Last news in Fakti

2 Март, 2023 10:06 4 253 41

Европейска ли е Европейската прокуратура в България…

  • лаура-
  • кьовеши-
  • европрокурорите-
  • проверки-
  • тец-
  • графа-
  • зарков

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши обяви в разговор със служебния правосъден министър Крум Зарков, че изпраща одиторска мисия в София

Европейска ли е Европейската прокуратура в България… - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво се случва с Европейската прокуратура и работата ѝ в България? Защо надеждите на всички, че тази структура ще е особено ефективна и ще успее да „прихване в зародиш гнилите ябълки", които бъркат в кацата с меда, някак безславно угасват.

Началото

Участващи държави членки - 22 държави от ЕС, са взели решението „заедно да положат усилия да се защити бюджетът на ЕС от измами, като участват в т.нар. процедура за засилено сътрудничество". Това са: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чешката република, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

Чл. 4 от Регламента Европейската прокуратура отговаря за провеждането на разследвания, наказателното преследване и предаването на съд на извършителите на престъпления и съучастниците в престъпления, засягащи финансовите интереси на Съюза, които са предвидени в Директива (ЕС) 2017/1371 и са определени от настоящия регламент. Във връзка с това Европейската прокуратура провежда разследвания и осъществява наказателно преследване и упражнява функциите на прокурор пред компетентните съдилища на държавите членки до окончателното приключване на делото

Структура две нива: централно и национално

Европейската прокуратура е неделим орган на Съюза, който действа като единна служба с децентрализирана структура.

1) Централно ниво
Централата и се намира в Люксембург и се състои от европейски главен прокурор и колегия на прокурорите, както и постоянните камари. Европейският главен прокурор управлява Европейската прокуратура, организира нейната работа и я представлява в контактите и с институциите на ЕС, държавите членки и трети държави.

2) Национално ниво
На национално ниво функционират европейските делегирани прокурори под ръководството на постоянните камари. Европейските делегирани прокурори в 22-те участващи държави от ЕС отговарят за провеждането на наказателни разследвания и преследвания. В работата си те са напълно независими от органите в своята страна.

Териториална компетентност
Европейската прокуратура е компетентна да разследва всяко престъпление, засягащо финансовите интереси на ЕС, което е извършено изцяло или отчасти на територия на държава членка, която участва силното сътрудничество за създаване на ЕП (чл. 23, б. „а" от Регламента). Следователно не е нужно деянието да е с трансграничен елемент, с изключение на данъчно престъпление от компетентност на ЕП, което задължително следва да е извършено на територията поне две държави членки. Безспорно ЕП поради своята наднационална организация, включваща централизирано ниво и европейски прокурори от всички държави членки, участващи в засиленото сътрудничество, много по-лесно и бързо би разгледала всяко трансгранично престъпление, засягащо две или повече държави членки.

Какво разследва европрокуратурата и какъв е размерът на вредите
Размерът на вредите, които са основание за упражняване на компетентността на ЕП, са със следните предпоставки:
- реални или вероятни вреди в размер до и над 10 000 евро - по преценка и изключение
- реални или вероятни вреди в размер над 100 000 евро – задължително

На какво ставаме свидетели
Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши обяви в разговор със служебния правосъден министър Крум Зарков (двамата са на снимката), че изпраща одиторска мисия в София, за да провери работата на българските европрокурори. Това е ясен знак към работата на българския представител в европейската институция Теодора Георгиева. От отчета на българката европрокуратура се разбира, че за близо 2 години работа у нас родните европрокурори са приключили окончателно само едно дело. При него е призната на вина и е издадена условна присъда. Иначе другата новина за работата на служителите на Кьовеши, свързана с България, е, че Европейската прокуратура разследва ТЕЦ-ве за вредни емисии и се заема с ремонта на ул. „Граф Игнатиев“.

Но на този фон у нас нещата в структурата на европрокуратурата не изглеждат добре. От девет делегирани прокурори, трима вече напуснаха, а други участват във всевъзможни конкурси за работа в съдебната власт у нас или на други позиции в европейски институции.

Вече споменахме, че всяка от 22-те страни, които са част от евпрокуратурата, имат свой представител в централата в Брюксел. За България това е административният съдия Теодора Георгиева, която преди три години е избрана при процедура, която още тогава събужда много въпроси. Тя определя прокурора Димитър Беличев за ръководител на офиса на българските делегирани прокурори в София. Негова е отговорността след приемането на законовите поправки през миналата година да осигури пълната административна независимост на представителството. Нашите европрокурори имат щат от 35 служители, чието възнаграждение е доста високото за нормите в съдебната система. Но тук има един детайл - до момента не е известно да са обявявани конкурси за подбор на кадри. А това е трябвало да стане още преди края на миналата година.

Напрежението в българския офис може да доведе след себе си доста проблеми, защото липсата на кадри пречи на автономното съществуване на структурата. А тя трябва да провежда обществени поръчки, да има собствено счетоводство.

Проблемът с делегираните прокурори
По искане на Лаура Кьовеши България трябва да има 15 европейски делегирани прокурори. Към момента те са едва 6. Прокурорската колегия открива процедури, но интересът към участие е малък. Ако ВСС предложи магистрати, финалното решение за назначаването се взема от Колежа на европейските прокурори, където кандидатурите се представят и защитават от националния представител – Теодора Георгиева.

Дали това се прави… Защо български европрокурори напускат… Защо има малък интерес към работата… Само ще припомним, че Европейската прокуратура разследва ТЕЦ-ве за вредни емисии и с ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Дали щетите са над 10 000 евро, за да се предприемат мерки за проверка по усмотрение, или са над 100 000 евро с участие на европейско финансиране, което ги прави задължителни…

Докладът на европейските прокурори ще е интересен. И май няма да е свързан само с проверките на тецовете и „Графа“, а ще се потърси и отговорност за работата на софийския клон…


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 апсолютно

    32 3 Отговор
    Категорично да - поръчкови са .
  • 2 Местните магистрати

    39 3 Отговор
    Са част от мафията
  • 3 ТаУмВзе

    18 7 Отговор
    Краварски Слугинаж са. Докато бивша европа се ислямизира.
  • 4 Я Я Я Я ДА

    4 11 Отговор
    КОЙ Е ПЪК ТОЗ ЧОРЛАВИЯ ............................................................
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ....

    23 2 Отговор
    Във всеки град си има по един маджо, по един роко и живки и бръмбарови, да му мисли раята роби
  • 7 Време

    16 2 Отговор
    беше !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мнение

    28 0 Отговор
    Нашите европрокурори са или некомпетентни некадърници, или корумпирани и саботират делата уж "разследват", а всъщност ги бавят.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Оракула

    21 2 Отговор
    За да не споменавам имена,
    трябва да се направи, една елементарна проверка,
    на тези "Евройпейски прокурори"!
    Подсигурени от Иван Гешев лично!
    Първо, какви дела са приключени от тях лично и наказанията , които са наложени от съда?
    Второ , как са приключели не само делата, а разследванията ,
    на които те са били , наблюдаващи прокурори?
    И трето ,как са израстнали в кариерата си в ПРОКУРАТУРАТА , причините за повишението им конкретно?
    Със сигурност от "този храст", ще изкочи заек Великан!
    Такова пресевяне ,като "Хедхънтър"се прави от професионални можещи фирми, не от комисионери-милиционери !

    Коментиран от #25

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ти да видиш

    8 3 Отговор
    Ами май не е много "европейска", побългарена е - националният ни представител Теодора Георгиева е 3-та в конкурса, а е назначена. Да, победителката се отказва, но не се предлага на втората класирана, а директно на третата. Обстоятелството, че съпругът ѝ е служител на Бобокови, че е зам. външен министър на Мунчо, е ЧИСТО СЪВПАДЕНИЕ И НЕ Е НИКАКЪВ КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ.
    Така че.... прощавайте ме, но нито констатации на европрокуратурата (чрез нашата национална представителка), нито "Магнитски" нито каквито и да са било други подобни шантажи биха ме накарали да им вярвам.
    Напоследък доста "съвпадения" се посъбраха.
  • 15 Преслав

    12 2 Отговор
    Според мен, причините българските делегирани европрокорори да напускат, или да няма желаещи да заемат такава длъжност, са три: 1. На тази длъжност ще трябва "яко" бачкане и ще те контролират много строго; 2. На тази длъжност далаверите с цел лична изгода са невъзможни; 3. Комбинация от първите две. Та така...

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гешев Избяга от Кьовеши, барабар със

    8 1 Отговор
    Сарафов, останалите са, "масовка в делегацията" Познат Прийом, нещо като Бягане от час, да не бъде Изпитвам Двойкара Ученик!!
  • 18 Мнение

    8 2 Отговор
    Ще арестуват Гешев и част от сийките и полуолигофренът зам. Няма как Гешев, Пеевски и Борисов да са на свобода в изборния ден

    Коментиран от #39

  • 19 НЯКОЙ

    6 1 Отговор
    Решението е работещите в България европрокурори ДА НЕ СА БЪЛГАРИ ! Какъв РЕЗИЛ за гешефтурата !!!
  • 20 иса

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "каскета":

    Какво Русе?!?Тук пишат за ЕП и клона на който седят в София!
  • 21 Хехе

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Преслав":

    Бачкане?!Друг път! Три дела ,шест прокурора!!!
  • 22 ГЕШЕВ си прати Негови хора за

    10 1 Отговор
    Европрокурори да Саботират и да му донасят какви сигнали са подадени и от кой до Европрокоратурата!! В това никой не се съмнява, затова едни Бягат и всички Съботират! ГЕШЕВ на "Закуската"се Изтъргува за "Кадър" на ЦРУ, да е под тяхна защита и Имунитет! Каква ли Каша ще забърква в Азърбейджан или просто избяга от Кьовеши???

    Коментиран от #41

  • 23 Със

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Оракула":

    същия успех може да си сложи знамето на Буркина Фасо. Толково и те са в ЕС.Виза може да ти издаде и Ибрахим Траоре.
  • 24 ЮПИТЕР

    10 2 Отговор
    КОРУМПИРАНА ПРОКУРАТУРА
  • 25 "Хедхънтър"

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Оракула":

    Откога прокуратурата стана фирма ,че да си тикат гагата там някакви измислени счетоводители?!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Европрокурори от Финландия, и тяхни

    8 0 Отговор
    Преводачи! По възможност, наследници от Родата на Генерал Казимир ЕРНРОТдоказал ЧЕЕ Честен и смел човек Обичал България!! Справил сее с Бандюгите в Княжество България за, кратко Време след края, на Войната 1876-78год!!мин на Отбраната, Мин Председател и Вътрешен министър!! Финландски Прокурори да разследват в България за Евро прокуратурата на Кьовеши!! От нашата Гешевтура, ЩЕ изпраща ГЕШЕВ само Гнили Ябълки!!
  • 28 Кьовешитурата

    6 2 Отговор
    Бойкикев и Кирчо веднага да внесат искане за смяна на Кьовеши с Бойко Рашков!

    А, опа, ама тя Георгиева е съпруга на дългогодишен мениджър на Бобоковите фирми.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Я си еб.и майка..та

    2 1 Отговор
    само политикокоректки постове са разрешени Тука.!.
  • 33 Поредната евро.........гейска

    5 1 Отговор
    маша, опитваща се да кр.....аде пари от България!! Защо бе м.....ин......дил не разследваш дала.....верите на Урсула с вакс.....ините????
  • 34 Урюрвкос

    0 0 Отговор
    жалейката с която се е накичила на снимката е с неправилно разположени цветове, сега означава здравна асоциация за борба със слабоумието, бавноразвиващите се и даунисти.
  • 35 Чешане

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Оракула":

    Твоето объркано мрънкане, въобще не ме нито интересува, нито впечатли!
    На политическата въртележка, съм видяла много боклук, който от центрафугата излита!
    Не можеш да ми бъдеш опонент! Простееш!
    Аз воювам с достойни противници, а не със сополи!
  • 36 Бамбука

    2 0 Отговор
    Ако, ЕС прокурори изгорят колкото бушони има поставени от крадците по високите етажи, не само София, а и цяла България ще "остане" без ток. Ако, след тях се задейства и Магнитски, цунамито в политическическия живот на ограбената ни страна ще бъде опостошително. Дано се смилят малко, щото почнат ли да се плюят бушоните ще препълним язовирите. Общо взето "трагедията" ще бъде пълна.
  • 37 Тома

    1 1 Отговор
    За да разберем дали е европейска прокуратурата в България ще попитаме руския прокурор чайка

    Коментиран от #38

  • 38 Го4о

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Тома":

    А може да попитаме и Христо Иванов Бойкикиев.
  • 39 Го4о

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мнение":

    Само така КирЕто може да спечели избори! Ама няма как да стане. Народа харесва бат Бойко.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Оракула

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ГЕШЕВ си прати Негови хора за":

    Ами, като няма какво да и каже , и Азърбайджан върши работа ,
    не че има някаква работа, точно там от държавен характер,
    може и гражданство да му дадат а и "Доктор Хонорис Кауза" да го направят ,
    като Пловдивската" Менда -Менте"!
    Въпроса е да се скътае, докато се избистри схемата за" димната завеса" над Ковачки и Хунтата!!!
    Това е в периметъра на "Хунтата", и там всичко е навързано, като свински черва,
    пушек , кюмур,въглища ,петрол, газ, слънце, вятър и вода!
    Където и да боцнеш с шиша ,ще бликне кръв!
    Вече самите те, не знаят, кое на кой е ,защото" динамиката в държавата" , си взима своето!
    Едни" поставени ",други оставени, но "Чекмеджето" се пълни макар и много по бавно!