Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 21:00 4 665 29

Година на ужаса: когато милиони гърци и турци бяха изселени

  • лозански договор-
  • война-
  • ужас-
  • първа световна война-
  • турция-
  • гърция-
  • история

Поредно масло в огъня на гръцко-турския конфликт

Година на ужаса: когато милиони гърци и турци бяха изселени - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

20-те години на миналия век са белязани от тежък конфликт между Гърция и Турция, който оставя сериозен отпечатък и до днес. В резултат от т.нар. Малоазийска катастрофа окончателно била скъсана връзката между гръцките православни християни и турските мюсюлмани, които векове наред са съжителствали.

В статия за швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦ) професорът по история от Виенския университет Оливер Йенс Шмитс разказва за събитията тогава.

"Някоя нощ турските войски отново ще дойдат"

Някоя нощ турските войски ще дойдат в Гърция, заплаши наскоро президентът Ердоган. През 2022 г. напрежението между двете страни, подклаждано от Анкара, нарасна значително. Лидерът на ултранационалистическата управляваща "Партия на националистическото действие" Девлет Бахчели дори се снима с карта, на която източно Егейско море, включително и остров Крит, са в състава на Турция.

Тези противопоставяния имат своите исторически корени. Миналата година се навършиха 100 години от турската победа в Гръцко-турската война, започнала през 1919 година. От гледна точка на Атина става въпрос за катастрофално събитие, което слага точка на гръцкото заселване в Анадола, започнало още от древността. А през 2021 г. се отбеляза и 200-годишнината от Гръцката революция от 1821 г. - въстанието на православни гърци, албанци (арванити) и власи срещу Османската империя.

Милиони са изселени

Турската управляваща партия ПСР възхвалява Османската империя като турска и сунитска. Ала този исторически прочит пренебрегва факта, че в началото на 20 век около 20% от населението в Анадола е било християнско, пише НЦЦ. До 1923 година, когато е основана Република Турция, по-голямата част от него е изчезнала.

"Съвременна Турция е изградена и върху арменския геноцид, убийствата, експулсиранията и бягствата на православните и асирийските християни", коментира авторът на статията Оливер Йенс Шмитс. Според него религиозното и етническото многообразие, което е било определящо за Османската империя, се игнорира в съвременния турски прочит на историята, в който и мюсюлмански малцинства като кюрдите и алевитите също са маргинализирани.

През 2023 година се навършват и 100 години от подписването на Лозанския договор. С него мюсюлманите в Гърция и православните християни в Турция окончателно са били отделени след векове съвместно съжителство с другия етнос. По колониална традиция това станало чрез масови изселвания на хора. Лозана е също така предвестник на това, което предстои да се случи през 20-ти век по отношение на широкомащабното насилие чрез депортиране и принудителна миграция.

"В Гърция, където бежанците и техните потомци съставляват голяма част от населението, споменът за размяната на население, за заселването на непознати места, за унищожаването на хилядолетното гръцко присъствие на източния бряг на Егейско море, в Понт и във вътрешността на страната, е жив", пише гръцкият "Екатимерини" в коментар по повод 100-годишнината от Лозанския договор. Християните в Турция напускали родината си и се преселили в Гърция. От Анадола в Гърция пристигнали и православни, говорещи турски. В Турция пък се заселили гръцкоговорящи мюсюлмани. От двете страни били изселени около 2 милиона души.

История на сблъсъци, въстания и войни

Предисторията на конфликта може да се търси във военния период, започнал през 1912 г. с Първата балканска война и завършил 10 г. по-късно с разгрома на гръцката армия. Корените му обаче датират още от началото на 19 век. Гръцка война за независимост, която започва през 1821 година, мобилизирала ортодоксални християни по целите Балкани. Кръстът се превърнал в символ на въстанието. То е било близо до потушаване, но намесата на Великобритания, Франция и Русия спасила Южна Гърция от катастрофа.

Гръцката държава получила независимост през 1830 година. В нея тогава влизали само част от православните в Османската империя. Константинопол, Смирна, Трапезунд, Солун, Монастир и гръцките общности в Близкия изток, като в Александрия например, останали извън състава ѝ. Малката гръцка държава преследвала целта да спечели колкото се може повече територии, населени с гърци, и в духа на "великата идея" да възстанови падналата през 1453 г. Византийска империя. Гърците, които останали в Османската империя, обаче трябвало да се примирят, защото във всички споменати градове те са важна група, но не и мнозинство. През 1894 г. започнало онова, което не без основание се определя като 30-годишен геноцид над анадолските християни, продължил до 1923 година.

Бруталност и от двете страни

Но Гърция също била готова да използва насилие. През 1897 г. великите сили не позволили на османските войски да влязат в Атина след провалило се гръцко нападение. През 1912 г. Гърция в съюз с повечето балкански държави завладява тогавашна Северна Гърция, в която имало голямо мюсюлманско население, пише НЦЦ. Много мюсюлмани избягали в Османската империя, което допълнително влошило отношенията между двете общности. А през 1914 г. империята започнала и масова депортация на гърци, които от крайбрежието били отведени във вътрешността на страната.

През 1919 г. гръцките войски навлезли в Смирна (днешен Измир). В Анадола те понякога брутално нападали цивилното мюсюлманско население. На 9 септември 1922 г. турците превзели Смирна и избили голяма част от християнското население там. Градът изгорял. След това британците вече се застъпвали за разделяне на гърци и турци, които според тях били доказали, че не могат да живеят едни с други.

Лозанският договор предвиждал и някои изключения. Около 120 000 гърци трябвало да останат в Константинопол, а предимно селското турско население - да живее в Западна Тракия. Анкара нарушила споразумението и повечето гърци били принудени да напуснат Истанбул през 1955 година. Турците са официално признати като мюсюлманско малцинство и до днес живеят в гръцка Западна Тракия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    24 25 Отговор
    Ами че те гърците са православни турци,еднакво корумпирани
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 това го знаем...

    52 21 Отговор
    Всъщност в спорните територии и от двете страни масовото население е било българи, но за това дори и дума не се отваря. Лесно е с протекциите на Запада и Русия да спорят за разпределянето на чужди земи, когато никой не търси справедливост, а политически интереси на силните на деня и решения с тяхна помощ.
  • 4 историк

    58 15 Отговор
    Поради нашата примиренческа политика защо в статията не се споменава за геноцида на българите в Одринска Тракия през 1913 г. За който е виновен Фердинанд заради междусъюзническата война, границата според Лондонския мирен договор от май 1913 г. е линията Мидия - Енос.
    Не се споменава и за заселването на прокудените от Мала Азия гърци в Беломорска Тракия.
    Не се споменава и за двете спогодби на България с Турция от 1825 г. и с Гърция от 1927 г. за размяна на население.
    Така че в посочения материал има доста липси поради слабата агитация на българската кауза в чужбина . Същото е в момента и с агитацията ни по проблемите с Македония.

    Коментиран от #8

  • 5 Лъжливото Гърче

    65 17 Отговор
    1 .Никога не е имало Гръцката държава за да получи независимост през 1830 година. През 1830 г. е създадена гръцка държава.
    2. Византийска империя не е гръцка, а Източно римска империя. Наименованието "византийска" идва 100 години след разпада на Източно римската империя
  • 6 бай Даньо

    56 15 Отговор
    Много ми е трудно да пророня сълза за изселените гърци от Мала Азия. Причината е че Гърция ги заселва в Беломорието и така с изгонването ( жестока сеч! ) на българите ( които се връщат в пределите на българската държава ) окончателно обезбългарят тая изконна българска територия и преобръща напълно етническия и характер. Ако автора ще реве за гръцката Смирна ( Измир) да почваме да ревем за българските Дедеагач ( Александруполис) Кавала и Драма !? Апропо защо се сещаме че в мала азия е имало християни точно сега, май Турция гази някакъв лук, а запада отдалеч по стара традиция се стяга да помага на Гърция, разбира се и за наша сметка вероятно !?
  • 7 Доста едностранчиво написана статия

    45 15 Отговор
    Иначе гърците вдигнали въстание на едната дата, а на другата били изгубили някаква война.......ама за това, че те започват войната нито дума....Но от Дойче зеле толкова.
  • 8 Да, ама не...

    21 16 Отговор

    До коментар #4 от "историк":

    Аз съвсем сънателно не включих темата "Балкански войни", защото техния изход в крайна сметка е решен пак от Великите сили, чиято цел е да притиснат максимално българите, за да не им позволят да създадат силна държава на Балканите, с която после ще се налага да се съобразяват, както е било в миналото. Освен това, без да съм фен на монрхията или на конкретната фамилия мисля, че ако Фердинанг (знаейки предварително, че това е хазартно начинание заради договорености от същите Велики сили още в Райхщатското споразумение от 1876 г.илаи по точно преди Руско-турската война (1877 – 1878)) бе постигнал целта си, изконно бъларските земи Македония и Беломорска Тракия населени предимно с българи, днес България щеше да стои по съвсем друг начин на картата на света. Все пак, историята не е само факти и документи, а и начин на мислене.
  • 9 Орт

    12 26 Отговор
    Разбира се,нито дума за избитите турци в Триполица за и Наварин.

    Коментиран от #10

  • 10 ха сега де!

    19 3 Отговор

    До коментар #9 от "Орт":

    Е то остава да правиш опит да прогониш окупатора без н икакви жертви от неговата армия, която се сражава срещу теб.

    Коментиран от #11

  • 11 Орт

    2 16 Отговор

    До коментар #10 от "ха сега де!":

    Става въпрос за цивилно население,не за войници.Чети!
  • 12 Турчин

    26 20 Отговор
    Запада първо си затвори посолствата а сега бълват анти - турски помии по Дойпе Веле. Ей,ще ме превърнат в поддръжник на Путин колкото и да не искам. Кой опожари Измир докато бяга от турския аскер бе? Не бяха ли гърците? После се научиха да плуват. Иначе между турчин и грък единствената разлика е кожичката долу и религиозните простотии с кръста и полумесеца. Като манталитет няма никаква разлика. Разликата е че турците са по религиозни и по фанатизирани от гърците. Иначе това са "един народ" в кавички. Една и съща мисъл, глава, култура. Не напразно западните пътешественици са наричали гърците "турци християни". В Османската империя също гърците са били най важния милет, не трябва да се отрече че много гърци са турцизирани. Първо обърнати в Исляма и после турцизирани но не с ятаган а просто защото така е било "модерно". Днес в Турция живеят официално няколко хиляди гърци. Неофициално може би са милиони но ако го наречеш грък ще тръгне да те бие.

    Коментиран от #29

  • 13 Тоалетна хартия

    25 7 Отговор
    В цялата приказка нито дума за българите.... Турчина ни коли,а гръка ни унищожава духовно!!!!! Има толкова изписано по темата, но дойчев не знае или не иска да каже!!
  • 14 Българските турци

    9 25 Отговор
    Човек като прочете тази историческа "боза" тука остава с впечатление че някакво нищожно монголоидно племе е дошло по тия земи...колило, бесило ,преименувало и потурчило всичко гръцко ,българско и християнско което гъмжало в анадола и ги превърнало на малоазиатски примати и ги владяли , газили и репресирали с неимоверни ужаси и кръвополития 1000 години !... И сега е дошло време газените да си върнат земите ... Вай анасънъ драги зрители !?...

    Коментиран от #15

  • 15 Тоалетна хартия

    11 11 Отговор

    До коментар #14 от "Българските турци":

    Ми османеца не е монгол, но всичко останала е вярно!!!Грък докара на Балканите османца...и му яде попарата!!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гошо мексиканеца

    13 14 Отговор
    Българите ( или тракийци) сме били многобройно население на Балканския полуостров, а сега изобщо не ни смятат. Ясна ми е историята, но ако я напиша, ще изтрият коментара.
  • 18 Рошко

    15 2 Отговор
    Аз от цялата статия разбрах пак че де има франсета и англета цари хаос и бомбата със закъснител продължава да тиктака, и пак в техен интерес
  • 19 Летописец

    19 8 Отговор
    Ако гърците не бяха си извоювали независимост 1830г щеше да се забрави , че е имало православни (вероятно половината българи) в неосвободените земи . Ама гърците вдигат глас , а ние си мълчим пред турските своеволия . Ако не беше Русия , още щяхме да сме турски роби !

    Коментиран от #22

  • 20 Исторически парк

    21 3 Отговор
    Добре че бай тошо изсели 550 000 турци.. сега южна България щеше да е турска вече...
  • 21 Българин

    24 8 Отговор

    До коментар #2 от "Хохо Бохо":

    Кво пушечно месо бе 900 000 армия и 6000 българи разположени в един проход и перфектно защитени и спасени от ген. Радецки... то дори Румъния дават по-големи жертви от нас.. ако не беше Русия сега нямаше да те има на картата бе льоль0
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Петканчо

    5 0 Отговор
    Като пишете глупости,веднага автор дойче веле
  • 24 реставрация 22

    11 17 Отговор
    В Османската империя всички поданици не само че имали лични документи а и достъп с тях до всички достижими точки на планетата ! Затуй в Америките всички които са се настанили там с османски документи носят и прозвище "ел турко"! Всички крепостни мужици или крепостни европейски "пейзани" до Френската революция са били собственост на дворяни,графове и барони и не са имали лични документи !..Това са неоспорими факти и от тогава до днес истеричната злоба и омраза на сатаничната западнохристиянска неправда и пропаганда е насочвана и отправяна винаги срещу "уж турското ислямско-ориенталско зло и мракобесие"!...Ако е било зло и мракобесие защо въпреки че имали възможност не са хвърлили "оковите на османското робство" и не са отишли във Влашко,в Бесарабия или в Руско ?... Какво робство..."какви пет лева" ??!...Просто и тогава сте предпочели "на ЗАВЕТ под силната мишница"!...Един вид тогавашната версия на " ЕС ще ни храни - НАТО ще ни брани"...типични келепирджийски гени !!!...Турция и днес е многонационална , но всичките 90 милиона население с турски документи за самоличност с гордост се самоопределят като Турци...и повтарят най искренно думите на Мустафа Кемал Ататюрк : - "Щастие е за всеки който казва Аз съм Турчин" !!!.....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Днешните турци

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Турчин":

    Голямата експанзия на селджукските тюрки започва след победата им над византийците през 1071г. при крепоста Манцикерт,северно от езерото Ван.За близо 1000 години тюрките в Турция забележимо са променили генетичния си фонд и външния си облик - идват като монголоиди,но смесвайки се с иранци,кюрди,араби,гърци,лази,а по-късно и с всички балкански етноси,доже особено с украинки,днес те по-скоро имат европеиден облик. Най-интересното е,че в Турция днес живеят около 1 милион генетични потомци на кръстоносците - френски,скандинавски,немски. Виждал и съм се срещал с белокожи като скандинавци турци особено след воените им,най-вече във флота. Срещал съм и типични арабски физиономии. Днес в страната има приблизително 55 милиона етнически турци / с изрично уточнение,че това не са монголоидни тюрки/, 12,5 милиона кюрди, 2,5 милиона черкези, 2 милиона босненци, 1 милион албанци, 1 милион грузинци, 870 хил. араби, 600 хил. помаци, 80 хил. лази, 60 хил. арменци, 25 хиляди асирийци, 20 хил. евреи и 15 хил. гърци.