Last news in Fakti

3 Септември, 2013 18:48 1 174 0

Орешарски приветства парламентарен дебат за кризата в Сирия

  • орешарски-
  • парламентарен-
  • дебат-
  • сирия-
  • 100-те дни-
  • правителство

Ще има нови структури в приходните агенции, заяви премиерът

Орешарски приветства парламентарен дебат за кризата в Сирия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интервю на Диана Янкулова с Пламен Орешарски

Усложнената обстановка в Сирия, която е доста близо до нашите граници, е предизвикателство. Всички трябва да се отнасяме много сериозно както към развитието на ситуацията в Сирия, така и като отражение върху нас. Това заяви в предаването "Нещо повече" по БНР премиерът Пламен Орешарски. По думите му, България следи внимателно развитието на обстановката в Сирия. Той посочи, че на Съвета за национална сигурност към Министерския съвет са набелязани мерки, за да не се окажем изненадани от повече сирийски граждани, които търсят убежище у нас, в сравнение с възможностите на страната ни да посрещне тези граждани.

Местата в нашите бежански центрове са запълнени и търсим допълнителни възможности, каза премиерът.

Орешарски посочи още: Приветствам да има парламентарен дебат за кризата в Сирия с оглед на постигане на максимално възможната консолидация по отношение на позицията на нашата страна по случващото се в Сирия и от друга страна по отношение на мерките, които предприемаме. Ние като правителство сме отворени към всякакви предложения от всички страни с оглед на това да минимализираме ефектите. Това значи добра подготовка преди всичко.

Използването на химическо оръжие заплашва да торпилира отдавна установени норми на поведение срещу използването на химическо оръжие. Безспорно нарушителите трябва да бъдат санкционирани и като превантивно действие срещу изкушението в бъдеще да се използват от който и да било химически оръжия, категоричен бе Орешарски и добави:

Нашата позиция в значителна степен следва баланса между понасянето на отговорността и от друга страна нашата убеденост, че политическият диалог е най-приемливият път за намиране на трайно решение, в това число с максимално ангажиране на авторитетни международни организации, преди всичко на ООН. Съветът за сигурност на ООН най-хубаво е да изгради позиция. Добре е да има единна европейска позиция. Работи се по този въпрос. Нека проследим, не бих искал да давам прогнози дали ще стигнем до единна европейска позиция или не, има известни различия. Бих призовал всички да са по-сдържани по отношение на крайните оценки.

Бих се радвал, ако НС подкрепи позицията на правителството, като си оставим всички отворена врата, за да следим внимателно ситуацията и ако е необходимо, да се ревизира такава позиция, да се ревизира с оглед на нови събития и обстоятелства, а не с оглед на нов прочит на събитията, подчерта Орешарски.

Относно позицията на партия "Атака" по темата, премиерът коментира: Не виждам някакъв проблем в различни нюанси в мненията по този въпрос. Не очаквам някакъв драматизъм. Въпросът е – максимално голям брой институции, да не кажа всички, да вземат една позиция на въздържаност, но и да си даваме сметка, че имаме ангажименти към нашите евроатлантически партньори и в крайна сметка нашата позиция трябва да е хармонична и с техните позиции.

За 100-те дни от работата на кабинета в условията на протести Орешарски коментира:

Бих се радвал, ако имахме малко по-спокойна обстановка, за да стартира кабинетът. Ясно е, че в първите 100 дни чудеса не могат да станат. На мен ми се струва, че 100-те дни въпреки неблагоприятната обстановка, могат да служат като отправен пункт, за да се видят стъпките на кабинета. За тези 100 дни свършихме няколко социални мерки, без въобще да считам, че това изчерпва социалните ни ангажименти. Успяхме да установим много крехък и начален баланс в енергетиката. Мисля, че там нещата поне на първо време са леко успокоени, което е предпоставка за по-сериозна работа в следващите месеци.

Премиерът обяви, че ще има нови структури в приходните агенции. Подготвя се и пакет от законодателни промени за премахване или смекчаване на разрешителните и лизензионните режими, както и законодателни мерки срещу монополите.

За протестите Орешарски посочи: Натискът от една страна дава предпоставки за грешки, изнервяне, прибързани решения и т.н., но от друга страна е стимул за ускоряване на работата. Трябва да се търси баланса между двете. В бързането да не се прибързва често, така че да не се постигат крайните ефекти. Важното е да има крайни ефекти. Аз ще съм доволен дори постоянно да бъда критикуван, но ако има позитивни ефекти за хората – това е по-важното.Трудно ще е да очакваме за няколко месеца да се поправят неща, които са бъркани в продължение на дълго време. Разбирам, че цялата обществена атмосфера е напрегната по много причини, сигурно и по наши грешки, но не мисля, че в момента нервността в обществото е добър съветник за самото общество.

Ако предварително си поставим срок – работим до следващата седмица, това би било силно ограничително условие за каквато и да е човешка дейност. Продължителността на кабинета зависи от подкрепата, която той има в НС.

Има ключови национални приоритети, които трябва да бъдат извадени от политическия дебат, категоричен е министър-председателят, но добави, че не е голям оптимист, че това може да се случи.

Орешарски заяви, че са взети всички мерки за осигуряване на обществения ред утре. Той призова всички граждани да се въздържат от екстремистки действия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА