 38 Сатана Z

    21 0 Отговор

    До коментар #37 от "Що, щото":

    Още през 1938 год.Полша е предложила на Хитлер да му бъде съюзник във войната срещу СССР.Фюрерът е поискал в замяна Данцингския коридор ,но поляците отказали.Адолф напуснал преговорите поклащайки глава.Останалото го знаем от историята
  • 39 случаен

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Антон":

    има един заем който сме дали на германия ама не са го върнали
  • 40 случаен

    16 4 Отговор

    До коментар #16 от "Антон":

    демократите още не можете окради и събори построеното през "робството",а построено от вас няма кат скакалци дет минете трева не никне

    Коментиран от #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Костев

    1 8 Отговор

    До коментар #17 от "А от руснаците защо не искат?":

    От скъсан пияндурин,какво да чакаш да получиш!
  • 44 Антон

    2 7 Отговор

    До коментар #40 от "случаен":

    Демократите са децата на соц лидерите, които поеха властта ли? А иначе защо Живков казва, че социализмът е едно недоносче? Защото е такова.
  • 45 Доместос

    21 2 Отговор
    Планът за разцепване на Германия е в пълен ход. Зад Полша стои Великобритания. Те отдавна мечтаят да отслабят Германия, или както казват на английски - ту кийп Джърмани даун. Гадни мушмуроци. Най-качествената нация пречи на всички. Поляците, както винаги, са най-първите предатели на всяка кауза.

    Коментиран от #58

  • 46 Хиената на Европа

    17 0 Отговор

    До коментар #17 от "А от руснаците защо не искат?":

    Няма как да поискат ... засега. През 1939г. Сталин ни повече, по по-малко си е взел бившите земи на изток от т.н линия "Кързон". През 1918г. Антантата възстановява Полша като държава и точно Антантата, по името на лорда Кързон определил до къде на изток е полското етническо землище... ,начертава границите на Полша. През 1939г. Сталин си взема бивши руски земи признати за такива и от Антантата през 1918г. Полша ,разбира се веднага,още през 1918г. като хиена напада съседите си - отхапва немски земи,отхапва чешки земи,унгарски земи и през 1920/21г води завовевателна война със Съветска Русия. Точно тогава Полша окупира украински и белоруски земи,които през 1939г. Сталин си връща. Точно заради тия зулуми през тия години Чълчил нарича Полша - Хиената на Европа. Виж ако алтавите укропци отстъпят Галлиция , то със сигурност поляците ще им поискат и репарации точно както и от Германия.
  • 47 Много слаб човешки материал

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Антон":

    Тони,ти, моето момче със сигурност не си живял през социализма!Съветския съюз само е влагал е България!Всички заводи,машини и съоръжения са руско производство!Някои,като ВПК работят и до днес!Беше мирно и съзидателно време,народа беше весел и сплотен!80% от жилищния фонд,блокове,къщи се направиха тогава! Откакто е"демокрация",от България само се изнася!Изнесоха ни парите,златото,мозъците!Та,ако имаш нещо в главата,трябва да си промениш мирогледа!Грешиш за много неща,включително за хубавите години на социализма!

    Коментиран от #48, #49

  • 48 Антон

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "Много слаб човешки материал":

    Демократите са децата на соц лидерите, които поеха властта ли? А иначе защо Живков казва, че социализмът е едно недоносче? Защото е такова.
  • 49 Антон

    1 18 Отговор

    До коментар #47 от "Много слаб човешки материал":

    Роден съм 1980 г. Живял малко, но повече от достатъчно. Помня, че имаше 4-5 вида хляб, 2 вида сирене, 2 вида кашкавал.
    Помня как нашите чакаха 15 г. да им дойде реда за апартамент и месеци за телевизор. Помня дуплексите, скапаните автобуси Чавдар. Помня манифестациите.
    Сестрата на 1 приятел ходи на бригада за събиране на зарзават и от тогава не яде консервирани зеленчуци. Всичко това до 1989 г.

    Коментиран от #51, #52, #53

  • 50 Мнение

    14 0 Отговор
    Повечето хора миналата година се побъркаха.
    Една сутрин изживях страшен шок.Пуснах си телевизора и някакъв изперкал всъвсем сериозно обясняваше как болшевиките били нападнали Украйна.Да,но болшевики няма от 1991 г.!Гледах календара...2022 г.После отворих интернет и с удивление видях коментари за Хитлер и пишеха за него все едно е жив.Обсъждаха разпалено ВСВ.Пак гледах календара...2022 г.
    Минаха месеци и после някакви откачени взеха по новините репарации да искат все едно туко що е свършила ВСВ.Още няколко месеца минаха и после взеха да къртят паметници все са 90-те години.
    Да не би от ковид нещо да са се побъркали и да живеят в миналото?Вирусът и ваксината водят до мозъчна мъгла и в комбинация с наркотици става страшно.Стана вече 2023-та.Дано се осъзнаят преди да са подпалили лудите ТСВ...
  • 51 ЕвроАтлантически шарлатанин

    18 2 Отговор

    До коментар #49 от "Антон":

    А сега как е?И аз не искам да изплащам кола пет години, да се редя на опашка в банка, болница, поща, де се моля за виза в на първите ни партнери-сащ, да чакам 30 гогини за да си изплатя апартамента и да съм под стрес, че ако загубя работата си губя и апартамента, да се тъпча с ГМО и да поглеждам към щанда с БИО- които не всеки може да си позволи, на вън с децата да съм постоянно до тях, защото е пълни с рецидивисти, наркомани, крадци и нпо-джендъри, да ги пазя от гей пропаганда и паради, де се пазя от циганските набези и на всичкото отгоре да ми отдържат от заплатата за техните социални помощи, да си правя застраховка на колата, щото иначе ще изчезне... и т.н и т.н. либерастка демокрация е бе, радвайте се! Вече има в изобилие банани, а няма кой да ги купува.

    Коментиран от #61

  • 52 Гражданин

    21 1 Отговор

    До коментар #49 от "Антон":

    Всичко, което казваш е абсолютно вярно. Но пропускаш няколко съществени неща, нямаше такава престъпност, нямаше масово наркотици, нямаше изнасилвания на старици, нямаше убийства за последните пет лв от пенсията на възрастните хора, нямаше толкова много пияни шофьори, съответно катастрофи и загинали. Имаше сигурност за утрешния ден, макар и не толкова лъскав като западния, имаше два вида сирене, ама истинско, свинската варена наденица беше по-вкусна от сегашните, кренвиршите бяха вкусни, не като сегашните. И още нещо важно,образованието беше на много високо ниво.

    Коментиран от #62

  • 53 Бате Иво

    21 0 Отговор

    До коментар #49 от "Антон":

    Тонка че то 1990 година дойде демокрацията бе пич
    Според това което казваш тогава си бил на десет
    Е ами обясни как тогава помниш как ваште са чакали петнадесет години за апартамент
    Па и сега като има незнам колко вида сирене и кашкавал да не мислиш че са истински
    Сухо мляко и вода
    Между другото днешния кашкавал не е и кашкавал
    А между събирането на зеленчуци и консервирането на такива има голяма разлика
    Дай още мнения че да поспорим
    Аз между другото съм роден 1970 година
    И претендирам че соца по го помня и познавам от теб

    Коментиран от #54, #63

  • 54 Гражданин

    11 1 Отговор

    До коментар #53 от "Бате Иво":

    Имаше лоши, но имаше и много по-добри от сега неща.

    Коментиран от #55

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Жълто джудже

    1 0 Отговор
    Под натиска на Сталин Варшава отказа репарации, т.к. това обезсмисля усилията на СССР да възстанови Германската демократична република (важно звено в промосковския социален блок). Полските комунисти никога не са смятали германците за братя по класа и се стремят да изтръгнат максималните възможни ресурси и територии от Германия.

    Коментиран от #60

  • 58 Учтивият лос

    7 1 Отговор

    До коментар #45 от "Доместос":

    По време на ВСВ , англичаните правят следният план за Германия - Какво да правят с нея , след като я победят . Решават да разселят голяма част от германците по своите колонии. Да привлекат най умните да работят в техните университети , и производствени бази . И тежки колониални мерки , така , че Германия никога повече да не се надигне , и да им заплаши световното господство. Но факта , че Германия вече граничи със своя комунистически събрат , и още други комунистически държави , принуждава САЩ да игнорира английският план , и да направят от Германия , лъскава витрина на луксозни стоки . Населението пак си живее на квартира , и работят като роботи , но сгради, витрини , магазини , улици , магистрали , автомобили , битова техника , обслужване . За всичко това американците наляха стотици милиарди . Германия се разви икономически , но трябва да бъде държана под контрол , от другата американска държанка , или по точно казано - Хиена .
  • 59 полска невея

    1 0 Отговор
    Първо на Баня....
  • 60 И... четвърти

    11 0 Отговор

    До коментар #57 от "Жълто джудже":

    Да Сталин сигурно е притиснал поляците да си намалят претенциите по простата причина,че е щяло да се пръснат от преяждяне. Можем да сравним картата на Полша от 1939г. със сегашната и карта.Абсолютно чисти немски земи са дадени на Полша - в Силезия,в Померания,а да не говорим пък въобще за Източна Прусия. Лъвският пай от Източна Прусия е даден на Полша,докато сегашният ексклав в Калининград/Кьонигсберг е само има-няма 1/3 от бившата Източна Прусия. Та в тая връзка се питам колко трилиона трябва да платят поляците на изгонените,избитите немци и присвоените им земи? Пък после защо имало 3 дележа на Полша? Кат им гледал акъла и лапацотенето... ще има и четвърти.
  • 61 Антон

    1 4 Отговор

    До коментар #51 от "ЕвроАтлантически шарлатанин":

    В Кауфланд и Билла бабите купуват банани. Не знам кой не можел да си купи. Все пак сега сме доста по-добре от преди 1989 г. А гейове има и в СССР, виж как се целуваше Брежнев. За Путин също се шуми, че бил близък с Медведев.
  • 62 Антон

    1 4 Отговор

    До коментар #52 от "Гражданин":

    Образованието, ама кое? Всеки учеше История на комунизма и други глупости.
    Наркомания има, ама и в Русия има издевателства сега. Имаше и преди 89-та. Преди 45-та е било още по-малко.
  • 63 Антон

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "Бате Иво":

    Нашите получиха апартамент 1989 г. и го чакаха 15 г. Панелка в краен софийски квартал. Помня като го получиха след толкова чакане. Аз не съм бил, като са почнали да го чакат, но го дочакаха на 15 -тата година някъде.
    2011 г. решиха да купят друг апартамент и нямаше нужда да чакат 15 г. пак, иначе още да чакат.
    Щом си роден 1970 и смяташ, че е било добре - няма какво да кажа.
  • 64 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Германия е била сразена в ПСВ. Нейните съседи Франция и Великобритания тогава още са решили да я унищожат. Намесват се САЩ и потушава мераците на комшиите. Идеята е чрез нея да се победи Комунистическа Русия - т.е. СССР.. Мощните финансови инжекции идват через шведски и швейцарски банки . Само за двадесетина години Германия е "юбер алес". Всичко е на военна нога. В 1936 година провежда две Олимпиади - лятна и зимна- ненадминат успех от никая страна до днес !! Следват Мюнхенския сговор, завземането на Чехия, аншлусът" на Австрия - доброзорно и.......на 01.09 1939 нахлува в Полша.
    ГЕРМАНИЯ Е "КАРНАЧЕ" НА СКАРАТА НА ЧИЧО САМ Е ТОЙ СИ ГО ВЪРТИ , както си иска вече 105 години !!
    Полша е с изстрадал народ, но без единна мисъл за минало, настояще и бъдеще. Аз мисля, че достатъчно са обезщетени с територии след ВСВ и не бива да се "пенявят" !!