Last news in Fakti

17 Януари, 2023 16:00 3 498 21

Петър Кичашки: Китай е в рецесия, повлича света...

  • китай-
  • рецесия-
  • икономика-
  • мерки

Всичко това тепърва ще води до задълбочаване на проблемите в световната търговия

Петър Кичашки: Китай е в рецесия, повлича света... - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Официалният, т.е. обявеният от Пекин, брутен вътрешен продукт на Китай за 2022 г. е с ръст от три процента. Това фактически означава, че Китай е в рецесия - трите процента ръст са очевидна фабрикация на комунистическата партия.

Това коментира във "Фейсбук" Петър Кичашки.

Но обстоятелството, че дори те не са посмели да надпишат по-висок БВП е индикатор, че нещата са много зле. За сравнение през първата година на пандемията Китай даде ръст от 2,2 процента. Смях в залата. Този, очевидно измислен, процент е знак, че фактически Китай е в рецесия през поне две от последните три години. В лошото състояние на китайската икономика съмнения няма, но щом чак те самите не смеят да дадат по-голям БВП, значи работата е дроб сарма.

Всичко това тепърва ще води до задълбочаване на проблемите в световната търговия. Китайското потребление ще намалява, все повече производители ще бягат от страната, политическата обстановка ще се напряга все повече. Всичко това ще задълбочи проблемите, свързани с търговските вериги, транспорта, строителството, автомобилостроенето.

Не само в Китай, но навсякъде. Колкото беше мощен бумът на Китай, толкова и мощен може да бъде сривът му. Възможно е китайската управляваща върхушка да успее да овладее ситуацията, но аз съм силно скептичен по този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    25 10 Отговор
    Ми в рецесия е ми, 90% от жълтите фирмичките са щатски ишлемета.

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Теле

    13 1 Отговор
    Много си умен...
  • 3 Русофил

    15 22 Отговор
    Айдеее и юаните за газа на Пу ще стават все по-малко. Няма и евраци. Само рупии му останаха.
  • 4 Кратун

    32 11 Отговор
    Абе, май е объркал Китай с кравария.

    Коментиран от #13

  • 5 А бе мъкедонски каун

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Гледай си ти Битолята, и стига са прай на компетентен!

    Коментиран от #6

  • 6 Русофил

    7 13 Отговор

    До коментар #5 от "А бе мъкедонски каун":

    А ти заповядай у нас в Русия да те пратим на фронта да се докажеш колко си надъхан.

    Коментиран от #10

  • 7 Жреца на Ботунец

    12 20 Отговор
    САЩ ще "бутнат" Китай,който негласно подкрепя Кочината Русия и "мъти водата" около Тайван.Рецесията на Китай има и друга причина освен ковида-застаряването на населението,както и намаляването му,заради политиката за едно дете в семейство.Време е Запада да се откачи от китайските комунисти,на които дадоха леката промишленост в целият свят,както се откачи от енергийната зависимост от Руската Кочина.Безмозъчните русофилски олигофрени рисуваха апокалиптични картини за "замръзнала Европа",огромни цени на горивата и т.н.Както много пъти ви писах,нищо от това няма да се случи и то не се случи.Същото ще стане и с изтеглянето на производствата от Китай,както и рязко намаляване на търговията с него.Ще има известни трудности,но след това пасивите ще са изцяло за Пекин,както сега на собствен гръб усещат в Москва.
  • 8 Пешо

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    това ли е сериозната журналистика? това е типична жълта статия! Щом идва от нашите опоненти е лъжа.... а те западняците и демократите винаги казват и пишат истината, така ли ?!
  • 9 Алибаба

    14 7 Отговор
    А САЩ?Сигурно ще цъфнат и завържат,ще се превърнат в най -големия производител на лютеница.Това е моето свръхекспертно мнение

    Коментиран от #16

  • 10 Къде у вас,

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    бедиваненплъшок?! Щял да праща на фронта? При мама и тате ли живееш и чакаш да ти пуснат някой лев, де не гледаш с празен поглед другите? Я излез от виртуалната реалност, че съвсем си изгубил връзка с действителността.
  • 11 сащ са

    7 4 Отговор
    пред фалит и то реален за това фин. мин. Йеил отива в Китай да се моли за отсрочка по плащането на амер. дълг
  • 12 Соросоидни лъжи

    11 3 Отговор
    Все едно нямаме информация от нета, че САЩ са в рецесия и повличат света
  • 13 селянин

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Кратун":

    ни най малко не се е объркал, САЩ им забраниха чиповете и сега сумати производители вече се гласят да напуснат Китай.
  • 14 брокарка у софеа

    1 2 Отговор
    Язе разбах от статиата , че имотето че рипкат и купуайте докат не са скапнали още
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Алибаба":

    Колко повече искаш да вържат , сега малко ли ти е ?? От първите 10 най-големи фирми в света , 9 (ДЕВЕТ) са американски !!! Десетата е Сауди Арамко , а единадесетата е пак американска !! Тоест до 10-15 години и десетте първи ще са американски , щото арабите ще пият една студена вода скоро с падането на търсенето на петрол ! Ако събереш само оборотите на тия първите 9 АМЕРИКАНСКИ фирми са 5 (ПЕТА) икономика в света , веднага след САЩ , ЕС , Китай и Япония !! Десетте най-големи китайски накуп нямат и една трета от техните обороти , да не говорим за печалби !! Само парите кеш в банкови депозити на Епъл в момента са над 300 милиарда , а оборотите му са над 700 милиарда , горе долу бвп на Турция !! И така мога да карам до утре , той ги чакал да "връзват" !! Толкова вързали няма да видиш нещастните руски и китайски диктаторчета НИКОГА !! И не само ти , никой никога няма да види !!

    Коментиран от #17

  • 17 Мунчо

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Абе, колега защо не посочиш и колко трилиона е дълга на хАмерика и кой е техният най-голям кредитор?! И да речем, че се изтеглят по-големите производители от Китай, колко например трябва да плащаш за айФоня дето ти е в джоба(щот си "тарикат")... Ама ей така си плямпате, като и хал хабер си нямата на идея за какво става въпрос... Това е баница "режи, па яж"... 😅
  • 18 КИТАЙ НИ ДАДЕ МАСКИ , НИЕ ЗА ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ

    5 0 Отговор
    НЕ СТАВАМЕ - СЕГА ПЪК СА В РЕЦЕСИЯ , РИИШ ЛИ !?
  • 19 А да видим

    5 2 Отговор
    Никой не вдява заглавието на статията... Китай повлича света! Китайците като руснаците по-лесно ще преживеят период на рецесия и стагнация. Въпросът е как ще преживеят рецесията разглезените лапачи и консумеристи в З.Европа и САЩ? Ние българите преживяхме и Луканов,и Виденов и приватизатора Костов... А де видим как такова нещо ще преживеят грингосите,ингелизите и дойчовците?
  • 20 Търновец

    1 0 Отговор
    Китайците работят все по добре и вече правят коли и звездни кораби, а София прави тарикати

    Коментиран от #21

  • 21 Ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Търновец":

    Верно бее..щом и Москвичи почнаха да првят, нема ко да ги мислим.