Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 17:04 1 505

Украйна определено ще бъде просперираща страна със светло бъдеще

  • украйна-
  • виталий москаленко-
  • русия-
  • руска агресия

Русия трябва да бъде спряна сега

Украйна определено ще бъде просперираща страна със светло бъдеще - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Авторска статия на посланика на Украйна Виталий Москаленко

24 февруари 2022 г. промени живота на всеки украинец. Със звуци от експлозии Русия започна мащабна инвазия. Но бих искал да подчертая, че войната на Русия срещу Украйна всъщност започна през 2014 г., когато руснаците незаконно окупираха Крим и част от Донбас.

На 24 февруари минала година украинците не се уплашиха и смело се изправиха в защита на целостта и независимостта на нашата държава. Руската пропаганда твърдеше, че Украйна ще издържи само няколко дни. В действителност Украйна не само спря инвазията, но и успя да освободи почти половината от временно окупираните си територии чрез успешни контраофанзиви.

Бих искал да отбележа, че пълномащабната инвазия на Русия в Украйна за една година показа, че Украйна е крепост на демокрацията. Плановете на Кремъл да унищожи украинската държавност се провалиха. Украйна никога няма да се откаже от свободата, хуманността, уважението към личността, спазването на държавните задължения и спазването на международното право.

На 24 февруари 2023 г. ще се навърши една година от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Единствената причина за тази непредизвикана агресия са неоимперските и експанзионистични амбиции на руската държава нейното висше ръководство и президента на Русия Владимир Путин.

Украйна ясно даде да се разбере, че няма да приемем мира на всяка цена. Няма да се съгласим с нищо, което държи украинските територии окупирани и поставя народа ни на милостта на агресора.

Бих искал да подчертая, че Русия трябва да бъде спряна сега, защото умиротворяването на агресора би довело до още зверства другаде. Усилията на Кремъл да укрепи значително военната машина на Русия ще бъде страхотна военна заплаха, включително за цяла Европа, през следващите години, ако не бъде победена на бойното поле в Украйна. Победата на Украйна е от решаващо значение за европейската и световната сигурност.

Русия безмилостно стреля по градове и села. Само повече от 800 деца са получили наранявания с различна степен на тежест в резултат на пълномащабната въоръжена агресия на Русия в Украйна, повече от 450 деца са загинали. Много хора загинаха и бяха ранени във временно окупираните територии на Украйна. За съжаление украинските власти нямат достъп до там, така че е невъзможно да се установи броят на жертвите.

Украйна продължава да се бори за свобода. Ще се борим толкова дълго, колкото е необходимо, за да спечелим, защото пред лицето на руската геноцидна агресия нямаме друг избор, освен да победим.

Украйна може и ще спечели тази война, започната от Русия. Украинската страна дълбоко благодарна на всички свои съюзници и всички миролюбиви държави по света за тяхната подкрепа.

Изказвам своята благодарност на България и на българския народ за помощта и подкрепата към Украйна. България категорично подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите и граници. Приятно е да подчертая, че през май тази 2022 година 47-ото Народно събрание на Република България прие резолюция за предоставяне на военно-техническа помощ и през ноември миналата година 48-ото Народното събрание гласува за военна и военно-техническа подкрепа за Украйна. България е оказвала и продължава да оказва подкрепа и помощ на временно разселените украинци, които са принудени да напуснат родната си страна, спасявайки от руската варварска агресия. Благодаря на българските доброволци, които евакуираха хора от Украйна, помогнаха с храна, дрехи и т.н.

Сигурен съм, че подкрепата на Украйна ще продължи занапред и ще се засили натиск върху Русия.

Повече подкрепа сега означава по-бърза победа и мир.

Украинската формула за мир се състои от десет различни точки, които включват: радиационната и ядрената безопасност, продоволствената сигурност, енергийната сигурност, освобождаването на всички пленници и депортирани, изпълнението на Устава на ООН и възстановяването на териториалната цялост на Украйна и световния ред, изтеглянето на руските войски и прекратяването на военните действия, връщането на справедливостта, противодействието на екоцида, предотвратяването на ескалацията, фиксирането на края на войната. Когато тези точки ще бъдат приложени, те ще донесат цялостен, справедлив и дългосрочен мир на Украйна и сигурност на целия свят. Призоваваме всички страни по света да участват в процеса на прилагане.

Няма друг начин да се сложи край на военната заплаха на Русия за нейните съседи и европейския начин на живот, освен да бъде победена на бойното поле в Украйна.

Тази война не е само за Украйна. Бруталната атака на Русия унищожи световната сигурност и застраши всички нации. Тази война трябва да приключи с триумфа на международното право и Устава на ООН. Справедливостта трябва да бъде възстановена за Украйна, Европа и целия свят.

Всеки руски военнопрестъпник трябва да бъде наказан. Създаването на Специален трибунал ще даде възможност политическото и военното ръководство на Русия да бъде преследвано за най-тежкото престъпление - престъплението агресия. Украйна работи активно с партньори за създаването на Трибунала.

Програмата за възстановяване на Украйна ще бъде най-големият проект за реконструкция след Втората световна война, като по-специално ще даде нов тласък на европейската икономика.

Украинците героично се съпротивляват и ще се борят до победа. И ще има победа, когато натрапнически руски орди ще бъдат изтласкани извън пределите на украинските суверенни граници, от всички временно окупирани територии в Крим, Таврия и Донбас. Вярвам в това, както и всеки украинец. Много вече е направено и много ще бъде направено. Украйна определено ще бъде просперираща страна със светло бъдеще.



Свързани новини