24 Декември, 2019 22:00 10 341 37

Той ли ще наследи Ердоган?

  • екрем имамоглу-
  • реджеп ердоган-
  • наследи-
  • турция-
  • политика-
  • истанбул-
  • кмет

За много турци Екрем Имамоглу не е просто кмет на Истанбул - той е и потенциален наследник на президента Ердоган

Той ли ще наследи Ердоган? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Настроението вече не е толкова еуфорично, колкото бе непосредствено след изборната победа на Екрем Имамоглу. Изгряващата звезда на Републиканската народна партия вече от доста време е затънала в подмолите на уморителната административна работа, която тежи върху плещите на истанбулския кмет. Най-големият проблем на Имамоглу е недостатъчният бюджет на 17-милионния град. Затова той вече е обявил война на прахосването на обществени средства: "Спестихме между 60 и 70 милиона лири, като се отказахме от 1250 ненужни автомобила, взети на лизинг. Освободихме 1400 служители, които бяха назначени набързо в периода между двата избора".

Освен това новият кмет затвори кранчето на многобройните религиозни фондации, близки до президента Ердоган. По тази причина обаче държавните банки вече отказват да кредитират Истанбул, тъй че на Имамоглу му се наложи да търси пари в чужбина. А пари му трябват спешно, за да изпълни едно от предизборните си обещания: да разшири мрежата на градския транспорт. С кредит от "Дойче банк", който възлиза на 110 милиона евро, Имамоглу строи нова линия на метрото. За по-нататъшното разширяване на мрежата на подземната железница той разчита на финансиране от Франция и от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Имамоглу не е безгрешен

В съответствие с дадените от Имамоглу обещания, метрото вече работи денонощно и по уикендите, заседанията на Градския съвет се излъчват онлайн, децата от бедни семейства получават безплатно мляко за закуска в училище, изграждат се нови детски градини. На позиции, запазени досега само за мъже, вече се назначават и жени. Според журналиста Баруш Сойдан, Имамоглу е допуснал до момента само една грешка: "Миналото лято в Истанбул имаше наводнения, а той беше на почивка в Бодрум. И не прекрати веднага ваканцията си, което не направи добро впечатление".

В политиката към бежанците обаче Имамоглу следва колеблив курс. По време на предизборната си кампания той обеща, че ще работи за подобряване на съвместното съжителство между турците и живеещите в Истанбул 800 000 сирийски бежанци, но в същото време се застъпи за завръщането на "гостите" по родните им места. Баруш Сойдан критично отбелязва, че кметът и неговата партия нямат особено добро отношение към бежанците: "Имаме насреща си популист. Той не е социалдемократ в класическия смисъл, а по-скоро гледа да удовлетвори и дясно ориентираните избиратели".

Имамоглу дължи избирането си най-вече на препоръката, която даде в негова подкрепа прокюрдската Народнодемократична партия. Сега обаче мнозина кюрдски избиратели са разочаровани от първите кметски месеци на Имамоглу, който по време на турската офанзива срещу кюрдите в Северна Сирия каза, че се моли за успеха на армията. Самият кмет се опитва да омаловажи това свое изявление: "Турция вече от години има проблем с тероризма по южната си граница. Молитвата ми беше за бързото решаване на този проблем".

Ердоган има от какво да се безпокои

А какво смятат гражданите на Истанбул за новия си кмет? Отговорите "за" и "против" сякаш са в равновесие. 49-годишна Арзу казва: "Още не е направил нищо запомнящо се. Видях все пак по новините, че е разчистил автогарата. Това е добре, защото там се събираха дребни престъпници." Пенсионерът Касим от своя страна отбелязва: "Възлагах много надежди на Имамоглу. През първите му шест месеца не видях кой знае какво, но… трябва да се знае, че районните кметове от управляващата Партия на справедливостта и развитието му пречат в Градския съвет. И непрекъснато му създават спънки." Приятелката на Арзу Неджмие също вярва, че Имамоглу е правилният избор: "Твърдо съм убедена, че той има всички качества да бъде добър кмет. Трябва само да му дадат възможност да работи. Все още е рано за по-конкретна оценка".

За мнозина турци Имамоглу не е просто кмет на най-големия турски град - той е и потенциален наследник на президента Ердоган. Журналистът Баруш Сойдан смята, че Имамоглу не подхранва целенасочено тези очаквания, но не им се и противопоставя: "Не го е казвал никога директно, но неговите избиратели наистина искат в негово лице да видят кандидат за следващите президентски избори. И господин Имамоглу наистина е силен кандидат. Тъй че дейността му просто няма как да не се отрази върху президентските избори през 2023 година".

Не е ясно дали времето работи за или против Имамоглу. Според едно допитване, ако президентските избори се проведат сега, той ще получи 44,5 процента от гласовете, а Ердоган ще остане втори с около 40 на сто.

Автор: Кристиян Буткерайт


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердо

    32 21 Отговор
    Ша ма наследи на кукиво лято, цъфнат диреците и падне на лятното кино тавана
  • 2 Osman

    40 27 Отговор
    DW с поредната платена и антитурска новина.Имамоглу следващ президент -ама друг.

    Коментиран от #31

  • 3 ПЛАТЕНА ПРОПАГАНДА

    44 50 Отговор
    Ердоган е лидер не само на Турция но и всички мюсюлмани от Азия до Европа .Всички го виждат като единствения лидер.който защитава беззащитните и бедни Мюсулмани и е единственият политик който защитава интересните на Турция след водача Ататюрк.Имамоглу е пийонка на Сорос Юдеите и САЩ.Всичко което Ердоган иска да изгради за Турция ,Канала мостове Военна индустрия Газопровода и Атомни централи Имамоглу е против.Защото Турция се възражда а това хич не е добре за запада

    Коментиран от #4, #13

  • 4 Турция

    26 36 Отговор

    До коментар #3 от "ПЛАТЕНА ПРОПАГАНДА":

    от какво се възражда, та тя няма и 100 години история.

    Коментиран от #5, #8, #21

  • 5 ???

    35 13 Отговор

    До коментар #4 от "Турция":

    Защо до обяд ревеш, че си бил „роб”, а след обяд нямат век история. Разбрахме, че търсиш оправдание за собствената си некадърност и си целият в злоба, но малко по-разумно...

    Коментиран от #6

  • 6 да с3р4 н4 майкати у питката

    7 32 Отговор

    До коментар #5 от "???":

    Кога аз съм казал че съм бил роб бе, скопен нещастен кьопек?

    Коментиран от #12

  • 7 Айшето

    27 26 Отговор
    Партията на която е член Имамоглу пряко е подчинена на Сорос и инвестира Пкк.Партията е основата от Ататюрк и днес същата се е превърнала в мафиотска партия която с името на Ататюрк рекетира Холдинги Прокурори Банки.С инвестициите си в Пкк и жертвите на Аскера падна от очите на народа.Кой баща или майка на Аскера ще гласува за него.Само алкохолиците са против Ердоган защото алкохола поскъпна.А евентуално Ердоган ако загуби това ще значи че занапред Алкохолиците ще управляват Турция.

    Коментиран от #24

  • 8 ПЛАТЕНА ПРОПАГАНДА

    22 18 Отговор

    До коментар #4 от "Турция":

    Няма на 100год.ама на кой се кланеше 500 год.и аз не знам.Не само дядовците ти но и цяла Европа и се кланеше.Сега пак ще се кланеш защото настъпи нова Ера.А сега марш да заредиш наргилето

    Коментиран от #11

  • 9 Кюрдско-турска Конфедерация 2023 г.

    9 8 Отговор
    Xexexe, или той, или Бабаджан, или Давутоглу, или Демирташ.
  • 10 Госあ

    12 20 Отговор
    Кой го боли фара за тая анадолска измет. Да отцепят Истанбул и да поддържат само с него нек'ви отношения, защото там не са турчета повечето. Както самите те се определят. Но по далече от цивилизацията.
  • 11 тъпи фесове

    18 26 Отговор

    До коментар #8 от "ПЛАТЕНА ПРОПАГАНДА":

    Европа ви нарита чалми нещастни и пак ще го направи.Вземете малко да се цивилизовате,че с това яздене на козички далеч няма да стигнете.Маймун Ердо ще унищожи и малкото което постигна Кемал.
  • 12 ???

    15 8 Отговор

    До коментар #6 от "да с3р4 н4 майкати у питката":

    Радвам се, че излезе някой, който да каже, че е нямало робство. Мир и любов да има-весели празници!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анонимен 23.12.2019.

    21 17 Отговор
    Защо сравнявате палячото / имамоглу /със Ердоган, личност с непоклатим утвърден железен характер, далновиден лидер и духовен водач на ИСЛЯМСКИЯ свят, които отстоява интересите на своя народ. Именно под неговото лидерство инфраструктурата в Турция корено се промени, автомагистрали,болниците училищата, и пр.Друг е въпросът че инфлацията изкуствено се налагат от САЩ и Европа, зада бъдат отслабени, понеже САЩ и Европа не желаят една силна Турция, защото е мюсюлманска страна, именно поради тази логика?...мюсюлманските страни като са бедни и слаби по лесно ще бъдат асимилирани и зависими към западните страни.

    Коментиран от #19, #28

  • 15 Анонимен 23.12.2019.

    7 12 Отговор
    Никак не ми е чудно че християнския свят се придържат към тези безбожници двулични мюсюлмани,въпреки че се казват Ахмед,Мехмед и,пр, ..? Те са по душа са християни.
  • 16 Който и да е след Ердоган

    11 8 Отговор
    Ще му е лесно, защото ще наследи мощна, развита уредена държава.

    Коментиран от #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хасан

    15 11 Отговор

    До коментар #17 от "Алфа крокодила":

    Ердоган си гони националния интерес ..прави мегапроекта,контролира енергийни потоци,търговски потоци,произвежда оръжие и т.н. това не се харесва на Западното статукво и затова го обвиняват че е ислямист ....а той си е най обикновен капитслист
  • 19 Николай

    14 19 Отговор

    До коментар #14 от "Анонимен 23.12.2019.":

    щом е толкова способен ердо защо куца турската икономика. 99% от развитието си турция го дължи на запада и на Европейския съюз, първите 10-13 години докато се държеше адекватно и демократично напредъка беше голям. Като разбраха западняците че си имат работа с диктатор затвориха кранчето и турците гладуват, и нещата ще станат още по зле
  • 20 яурин

    16 13 Отговор
    Ще има много да нападнат Р.Т.ЕРДОГАН понеже всички ги страх, завръщане на османлийско, ЕРДО не се интересува от други , той се грижи за народа си,
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Любител на суджуци

    8 5 Отговор
    Колкото шута Слави ще наследи Тиквата, толкова и Имамчето ще наследи Султана!
  • 24 ХхХ

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Айшето":

    Те и на пиана глава, биха се справили много по добре
  • 25 deadman1488

    5 5 Отговор
    дано да е по добър ор евреина ердоган.щот той направи големи мизерии в региона
  • 26 Българин

    19 4 Отговор
    Ники, Ники! Турците хич не гладуват! Отскочи поне до Одрин през уикенда за да видиш мъничкото! Или гледай кяколко дена ТВ турски канали, за да видиш за какво иде реч! Турция не е това което ти казва пропагандата или завистта. Нима в САЩ, Русия, Китай и дори в Европа няма президентско управление или диктатура! И там ли гладуват? А това какво е демокрация и диктатура е много сложен въпрос! Интереси брато, интереси и омраза от историческото ни нинало. При нас заплатите и пенсиите са най ниски! Корупция! Погледни училщата и болниците! Ние сме с пъти по зле от съседите си-гърци, турци, румънци, сърби, че и от макетата! Но сме си такава нация - завистливи, крадливи и ебливи! Казал го е още Радой Ралин!
  • 27 ХхХ

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Който и да е след Ердоган":

    Аха, и близо 600 милиарда заем. Супер
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Guest

    7 5 Отговор
    Ама то е ясно от има-няма 10-ина години, че Ердоган е пътник! Няма как да се пробваш да го мериш с американската и руската Батка, и те да не ти насвият сърмите!!! Французкият президент и Прайм министаъъ' не си го позволяват, не'къв, при т'ва домус "президент" с 30 хил. км2 територия, по милост оставена в Европа, решил да им се дорежда по власт и могъщество! Шшш, алоууу - к'ъв си ти бре, шебек?! Още някоя годинка и ще му донасвият перките! Со кротце и со благо. Дори и до малко кьотек не може се стигне! Турция, единствената светска (по Конституция) ислямска държава, на границата с Европа, ще държи "правата вяра", щото иначе... Абе ще изповядва евро ценностите, ако трябва Мохамед и джендър ша го направим!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ердо хептен оглупя

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Osman":

    Тъй, тъй ще бъде, а другия път, още по-следващ президент.
  • 32 Вашите са много грозни

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    Рускините ще го наследят.
  • 33 Хасан

    5 6 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    Ооопсс..грешен въпрос..исках да кажа кой ще наследи Туркия-най-вероятно Кюрдистан, натам отиват нещата....

    Коментиран от #36, #37

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 a bee

    1 0 Отговор
    Doutse Welle си подкрепя пролет някъква си !
  • 36 a bee

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Хасан":

    Асан . Кой , кой Курдистан а ? Арабски,Турецки,.... .
    Нито език нито вяра си имат еднакви!Ти и у САЩ си имат
    индианци(да не споменавам .. ) и у Франция си имат африканци,
    ............. и РБ си имаме ...Арменци и Паси !
  • 37 a bee

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Хасан":

    Ти , добре ли Сте беее ? Спасихме пасита и ся се
    храним от анти пасита (виж колко Българи пращат пари
    за прехрана и от ДЕ и на КОЙ плащаме със заеми ? ).
Новини по държави: