Last news in Fakti

20 Август, 2013 11:27 4 533 6

Кремъл оказва натиск над Киев да изостави ЕС

  • русия-
  • украйна-
  • търговска война

Москва официално отрича да е започнала по политически причини „търговска война“ срещу западната си съседка

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Три месеца преди очакваното в края на годината подписване на споразумение за асоцииране на Украйна с ЕС Русия засили натиска си над Киев да се откаже от намерението за евроинтеграция.

От Асоциацията на украинските работодатели, ръководена от Дмитрий Фирташ, се оплакаха, че от 14 август руските митнически служби са включили всички износители в списъка на рисковите фирми. По този начин компаниите не могат да работят със своите руски партньори. Премиерът Микола Азаров

свърза тези пречки с отказа на Киев да се присъедини към доминирания от Кремъл

Митнически съюз между Русия, Беларус и Казахстан.

В неделя старши съветникът на Владимир Путин – Сергей Глазиев, недвусмислено намекна, че Москва е готова да ограничи тотално вноса от Украйна, ако последната предпочете да се ориентира към ЕС, коментира в. „Уолстрийт джърнъл“.

„Като предпазна мярка се готвим да засилим административния и митническия контрол, ако Украйна извърши самоубийствения акт да подпише споразумението за асоцииране с ЕС“, безапелационно заяви Сергей Глазиев.

Москва официално отрича да е започнала по политически причини „търговска война“ срещу западната си съседка. В опит да се охладят страстите от руското правителство дори съобщиха, че премиерът Дмитрий Медведев е разговарял с украинския си колега Микола Азаров. Двамата политици са постигнали договорка да се работи за решението на всички възникнали в последно време проблеми, се посочва в съобщението на руското правителство.

Асоциацията на украинските работодатели посочва ясно, че руските митници в действителност са спрели вноса от съседната страна за неопределен период.

Украинският премиер подчерта, че са създадени работни групи, а в понеделник ръководителите на митническите служби ще се срещнат, за да обсъдят проблема.

Украинският бизнес вече пресмята загубите

Предварителните разчети са, че близо $ 30 млн. годишно ще са загубите, ако украинските плодове и зеленчуци изгният на границата. Украинските сладкари вече обявиха, че губят около $ 17 млн. месечно от руската забрана за внос на тяхната продукция.

По официалните данни на украинската статистика основата на износа на Киев към Москва е продукция на местната металургия и машиностроене – тръби, станове, вагони, локомотиви, авиационни двигатели, ядрени реактори и продукти на химическата промишленост, които са получени от преработката на руски петрол.

Украинската водка, бонбони и сирене е само рекламният образ на търговските връзки на Украйна с Русия, отбелязват местни коментатори.

За първото полугодие Украйна е изнесла стоки за Русия за $ 6,4 млрд, а е внесла за $ 8,4 млрд., формирайки отрицателно салдо от $ 2 млрд. за първите шест месеца. В същото време стокооборотът на Киев с ЕС показва следните данни – износ за $ 7,3 млрд., внос за $ 10,7 млрд. и отрицателно салдо от $ 3 млрд.

Стъпките на най-високо ниво в момента от Киев и Москва не могат да успокоят западните наблюдатели, които все по-често заговарят за нова

търговска война между Украйна и Русия.

Първият залп беше даден с решението на руските санитарни власти – Роспотребнадзор, да спрат вноса на бонбони, произведени от украинската шоколадова фабрика „Рошен“.

Малко след това премиерът Дмитрий Медведев обяви, че Москва няма да продължи митническите облекчения за внасяните от Украйна тръби.

На 14 август руските митници обявиха новите си рестриктивни мерки срещу Киев. Украинската корпорация „Оболон“ декларира, че е прекратила износа за Русия на бира и други напитки заради създаденото напрежение по границата. „Ние прекратихме износа и очакваме следващите решения на руската страна“, заяви пред РБК ръководителят на пресслужбата на „Оболон“ Оксана Пирожок.

От партията на бившия шампион по бокс Виталий Кличко – УДАР, призоваха президента и правителството да покажат последователна и решителна политика в защита на националните интереси на Украйна. От УДАР смятат, че Москва се опитва с натиск да принуди Украйна да се откаже от подписването през ноември на Срещата на върха във Вилнюс на Споразумение за асоцииране с ЕС и Споразумение за свободна търговия.

На много места в Украйна демонстративно бяха изгорени бутилки руска водка като протест срещу политиката на Кремъл.

През последните години между Москва и Киев продължава да тлее напрежение. Неговият пик беше в началото на 2006 г., когато „Газпром“ врътна кранчето за износ на синьо гориво през Украйна за Европа. От тази стъпка на енергийния монополист България беше най-засегната в студената зима. От „Газпром“ обвиниха тогава Киев, че не плаща редовно за доставките и краде от тръбата. През пролетта на тази година от Кремъл проплакаха, че Украйна е вдигнала митото за чуждестранните автомобили, за да ударят руските „Лада“ и да подкрепят продажбите на Запарожкия автомобилен завод, припомни в. „Кореспондент“.

В отговор от украинското движение Отпор призоваха да се отговори на започната от Кремъл тотална икономическа война с бойкот на всички руски стоки и

да се удари по интересите на Москва със собствените им камъни.

Освен това от „Отпор“ призовават кабинетът в Киев да намери алтернативни доставки на газ и петрол и да се откаже от услугите на Кремъл.

Русия от няколко години се опитва да принуди Украйна да се откаже от европейската си ориентация и да се обърне на изток.

Избирането през 2010 г. на проруския политик Виктор Янукович за президент породи спекулации за по-тясно обвързване с Кремъл. Новият държавен глава обаче заложи на разширяване на сътрудничеството с ЕС и НАТО, но едновременно с това - и да запази добрите отношения с Москва. Това не отказва Кремъл да се опитва ежегодно да получи повече облаги за разположения в Севастопол руски черноморски флот...

Неотдавна един мой приятел от Украйна заяви: "Бъдещето е в ЕС, а Русия е нашето минало. Бяхме в СССР и не се получи...".

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснака Руския

    1 2 Отговор
    "Неотдавна един мой приятел от Украйна заяви: "Бъдещето е в ЕС, а Русия е нашето минало. Бяхме в СССР и не се получи..."." - твой приятел е пълен идиот, щом не се учи от грешките на други държави, които са се присъединили към ЕС.
  • 2 Руснака Руския

    0 2 Отговор
    Политиката на Кремъл е много вярна - като искаш да получаваш нещо от Русия, трябва и да даваш. Като не искаш да даваш - няма и да взимаш. Пък после нека се оправят както си знаят.... Украина ще е поредната държава разграбена от Брюксел! пък после нека говорят за "евроинтеграция"!)))
  • 3 Troll

    1 1 Отговор
    Путин и обкръжението му трябва да осъзнаят че СССР вече не съществува и тези държави са самостоятелни. Казахстан няма на къде да бяга, затова продължава с проруската политика, а за Беларус просто нямам думи...

    Коментиран от #4

  • 4 Руснака Руския

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Troll":

    щом нямаш думи, първо поинтересувай се от тези държави, че да разбереш, че в Беларус и Казахстан хората живеят по-добре от половината европа. Правителства в тези държави не са с "проруска" политика, а с про-белоруска и про-казахска. Те правят най-доброто за своите граждани, а най-доброто днес е тесен съюз с Русия
  • 5 Atanas Russinov

    0 0 Отговор
    Г-н Венцислав Михайлов ,за да имате мнение,трябва да знаете за какво става выпрос,а Вие явно не знаете. Та да ви обясня.Украйна има сериозни преференции с тырговията си с Русия,а отделно и голям процент украинци работят там. Та подписването на споразумение с ЕС ще доведе до заливане на пазара на Украйна сыс стоки,които са по-евтини от тези на местните производители.При условие,че Украйна запази префиренциите си с Русия,товаозначава безконтролен вноис и дымпинг на руските стоки в Русия. А руснаците си защитават пазара и производителите си,това не е Былгария. Примерно през 2009 г. митото на моят Форд фиеста ,който е над 7 г. е .... 5600$ То затова е пылно сыс заводи в цяла Русия.
  • 6 Atanas Russinov

    0 0 Отговор
    И още,г-н Михайлов "Опора" ,"Свобода" и тям подобни имат влияние само в западна(ла) Украйна,в Източна активистите ги бият редовно.Всыщност Украйна е страна разделена на две части - развитата източна ,сыс силна тежка промишленост, и западна сыс силна... е,нищо силно нямат,освен рев и крясыци.Та западна се издыржа от даныците на Източна и от емигранти в Русия и полша. Лошото е ,че след 1956 г. и Киев е наводнен сыс западно украинци.