Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 09:07 3 574 33

Борис Ячев пред ФАКТИ: Явно в Северна Македония дават бонуси за „…бий българина“

  • борис-
  • ячев-
  • македония-
  • радев-
  • рсм-
  • българофобство-
  • стево пендаровски-
  • оливер спасовски

Българофобството става официална политика на всеки, който е на власт в Скопие, казва той

Борис Ячев пред ФАКТИ: Явно в Северна Македония дават бонуси за „…бий българина“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Институциите на Република Северна Македония, трябва да докажат с резултати, че наистина се стремят съм европейска интеграция. Това заяви президентът Румен Радев на среща преди дни в Брюксел с президента на Френската Република Емануел Макрон. „Поредната анти българска кампания в РСМ, довела до редица престъпления от омраза – палеж и стрелба срещу български културни клубове, както и насилие над македонски българи, будят въпрос за ролята и отговорността на институциите в страната, подчерта президентът Радев. Какво да очакваме в отношенията между двете страни. Пред ФАКТИ говори Борис Ячев, лидер на партия Консервативна България.

- Г-н Ячев, вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски се похвали, че награждава с 10 % от заплатата всички полицаи, осигурили ,,достойно отбелязване на 151 г. от рождението на Гоце Делчев". Отбеляза ли се това честване достойно?
Достойно - не. Тук е въпросът какво Оливер Спасовски и политическият елит в Северна Македония разбират под „достойно честване“. В Договора за добросъседство има поет ангажимент за личности, които са част от българската история, да бъдат чествани заедно със северномакедонската държава. Но не видяхме подобно съвместно честване. То бе отказано в последният момент без никакви мотиви. „Достойно“ ли бе отношението към официалната делегация на България, която бе представлявана от вицепремиер, министър, посланик, които бяха държани повече от 4-5 часа в неведение и в пълна изолация, без обществено внимание, без яснота дали изобщо ще имат възможност да поднесат цветя на гроба на Гоце Делчев. Ако това е „достойно честване“, значи имаме различни разбирания със съседите си. Ако под „достойно честване“ имат предвид създаването на „черен забранителен списък“, в който влизат имената на български политици и общественици, които да не бъдат допускани на територията на Република Северна Македония - това ли е „достойно честване“?
Срамен факт е задържането на близо 500 български граждани, които бяха принудени да чакат 6-7 часа на граничния пункт между България и Северна Македония. Впоследствие трима от тях бяха арестувани, бити и осъдени по бързата процедура. Е… Какво е това? Аз вече споменах - колкото иронично, но толкова и с горчивина, че явно вече в Северна Македония дават бонуси „бий българина“.
Защото не мога да си обясня по друг начин, че се поощряват финансово хора, които са предприели недопустими действия и агресия спрямо български граждани. Все по-често ставаме свидетели на това, че македонски политици използват езика на омразата, за да се издигат, да направят политическа кариера.

- Обяснението от македонска страна за инцидентите по границата и забавянето бе, че това е свързано с липсата на електричество…
- Нелепо обяснение. Нелепа бе и реакцията на вътрешния министър Иван Демерджиев, че ще им подари генератори, за да няма подобни инциденти. Вижте, не става въпрос за конкретния инцидент. Въпросът е в това, че българофобството става официална политика на всеки, който е на власт в Република Северна Македония. И ще ви дам един пример с президента Стево Пендаровски. През 2019 година Пендаровски бе избран за държавен глава с пълната подкрепа на етническите албанци в РСМ. Четирите най-големи албански партии застанаха зад него и на втори тур той победи убедително. Тогава лидерите на тези албански партии излязоха и завиха, че благодарение на албанската подкрепа Пендаровски е президент. На тези избори присъствах като наблюдател от мисията на ОССЕ, като народен представител в 44-то Народно събрание. Бях разпределен в албанските махали в Скопие, за да наблюдавам изборния процес. И там не видях нищо по-различно от изборите, които се провеждат в нашите „Шекер махала“ и „Столипиново“, например.

Музика, трапези, раздаване на бонуси и поощрения, изцяло контролиран вот в полза на Пендаровски.

Но интересното е, че тогава Пендаровски получи много силна подкрепа от страна хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония. Защо? Защото Пендаровски по време на кампанията открито се застъпваше за добросъседски отношения с България. Първите му думи, след като го избраха за президент, бяха, че той застава зад всяка една буква от Договора за добросъседство с България. Две години по-късно в Рим, когато Пендаровски заедно с президента Радев поднесоха венци на гроба на Свети Кирил Философ, той отново повтори, че той е избран с подкрепата на българите в Северна Македония и подкрепи открито Договора за добросъседство. А какво виждаме сега? Пендаровски стана един от най-яростните българомразци. Първо той беше инициатор за създаването на т.н. „черен списък“ в Съвета за сигурност в Северна Македония. Преди дни нагло заяви, че ако има и един българин, върнат от границата, да му се обади. Аз се надявам сега външният министър Милков да си спази обещанието, да събере цялата информация от агресията на границата и да я прати директно на Пендаровски.

- Защо сега Стево Пендаровски обърна така „палачинката“?
- Защото само след една година има отново избори, а на президента му свършва мандатът. Той вече е в кампания, почва да търси подкрепа, за да се хареса на избирателите в РСМ. Затова Пендаровски открито заговори с езика на омразата, защото това печели популярност, това печели подкрепа в Република Северна Македония. Искам да кажа ясно, че българомразенето там е печеливш политически ход. Ето колко е болно част от обществото в Република Северна Македония, колко е озлобено, зомбирано, колко силно и яростно е това българофобство, как езикът на омразата печели подкрепа и политически дивиденти там. Казвам това със съжаление, разбира се.

- И в този ред на мисли кога да очакваме, че ще бъдат вписани българите в Конституцията на Северна Македония?
- Ако това се случи изобщо, ще бъде много, много напред в бъдещето.

- Но това е основно искане, за да започне Северна Македония преговорите за членство в ЕС?
- Вече започвам да си мисля, че влиятелните фактори в Северна Македония нямат интерес от влизането на страната в Европейския съюз. Управляващите там разбраха, че темата за присъединяването към ЕС може да се използва като политическа дъвка. Ентусиазмът, който го имаше преди години от възможността държавата им да влезе в ЕС, днес го няма. Имаше очакване от страна на Северна Македония, че Европейският съюз ще реши икономическите проблеми и ще гарантира сигурността им. Но Северна Македония вече получава пари от предприсъединителни фондове и то никак не лоши. По отношение на сигурността задачата им е изпълнена, защото те вече са част от НАТО.

Така че влизането в ЕС в момента не виждам да е приоритет, на който и да е било от политиците в съседна Македония. А и в този парламент няма мнозинство, което да приеме промени в Конституцията им.

Ще направя една аналогия от преди 19 години. Тогава Гърция унижаваше и създаваше всевъзможни проблеми на Северна Македония. Под гръцки натиск те си смениха името, смениха си знамето, промениха си Конституцията. Всичко, което поискаха гърците, беше изпълнено. Но тогава в Македония имаше и нагласа, и политическа готовност тези промени да се случат. Тогава Гърция не само ги заплашваше с вето, Гърция им беше наложила икономическо ембарго. И македонците чакаха търпеливо 19 години за приемането в НАТО. Сега северномакедонците искат да избия този комплекс, който гърците им насадиха, чрез избуялата омраза към България. Ние пропуснахме своя шанс! Ако бяхме подкрепили Гърция тогава, заедно можехме да накараме Македония да спре ограбването на историята, на културата и на миналото към нас и към всичките им съседи. Тогава македонците бяха готови на всякакви отстъпки. Но уви, пропуснахме този шанс!


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядото

    9 3 Отговор
    по-тревожното е ако дават на македония бонуси за бии българия.не мислиш ли че е възможно.
  • 2 Саса

    34 7 Отговор
    Всеки разумен човек знае, че държави като Македония и Украйна са изкуствено създадени, измислени по географски принцип.. Така може да бъде измислен например Добруджански народ, Шопски народ, Родопски народ и прочие... С цел - разделяй и владей ! За съжаление се вижда как след всички скандални случаи по оста Македония - България, САЩ взеха страната на Македония, както са на страната на Украйна. Разделяй и владей- работи с пълна сила... А предците се обръщат в гроба- как се настройва един и същи народ за братоубийствена омраза...

    Коментиран от #4, #20

  • 3 Ах този пещерен азиатски...

    8 7 Отговор
    ПатрЕотизъм !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван Вазов

    17 2 Отговор
    Според интервюто, се оказва, че преди 4 години печеливш политически ход северна македония е било да си пробългарски настроен, а сега вече е обратното. Сигурно действията на ГЕРБ (БОКО), ПП (ПРОСТО КИРО) и ДеБе (френската секретарка) от 24 юни 2022 г. имат някаква заслуга за това.
    -
    Интересно, че някой най-после обърна внимание на позорното и "нелепо" поведение на адвокат/министър Демерджиев и т. нар. ни посланик в Скопие. Държали часове още на границата, никой не ги посреща, държат като навлеци до гроба, няма програма на визитата.... Изобщо пълна катастрофа, а той им праща генератори, които после праща в Турция....
    =
    Господи! Оттърви ни от тези позорни чучела!!!
  • 6 Алмак

    9 0 Отговор
    Не лажете народа на никои не му пука за блгарите освен на политиците коите все повече народ не ги есапи
  • 7 Новичок

    9 0 Отговор
    Не знам за РСМ, но тука даваме бонус за всеки на... политик.Без значение към коя портия е,ако е бил и депутат - двоен Бонус.
  • 8 МВР или СЕКТА

    2 3 Отговор
    Служители от МВР ПЕРНИК и РУ Бобов дол предлагат ТЕРОРИЗЪМ на гражданите , забраняват на мъже Българи да се женят чрез постоянен терор!Моля прочетете, това е истина, не ходете в Перник !Разполагаме със списъци с жертви Българи не роми !

    Коментиран от #24

  • 9 Къде остана бе

    7 2 Отговор
    Човек ?Липсва ми твоя примитивен национализъм защото Копейкин го отне а ти на какво разчиташ вече

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Новичок

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Къде остана бе":

    Как на какво разчита,купил е 3 апартамента от "артекс" и нали строиха стена с далавери симионов.Пари има ,да го ... бедните.
  • 12 Ивелин Михайлов

    5 1 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна трябва да се върне ветото!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Перо

    4 0 Отговор
    БГ ще стигне до гръцкия вариянт по най-трудния начин! Не разбират ли БГ политиците, че няколко поколения по ред са с промити мозъци, а другите са лишени до достъп на професии, образование, държавна работа и развитие! Нито една ръководна длъжност от н-к отдел до Президент не може да бъде заета от недоказан македонист! Анти-българското поведение и разбиране не опира само до определени партии. Гърците го знаеха и въобще не правиха опит за въздействие, превъзпитание и образование. Поставиха условията и 27 г. отказ до “узряване”! Никой от ЕС и НАТО не посмя и не се осмели да направи забележка! Сега ционистите употребяват създадената от тях джендърия в БГ, че това е про-руска политика. Значи гърците са руски агенти, но мълчанието тогава беше оглушително, 27 г.! Бяха единствената държава от ЕС, която налагаше вето по всички линии! Както пише в Библията “И ще познаеш истината и истината ще те направи свободен”!
  • 16 Атанас пе от якоруда

    0 1 Отговор
    А вие какво очаквате? Леб и соль?!
  • 17 Напомняне

    6 1 Отговор
    Като ги гледал какви националисти са. Та те са си баш Българи. Ще ви припомня пак стихотворението на Ботев :
    Патриот е - душа дава

    за наука, за свобода;

    но не свойта душа, братя,

    а душата на народа!

    И секиму добро струва,

    само, знайте, за парата,

    като човек - що да прави?

    продава си и душата.



    И е добър християнин:

    не пропуща литургия;

    но и в черква за туй ходи,

    че черквата й търговия!

    И секиму добро струва,

    само, знайте, за парата,

    като човек - що да прави?

    залага си и жената.



    И е човек с добро сърце:

    не оставя сиромаси;

    но не той вас, братя, храни,

    а вий него със трудът си!

    И секиму добро струва,

    само, знайте, за парата,

    като човек - що да прави?

    изяда си и месата.
  • 18 проблема

    6 0 Отговор
    не са ни РСМ прекомерно много внимание им отделяме това храни тяхната омраза те заслужават нулево внимание и също такава толерантност ние ли ходим при тях за паспорти или те идват в България защо не ходят в Гърция те отдавна към тях нулево внимание и визи!
  • 19 Българин

    4 2 Отговор
    Кирил п ....ка излъга БЪЛГАРИТЕ благодарение на РАДЕВ. ТОА ЧОВЕК НАНЕСИ ТАКИВА ЛОШОТИИ НА БЪЛГАРИЯ че нема друг такъв ....
  • 20 абе што

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Саса":

    сте запнале с,шти та с,шти народ , нели гледате дека Македонците не се чуствуваат исти народ како вас... Секој има право да си каже за каков се чуствува и точка. Или ви е страв дека ако се прогласиме за различни нема да ви остане ништо од историјата... За жал секогаш сте на погрешната страна. Наместо да и помогнете на Украина , вие викате дека е измислена нација како нас Тито што Не ,,создал,, . НАС МАКЕДОНЦИТЕ ИМЕТО НИ Е ГОЛЕМО , ТОА ВИ БОДЕ ВО ОЧИТЕ...

    Коментиран от #21

  • 21 Прав си Македонецо.

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "абе што":

    Прав си просто тука е Путинофилски сайт, и омразата е доста голяма. Но реално по - голямата част от Българите подкрепят Македония, но просто са на работа и не се занимават с жълти сайтове. Само тролове и безделници са тук и затова четеш такива зли коментари. И на мен ще ми наблъскат миносите затова, но да не те заблуждава това. Това са просто безделниц, хора без работа и преспектива за които единственото нещо останало е страхът да признаят, че са некомпетентни и от там идва и омразата.

    Коментиран от #22, #27, #28, #29, #32

  • 22 Секоја

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Прав си Македонецо.":

    Чест за коментарот. Значи сеуште има надеж за рразбирање и пријателство.Се надевам дека не се малцинство овие што мислат вака.

    Коментиран от #30, #31

  • 23 Тома

    1 1 Отговор
    Добре е че е само казват да ни бият ами ако кажат за другото тогава ще е лошо
  • 24 TV Бобов дол

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "МВР или СЕКТА":

    Незнам какви списъци и за какъв тероризъм пишеш и от къде ти е дошла такава идея? Ако има ракова нещо ще го знаем аз и целия град !
  • 25 Айде

    1 0 Отговор
    Стига с Македония бе!
  • 26 бай Арсо

    1 0 Отговор
    Бий самара да се сеща магарето!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Перо

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Прав си Македонецо.":

    Третополов индивид, на зоб при чичко Шорош!
  • 29 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Прав си Македонецо.":

    Ти ли си компетентния безпразник?Ти си просто един "минОс"-според твоите неграмотни писания.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Секоја":

    Надевай се,подскачай,тренирай.Такива им трябват на европците
  • 32 Копипасте

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Прав си Македонецо.":

    Няма да повярваш, но същото наопъки обаче е в македонските сайтове и места за коментари подобни на това тук! Такива злоба и българомразство се леят и ръсят там - бедна ти е фантазията! Там е абсолютен тролски /и не само/ цирк; тук от кумова срама не допускат псувни! Но пък автоматичната цензура и сито за неправоверни коментари са невероятни!
  • 33 Трифон ямболски мак

    1 0 Отговор
    Каза на брат си близнак: - Тия само е.... и бой ги оправя.