Last news in Fakti

12 Февруари, 2023 10:00 3 762 27

ЩАЗИ още пречи на свободата на българите

  • щази-
  • егн-
  • самоличност-
  • българи-
  • демокрация

Защитниците на ЕГН-то пеят една и съща песен: навсякъде е така! Не господа – другари „навсякъде“ не е така!

ЩАЗИ още пречи на свободата на българите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В едно от последните си предавания Владо Береану с познатия си хумор оповести, че усилията, които правят двете партии за организиране на референдуми, са обречени на неуспех. Причината според него е страхът на българите да си дават „Е-ге-не-то“. Направи го със самодоволната усмивка на човек, който е открил топлата вода. Можеше поне да зададе въпроса – как е възможно гражданите на държава членка на Европейския съюз и отхвърлила тоталитарната система преди 33 години да изпитват страх пред опитите на някои „млади партии“ да въведат пряка демокрация. Можеше, но не го направи, въпреки че знае много повече за номериране на гражданите, което започва в бившата ГДР.

Ето извадка от разказа на инж. Спас Ригов от Комитета за наука и технически прогрес, ръководен от проф. Иван Попов, за въвеждането на ЕГН:

„Бях в кабинета на Иван Попов, когато влезе ген. Кирил Стоичков – шефът на Паспортна служба, където се издаваха задграничните паспорти за цяла София. Той попита как може да се обхванат данните за всеки човек с един персонален номер. Попов му каза да питат в ЩАЗИ, имали опит в номерирането на хора. Тогава не се смяташе, че това е ПОСЕГАТЕЛСТВО върху човека. Изхождаше се от това, че ТРЯБВА ДА ИМА СТРОГА ДИСЦИПЛИНА И ДА СЕ ЗНАЕ ВСИЧКО ЗА ВСЕКИ!“ – спомня си Ригов.

Въвеждането става през 1977 година, когато България е част от „Социалистическия лагер“, със съответната репресивна система, под ръководството на партията-държава БКП.

Беше, но вече не е! Страхът от следенето на личността обаче е жив и здрав. Поредните 4-5 и повече избори са доказателство, че се въртим в кръг, от който няма излизане, ако ние самите не го скъсаме. Стотиците млади хора, които чукат по вратите на хората за промяна на системата си дават сметка всеки ден. Те заслужават уважение и подкрепа, защото водят непосилна борба за промяна, от която България има жизнена нужда. Кой им пречи?

Основната причина е страхът. Той ражда съмнение към всяка инициатива за промяна.

Точно това радва печелившите. Защото винаги има печеливши. Кои са те? Винаги – едни и същи – традиционните партии, разполагащи с хиляди подписи и е-ге-не-та, които внасят в ЦИК със самочувствието на неопетнени монахини. Каква е реалността обаче?. Говори се за „Корпоративен вот“, но никой не го разследва сериозно. Той не започва в избирателните секции, а още с набирането на подписи. В България независими общини и предприятия – няма. Всички са свързани с партиите. В „Личен състав“ се попълват бланките, понякога дори и без съгласието на персонала. Хората ги е страх за насъщния. ЦИК, организирана като „Перпето мобиле“ на системата, с платени представители на парламентарно представените партии, удря печата на легитимността. Всички съзнават, че този покварен филтър противоречи на конституцията, защото нарушава равнопоставеността на кандидатите, но всички мълчат. Не от гордост, а от страх.

Защитниците на ЕГН-то пеят една и съща песен: навсякъде е така! Не господа – другари „навсякъде“ не е така!

Съвсем рядко, някои журналисти се осмеляват да повдигнат въпроса, но гласовете им остават глас в пустиня. Ето един цитат:

„Британците са сред народите, които не са възприели номерирането. Те имат само NI Number за социално осигуряване без персонални данни. Така е и в Австралия, където се ползва не един, а различни кодове за медицинско, данъчно, социално обслужване. В Германия също няма код. Рискът информацията от личния код да се използва недобросъвестно е обект на дебати в много държави. Унгарците въстанаха срещу него и през 1991 г. Конституционният съд реши, че личният номер, „задължителен за всеки, който може да бъде употребяван без ограничения, е неконституционен“.

„От съображения за сигурност достъпът до личния номер особено в „белите“ държави е силно ограничен и не се налага да го съобщаваш, когато си плащаш тока или си вземаш филм от видеоклуба, както е у нас.“

И във Франция няма ЕГН! Номерът без който не може е номерът за Здравно осигуряване. Той обаче е единствено личен и не се ползва за щяло и за нещяло, както е в България. „Да, обаче във Франция Здравното осигуряване е задължително, а в България не е!“ Защо не е, е работа на следващия парламент. Всяка държава е длъжна да защитава границите на страната, до подобрява образованието и да се грижи за здравето на гражданите си. В противен случай тя ще изчезне. За да тръгне България по пътя на другите държави, тя трябва да се отърси от страха насаден от номерирането на гражданите. В това отношение френският пример със сигурност може да бъде полезен. Адресната регистрация е колоната на личната свобода и неприкосновеност. Тя се променя само веднъж в годината определен срок.

В България, за разлика от Франция, всеки път преди избори се наблюдава стихийно местене на част от населението. Дори и в чужбина. Като заместник председател на избирателна комисия в българското посолство в Париж, аз присъствах на наплив на гласоподаватели в края на изборния ден, дошли с автобус от Брюксел. Те имаха български документи за самоличност, с ЕГН и никой не се противопостави на правото им да гласуват.

Страхът върху който почиваше тоталитарната система трябва да се изкорени веднъж за винаги от съзнанието на българите. Владо Береану познава по-добре от много други журналисти похватите на ДС, Секуритате и ЩАЗИ за следене на гражданите. Вместо да подхвърля закачки за „страха“ от телевизионния екран, който спира българите да участват в референдуми или в избори, той ще бъде по-полезен, ако запретне ръкави за премахването му. Ако го направи, аудиторията на предаването, което води, със сигурност ще бие всички останали конкурентни телевизии.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    55 9 Отговор
    ЩАЗИ най добре знаят , че Германия е окупирана от Козяк държава ! Защо не коментирате това.....?!

    Коментиран от #3, #9, #21

  • 2 Това е факт

    42 8 Отговор
    МВР са направили досиета на всички ни с компромати, пулограмотни полицаи ни гледат личният живот особено в провинцията!
    И вие търпите!?

    Коментиран от #10

  • 3 Мразядебили

    37 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Приятелю влизат ти в личният живот и те наблюдават едни прости полицаи и никой не им държи сметка за това говорим!
  • 4 Вижте сега,

    24 7 Отговор
    Това са "глупости на търкалета". На всяко ID в света има съответен номер
  • 5 778

    22 4 Отговор
    Глупости съшити с бели конци. В доста държави има подобно на ЕГН (а после дали е съставено само от цифри или от цифри и букви е просто подробност). В Италия например имат Codice fiscale, в САЩ има ID Number и др. Аз освен това съм родена 1974 и имам ЕГН още от рождение.

    Коментиран от #20, #23

  • 6 Перо

    20 2 Отговор
    Неграмотни и измислени “писатели”, дават мнение от което нищо не разбират! Като политизиран “демократ” от новото време е полезно за него какво означава социален номер в САЩ и дали има някаква разлика с БГ ЕГН, освен в наименованието! Когато слугинажа не заинтересован, не се съобразява с началниците: машинното гласуване, ЕГН-то, наказанията за употреба на алкохол и наркотици при водачите на МПС и другите наказателни мерки, правосъдната система и т.н.
  • 7 Българка

    26 0 Отговор
    Като става въпрос за референдуми, да напомня за референдума от 2015 г., който е ратфициран и от НА за електронно дистанционно гласуване на избори. Според решения на НС и МС още 2018 е трябвало да се проведат тестови дистанционни гласувания , а от 2019 г да се въведе законното електронно гласуване. Защо всички мълчат за успешния референдум? Защо дори при "разстрела" на Изборния кодекс не се дискутира електронното гласуване?
    Толкова за българските референдуми
  • 8 Пешо

    16 6 Отговор
    Настоящия материал реално ще изплаши индиректно хората и те няма да посмеят да подкрепят референдум...
  • 9 Само питам

    33 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":


    "Зелените" сертификати на ЕС какво бяха? И защо ги кръстиха "зелени", а не "медицински" или нещо подобно? Каква е идеята за развитието им? "Зелено" климатично дигитално РОБСТВО!





  • 10 БАЙ КУРТИ

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Това е факт":

    Едва ли неграмотни полицаи могат да направят списък/досиетата. Вече техниката толкова е напреднала достатъчно е да ти знаят тел. или компа/лаптоп , Вайбър, и тем подобни и решат ли си изгорял.
    Този неграмотен журналист живее още с миналото 80 години .
  • 11 Шерлок Холмс

    22 3 Отговор
    ЕГН отдавна не е тайна давате си го вс ден по различни поводи на различни места. Кирчо
    даде ЕГН на всички българи като ги прати в САЩ.
  • 12 ха ха

    21 1 Отговор
    ама верно ли ? а нещо за новите пътни камери регистриращи всички преминаващи не каза ли дали са от щази , нещо за слухтенето на телефони и супер супериозните компютри с магистрала до тях ? та за какво им е егн ако нямат какво да добавят към него , параноята на бандитите криещи се зад държавата и грабещи населението е безкрайна , демократични ценности и чекмеджета
  • 13 ХАХАХА

    15 2 Отговор
    Страхът не е ,че някой ,някъде ще ме следи ,а вследствие на хилядите имотният измами през последните 33 години. След 89 година до започването на измамите към 95 г. ,хората включая и аз без проблем пишехме ЕГН тата си. Така че хайде не политиканствай.
  • 14 Доста

    17 1 Отговор
    глупостите е написал този писател. ЕГН- то беше създадено за да се улесни идентификацията на лицето. При еднакви имена преди това идентификацията ставаше с дата и място на раждане, имена на родители и т.н. Това също са лични данни. Преди ЕГН - то не се криеш и даже преди избори се окачване на видно място в избирателните списъци и никой не се страхуваше от това. Сега хората се страхуват от измамници а не от полицията /милицията/.
  • 15 РЕАЛИСТ

    3 3 Отговор
    Предпочитам да имам ЕГН, отколкото, като в западните държави , да съм подложен винаги на разпит, къде живея, кога ми е рождената дата и. т.н Опашка на аптеката да си взема рецепта и пред всички те разпитват.
  • 16 7373737372772

    14 1 Отговор
    Мисля ,че ако не говорите,пишете за комунизма и службите и колко са лоши ,няма да имате кво да ядете и да си плащате сметките.
  • 17 Дааа

    0 5 Отговор
    Чеков само когато не му изнася не гледа към Рашка.
  • 18 Павел пенев

    16 3 Отговор
    Вижте работното дело на бившия агент на ДС Владо Береану и ще ви стане ясно кога е бил обективен когато пише понастоящем своите евроатлантически глупости. ЩАЗИ беше могъщо разузнавате а ГДР прекрасна държава. Сега Германия е помийна яма пълна с турци, украинци, араби,поляци и всякакви други простаци, а немците бягат от своята страна.
  • 19 Урюрвкос

    6 1 Отговор
    махаме ЕГНето и въвеждаме пръстови отпечатаци и фейс разпознаване в банкоматите
  • 20 А ми

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "778":

    codice fiskale глупако в превод означава точно фискален код и за соц. осигуряване. Те хората точно това пишат.
  • 21 Мммда

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    То поради тая причина швейцарците написаха:"Германия се превърна в страна от третия свят".
    Политиците си продадоха държавата.
  • 22 Чеков и Беряно!! На сто човека

    4 4 Отговор
    Подписващи се за Референдуми 2 (двама) имат претеснения за ЕГН то си! Раздухвате Умишлено темата!! ЕГН на Българина го имат всички Държавни служби, ЧСИ, Колектори, Нотариуси и Всички мафиоти и Партиите на Статуквото, Бившите ДС Ченгета и всички, които ползват Шпионски програми от рода на ПЕГАС и подобни! НЯМА ТАКОВА Притеснение за ЕГН тата, просто Плашите Хората!!
  • 23 Лнжкк

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "778":

    В САЩ не си чували за такъв number. Social security number имат. И не само гражданите. Всеки, които работи, дори и чужденец, се сдобива с такъв. Доживотен е. Друго е, че ако искаш да осребриш чек в друг щат в банката си полагаш пръстов отпечатък.
  • 24 Бамбука

    1 0 Отговор
    Дали е така ? Има много българи с еднакви три имена. Има и много случаи на злоупотреба с ЕГН. Беряно ли е крив, че системата не е измислила друг начин за установяване на самоличността ? Автора говори и прави сравнение с за държави където корупцията и злоупотребите са в пъти по-малки от тия у нас. Правете обективни сравнения.
  • 25 Демократ

    3 1 Отговор
    Защо ЩАЗИ, като си имаме вечното ДС-КГБ, което определя съдбата на България вече 80 години? Те първо изработват стратегията за пълен контрол над живота на хората и после методите за постигане на целта. Има 46 инструкции на НКВД-КГБ от 1945 г. за постигане на пълния контрол и всяването на пълен страх у хората. Те в България се изпълняват безпрекословно и затова 2 млн.българи избягаха за 30 г., а последните 12 г.управление на Борисов печели първенство - 850,000 бежанци по света.
  • 26 Българин

    5 1 Отговор
    ЕГН има от много години преди 1977-ма, не знам защо ги измисляте тези глупости. И във всяка държава има някакъв единен идентификатор на физическите и юридическите лица.
    По времето на ГЕРБ хакери източиха личните данни на 5 милиона българи - доста повече от едниния гол ЕГН. Отделно, че всяко ЕРП, банка, мобилен оператор и кой ли не ви имат ЕГН и други лични данни и нямате контрол какво правят с тях и как ги пазят. Така че стига сте истерясвали хората с глупости.
  • 27 Алфа херинга

    3 1 Отговор
    Щото сега пред телефоните и компютрите изобщо не ни следят, че ЕГНто стана най големият проблем.