Last news in Fakti

21 Август, 2013 13:01 2 330 1

Русия отрязва Киев за свободна търговия, ако избере ЕС

  • украйна-
  • русия

Русия може да отмени режима за свободна търговия с Украйна, ако правителството подпише споразумение с ЕС за зона за свободна търговия. Това става ясно от интервю на старши-съветника на президента Владимир Путин - Сергей Глазиев за украинския в. „Вести“.

Това е поредното втвърдяване на тона на Москва към западната й съседка месеци преди насрочената за ноември Среща на върха във Вилнюс, където се очаква Украйна да подпише споразумение за асоцииране с ЕС и за зона за свободна търговия с общността.

Сергей Глазиев за пореден път предупреди, че ако Украйна подпише споразумение с ЕС, то Русия ще бъде принудена да затегне режима на ветеринарно-санитарния контрол. Тези мерки ще са продиктувани от преминаването на Киев към европейските стандарти. Освен това, Русия ще трябва да преразгледа съвместни проекти с Украйна. Например, в областта на ядрената енергетика, сътрудничеството в космоса. Сериозно може да пострада и украинската авиационна промишленост заради европейските технически регламенти и изискванията, поставени от ЕС в областта на отбраната и външната политика.

Затягането на контрола по границата е било един вид „суха тренировка“ за готовноста на руската митническа администрация да реагира адекватно, заяви Сергей Глазиев.

Както Факти.бг вече писа за първото полугодие Украйна е изнесла стоки за Русия за $ 6,4 млрд, а е внесла за $ 8,4 млрд., формирайки отрицателно салдо от $ 2 млрд. за първите шест месеца. В същото време стокооборотът на Киев с ЕС показва следните данни – износ за $ 7,3 млрд., внос за $ 10,7 млрд. и отрицателно салдо от $ 3 млрд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    Украинците мразят всичко руско, но сами ще стигнат до трета глуха.