Last news in Fakti

18 Януари, 2023 16:00 3 703 101

България затъва. С активното съдействие на Румен Радев

  • румен радев-
  • герб-
  • иван гешев-
  • бойко борисов

Превръщайки се в контрапункт на партийната система, Радев подхранва авторитарни и антидемократични настроения, които някой ден, подобно на 30-те години на миналия век, могат да извикат на власт непартиен или формално партиен режим

България затъва. С активното съдействие на Румен Радев - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнозина сляпо вярват, че изходът от кризата е в президентска или полупрезидентска република. Но е време да осъзнаят, че вече живеем в такава и въпреки това затъваме още повече в кризата - с активното съдействие на Радев.

Коментар от Веселин Стойнев:

Мнозина сляпо вярват, че изходът от политическата криза е в президентска или полупрезидентска република. Но е време да прогледнат, че вече живеем в такава, без да е нужно да променяме конституцията. И въпреки това не само не излизаме от кризата, а затъваме още повече в нея - с активното съдействие на Румен Радев.

Просрочени и необгрижени мандати

Конституцията е отредила на президента ролята на посредник и помощник за разрешаване на парламентарни кризи в парламентарната ни република. Затова ако първите два мандата за съставяне на правителство отиват по право в първите две политически сили, за третия избира президентът. Но това не е своеволие, а овластяване на външен за кризата фактор да съдейства за реализиране на все същата цел - създаване на правителство. Иначе в конституцията щеше да пише, че третият мандат отива в третата или пък в най-малката партия. Или изобщо нямаше да предвижда трети мандат. На президента конституцията му вменява да избере формацията с най-голям шанс да състави кабинет. А Радев избра тази с най-малкия - БСП, и то за четвърти пореден път.

Конституцията задължава президента да направи консултации с парламентарно представените сили само преди връчването на първия мандат. През юли миналата година президентът направи консултации и за третия мандат - в един ден прие за кратко една след друга всички партии. Сега не го направи дори само проформа. А не само трябваше да проведе такива консултации, но и да ги направи с всички парламентарни сили едновременно. С това нямаше да си превиши правомощията, по-уязвим е за такива упреци с бездействието си - че преследва личния си интерес да управлява по-дълго със служебни правителства, вместо безпристрастно да акушира създаването на редовни.

Никой не го обвини и за това, че разтегли прекомерно сроковете на трите мандата. Нищо, че изтеклото време за намиране на консенсус се оказа пропиляно. Добре е наистина парламентът да свърши поне малко работа, преди да бъде разпуснат. Но парламент, който е неспособен да излъчи управление, не само е обречен на безплодие, а и прокарва още по-дълбоки бразди на разделение, които оставя като зестра на следващия.

Управление на политическата безотговорност

Очевидно е, че президентът Радев се възползва от кризата на партийната система, за да разширява собственото си политическо влияние. Което е изключително опасно, защото допълнително подронва разклатените устои на демокрацията.

Първо, защото балансите и взаимният контрол между властите са силно нарушени. Служебният кабинет начело с Гълъб Донев управлява вече 6 месеца - колкото и редовният на Кирил Петков. Но му предстои да е на власт поне още 3 - в същия или в променен състав, стига след нови избори в края на март или началото на април следващият парламент да успее да излъчи правителство няколко седмици по-късно. Ако не успее, президентът ще е на власт със служебни правителства без прекъсване вече над година. За сравнение: първото некомунистическо правителство - на Филип Димитров - управлява 13 месеца.

В това безкрайно президентско време, дори когато служебното правителство е подложено на парламентарен контрол, от него не следва нищо. Например: няма кой да уволни енергийния министър Росен Христов, който положи неимоверни усилия да ни върне към руската енергийна зависимост. За разлика от военния министър Стефан Янев, който бе отстранен заради оправдание на руската агресия в Украйна, но той имаше "нещастието" да участва в редовен кабинет.

Служебното правителство е с политически имунитет, защото е отговорно единствено пред президента. А президентът практически не носи политическа отговорност, защото няма право повече да бъде преизбиран. Изборите валидират билетчето за участие в политиката и партиите именно така носят отговорност: печелят или губят гласове заради действията си - тоест, биват наказвани или поощрявани от избирателя на следващи избори, респективно печелят или губят влияние и власт.

Невидими мрежи от зависимости

Президента не само няма кой да го накаже - остават скрити и лобитата в президентството, които кадруват и мъдруват за властта. Невидими са и собствените му евентуални зависимости от всевъзможни агенти и мрежи на влияние. Прокремълските му позиции може да се дължат на убеждения, но може и да става дума за чужд натиск. А дори и старшина не би пропуснал да трансформира властта, която концентрира в ръцете си, ако тя не може да се държи на склад. Президентът може да джироса част от нея в бабуване на партийни проекти, например за да може да продължи влиянието си и отвъд служебните си кабинети и собствения си мандат. След като през трамплина на негово служебно правителство се роди антикорупционната "Продължаваме промяната", сега очакванията са пак с такъв скок да се изтърколи една млада левица, както и да бъде превзета Столетницата след провала на нейната лидерка с данайския дар на третия мандат.

Превръщайки се в контрапункт на партийната система, Румен Радев подхранва авторитарни и антидемократични настроения, които някой ден, подобно на 30-те години на миналия век, могат да извикат на власт непартиен или формално партиен режим. Тогава ще е въпрос на подробност дали президентските мандати на Радев ще бъдат занулени, за да може той отново да се кандидатира - или направо ще преминем към полупрезидентска република като във Франция чрез бърза конституционна промяна след референдум срещу станалите непоносими партии.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 59 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    69 31 Отговор
    Въпреки усилията на шепа платени соросоиди България ще оцелее.Да живее България!

    Коментиран от #15

  • 2 честен ционист

    15 44 Отговор
    Така става като си избрахте тия с новите български имена - Росен, Румен, Жельо..
  • 3 Българин

    39 34 Отговор
    как може само главочи за президенти да избираме в последните години
  • 4 бай Ставри

    54 21 Отговор
    Соросоидите не са русофоби или американофили. Те са мангизолюбци и българомразци.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТИРбушон

    42 37 Отговор
    "От самото начало говорихме, че не можем да поддържаме нахлуването на Русия в Украйна. За нас Крим е Украйна, Донбас е Украйна. Така и ще остане.

    Александър Вучич, президент на Сърбия"

    Ква стана тя. Вучич казва , че Крим е украински , а президентът на натовска България Радев казва ,че бил руски.
    Срам.

    Коментиран от #51

  • 7 българка

    26 6 Отговор
    30 години "рибата се вмирисва от главата" - докога ще ни се сервира вмирисана риба ???
  • 8 Тони

    29 26 Отговор
    С шапкар президент и масово обуначване на народа, какво искате.
  • 9 така ще е

    28 30 Отговор
    вдигаше юмруци, разделяше нацията, докара популистите на власт...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Левски, Раковски и Ботев русофоби

    15 19 Отговор
    Още малко, само да дойде краха на орките...американците ще го нагласят тва полу-човек

    Коментиран от #27

  • 12 Азз

    24 13 Отговор
    вЕселинчо...внимавай къде плюеш,че може да се наложи после да ближеш...коя от всички представени и непредставени партии направи нещо в защита на българските интереси..?
    Всички заедно и поотделно крадоха и с г@зовете си....
    Защо не сменим системата,явно е че не работи....
  • 13 Бмх

    11 3 Отговор
    А за шебека месия нито дума, нали!
  • 14 Тити

    27 7 Отговор
    Ама то България затъва от 30 години благодарение на мафията Герб ДПС и БZП.
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ВЯРНО е ДА ЖИВЕЕ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  • 16 Отвратен

    19 18 Отговор
    Това заслужава Народ който си избира тъп военен изпълняващ чужди заповеди , Вместо Професор , Ректор на най уважавания Университет !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Винкело

    19 8 Отговор
    Засега ви е неудобно да го отбележите, ама виновен вие българският народ, че не гласува като един за ПеПетата и ДеБетата.
  • 19 Малък весел гей

    17 5 Отговор
    Даа,друго си беше с Плевнелиев,няма майтапи вече,и вечно захилената му физиономия липсва на всички.
  • 20 Сатана Z

    20 9 Отговор
    Веселин Стойнев от Дневник (Козяшка правда) е платена подлога на леберал-фашистите,които искат да вземат властта в България с тяхните прокси ОПГта ,ДБ и ПП.
    Ние ,Българите,сме подложени от фашистките медии на ИНОРМАЦИОНЕН ТЕРОРИЗЪМ

    Z
  • 21 Павел

    15 21 Отговор
    Българи, тече масова подписка в цялата страна в защита на българския Лев и провеждане на референдум. В София има 20 пункта където може да се подпишете, има и в цялата страна. Загубим ли си националната валута губим и последния си суверенитет. Не проспивайте тази възможност да се подпишете за референдума, защото утре наистина ще бъде късно!!!!!!

    Коментиран от #30, #34

  • 22 Решетников

    16 10 Отговор
    Еми,той си е наш агент..И е поставен на тази позиция да защитава проруските позиции.. Българите си го избраха, кво ревът сега..
  • 23 Еми да...

    16 12 Отговор
    Нищо друго не може да се очаква от един фатмак, злобен комплексар, руска слуга, освен да разруши страната, обслужвайки престъпният путински режим, и опитите му да качи България на потъващият руски кораб.
  • 24 Циник

    14 7 Отговор
    Кога най-накрая под всеки пасквил на ДВ ще се появи надписа: " ДВ е агент на чужда държава". Медияпул поне си го пришат на всяка страница, както подобава. Законът е предлжен, време е да бъде приет. В Америка е така
  • 25 !!!?

    21 15 Отговор
    Още три години Радев президент - още три години загубени за България !!!?

    Коментиран от #61

  • 26 деНАЦИфикация

    19 8 Отговор
    Неофашистката пропаганда на Дойче Зеле трябва да бъде забранена в България незабавно, а всички техни автори издирени и линчувани !!! Откровени фашисти се опитват да управляват България и да ни облъчват с фашистка евроатлантическа пропаганда всеки ден !!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Да, да

    0 5 Отговор
    АФтора е гений!
  • 29 Петър до Павел

    11 12 Отговор
    Направо да минем на копейки,а? Франция, Германия, Италия, Гърция.........се отказаха от родната си валута и избраха еврото,а ние искаме да си останем с лева и с беднотията...

    Коментиран от #31

  • 30 Какъв суверинитет...

    13 20 Отговор

    До коментар #21 от "Павел":

    Ще изгубиш бе балък, руска зависимост ли искаш пак??, какви глупости пишеш?, какви референдуми те гонят?, Няма да има такива нещо, кой ти пълни главата с тези глупости?..не се ли усещаш че това е руска пропаганда в разрез с интересите на българите. Как може да сте толкова наивни и глупави че да се повеждате по акъла на руският агент копейкин????

    Коментиран от #33

  • 31 Павел

    11 11 Отговор

    До коментар #29 от "Петър до Павел":

    Ние имаме държава отпреди Германия и Франция и нямам никакво намерение да се сравнявам с подобни пропаднали държави, защото България е над всичко и ще я бъде и след тях, но само ако имаме български Лев!
  • 32 666

    11 11 Отговор
    България е в опасност. Това го говорим от две години. Тогава започна преврата на Радев по модела от 1934 год. Това си е фашистко комунистически преврат. Това ще сложи край на демокрацията и потъване в безвремието на фашизма.

    Коментиран от #64

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Иванушка🇺🇲

    9 10 Отговор

    До коментар #21 от "Павел":

    Абе лудите в тая държава не свършват. Изпратете ги на Путлер нали събира нова армия.
  • 35 И Радев е

    6 7 Отговор
    подчинен на Дълбоката държава. Само какви продажни и лъжливи. министри е назначил
  • 36 Друго си е с евраци

    4 10 Отговор
    Абе друго си е да имаш евраци.По цял свят ги приемат и дори костя копейкин си държи парите в евро,а не в рубли..

    Коментиран от #40

  • 37 И като тече подписка....

    4 10 Отговор

    До коментар #33 от "Да запазим българския Лев !":

    Какво????...да не си мислиш че някой ще остави България на такива кре.Т.е.+.ни където се подписвате да унищожите страната ли???, Заблуждават ви с този референдум, може да се съберат и пет милиона подписа но еврото пак ще бъде прието, само че не през 24та година, а през 25та.
  • 38 Запознати

    10 6 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа!

    Без Саш ще има мир!

    Коментиран от #45, #68

  • 39 България

    7 6 Отговор
    Е в опасност заради евроатлантически интереси а тъпото дойче веле да си отива от кадето се е пръкнало
  • 40 Костя...

    6 8 Отговор

    До коментар #36 от "Друго си е с евраци":

    Да, и долари не отказвам и паунди, това за лева е за русофилските лапни шарани които ме вкарват в парламента...хи..ги.хи...😜
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ха ха

    5 4 Отговор
    Колко са жалки лакеите на Банкянския крадлив похотливец.

    Коментиран от #60

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 анадън му

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Да запазим българския Лев !":

    Първо направете подписка да спасим България а лева ще бъде спасен от само себе си , по пътя на логиката . Така искате да спасите собствените си кожи или собствените си инвестиции а на нас голодраните вече ни е все едно въпреки че за смяна на системата ще гласуваме с двете ръце .
  • 45 Искаш да напишеш

    4 5 Отговор

    До коментар #38 от "Запознати":

    без Русия, щото тя е страната агресор. Пък и Чорапа е на къса каишка на Путлер.
  • 46 Ххххххх

    3 1 Отговор
    Вие не разбрахте ли, че никой не ви взема на сериозно?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Как

    4 7 Отговор
    Президентът се оказа шашкънин.Язък че гласувах за него. Спечели и веднага се демаскира като платен агент на КГБ. Заблуди ни ловко че иска да свали баце а всъщност иска той да го замести още 12 г .
  • 49 Казвам

    9 5 Отговор
    Лицето Румен Радев е виновен за положението в България! Да не забравяме,че той ни натресе Киро и Асен! Никога да бе забравяме!!!!
  • 50 Гнусни

    6 2 Отговор
    лъжливи продажници, сеещи лъжи, манипулации и пропаганда на мафията на прокопиев и кръга капитал! Лъжци на повикване!

    Коментиран от #57, #69, #70

  • 51 И защо да е срамно

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "ТИРбушон":

    да кажеш истината? Браво на Президента, че го направи!
  • 52 България затъна

    8 2 Отговор
    С активното участие на Кокорчовците
  • 53 България затъна,

    5 3 Отговор
    благодарение на грижите на ес и сащ!Тия направо ни е.а.а ма.а.та!Колкото по бързо се отървем от тях ,толкова по добре за нас!Само Възраждане !
  • 54 ........

    3 4 Отговор
    Каквото и да направи Радев все го изкарвате виновен,а не е.От вън даже чрез чужди медии насаждат конфликти на българските политици.Сатанистите ни държат в политически хаос.Даже плащаха на някакви преди 2 г.да разнасят ковчези и вуду кукли да правят магии на цялата държава.Сега,за да е по-пълен хаоса искат и без президент да ни оставят.Хем редовно правителство да нямаме,хем президент...никакво управление и пълен хаос.
    DW трябва да бъде забранено в България.
  • 55 Да свършват мъките на територията!

    3 0 Отговор
    Колкото по рано се затрие, толкова по добре!
  • 56 Бай ганю

    3 1 Отговор
    Абе хора,вие не разбрахте ли че,който и да дойде все същото ще бьде!!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Фатмака не е виновен

    4 2 Отговор
    а бившата секретарка на дългия чалгар.
  • 59 Истини

    4 2 Отговор
    Президента Радев е от готино семейство. Поздрави от Славяново. Не е помогнал на никому, но е харесван и си пият кафето на село с баба Станка Радева.
  • 60 Кирчококорчовците

    5 2 Отговор

    До коментар #42 от "Ха ха":

    Са по крадливи и нагли

    Коментиран от #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Кикиморо,

    6 0 Отговор

    До коментар #60 от "Кирчококорчовците":

    Фатмака е сърдит на Кирчококорчовците защото не са му дали дяла.
  • 63 бай Даньо

    5 0 Отговор
    А само Радев виновен , а Ганчо дето го избира два пъти чист като момина сълза!?

    Коментиран от #66

  • 64 ха ха

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "666":

    като ти гледам ника , си сатанист криещ се зад демокрацията , или накратко казано клептократ
  • 65 бай Даньо

    2 2 Отговор
    антикорупционната "Продължаваме промяната" или корупционната , автора я по сериозно!?

    Коментиран от #67

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 А ти какво искаш

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Запознати":

    мир по руски ли ?
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Гнусняко,

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "Гнусни":

    Прокопито да не те е хванал като крадеш каолин?

    Коментиран от #72

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Мразя отпадъка

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "Гнусняко,":

    А лъжеца е отпадък! Демек гнус, като кирил ,петков лъжеца, асен василев крадеца, ПП и ДБ шарлатаните, плащащи на деца на пропаднали родители, без ценности и морал, да си продават бъдещето!

    Коментиран от #74

  • 73 Нищо не ти се разбира

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Не пак":

    С две три думи изречение съставяш. Обогати речника си.

    Коментиран от #75

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Хората

    5 1 Отговор

    До коментар #74 от "А теб":

    с достойнство! А те знаеш ли кой мразят? Отпадъка! 😃 Като лъжеца кирил петков, слугата на мафията, плащащ на глупаци за лъжи! Страшна смрад ти казвам! Много трябва да се рине!

    Коментиран от #78

  • 77 Ко каза, ко

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Да повторя":

    Нищо не ти се разбира пиши на български.

    Коментиран от #79

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Ум се придобива

    0 0 Отговор
    Научи как да ползваш малко повече думички.
  • 83 Ум се придобива

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "Е ако разбираше":

    Научи как да ползваш малко повече думички

    Коментиран от #84

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 каиш си

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "Дими ти трябват":

    за интелигентни хора! За продажни глупаци и лъжци е нужно една! Утайка! Много е красноречива за някой без грам морал! Наистина каиш си!

    Коментиран от #87

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Така е

    3 1 Отговор

    До коментар #85 от "каиш си":

    Идеално описва пропадналата и.змет, драскаща ниско интелигентната простотия на лъжеца и слуга на мафията зад шарлатаните ПП и ДБ, на прокопиев и кръга капитал! Поздравления! 😃

    Коментиран от #95

  • 88 Като гледам

    4 1 Отговор
    Каква утайка са фатмашките тролове, няма какво да пиша за чорапа.

    Коментиран от #89, #93, #94

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Жреца на Ботунец

    5 3 Отговор
    Импийчмънт за Незаконният син на Бай Тошо.Вън пипонестата кратуна с кривия клюн и щръкналите пеленгатори от Президенството.Съд за този Национален Предател и най-долен и мазен путлерастки парцал,рубладжия и кремълска марионетка.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Та от кога

    4 1 Отговор

    До коментар #88 от "Като гледам":

    утайката кирил петков, е станал фатмак? Той мозък и за редник няма продажният отпадък!
  • 95 Лошо прави прокопито

    2 0 Отговор

    До коментар #87 от "Така е":

    На каолиновите крадци.
  • 96 Ани

    6 2 Отговор
    Радев е вреден за обществото и трябва да бъде освободен предсрочно от заеманата длъжност.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 DW и Веселин Стойнев маниполатори!

    0 3 Отговор
    DW и Веселин Стойнев-маниполатори!!! Опитват, се да Избелят Борисов и ГЕРБ, нищо друго!! (да покажат че"всички са макари") Плюене, по Радев и във всички посоки!!
  • 99 Един

    0 1 Отговор
    "DW" я анонимец такъв - си напиши името да те знам , че си г@золизец!
  • 100 резервист

    2 2 Отговор
    Скъпи Веселине! Дали пък Радев тайно не е бабувал при изготвянето на българската Конституция? Така е извъртял нещата, че да може един ден да си управлява на воля! Голям летец, пардон хитрец бил този генерал!
  • 101 гост

    2 1 Отговор
    Хубавото е, че при демокрацията няма 3-ти мандат. А президентска република - няка си я сънува, няма лошо.