Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 13:22 6 794 59

Мария Капон пред ФАКТИ: Между Горанов и Овчаров има една пресечна точка, която се нарича Борисов

  • мария-
  • капон-
  • магнитски-
  • горанов-
  • овчаров-
  • борисов

Има имена на хора във втория списък „Магнитски“, които са били извадени с уговорка буквално в последната минута, казва тя

Мария Капон пред ФАКТИ: Между Горанов и Овчаров има една пресечна точка, която се нарича Борисов - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако имахме работещи институции за борба с корупцията, щеше ли да се стигне до санкции по „Магнитски“? Вече виждаме такива списъци не само от САЩ, но и от Великобритания. Какво да очакваме… Пред ФАКТИ говори Мария Капон, зам.-председател на Единна народна партия. Тя е била и член на Временната комисия "Магнитски" в 46-то Народно събрание.

- Г-жо Капон, имаме втора порция списък „Магнитски“. Какво ни казва САЩ с него?
- С него ни казаха да не вярваме на институциите за борба с корупцията в България. Толкова е просто. Това, което Европейската комисия ни казваше с мониторинговите доклади през годините, но по различен начин, сега го чуваме пак от Щатите.

- Вие следите темата от години, защото сте внасяла в Народното събрание искания за обстойно разследване на хората в списъка. Но без ефект. Защо?
- Още от 2009 година заедно с колегите Елеонора Николова и Мартин Димитров работихме много силно по газовите договори на страната. Тогава се натъкнахме, а и получихме редица сигнали, за редица проблематични и много притеснителни факти, за които трябваше институциите - включително прокуратурата, в която също сме подавали сигнали, да работят. Ефект, както знаете, нямаше. И сега виждаме Румен Овчаров в списъка. За мен в това новина няма. 14 години по-късно тази корупция, която в годините проследявахме, защото засяга стратегически отрасли на националната сигурност, отново говорим за нея. Това е проблем и за мен, но това е най-важният извод, който днес си правя.

- Може ли да очакваме вече все повече вглеждане във връзките на български политици със санкционирани лица?
- Това, което ни сигнализират от САЩ, е повече сигнал към американските граждани и американските фирми. Това е много силен сигнал. Трябва да си дадем ясна сметка, че в случая хората, които са санкционирани по този закон, трудно ще оперират с парите и сметките си. От цялата тази работа за мен е показателен още един сигнал, който е много притеснителен. И той е, че всичко това, което е станало, показва на света, че всеки може да си настани интереса в България. Било то друга държава, било то терористи - който и да е. Защото се вижда, че тук, в България, всичко се купува дори и на ниво министри, на ниво премиери, на ниво сектор „енергетика“ и договорите. Сигурна съм, а и се твърди, че има извадени имена от втория списък, които са на изчакване. Знаехме за „втората порция“, още когато САЩ обявиха първата. Аз бях член на комисията „Магнитски“ в 46-то Народно събрание и всички там бяхме наясно, че ще има „втора порция“. Днес аз и колегите ми сме наясно, че ще има трета „порция Магнитски“.

- Говорите за енергетика, за договори. Но тезата за корупцията лесно се оборва с думите, че няма доказателства, няма присъди…
- Ето заради това идва законът „Магнитски“. Затова е този списък, затова и сега говорим по темата. Защото това са знаци, които се дават за американските граждани.

А ние трябва като политици и като държава да разберем, че ние нямаме правосъдна система, че тази система не работи.

Казвате няма доказателства и то въпреки фактите, които са неоспорими, а загубата на България по тези договори е над 1 милиард лева. Тези договори бяха подписани от Румен Овчаров предварително, преди да изтече срокът и да дойде краят на действащите договори. Аз мисля, че вече по темата „газови договори“ всички са наясно какво става. Дори и в рамките на война трябва да кажем, че това, което ни заплашваха същите тези интереси и техните съдружия, че ще имаме студена зима, не се случи. Виждаме, че Европа се справя с газта, защото има диверсификация. Но, за съжаление, всичко това минава през кръв.

Правосъдната система, в този си вид, пази практиките на хората в списъка.

Виждаме, че разделителните линии, сами по себе си, са важни. А санкциите по закона „Магнитски“ показват, че ние, хората, винаги сме били на правилната страна на тези разделителни линии. Защото от другата страна са шепа корумпирани вратове, които са готови да продадат страната ни. И сега слушаме приказки, за някаква стабилности, за някаква любов и как всички трябва да започнат по някакъв нов начин да се обичат. Говоря за различните политически сили.

- С Румен Овчаров се връщаме години назад, а с Владислав Горанов сме в съвремието. Къде е държавата…
- Между Владислав Горанов и Румен Овчаров има една пресечна точка, която се нарича Бойко Борисов. Румен Овчаров беше назначен от Бойко Борисов като човек, който държи „златната акция“ в „Лукойл“. Именно Овчаров бе човекът, който трябваше да спори с „Лукойл“, да се бори с корупцията на „Лукойл“ и да защитава държавата. А те какво правеха - не внасяха данъци, държавата не облагаше печалбата им. Много е тясна връзката Бойко Борисов, Румен Овчаров и Владислав Горанов.

- А сега Бойко Борисов се отрече от Владислав Горанов. Как гледате на това?
- Разбирам, че му е сложно на Борисов да се обяснява. Приемам това с усмивка, как да го приемам. Значи какво излиза. Борисов го е назначил Горанов за министър на финансите – изключително важен пост в едно правителство, първата силна фигура след премиера, защото оперира с финансите на държавата, но ни се казва, че не представлявал Борисов, а друг интерес. Горанов бил някакъв непознат, случайно станал министър. Само дето не е намерен на някое кръстовище. Така излиза.

- Третия списък кога да го очакваме…
- Няма как да кажа. Знам и е видно, че ще има трети списък. Дали ще излезе след месец, два, повече или година… Не мога да кажа. Но знам, че има имена на хора във втория списък, които са били извадени с уговорка буквално в последната минута. Може и да има някакви допълнителни разследвания, ще видим.

- Това, че говорим за втори списък „Магнитски“ във време буквално преди избори, как ще рефлектира…
- Ние сме си перманентно в избори от две години, така че не мисля, че трябва да ги свързваме нещата. Да, преди избори сме, но за мен няма новина в тези списъци. Има новина за определени хора, които са в системата на ядрената енергетика. За всички е ясно кой правеше доставките на ядрена енергия, къде са били срещите, каква е позицията и интересът на Русия. Видимо е, че Москва иска интересите ѝ да продължават у нас. САЩ знаят за срещи на тема „енергетика“ и на територията на Турция, и в други страни. Знаем какви перспективи и интереси имат и дружествата на „Росатом“ във връзка с горивото за атомната ни централа.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 16 Отговор
    Моя списък е най точен.По него ще б.сим
  • 2 Хаха

    56 16 Отговор
    Айде още една провалила се в политиката, която се чуди към кой да се присламчи да загризе от кокала. Хора не ви ли омръзна от такива стари муцуни, който бяха във властта и нищо не направиха да ни дават наклон на живота.
  • 3 Град Симитли

    38 3 Отговор
    А така!
    Влади Горанов е бесепар!
    Машалла, МА! 😆
  • 4 Мафиотската

    26 3 Отговор
    мрежа !
  • 5 АРЕС

    47 10 Отговор
    Брейй тоя бидон много компетентен Бе.

    Коментиран от #18

  • 6 ХА ХА ХА

    46 6 Отговор
    АБЕ КАПОН УМРЯХА ТВОИТЕ КУПОНИ ......И МЕЖДУ ТВОЯТА ЖАЖДА ЗА ВЛАСТ И ДА СЕ НАМЪКНЕШ В НЯКОЯ ПАРТИЙКА ИМА ЕДНА ПРЕСЕЧНА ТОЧКА ......КОЛКО ПАРИ ЩЕ МОЖЕШ ДА ОТМЪКНЕШ ОТ БЕДНИЯ БЪЛГАРКИ НАРОД !
  • 7 Айдеееее

    37 7 Отговор
    И тая взе думата!

    Коментиран от #12

  • 8 Факти защо давате трибуна на

    39 6 Отговор
    Такива пигмей като тази КуПОН ?????

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хи хи хи

    26 4 Отговор
    Все такива м"""""ъ::::::р;;;;;ш"""и ли ще изказват мнение.....и да ни учат ????????
  • 11 Анализатор

    34 6 Отговор
    умопомрачаващи заключения на Мария Тампон.
  • 12 Ами

    27 4 Отговор

    До коментар #7 от "Айдеееее":

    тя тая не е млъквала.
  • 13 хммм

    7 32 Отговор
    Тази госпожа трябваше да стане председател на НС . Тогава щеше да прочисти от герберастия!

    Коментиран от #15

  • 14 Уточнение

    25 4 Отговор

    До коментар #8 от "Факти защо давате трибуна на":

    те факти само на такива дават думата. Кафяв вестник.
  • 15 Ами

    28 3 Отговор

    До коментар #13 от "хммм":

    тая най-добре да не влиза изобщо в народното събрание.
  • 16 Гост

    28 4 Отговор
    Идат избори и всевъзможни буболечки, хлебарки и прочее гмеж плъзва. Това е асортиментът на нашенската политическа сергия. Пък после казват "Гласувайте". За кого? За капон ли? За кокорочовците? За баце и корнел? Накрая ще стигнат до там, да си се избират сами - три на осем гласа. Ама ние сме си виновни, че ги търпим, вместо да хванем сопите!
  • 17 така де

    19 9 Отговор
    р.овч и ББ не се познават вероятно но така трябва да се представи за плебса
  • 18 Даа ДЕМОКРАЦИЯ

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "АРЕС":

    ЩЕШЕ ДА Е КОМПЕТЕНТЕН АКО БЕШЕ СПОМЕНАЛА ЕДИН СВИНАР
  • 19 безпартиен

    25 2 Отговор
    Пресечната точка на всички политици се нарича ДС!Преди бяха служители и агенти сложени във всички партии!Сега вече са децата и внуците им!КОЙТО ВЛАДЕЕ МИНАЛОТО ВЛАДЕЕ БЪДЕЩЕТО!КОЙТО ВЛАДЕЕ НАСТОЯЩЕТО-ВЛАДЕЕ МИНАЛОТО!
  • 20 Я го знам ...

    21 1 Отговор
    Плана на ционистите.Тая се е уврела в btv и NOVA,декорчета уж им прави ! Фирмата и файернет държи всички билбордове.Еврейски номера.
  • 21 Ддд

    31 2 Отговор
    И тая се изаака в медиите. Избори идват, и тя иска да се търкаля пак в парламента.
  • 22 Аман бе,

    24 1 Отговор
    пролет ли идва че всички змии изпълзяха от дупките си.Нямаше край наглостта на тези продажници
  • 23 приказки

    13 2 Отговор
    без доказателства, без право на защита - нещо да имат връзка с правото?!? това е точно като -сестра ти е ку..рва и точка това е магнитски на щатите, бухалка!
  • 24 корупционен модел

    8 9 Отговор
    Г-жо Капон, основният проблем на нашата политическа система е, че тя работи по модела "Партия и обръчи от фирми", завещан ни от един изявен наш борец за демократични свободи! Единствено при преминаване към Президентска Република, този проблем може да бъде решен! Защото тогава партиите няма да разпределят обществените блага в своя полза!
  • 25 1234

    9 2 Отговор
    На М. Капон дедо й е бил от италианската мафия.
  • 26 12345

    5 8 Отговор
    А Б.Б защо не сте го включили, той е пръв.

    Коментиран от #44

  • 27 Българин

    7 9 Отговор
    Овчаров като представител на държавата в Лукойл е длъжен да докладва на принципала за нередности и укриването на печалба и данъци.Той е отговорен за това.Тук е връзката Борисов-В.Златев-Р,Овч.-Нинова.
  • 28 Народна ВЛАСТ , Съд и

    3 4 Отговор
    В името на НАРОДА ! И белив ми маiна посоката на ВЯТЪРА рязко ще се промени !
  • 29 Владко

    19 1 Отговор
    Тази Капон, беше първа преди 16-17 години да се умилква около ББ.
    "Га яди кифтета, ни рива! Сига що ривеш?"
  • 30 маалата

    11 1 Отговор
    Я простата Мара Миса се появи.... да лапа биберона на Бакикян и да мълчи!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    ЗАДКУЛИСИЕ 33 ГОДИНИ вече Е това
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 пенко

    7 0 Отговор
    ВЪПРОС ЗА 10 СТОТИНКИ : - КОЛКО СВ .ИНКИ ИМАМЕ В ПОЛИТИКАТА --- ???????
  • 35 бягай бе

    3 0 Отговор
    да навиеш кадаиф на нужника на два реда без лого и.....
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 томка бикова

    5 3 Отговор
    ШЕФА боко Банкянския е Велик!

    Коментиран от #41

  • 38 Мадам Капон

    11 0 Отговор
    Ще разкаже ли за дейността на пр агенциите си и договорите им с държавната администрация?
  • 39 Селянин

    7 0 Отговор
    Сите са мафиоте
  • 40 Търновец

    10 0 Отговор
    Тъжно ми е че тъкмо
    Капон говори за енергетика - тя нарече много полезния за България Южен Поток с "Южен потоп" а когато тръбите минаха през Турция си замълча
  • 41 Без коментар

    6 5 Отговор

    До коментар #37 от "томка бикова":

    С фалшивите си лайкове втвърдявате още повече високия рейтинг на ГЕРБ.
  • 42 ама ние

    5 2 Отговор
    Вече се бяхме досетили за тази работа.
    Вектора сочи сърцето на ГЕРБ!

    От тук насетне всеки гласувал за тази партия, трябва да е наясно за кого гласува.
    С маскарада до тук!

    Коментиран от #48

  • 43 СОФИЯНЕЦАААААА

    4 1 Отговор
    БРАВО ДА ...ЖИВЕЕ МАФИЯТА........
  • 44 Няма доказателства

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "12345":

    Как да има, на едни фалшификати от жълти медии събрани и занесени в Хамериканското посолство от Кики, Василев и подписани от ,,разплетена дамаджана"? Ужас!
  • 45 рапона

    5 0 Отговор
    между мене и тея двамата никогаж не е имало пресечена точка - язе съм точката
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Само с ГЕРБ НАПРЕД!

    6 5 Отговор

    До коментар #42 от "ама ние":

    Мили наши противници, на кой Господ още не се поднесли доноси срещу решението на Прокуратура и Съд? Много са запорираните милиарди на олигарсите от които чакате % ?! И Президента на Републиката и Гл.Прокурор ви го казаха в прав текст, жалки сте!
  • 49 Хехе

    6 1 Отговор
    Смешка руса,пък умна? Как са рибарството и аквакултурите, Марче? Помниш ли това блажено финансово изворче за теб, през "лошото" Борисово време?
  • 50 Айде Бегай

    6 2 Отговор
    Пресечната точка на Капон се намира върху паницата със свинско със зеле, не по далече.
  • 51 оффффф

    4 0 Отговор
    мария капут само тя не беше изпълзяла
  • 52 ганев

    3 0 Отговор
    ЕТО ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ ОТ САНИТАРКА В РЕАНИМАЦИЯ ДА СТАНЕШ ЛАПАЧ И ПЛЮСКАЛО НА МНОГО МНОГО КИНТИ И ГОЛЯМ БАРОВЕЦ САМО НАРОДЕН СЪД ДРУГО НЯМА
  • 53 Само питам

    3 1 Отговор
    ГУСДИН КАМЕНОВ ОТ ДЕ ГИ НАМИРАТЕ СЕ ТАКИВА УМНИ И КРАСИВИ. ВРЕМЕ Е ЗА МАЙМУНЯН И ХАДЖИ БАШ ХАДЖИГЕНОВ И ГОШО ОСТРОТО ОТ БОЕЦ А И ПОГРЕБАЛНИЯТ АГЕНТ МИНЕКОВ

    Коментиран от #54

  • 54 Има още

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "Само питам":

    АМИ МАЙКИТЕ ДЕТ СИСТЕМАТА ГИ УБИВАШЕ КВО СТАНА АМИ МАНОЛОВА А ОНАЯ ДЕТ СИ ПИШЕШЕ 50 К ИМА ОЩЕ МНОГО АМА СПОКО ДО АПРИЛ ВСИЧКИ ЩЕ ИЗПЪЛЗЯТ
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Читател

    0 2 Отговор
    Много добре, вярно и точно казано. Между Румен Овчаров и Владислав Горанов има една пресечна точка, която е в чекмеджето на Борисов.
  • 58 Алооооооо

    2 0 Отговор
    КАМЕНООООООВ ПО МАЗНО НЕЩО ОТ ТОВА Е САМО ДОНЧЕВА ВИЖ ДАЛИ И ТЯ НЕ Е КАЗАЛА НЕЩО
  • 59 мазен

    1 0 Отговор
    сух Тампон.....