Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 16:00 1 453 20

Евгений Кънев: У кого ще остане горещият картоф за провала “Еврозона”?!

  • еврозона-
  • провал-
  • мерки-
  • българия-
  • герб-
  • пп

Да, инфлацията у нас е висока, но е сравнима или дори по-ниска от тази в страните в Източна Европа

Евгений Кънев: У кого ще остане горещият картоф за провала “Еврозона”?! - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една от темите за трупане на точки в предизборната кампания е у кого ще остане горещият картоф за провала “Еврозона”.

Интересното и важното е - патент на задкулисието - че който и да говори по медиите - винаги виновни са ПП и ДБ.

Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Снощи Николай Василев от екстремно дясно атакува ПП за доходната политика, че объркала сметките и му се привидяха някакви дефицити и дългове (България чудесно покрива и двата критерия за еврозоната за 2022). Тази сутрин Възраждане - от екстремно ляво беше окупирало и двете частни национални медии, за да обвиняват “Доносническа България”, както нацисткият куку нарича ДБ, че продали българския суверинитет, гарнирано с внушения за търгашество.

За да заглушат пък обективната причина - блокиране на няколко ключови закона, като братската помощ за Трактора - от ГЕРБ вече натискат да отместят фокуса от тях върху ПП, заради инфлацията. ББ вече даде сигнал - как Асен Василев чудовищно бил помпал инфлацията.

Че невижданата като размер компенсация на доходите, заслуга на ПП - най-вече пенсии, МРЗ и социални плащания - има отношение към размера на инфлацията за миналата година е безспорно. А как да оцелеят милиони българи при тази инфлация?

Затова и с най-голям принос за ръста на БВП е вътрешното потребление. Също така обаче е вярно, че без това вътрешно потребление нямаше да има такива постъпления в бюджета и нямаше да изпълним друг критерий за еврозоната - този за бюджетния дефицит до 3% от БВП.

Но наистина ли само така трябва да се четат данните?

А защо да не кажем, че компенсациите просто не позволиха на вече високата инфлация да спадне по-бързо? Все едно си представите пълна вана, която източвате, но понеже сте пуснали и крана с вода, изтичането става по-бавно.

В интерес на Противниците на Промяната е да твърдят, че инфлацията се дължи на политиката на доходите. Но няма да кажат, че тази политика се налага и заради вече високата инфлация.

За експертите е ясно, че тя е почти изцяло привнесена по линия на енергийните цени (газ и електричество) и от скока на зърното, заради войната в Украйна.

Този скок беше най-виден лятото, но почна още през 2021 с възстановяване на световната икономика от пандемията и играта на Путин с газа за Европа. Това наду инфлационните очаквания и те се пренесоха в цялата икономика. Защото няма стока без енергия за нейното производство. Почти няма и хранителна стока без зърно в нея или в животните, които дават суровина.

Да, инфлацията у нас е висока, но е сравнима или дори по-ниска от тази в страните в Източна Европа, близо до войната - без значение дали са в еврозона или не. И за нея има значение ефективността на веригите на доставки.

Когато не сме в Шенген и вносът се бави и оскъпява по границите;

когато имаме олигарси и картели в земеделието под чадъра на ГЕРБ и ДПС;

когато имаме спящи дълбок сън регулатори, сложени именно с такава цел, освен когато трябва да ударят “враг” - най-често чужд инвеститор

- няма как да имаме ниски цени на храните и по-ниска инфлация.

А дали инфлацията е причината да не влезем в Еврозоната?

Едва ли.

Защото ни чака година с анемичен растеж или без растеж;

защото търговски партньори на БГ ще изпаднат в рецесия;

защото ще падат цените на енергийните носители -

и поради всичко това щяхме да имаме приемлива инфлация тази година за целта Еврозона.

А и на Хърватия направиха компромис, защо не и на нас - когато е чиста техника ?

Виж - за Трактора, КТБ приятели, магнитни финансисти и възрожденски куку референдуми - може би не биха.

Направили компромис.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    16 1 Отговор
    Видете ли името ЕвгениЙЙЙ да знаете, че НЕ Е СТОКА! Туй ЕвгениЙЙЙ Дайнов, ЕвгениЙЙЙ Михайлов, ЕвгениЙЙЙ Бакърджиев и сега новата "звезда" ЕвгениЙЙЙ Кънев! Адепти и ренегати от класа!
  • 2 Кажи му ЕвГеиииий и

    9 1 Отговор
    Го з@ебии
  • 3 В. Борисов

    18 1 Отговор
    Еврозоната е толкова провалена, че само идиот би искал да влезе в нея.
    Не влизането на България в еврозоната е най-добрата новина за българите.
    Е, за платените журналя е лоша новина.
  • 4 Пророк

    12 1 Отговор
    Ха, ха....едно по едно "устоите" на евроатлантиците у нас се пропукват!
    Днес е еврото, утре ще е НАТО, вдругиден самият "велик" ЕС!
    Много от телевизионните и партийните "звезди" просто ще станат безработни.
    С една хубаво тълкуване на Закона могат да бъдат превърнати и в бедняци.....ей така за морално удовлетворение на обикновения българин за последните трийсетина години!!!
    Време е да си го получат! Всички знаем КОИ са те!
  • 5 В. Борисов

    12 0 Отговор
    Целта на влизането в еврозоната е да се докопат до милиардите, гарантиращи валутня борд, за сега не успяват, а ако успеем да се измъкнем от капана на еврото, ще поискат да се отмени валутния борд.
    Наистина са много отчаяни и са стигнали до нашите пари, запада е ошушкан до последната стотинка.
    Защо вдигат възрастта за пенсиониране в западналата Европа, защото са обрали пенсионните фондове.

    Коментиран от #15

  • 6 ИНЖ

    2 10 Отговор
    Е то е ясно кой е отговорен - тези, които зорлем (под диктовката на Москва) свалиха редовното Правителство!!!
  • 7 Кой е виновен тогава

    4 2 Отговор
    На път сме да изгубим 10 милиарда средства от европейски регламент 1854, които е за справяне с високите цени на електричеството... Тези средства са за подпомагане на домакиствата и малкия и среден бизнес, тоест гръбнака на икономиката... Сигурно и за това са виновни предишните крадливи управленци?
  • 8 Буден

    3 0 Отговор
    Кои .. имат интерес да няма Европейска регулация на паричният поток ?
  • 9 Тити

    2 0 Отговор
    С тази инфлация трябва да забравят за еврозоната
  • 10 МАЙ

    8 0 Отговор
    Еврозоната е ката ковид ваксинацията... България може и така да си живее и то подълго...
  • 11 5577

    5 2 Отговор
    БСП докоснат ли властта или техни проксита като Радев и неговите отрочета Киро и Асен винаги така става. Резултата е един и същ. Прочетете историята празно няма. Младенов с танковете, Луканов с купонната система, Попов със за Бога хора не купувайте, Виденов е емблематичен, Станишев с Батко и братко на 100% не се видя свършено, като последните. Поне 2г след тях трева не никне. Не че и другите биваха за нещо от прехода, ма поне нещичко се виждаше построено и привидна стабилност и минимална инфлация. Поне малко да се поучим от историята на идните избори. Всеки друг може да е само не и тия. Само за туй ходя да гласувам БСП и туците да не са на власт.
  • 12 Адам Хилтън

    3 0 Отговор
    Какъв провал, то е успех че не ни взеха - освен невидимото "мнозинство" друг никой не иска да влиза.
  • 13 Сандо

    5 1 Отговор
    Ще плачат и кълнат евролизачите,грантаджиите,соросоидите и алчните банкери.А за обикновените хора,обичащи Родината си и загрижени за съдбата на държавата си е един повод за радост.За нещастие поводите са все по-малко и все по-редки.
  • 14 Развийш ли

    0 0 Отговор
    Е как кой Бойко Борисов е виновен
  • 15 Ти пак изкърти мивката

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "В. Борисов":

    На какво са разни тия гаранционни милиарди?Не са ли равни на един годишен бюджетен дефицит?А за пенсионен фонд в зап адни размери това е капка водица в язовир .Само дет не каза какво получаваш срещу това Да не падне борда и утре да изпускаш,че пак ти сffиха мангизите?
  • 16 Тошко

    4 1 Отговор
    Евгений Кънев - пичът с грантове от Козяк.
  • 17 Европеец

    1 2 Отговор
    При соца имаше Хоремаг на село, Хранителни стоки и Плод и Зеленчук в града, затваряха в 18ч и трябваше да се изстрелваш от работа за да имаш нещо за вечеря, от събота на обяд и неделя всичко беше затворено. Портокали имаше само преди Нова година и пишеха по вестниците, че е тръгнал кораба с портокалите за България. Момичетата ходеха с араби за долари за да си купят дънки и парфюми от Кореком. За 1 май ден на труда и 9 септември пускаха пържоли и то след едночасово чакане на опашка, иначе само пушени ребра, карантия и кайма като деликатес, нямаше Коледа, Трифон Зарезан, 6 септември и 22 септември. А сега другарите плащат да учат децата и внуците им с лошото евро в лошите евро-университети, държат парите си в лошото евро и искат да продължават да ни управляват като ни плашат с лошото евро.

    Коментиран от #20

  • 18 Поп

    1 1 Отговор
    Обичаен лумпен, защо да четем това?
  • 19 хихи®

    0 0 Отговор
    Гласувай!!
    Купи на Хардвардските Измамници билет за Титаник!!!
    Спаси .... България...
  • 20 хихи®

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Европеец":

    В България пенсионери нямаше. Всички живееха на Френската ривиера. Излизаха от казината само в деня за Пенсии. Пенсиите им ги носеха със самолета на бай Тошо. Не че пенсиите бяха малки, самолета беше голям
    Работниците почиваха годишно безплатно 6 месеца на море 6 на балкан.