8 Януари, 2023 16:00 6 847 70

Парапетът на Лена

  • лена бориславова-
  • емил йотовски-
  • политика

Нека разгледаме елементите на този експеримент

Парапетът на Лена - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Парапетът на Лена“ е нещо като „Бръсначът на Окам“ или „Котката на Шрьодингер“, но в него няма бръснач и котка, а парапет. (Благодарности на Божинката.)

„Парапетът на Лена“ няма за цел да изобличи някоя си Лена, както бръсначът на Окам да обръсне Окам. Да не говорим за Шрьодингер, който е обичал котки и не би ги умъртвявал с помощта на ядрен разпад и отровен газ. Парапетът е елемент от мисловен експеримент, който разглежда как може да се отвлече вниманието от каквото и да е, и да се замени с каквото и да е друго, но по-несъществено. И това да стане с активното участие на страничния наблюдател.

Нека разгледаме елементите на този експеримент.

Парапетът е измислен герой. Парапет, който по същество е най-обикновено дърво, което има свойството да дели. Дели стълбището от пропастта. Дели доброто от лошото, пошлото от смисленото, но най-вече моралното от новоморалното. (Последното се налага заради действителността, в която е неприемливо да се говори за морално и неморално, а за морално и новоморално).

Лена също е измислен герой. Той е поставен в този експеримент, за да докаже, че няма значение дали нещо е добро, лошо, морално или неморално, а от какво се интересува наблюдателя. За това, как цялото му внимание може да се концентрира и привлече от долната половина на тялото на всяка една Лена, дори и тя да не е Лена. Как всичко над кръста губи смисъл, при положение, че наблюдателят има възможност да вижда какво става под кръста.

„Парапетът на Лена“ не разглежда мислите на Лена, твърденията на Лена или мирогледа на Лена. Той не се интересува от адекватността на Лена. Не търси и не разглежда нищо по-нагоре от слабините и доказва, че този поглед е напълно изчерпателен за обществото, което са ни изградили (да, правилно прочетохте). Но най-важното, което нашият парапет доказва е, че никой не се интересува дори от Лена. На никой не му пука дали Лена е от правилната или грешната страна на историята, защото всички са се вторачили, в това което се случва по средата.

В случая Лена не е виновна и не е извършила престъпление, както и котката на Шрьодингер не е направила престъпление, че да се налага да се умъртви. Тя е в обкръжението на своя философ и е на правилното място в точния момент. И толкова. Дано съм бил ясен. Останалите, не се тревожете, всичко ще ви стане по-разбираемо, когато някой предприемчив барман кръсти новия си коктейл „Парапетът на Лена“.

Колкото до всички жени, девойки и други, които побързаха да се отъждествят с Лена… Не, момичета. Не и вие момчета. Вие не сте Лена. Вие само може да си мечтаете на ваше име да бъде кръстен някой следващ мисловен експеримент, но за целта ще е необходимо да увъртите с правилния философ. Вие, уважаеми, сте само парапет. Тоест, дървото. Изсъхналото, но добре полирано дърво, върху което се отърква съществената част от нашата история.

Завиждайте и се оглеждайте.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    74 19 Отговор
    Който не може да търпи сатира не му е мястото в политиката.
  • 2 Голям

    70 19 Отговор
    хаос на "мисли" , няма що !
  • 3 Делю Хайдутин

    73 16 Отговор
    Бай Тошо събираше вицове за себе си и се смееше.А тия младите са големи комплексари.Човек трябва да има самоирония и самокритика иначе се самозабравя.

    Коментиран от #12

  • 4 От цялата работа се разбра,

    25 67 Отговор
    че Слави фалира и злобата и безсилието да промени нещата вече са неконтролируеми. Верните му кучета ще потъната с капитана на потъващият му кораб. Последно сбогом Слави ЕООД

    Коментиран от #7

  • 5 12340

    23 43 Отговор
    Много сложно за боклукчавата песничка на Славуца!
  • 6 Пич

    54 18 Отговор
    Какво словоблудство , и напън да изглежда умен ?! Бръсначи , котки , а в заключение - Лена не е К. Този , ако не и е рода , значи е рогач !
  • 7 Последния Софиянец

    60 13 Отговор

    До коментар #4 от "От цялата работа се разбра,":

    Като правеше песни за Тиквата Слави беше добър нали?

    Коментиран от #14, #18

  • 8 ленко

    68 12 Отговор
    Да би мирна седяла, да не беше песен за парапет видяла.Първо се оси..--- рат после реват, че някой е забелязал.
  • 9 Да, бе

    61 10 Отговор
    Толкова филисовски да се разглежда най-старата професия е меко казано прекалено.
  • 10 Пак ли тоя

    28 21 Отговор
    Лузър
  • 11 поглед от страни

    28 9 Отговор
    една се спуснала по парапета и си скъсала цепката на полата. закърпете полата ми както при е-лена. аааа, върви се пусни по парапета още 10 пъти.
  • 12 А що

    18 29 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    народ хвърлиха в затворите за разказване на вицове за правешкия цървул ?

    Коментиран от #17

  • 13 Жреца на Ботунец

    31 17 Отговор
    Емил Йотовски се е оплел в мисловен кадаиф.Авторчето печели на публикуван брой букви и поради тази причина се е напънал да сътвори нещо,само и само да вземе някой лев и той,на гърба на "Многострадалната Лена".Но съм съгласен,че цялата раздута история е някакъв "пиар" за Бориславова.Нищо чудно,дори и да е платено на Учиндолският простак.Той,както се разбра е продажен тип,който изпълнява поръчки ,срещу финансово възнаграждение.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ленко

    30 9 Отговор
    Лено, ти ли слагаш минуси ма, парапетке?
  • 17 Последния Софиянец

    22 5 Отговор

    До коментар #12 от "А що":

    Глупости на разни магураджии.
  • 18 Тогава да

    15 11 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Сега не. Що странно ли ти е? Това му е играта. Скача срещу бандита, и народа го издига. После кремъл му плащат да почне да рита топката за кремълския отбор. И радев така си изигра картите. И борисов така игра в началото. Даже не сменят схемата. За толкова прости ни имат нас, българите.
  • 19 Турбо

    36 11 Отговор
    Хората,които не са свикнали да мислят,няма да разберат статията.Щом си се съгласил да излезеш под прожекторите,ще внимаваш какво казваш и какво правиш.

    Коментиран от #26

  • 20 Случаен

    50 4 Отговор
    По дяволите парапета! Кой нормален човек празнува осмата годишнина от годежа?
    Натрапват ни за управляващи умствено увредени индивиди с изкривена ценностна система!
  • 21 При Живков

    7 18 Отговор
    Имаше и виц, казваха ни го шофьорите, чакайки Др Кирчев, на секретарката втора, първата не му бе пуснала, 1969 г., тя бе омъжена в град хs от Станке Димитров, с две дечица...

    защо отгоре на дивана има картина с две пиленца... Лягай, защото, ако не легнеш, ще изхвърчиш, като пиленце през прозореца
  • 22 Тъпизми

    22 14 Отговор
    Бай Графоман отново не е устискал на гъдела да попише малко.
  • 23 игри за напреднали

    17 7 Отговор
    Ние избираме какво да наблюдаваме и мисловните експерименти не са само ваша територия.⚛️
  • 24 Просто човек

    23 14 Отговор
    Пак сте дали думата на тоя глупак?! Докога?!
  • 25 Истината боли

    27 5 Отговор
    Добре, че си е легнала, да да получи тя и приятеля и от Ямбол постове.
  • 26 напротив

    18 19 Отговор

    До коментар #19 от "Турбо":

    Статията не струва!
  • 27 Кико пръчлето

    29 6 Отговор
    Сега да ви кажа-и Лена си беше там и парапета.Изобщо не бяха някакво философско бълнуване.И парапета не беше някакво "изсъхнало дърво"а си беше много сочен и реален.
  • 28 Анонимен

    15 2 Отговор
    Лъже, лъже, Вере, кого лъжеш, само мене Вере, не мой да ме лъжешшшш. Аз си имам, леле, аз си имам Вере, дор три дечицааас
  • 29 Лена може и да не е

    6 29 Отговор
    праведна, но са ни учили да не хвърляме камъни по подобните на нея. А Славчу и направи услуга, и сега хората съчувстват. Той определено ще загуби заведеното дело и бръснача на Окъм е ирелевантен. По дългият път Славчу ще се научи да не разпространява просташки текстове.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Фондация "Костя Копейкин"

    15 13 Отговор
    Този емилчо, този човечец, с изключително обърканата биомаса в черепната кухина, плаща ли си за да му публикувате среднощните полюции ?
    Даже копейката е по подреден в изказа, особено ако си е назубрил текста и никой не го прекъсне.
  • 32 карамфила

    35 6 Отговор
    Поводът за сатирата(Песен за Лена ) е нейната греховна, извънбрачна и (ако вярваме на слуховете за наличие на записи, овековечили подвизите й в сградата на МС) блудна и дори содомитска връзка с женен мъж на особено висок държавен пост, каквато несъмнено е длъжността на министър-председателя. Дори да не вярваме на слуховете за записи от камери, в публичното пространство, чрез агенция ПИК, се появиха красноречиви и не отречени от главните герои кадри, потвърждаващи такава връзка. Т.е. г-ца Лена, бидейки държавен служител на особено висок, представителен държавен пост, е правила извънбрачен секс с прекия си шеф, получавайки заплата от бюджета на Р България, който бюджет се утвърждава от любовника й на заседание на ръководения от него Министерски съвет. Дипломите, експертизата, професионалните качества тук нямат никаква роля. И никой не ги оспорва. Споменаването им даже утежнява вината й, защото показват, че тя е умна жена и отлично си дава сметка за последиците.Ваня Иванова.

    Коментиран от #55

  • 33 12340 ей така:

    6 23 Отговор
    Славуца болна легнала
    на високана планина,
    никой до нея немаше
    сал един Тошко Кодошко.
    То си Славуци думаше:
    - Славуцо, моя дощеро,
    мила ли ти е рубана,
    рубана още либено?
    - Майчинко, мила и драга,
    не ми е мило любено,
    ам ми е мила диньоса,
    че са е пролет пукнала,
    всичко от земя излиза,
    пък я ще в земя да влеза.
    Иди ми, майчо, порукай
    мижова Фатма да дойде,
    да си и придам, майчинко,
    моено либе да води,
    моена руба да носи....
  • 34 Хихихи

    20 4 Отговор
    Щом не е истина, що трябва да се притеснявате. Гледайте и четете, много други ги имитираха и подминаваха, но ви боли, че повече, може би няма да можете да гепате от труда на отрудените хора. Не обръщайте внимание. Всеки е теглил, мъчил се е, от дълги години, от кой ли не. Мълчиш, таиш, плачеш тайно. Малко шега, без шеги, животът е скучен. Радват се хората на песента на Сценаристите. Слави няма вина. Обърнете се към градският от Ямбол. Коя е Лена. Много по умни, днес едвам свързват двата края. Юристи със стаж, тонове книги, днес преплитат крака3от глад
  • 35 офф топик

    11 4 Отговор
    Не знам защо медиите така заобичаха крайностите, предимно отрицателните. Това обаче води до обезсмисляне на думите, понеже 90% са лъжи, обиди, просташки изказвания. По този начин хората още по-малко ще четат. В един момент ти писва да четеш л-йната, които се леят безспир, както и спират да те интересуват.
  • 36 Кочо

    10 22 Отговор
    Слави Трифонов- морално деградирала личност.Без морал и задръжки, изпълняващ през целия си житейски път,чужди поръчки.Мутрата на всички времена,свикнал да подиграва, унизява най-,достойните и възпитани личности в обществото ни,доказали се във времето със своя висок професионализъм,дарба,талант,изкуство.Един гаврош,хулиган и мръсник.

    Коментиран от #43

  • 37 Хххххх

    20 5 Отговор
    Да хвърляш обвинения че бг граждани са получавали 4000 лв. за руска пропаганда без доказателства е свобода на словото.
    Да искаш бг граждани които не са за Украйна да бъдат съдени е свобода на славата
    Но да направиш шега с политик е едва ли не държавна измяна?!! Като не търпиш на майтап, скрий се в дупка и не си показвай лицето
  • 38 Кочо

    5 20 Отговор
    Слави Трифонов- морално деградирала личност.Без морал и задръжки, изпълняващ през целия си житейски път,чужди поръчки.Мутрата на всички времена,свикнал да подиграва, унизява най-,достойните и възпитани личности в обществото ни,доказали се във времето със своя висок професионализъм,дарба,талант,изкуство.Един гаврош,хулиган и мръсник.

    Коментиран от #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Анонимен

    26 5 Отговор
    Лена е доказателство как се случват нещата в България и това изобщо не е маловажно.ПП са чудовищна шуробаджанащина,некадърност,развратност и хомосексуализъм.Тези крадци стигнаха върха за 33 години преход.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гражданин

    10 2 Отговор
    За 4000 и ние не че, но са ни племенници и завършиха във Франкфурт на Майн, безработни са и получават ни каза маман Хиляда лева им превеждат по банков път, учили, Лена, и са прави, искат си Живково, защото са от заможен род и са днес в бг безработа, а са дали дядовците им много пари за образованието им. Не се сърдете на Слави, или нашата следва да си легне с някой, за да получи работа
  • 43 мисира

    16 3 Отговор

    До коментар #36 от "Кочо":

    А сега и почваме да Слави че бил деградирала личност в защита на парапета ама я се опитайте да кажете а нея че е рва и милиони "ентелектуалци" ще хукнат да я защитават.
  • 44 Госあ

    11 11 Отговор
    Добра и правдива статия. Други са въпросите, а не за новоморала от козяк.
  • 45 Чалгар Любител

    22 6 Отговор
    В шоуто на Слави в комичен вариант са показваани редица политици и то доста по брутално. Що толкова ви заболя за Лена? Приемето го с усмивка и достойнство както всички осмивани досега.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Анонимен

    11 4 Отговор
    Слави, си е шумен. Известен е на запад. И когато бяха гласували за Слави, събирали се българи и си говорили. Герб отпада и тъй като Слави е разпознаваем, дайте всички тук българи да гласуваме за Слави. Той е известен. Кво, като не е първа младост. Та нима вашите родители са млади. От старите хора има много качествен материал, не ги подценявайте, мили млади хора.
  • 48 Човек

    10 8 Отговор
    "Дано съм бил ясен" - Ясен си. Ти си един превзет тъ.панар или по-мило казано - дървен философ.
  • 49 Анонимен

    8 8 Отговор
    Слави, е имитирал и граждани и е отрязал 7 8. Нищо не се е случило. Умен е господин Василев, Петков и други. Да ви имаме проблемите. Не сте венчани всички за НС. И навън има работа, който е кадърен ще успее, а кой не е, ще трябва да се задоволи, с това, което има. Слави, гладен, никога няма да остабе, певец е, а на запад българите ги очакват, като топъл хляб по заведенията. Те си милеят за род и Родина. Защо ние трябва да ви казваме, нали си имате свекърва, майки, да ви поучават. Подминавайте, щом не ви изнася, но дали е вярно или не в песента, пак подминавай, че животът е коварен и трябва да сте пидготвени за него
  • 50 Бозаджийницата е на съседната улица.

    20 11 Отговор
    Разхвърляни мисли,неадекватни сравнения и метафори и липсата на смисъл в написаното или смисълът е в главата на автора,но той не се е научил,как да го направи публичен.Усещането е,че иска да защити Лена и такива като нея,но моралът и достойнството не са плаващо понятие а част от ценносната ни система.Всеки прави грешки или изпада в неловки ситуации,но не е важното че си ги направил, а как ще излезеш от тях.Ще си ги признаеш с досттойнство или ще се правиш на ощипан.Но да се върнем към фактите.Парапета е измислица на КироЛъжеца,Гащите в коитоКироЛъжеца бърка похотливо не са мои,нито на някоя друга а на Лена Б.,която работи за правителството,и като публична личност такива изпълнения са недопустими.След случката с видеото и двамата,трябваще да си подадат оставката,но те са хора без морал и достойнство и не го направиха, а се опитваха да лъжат,че цялата история е скалъпен монтаж.Да ама не е.Ако не бяха политици,никой нямаше да обърне внимание на поредната изневяра и на двамата,защото КироЛъжеца е женен с две деца а Лена е сгодена и такива като тях бол.И накрая да завърша.Лена не е обикновенно момиче а политик от правителството на България,а Киро не е "Кире" от Факултета а министър председател на България.Всякакви сравнения с обикновенните хора е опит за измама.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Да бе да

    6 21 Отговор
    Разбирам че този незнаен индивид иска да интелктуалничи! Защо е друг въпрос?

    Спрете да ядете краката на жената !
    Ниски ( низки) топки сте !
    салафи от злоба или за пари се изока ( на него му е простено , никой не очаква много от него, той си е плосък селяк )
    Но всички други, намерете си друга дъвка

    Коментиран от #58, #59

  • 53 Наблюдател

    7 6 Отговор
    Какъв е изводът? Когато Приватизационния бизнес инвестира милиони в създаване Голямата Каша в държавата и си намери хурка, пардон байрак, в лицето на Чалгаря, такива думи за Месията не се допускаха. Той си изигра ролята, вероятно си получи и хонорара и го бутнаха в глух коловоз. Е, сега реши поне да поддържа някакъв имидж, вероятно без да пита координаторите. Ами затова и бившите му заляха медиите с литературни произведения срещу него. Сега на терена са други Месии, Цените растат, народа става все по манипулативен, пък у хората на перото заработват някой лев. Та към следващите Месии - Носна кърпичка сте. Полезно , но за еднократна употреба. Поняли ?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 до карамфила

    4 12 Отговор

    До коментар #32 от "карамфила":

    "до агенция ПИК"...това ми беше достатъчно да прочета , за да си направя извод за карамфила. Наистина ли , Карамфилке, ПИКльовците са ти критерий за истинност, за интелигентно списване? Щом те са ти източникът, веднага думите ти ги приемам за оппорки. Защото там може да прочетеш само опорки, клевети и поръчкови материали.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Бамбука

    3 10 Отговор
    Каква е приликата между този и онази злобарка ? Една тема, един спонсор. Разликата е тя е издухана, той е прохождаш . Парите не миришат.
  • 58 Бегай ве пундолизец

    12 1 Отговор

    До коментар #52 от "Да бе да":

    На тая негърска наложница не ще ни краката ѝ да ям, ни вмирисаната вълнясала ...!
  • 59 Ти от стадото на рогатите ли си?

    13 1 Отговор

    До коментар #52 от "Да бе да":

    Който иска да го играе политик,трябва да знае,че няма личен живот и всичко което прави, става публично достояние,освен когато си е в къщи между 4 стени.Недопустимо е политиците на високи постове,да се правят на улични Лолитки,а гларусите да се правят на мъже,бъркайки им в гащите на публични места.Всеки си носи кръста и ако някой кривне от правия път ,трябва да си понесве отговорноста.Личните отношения и тяхната публичност са в противовест с това да бъдеш уважаван политик.И за пояснение на такива като теб.Има два вида мъже.Едните са рогоносци а другите им слагат рогата.Ти определено си от първия вид а аз съм от втория.Никой не е застрахован срещу изневяра и на всеки могат да му поникнат рога.Хората с его и морал си ги свалят,след като преглътнат унижението а такива като онова мекотело-годеника,си ги носят цял живот.
  • 60 лаик

    10 9 Отговор
    Толкова, ама толкова е жалко, че по-голямата част от даващите мнение парапитеци тук, въобще не са схванали смисъла на написаното от Йотовски. Трагично е да искаме да сме други освен парапитеци.

    Коментиран от #61, #65

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Матей преображенски

    15 3 Отговор
    Какъв епос се разиграва заради хубавата Елена,покрай един куп харвардски парашутисти и с чиито съвместни усилия ще ни вкарат в новата троянска война,която вероятно ще обхване цяла Източна ЕвропА.Нагушват се със съкровището на Приам и се измушват на другия край на света,те не са дошли за друго,освен да се награбят с остатъците от държавната съкровищница и да духнат по света.
  • 63 Годеника Мирослав

    6 1 Отговор
    Ще ги набучим на рогата
  • 64 лошата поличба

    4 2 Отговор
    За парапет да не пееш, че те чакат 50 години лош късмет.😜
  • 65 тиририрам

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "лаик":

    Е, не всички сте такива. Някои сте ПАРАнормални, а други - ПАРАдоксални. 😄

    Коментиран от #66

  • 66 лаик

    4 2 Отговор

    До коментар #65 от "тиририрам":

    До гея дето тирирамка- типичен парапитек
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Ба го тъ'п'ака

    1 3 Отговор
    Тва сам ли го НАПИ"СА
  • 69 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    2 1 Отговор
    Ха, ха, ха! От тази тирада разбрах, че ЛЕНА Е БИЛА НА ПРАВИЛНОТО МЯСТО И В ТОЧНОТО ВРЕМЕ/на парапета, и в апартамента! / И че, ДРУГИТЕ МОМИЧЕТА НЕ МОГАТ ДА СА КАТО ЛЕНА! САМО не разбрах-ЗАЩО? СИГУРНО, ЗАЩОТО НЕ ПОЗНАВАТ КИРЧО ХАРВАРДА!... Ми, да са се запознали бе!
  • 70 ФИЛОСОФ

    1 0 Отговор
    ИНТЕЛИГЕНТНИЯТ ЧОВЕК Е ТОЗИ КОЙТО МОЖЕ ДА КАЖЕ СЛОЖНИ НЕЩА С ПРОСТИ ДУМИ ТОЗИ ФИЛОСОФ ИМА КОМПЛЕКСА НА НАРЦИС БЛА БЛА БЛА