13 Февруари, 2023 17:00 1 833 20

От коя точно криза иска да ни спасява служебното правителство?

  • криза-
  • служебно правителство

Който работи на отворени и конкурентни пазари, се адаптира изключително успешно след пандемия, война и енергиен шок. Ако има криза – търсете я другаде

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Почти ежедневно – по разни поводи или в институционализирани послания като отчета на служебното правителство – управляващите се вживяват в ролята на спасители от предполагаеми (не една дори, а много) икономически и свързани с икономиката кризи. Дали това е дълбока стратегия за насочване на обществените нагласи, липса на способност да се наблюдават и интерпретират данни или обикновен мързел – не знаем, но подобни твърдения, които за съжаление постепенно стават основание за политическо действие, все по-силно се отдалечават от действителността.

Поредна „порция“ статистически данни за икономиката на България през 2022 г. дават една съвсем различна картина. Да започнем оттам, че индексът на производството в преработващата промишленост е с най-висока стойност откакто НСИ следи този показател. Казано иначе, през декември 2022 г. българските индустриални предприятия са произвели най-много продукция от всеки друг месец за последните 23 години. Какво още е важно:

За цялата 2022 година износът на стоки достига 94,4 млрд. лева или ръст от 37,9% спрямо 2021 г. Това е чувствително по-висок темп от нарастването на цените за периода. Само за декември, въпреки сериозния спад в цените на горива, електроенергия и доста други суровини, е отчетен ръст на износа спрямо същия месец на 2021 г. с 14,5%.

В основата на този растеж е динамиката на индустриалното производство. Нека за момент погледнем отвъд производството и износа на електроенергия и оръжия – техният принос е осезаем, но далече не основен. По предварителни данни за цялата 2022 г. преработващата промишленост реализира увеличение на производството в реално изражение с 13,7%. Само за декември ръстът е с 10,8% спрямо декември 2021 г. и с 2,6% спрямо ноември 2022 г. – при все, че в Германия, която е основен търговски партньор, през последния месец на годината вече има спад в индустриалното производство.

Кои са „шампионите“ на растежа през 2022 г.? Без да обръщаме внимание на производителите на горива, боеприпаси и електроенергия, предварителните данни поставят начело производството на напитки – ръст в реално изражение (след изчистване на ефекта от инфлацията) от около 40% спрямо 2021 г., производството на велосипеди – ръст от 28%, производството на електроника и оптика – 26%, производството на автомобилни части – 15%. Други големи подотрасли – машиностроенето и производството на електрически съоръжения – отчитат ръст от над 10%.

Двигателите на индустрията след пандемията в голяма степен са производствата, които бяха успешни в последните 5-7 години. Ако сравним индекса на физическия обем при база 2015 година, виждаме нарастване в производството на велосипедите, както и на електронни и оптични продукти със 180%, на електрически съоръжения с над 60%, на автомобилни компоненти с над 50%.

Както ясно се вижда, за пореден и пореден път, частният сектор, който работи на отворени и конкурентни пазари, се адаптира изключително успешно след пандемия, война и енергиен шок. Ако има криза – търсете я другаде.

(Текстът е на Лъчезар Богданов, публикуван на сайта на Институт по пазарна икономика)


Поставете оценка:
Оценка 4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 7 Отговор
    Държавата ишлеме е в перманента криза от 96г насам.
  • 2 Българин

    21 8 Отговор
    Били сме Дубай на Европата пък аз не съм разбрал:)))) От къде ги изкопавате тия експерти с IQ на шимпанзе:)))
  • 3 Последния Софиянец

    23 11 Отговор
    Това повишение идва от инфлацията и от износа на оръжие,горива и енергия за Украйна.

    Коментиран от #6

  • 4 Солей

    11 10 Отговор
    Егати, а другарете бълнуват за "комунизЪма" :))) Абе, кой иска да се връща в оная некадърна и омазана "икономика" бе, ви луди ли сте? :))))

    Коментиран от #15

  • 5 Фактология

    12 6 Отговор
    От как Бокошенко не е на власт икономиката гърми.Пропагандната машина обаче тръби друго.По глупавата част от народа се манипулира лесно.
  • 6 ....

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Даже са ти го написали кои са шампионите, но то трябва и да моежш да четеш.
  • 7 то така

    1 1 Отговор
    Ама нали трябва да се прелапат парите от ЕС!
  • 8 Реалност

    16 5 Отговор
    При 50% и нагоре реална инфлация ръст от 37,9% не е никакъв ръст "експерте".

    Коментиран от #11

  • 9 123

    17 2 Отговор
    Абе то НСИ казва, че инфлацията за 2022г. е 17%, но сиренето от 8 лева стана 25:)
  • 10 Тома

    6 0 Отговор
    С нетърпение чакам катамарана да се изкаже по някой въпрос защото той кърти мивки като старите бабички които ги е возил по морето
  • 11 Знаещ

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Реалност":

    Точно така! Ако един хлебар е произвеждал дневно по 100 хляба по 1 лев, - произвеждал е дневно продукция за 100лв, сега същите 100 хляба по 1.50 - 150 лв. Ето ти 50 % нарастване на производството ще каже стъкмистиката.

    Коментиран от #16

  • 12 Велосипедист

    7 1 Отговор
    Този човек явно не влиза в магазина,не вижда колко браншове говорят за стачка,как и с колко живеят повечето хора.

    Коментиран от #17

  • 13 Гост

    8 1 Отговор
    Тука няма държава и икономика, а само криза - от поне 80 годни насам непрекъснато. И бедно, оскотяло стадо, цинично стригано до кожа и глад от престъпници - първо с каскети, сега от внуците им с вратовръзките.
  • 14 Още едно чифтокопитно

    5 1 Отговор
    което вади отнякъде някакви данни, които може и да са верни, но да нямат никаква връзка с действителността.
    Лъчезарчо, тапирче южноамериканско, много са хубави тия показатели, както и оня показател който Боко го четеше седнал на един пън.
    Само че най-важният показател - какви пари взимаш и какво можеш да купиш с тях, е отчайващо зле.
    Или може би ако им покажа в магазина тая статия те ще ми намалят цената на яйцата?
    Която е скочила двойно.
    Или на всякакви други артикули.
    Така че Оди да пасеш в пампата.
  • 15 Мммда

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Солей":

    Баце в Германия от септември насам инфлацията е по +-10% средно на месец, а не годишна. При храните е около 60% за последните 5 месеца.
    Това горе е много далеч от реалността.
  • 16 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Знаещ":

    Ами НЕ, твърдо не. Ей там горе пише че за декември когато са падали цените на електроенергията и някой други неща индустриалното производство РАСТЕ в материално изражение , то винаги така се мери , за функционално неграмотните обяснявам ръст от 10% е ако миналата година произведеш 100 чушкопека тая 110, не ако на същите 100 чушкопека се увеличи цената с 10% . Дори да не е в материално изражение ръста е по голям от инфлацията така че няма как да е от по високите цени ! Апропо някой от затрупаните от земетресението (защото постигат мощни успехи в строителството с морски пясък и ръждива арматура) няма ли да вкара в темата чушкопеците , става дума за българската икономика все пак!?
  • 17 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Велосипедист":

    Не знам защо си се нарекъл велосипедист , но дано да знаеш кой е най големия производител на велосипеди в Европа !? Ха сети се!?
  • 18 Аз Кочо

    3 1 Отговор
    Дами и господа ръст на икономиката=ръст на инфлацията=спад на покупателната способност на населението = спад на БВП =Рецесия =Криза
  • 19 Алооооооо

    1 1 Отговор
    АБЕ МОРКОВ АМ ЧЕ НА ТАЯ КАРТИНКА 2008 И 2022 СА ПОЧТИ РАВНИ БЕ АЛОООО НЕ СЕ НАУЧИХТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ КАХО ОРАТА А ИНФЛАЦИЯТА ЗА 15 ГОДИНИ КОЛКО Е

    Коментиран от #20

  • 20 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Алооооооо":

    Забавно! Аз си мислех че масата тук сте само функционално неграмотни то май и не виждате добре... От картинката всъщност се вижда че нивото от 2008 е задминато още 2018 , а 2022 е поне 30 % нагоре... И това е индекс на промишлено производство, ако видиш графика на заплатите ще ти стане лошо , не са падали дори 2008 година и всяка година от последните 15 години по 10-15% нагоре ....