Last news in Fakti

5 Март, 2023 19:00 5 155 144

Националната "крепост", в която се е затворила България

  • шипка-
  • руска пропаганда-
  • русия-
  • евро-
  • лев

Продавачите на илюзии намират в България благодатна почва. И гледаме към едно минало, в което България е била велика, а ние трябва да я браним. Така приказката има пореден злодей, на сцената излизат поредните спасители

Националната "крепост", в която се е затворила България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Йоанна Елми за "Дойче веле"

"Запазете българския лев – последната крепост", гласи надпис върху трибагреник, нарисуван край пътя. Снимката е публикувана във Фейсбук от колега. “Жал ми е за Вас, не знам как се гледате в огледалото, защото няма нищо национално, което да защитите”, обръща се жена към друга колежка, когато научава, че тя е ваксинирана, подкрепя еврото и приемането на Истанбулската конвенция.

В групите срещу еврото преобладават лъвовете и трикольорите. Българският флаг в социалните мрежи е антипод на украинския; върху много софийски билбордове с украинското знаме са залепени български трибагреници. В последните години фолклорът се афишира като опозиция на всяка друга култура, а „традиции“, за които няма консенсус или дори историческо основание – като несъвместими с настоящето.

Тази нова българска идентичност не се дефинира чрез съзидание, постижения и решения на проблеми, а чрез позицията „срещу“ някакви народни врагове. През последните години те се променяха - от граждански организации през ваксини, Европейския съюз, чак до норвежците. На всичко това устоява България, в своята национална крепост.

Предадени от новата история

Руската пропаганда със сигурност усилва тези проблеми, но тя не е първопричината за тях. Национализмът най-гъвкавата идеология, служила и на повечето модерни диктатури. Създаването на националните държави става именно през осъзнаването на това какви и кои сме, защо не сме като „другите“. Докато половин Европа е под френска окупация, немският философ Йохан Готлиб Фихте (по-късно употребен и от нацистите) се обръща към германските народи с думите, че „единствено през общите ни черти, които определят какво е да си германец, можем да предотвратим гибелта на нацията си“.

Подобен страх от национална гибел има у много българи. Международните заглавия изобилстват от фрази като „най-бедната държава в Европа“ и „най-бързо изчезващата нация“. Не се оправдават и очакванията, че след падането на комунистическия режим „ще бъдем нормална държава“. Напротив – поколения млади и интелигентни българи се устройват на Запад, заминават и работници, които не са интегрирани в държавите-приемници, а са по-скоро икономически мигранти. Българите, които се връщат, за да градят в родината, могат да се окажат от другата страна на барикадата, защото нерядко стават част от гражданското общество, срещу което работи пропагандата и което се обрисува като антибългарско.

У дома липсата на съществени реформи в образователната и други системи след 1989 г. води до влошаване на наследените проблеми. Към това се добавят безброй страници черна статистика: българските деца са на последни позиции по функционална грамотност; българите са на първо място по смъртност и на последно по продължителност на живота в Европа; на първо място в ЕС по дял на сивата икономика спрямо БВП...

Ако това са общите черти, които ни определят като българи, то не е никак трудно да се обърнем към някакво минало, в което България е била велика, а ние трябва да я защитаваме. И така, приказката добива своя пореден злодей, на сцената излизат поредните спасители.

Търговци на митове

Невъзможно е да строиш общество, ако няма консенсус за минало – каква всъщност е общата ни история? В държавата ни живеят няколко поколения, оформени в напълно различни светове – на тоталитарна диктатура, на преход, и на съвременна (пленена) демокрация. Демокрацията е най-важна ценност за едва 13% от българите, а само 11% заявяват, че чувстват най-сериозна принадлежност към света. Много от българите усещат, че принадлежат към абстрактна България, но едва 22% казват същото за конкретната местна общност – хората, сред които живеят и с които изграждат България.

Някои ще празнуват 3 март като национален празник, а други ще го отхвърлят като проруска дата. Няма консенсус за тоталитарните години, за историческата приемственост по българските земи (например дебатът робство или „присъствие“). Историята, която е ключов елемент за здраво национално самосъзнание, е обрасла в митове и легенди – и защото дълго е била оръжие за пропаганда. Медиите са абдикирали от ролята си на платформа за подобни дискусии.

Тази почва е много благодатна за продавачите на митове. Те могат да бъдат писатели, режисьори, интернет-говорещи глави, а могат да бъдат и политици. В целите и програмата на партия „Възраждане“ има изброени редица проблеми, но не и осъществими планове за тяхното решение. За сметка на това думата „национален“ и производните ѝ присъстват многократно в оскъдните параграфи. Подобни играчи предлагат илюзии на българите – малкият човек като герой срещу голямата система, която е виновна за нещастието му. Малкият човек, който ще брани последните крепости. Без да се уточнява, че те са част от сценографията и са направени от картон.

Колкото до хората, които активно търсят решение на много от споделените ни проблеми и подобряват средата от години – тях често ги описват като „иноагенти“. Макар да работят в полза на широката общественост, новият национален наратив не признава тези усилия – освен, може би, ако не се увенчаят с ледено хоро.

Нова българска идентичност

Дали левовете, бутафорните филми за исторически личности, псевдоисторическите книги, популизмът, антиваксърството и хомофобията като национална идеология са успешна стратегия за изграждане на национално самочувствие? Съмнявам се – в противен случай на този етап от историята ние, българите бихме били сравнително горд народ.

Вместо това се страхуваме от призраци, чудим се чия жертва сме и храним хроничната параноя, че изчезваме. Неспокойни, че сме българи, ние се лашкаме между празна гордост и крайно омерзение. Националното ни самочувствие трябва да премине през национален разговор, така както неувереният човек разговаря със себе си, за да постигне спокойствие. Този разговор не може да се проведе, ако крещим. И онези, които усилват звука, го знаят добре.

Докато не разплетем миналото си и не изберем символите и ценностите си, ще се оплитаме в настоящето. И на всеки 3 март ще си пожелаваме „Честит национален празник!“ с леко неудобство. Дори да се преструваме, че всъщност изобщо не е така.

Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 126 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    207 35 Отговор
    Янките са ни затворили в резервата и ни избиват с глад и болести понеже и ние като индианците не им възприемаме ,, ценностите,,

    Коментиран от #21, #131

  • 2 честен ционист

    142 18 Отговор
    Тоя с шерифската шапка ще да е някой янки наблюдател. Българите скоро ще почнат да празнуват 3-ти март всеки ден и да вечт трикольора. Натам отиват нещата.
  • 3 Стойко

    30 165 Отговор
    подкрепям моя приятел КОЗЛОДУЙ който е прав за смазването на всички русофилски отрепки , путяроби и червеи....Гроб за тях и ще ги ровим живи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 200 хил.путъароба дадоха фира досега

    28 145 Отговор
    Нека братята украинци ги редуцират, да има жени за нашите ромляни -
    По времето на комунизма много ходеха дървосекачи в Русия - Сибир, Коми или Сочи.. Предимно цигaни ..И след време всеки от тях се връщаше с по една рускиня за жена..Като малък прекарвах ваканциите на село, много цигaни от там се върнаха с такива рускини, а те живееха в коптори, кирпич и плет, външни мизерни тоалетни, покривите им текат...Но рускините доволни, казваха мизерията в Рассията още по зловеща ...От войната рускините пак ще останат без мъже и ще тръгнат пак да се омъжват за бг цигани. Пак ще се народят много русофилчета с цигaнcka кръв...
  • 6 Майна

    152 13 Отговор
    Коментира Йоанна Елми+ това не е българско име

    Коментиран от #42, #134

  • 7 ТаУмВзе

    169 15 Отговор
    Овче Зле! Когато Ние сме имали Писменост и Християнство, вие не сте се къпали! То и сега не се Къпете де. Аре честито плакнене и Тихо!
  • 8 копейката

    18 69 Отговор
    Много добре опитахме здравината на тази крепост есента на 1996г.
  • 9 До Министъра на МОН!

    26 134 Отговор
    Г-н Министър,
    Кой и как допусна университетски преподаватели като Дарина Григорова да учат децата ни на русофилия в Софийският университет?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българофил

    34 102 Отговор
    Нека не забравяме и думите на Екзарх Антим Първи отправени към княз Дондуков: „"Вий ни избавихте от турците, ама нас от вазе кой ще избави"
  • 12 Дойче Мойче

    146 20 Отговор
    Соросоидите искат да заличат българската идентичност по всякакъв начин.
  • 13 ХАХАХА

    126 13 Отговор
    Фатки да не са абонирани да публикуват пасквилите на разни безродници зовящи се българи?

    Коментиран от #24

  • 14 ДВ не им

    112 13 Отговор
    Не ви ли омръзна да ви псуват?
    Ще дойде Видовден и за вас!
  • 15 Къса памет

    23 94 Отговор
    Един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:
    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский

    Коментиран от #45

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 3.14К

    122 11 Отговор
    Да, наистина е жалко върху билбордове да има украински знамена и покриването им с българското знаме да се счита като потъпкване на "европейските ценности". Срам и позор за поместването на този материал в български сайт!
  • 18 Чутовно племе!

    26 85 Отговор
    Русофили, ама не искат да ходят в Расия

    Коментиран от #53

  • 19 Русофил

    15 68 Отговор
    Самоотвержено блиzzкам миндzzата ма Митрофановна
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Упорит Ганчо

    96 10 Отговор
    Пак започнаха да ни се карат от сутрин до вечер както при хобит цирка. Тогава сериозни академични учЕни, с физиономии като от тежък запек ни хулеха и ни се караха назидателно, защо аджеба не искаме да се бодем. Сега разни неуточнени лелки и чичковци, зовящи се ентеуектуауци и търсещи половата си идентичност, ни се карат, защо отказваме да забравим историята си и не щем да прегърнем с две ръце и четири бузи световния жендаризъм. Ама упорит Ганьо, все казва - мъжът си е мъж, жената си е жена, на 3ти март руснаците ни освободиха и урсулата Лай Нен да си завре ваксите.... С такова племе как се излиза на глава...
  • 24 До хилещия се

    13 72 Отговор

    До коментар #13 от "ХАХАХА":

    Боли те от истината ? Ето още една, русофилята не са българи а времено пребиваващи руснаци, които прокарват пътека за руска специална акция.
  • 25 Гост

    100 12 Отговор
    Значи, да не си пазим нашата валута, а да прегръщаме чуждата, така ли? Едно време така са ни карали да си сменяме вярата. Удържали сме тогава, ще удържим и сега. Извън границите на България всичко е чуждо. Който иска чуждо, да върви навън. Чуждопоклонници нямат място тук.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    62 5 Отговор

    До коментар #22 от "Бой по журналистите":

    Има разлика между журналисти и пропагандисти.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гост

    54 6 Отговор

    До коментар #16 от "На 3 март 2023 в центъра на София!":

    И от тези кривогледи старци ли те беше толкова страх, че трепереше скрив в храстите да броиш бе, измишльотанко?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Наркомандо

    76 7 Отговор
    Поредна доза морално разлагаща чуждестранна пропаганда. Кога ще бъдат забранени чуждите агенти в България?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Наблюдател

    76 8 Отговор
    Парцалът ДВ.....натам само пълен идиот продължава да чете.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Поялник по русофилските десерета

    10 58 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Когато развявате руските знамена жените ви за копейки мачкат руски чаршафи.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Сух

    73 8 Отговор
    Хахахахха, гадовете да се пукнат от яд! Няма да има евро! Започнахме да се замислям и за побъркания ЕС с всичките му джендъраки истории и буболечки в манджата.,рушашти икономиката и енергетиката ни.. Къде е статистиката за направените бизнес инвестиции в България, да видим какво всъщност се е случило през близките 20 год.. Ще се изненада е "приятно"..
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 !!!?

    24 63 Отговор
    Кремълски фашисти кръстосват България ! НАРОДЕ ????

  • 42 Ротшилд

    10 36 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    И какво като е еврейско име???
  • 43 Да, бе

    15 41 Отговор
    Пет века сме оцелели и без руска пропаганда, тъй че теорията на изпозападналите тотално издиша. Българин е духовно състояние, а не само националност, но за материалните е неразбираемо и омразно поради същата причина. И тях ще изпратим, няма да са първите...
  • 44 От факултету съм

    10 42 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Ама не съм продажника русофил.

    Коментиран от #126

  • 45 Стига ве соросня

    25 36 Отговор

    До коментар #15 от "Къса памет":

    В началото на август 2008 г. в Интернет, почти по едно и също време на няколко различни места, се появява едно „новооткрито” писмо на Васил Левски, в което той заплашва Каравелов и Ботев и ругае Русия. Твърди се, че писмото било в лошо състояние, щяла да му се прави графологична експертиза, та затова не можело да се покаже и т. н. В крайна сметка, писмото така и не се показва, но „цитатът” от него заживява свой собствен живот в мрежата. Ето какво гласи той:

    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливия казашки ботуш в Булгорско? Ако туй е тъй, то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский.“

    Коментиран от #46

  • 46 България е под заплаха

    10 52 Отговор

    До коментар #45 от "Стига ве соросня":

    Да върнем русофилята предатели по местата им
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Повече гласност за Еврозоната

    11 75 Отговор
    Това, че група лумпени, тролове и непросветени хора реват срещу приемането на еврото, не значи че всички сме такива глупаци. Европа трябва да збае, че и тук има хора, които отдавна сме осъзнали важността на приемането на България в Еврозоната. Трябва да се даде повече гласност на ползите за да може колебаещите се да бъдат убедени в правилността на твърдението. Накрая само проруските опорки няма да са достатъчни и България ще успее.

    Коментиран от #66

  • 49 Токсик

    64 11 Отговор
    Българинът вече много сериозно се замисля защо върху него се оказва този безпрецедентен политически натиск и шантаж за отнемане на националната му валута и налагането на чужда такава, въпреки че държавата му не отговаря на основни финансови показатели . Много я сбъркахте, ако бяхте си траяли щяхте да имате по-голям успех в измамата, но българинът прогледна, прочете, и разбра , че ще загуби последният си истински суверенитет и че без него се превръща окончателно в колония. Мачът е свирен вече, господа евроатлантици, евро няма да има ! С тая гнусна пропаганда, подобна на ваксините нямате никакъв шанс повече да ни заблудите.
  • 50 Ббб2

    62 3 Отговор
    Съчетанието, DW и някаква с не българско име Елми..прави този пасквил ,нечетаем!
  • 51 БгТопИдиот🇧🇬

    55 4 Отговор
    Стигнах с четенето само до DW.
  • 52 Ярко като слънце

    10 4 Отговор
    Изложение на националното наукоучение. Като изключим речевата интенция.
  • 53 Йорданов

    48 4 Отговор

    До коментар #18 от "Чутовно племе!":

    Чутовно племе са т.н.умни и красиви, които пречупват всичко през материалния интерес.Понеже Русия е по-слаба икономически, трябва да я мразим и да изопачаваме историята!

    Коментиран от #60

  • 54 Нашия

    12 62 Отговор
    Безценен лев ,ако не беше валутния борд .сега щеше да струва едно голямо нищо.
    Много бързо забравиха тия когато
    Доларът беше станал над 3500 лева .
    Хаха
    Сега Доларът сигурно щеше да бъде
    10000 левчета .
    Хахах
    И за левчето пропагандират такива които сметките им в Евро.
    Хаха
    Знаем ги кои са , начело с оня Варненския Копанар .
  • 55 Под феса има Ум

    8 34 Отговор
    Пази Боже, България от българите!!! От другите, няма защо да се страхуваме!!!
  • 56 Перо

    54 4 Отговор
    Отново джендърски съждения на унтерменшите от Дойче Зеле! Арабите ще ги превъзпитат и променят генофона!

    Коментиран от #62

  • 57 Да бе да

    6 41 Отговор
    "Националната "крепост", в която се е затворила България"

    Не е национална , а националистическа ! Има голяма разлика!
    Първата отстоява кауза ! Втората е популизъм без демокрация !
  • 58 Котис

    61 3 Отговор
    DW са българомразци!
    Изключително некоректна към България медия!
  • 59 А бе

    51 4 Отговор
    от кога "Факти" станаха подразделение на "Дойче зеле"?

    Коментиран от #61

  • 60 Твоя татко

    6 31 Отговор

    До коментар #53 от "Йорданов":

    Да,ама задай си въпроса защо Русия е по слаба икономически. Там се крие тайната...
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Не си джендър

    19 1 Отговор

    До коментар #56 от "Перо":

    Що си като няваш род/пол/?
  • 63 Миии

    50 2 Отговор
    просто е - Националната "крепост" е пагубна за "Отвореното общество".., за тва е този неистов соросоиден квич.
  • 64 Йорго

    25 2 Отговор
    Факти са Фракция,Фактически се доказаха !
  • 65 Момчил

    51 5 Отговор
    Брей, явно много им пречи този български лев щом дори зелето взе да ни пуска пропаганда срещу лева.
  • 66 Момчил

    50 4 Отговор

    До коментар #48 от "Повече гласност за Еврозоната":

    Освен клишетата " опорки" ,които всички еврог...лизци използвате ,може ли да ни разясните ползите от еврото? И моля без "ползата" за липсата на превалутиране и спестявяне на банкови такси ,защото дори само годишната ни вноска в еврозоната ще надхвърля значително спестената сума от превалутиране. Аз виждам вредите,а те са сериозни - освобождаване на резерв от банките и раздаването му под формата на кредити, с което ще се напомпа зверски инфлацията, ще се надуят още имотите. Също и това да даваме солидарно пари за затънали в еврозоната. България няма излишни пари за спасяване на чужди икономики !
  • 67 Лицемерие

    35 4 Отговор
    Нямало реформи в образованието! Че нали всичко е следствие именно от реформите, които го разбиха....
  • 68 Гръч

    32 5 Отговор
    Най големите врагове на България са тези,които са разрушавали и техните медии "Дойче веле" и "Свободна Европа".Техните самолети са бомбардирали София без да жалят цивилното население,защото тогава в България не е имало германски войски и е било напълно излишно.Това западно извращение се прилага и до днес към други държави
  • 69 САТЪРА НА ХАНА

    29 4 Отговор
    ХЕХЕ, ДОКАРАХМЕ Я ДОТАМ
    БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ
    ДА СЕ ЧУВСТВАМЕ КАТО КОРЕННИТЕ ЖИТЕЛИ
    НА СЕВЕРНА АМЕРИКА :)

    Коментиран от #73

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Йоанна Елми

    42 3 Отговор
    Претенциозно име! От къде идва фамилията? Или това не е важно. Не ,много е важно, защото тя не живее и в България. Да живееш по собствено желание извън страната, в която си се родил, означава, че тук не ти харесва живота. Отиваш в страна с висок стандарт, живееш значително по-добре и с цялото си нахалство започваш да печелиш, критикувайки родната си бедна страна. Обичала България. Що за наглост! Позволява си публично да критикува по-голямата част от българите, които бяха и са срещу ваксинирането, срещу еврото и Истанбулската конвенция. Говори за "у дома". Не, човек има само един дом, а тя е мечтала от малка да го напусне. Една Лена ни е предостатъчна.
  • 72 Реалист

    40 5 Отговор
    Прочетах думичката ваксиниран и спрях да чета. Щом намесиха ваксините и Истамбулската конвенция, значи е яко тролене. Найн, данке шойн! Спестете си го!
  • 73 Уса

    5 3 Отговор

    До коментар #69 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Това е само чувство,но не и действителност
  • 74 Гадна статия

    32 3 Отговор
    Тези се опитват да ни пробутват унищожение на националната идентичност!!! Това е целта по цял свят. Да се унищожи истинската история и да се подмени с лъжлива. Да се забъркат младите поколения, понеже нямат опит и да се направят без род, без родина, без национална принадлежност!!
    За да ги хванат по-лесно в капана на глобалната цифрова диктатура!!!

    Коментиран от #75

  • 75 Използват Русия

    34 4 Отговор

    До коментар #74 от "Гадна статия":

    С цел да ни отрекат и от нашата истинска история! Русия тука няма друга роля. Но всеки знае, исторически факти са , че нашето минало е свързано с тях на много места. НО какво от това? Ако имаш здрав разум, не те опиянява или отблъсква... Било е както е било. Днес е много важно избора СЕГА? НА КЪДЕ??? Евро атлантизмът е гибел на всичко. Вече фактите показват: демография, лъжи за зарази, сертификати, диктатура..
    Русия си има техен път, който НЕ е също наш.
    Ние тря са да си изберем наш път на независимо развитие!!! Наш, български път. Приятели можем да бъдем с всеки, но не и да се кланяме на някого или някои... Лева да остане , вън от ЕС, вън от НАТО... Това се иска сега. Пък който иска войни, сам да си воюва, без нас. Ние нямаме там никакви интереси... Сащ имат и запада, ама нас не ни интересува това...за свободна и независима от всички България!!
  • 76 Флин

    34 2 Отговор

    До коментар #20 от "Оракулът от Каспичан":

    А на теб кой ти казва кои са "истински ЦЕННОСТИ" Може би ДВ? И както изглежда и твоето мозъче не е от комплецираните щом наричаш фундаменталните ценности /които не са обвързват нито с националност нито с конкретни религии, те просто винаги са били каквото са /"демагогия" и "пропаганда" . Тези ценности, "приятелю ", не се определят от псевдо медии и самозвани "елити". Истинските ценности се определят от Бога и народа, а не от партийни секретари с печат "либерален елит" на челото
  • 77 Унтерменшите ДВ вият на умряло

    37 4 Отговор
    Щом така вият срещу луната крадливите евроатлантици, явно сме на прав път с референдума за еврото. Горките, не могат да повярват, че плячката им се изплъзва!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 в коловоза

    33 2 Отговор
    А защо не принудят другите страни в ЕС, които не са въвели Еврото? Защо само нас бутат по политически целесъобразности? Не е ли много съмнително? Дори когато не изпълняваме условията?
  • 82 евроатлантици

    37 4 Отговор

    До коментар #80 от "Българин":

    Не знам какви са русофилите и защо са намесени, но знам как едни евро-атлантици, финансирани от чужди фирми и фондации непрекъснато ни тикат в грешна посока! И управляват народа като стадо овце! Стига! България има свои национални интереси!

    Коментиран от #84

  • 83 Гост

    29 3 Отговор
    ДВ да пише “за нас българите”?! Това е пълно шизо! От къде-накъде ДВ ще са българи?!?!?
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 щерев

    5 27 Отговор
    Евро означава контрол от европейските финансови органи плюс улеснена търговия и евтин кредит. Лева означава безконтролни кражби и фалити. Всеки, сам си избира битието, иска ли да е Европа или иска да е в кочина

    Коментиран от #120

  • 86 Г-ца каприз

    35 4 Отговор
    ”Йоанна Елми е родом от София. В момента следва двойна бакалавърска степен в областта на хуманитарните и социални науки в Новата Сорбона, Париж, Франция.В свободното си време е доброволец в Американската библиотека в Париж"
    Таа с какво право въпросното момиченце ще поучава нас....след като не е дала нищо за България.....

    Коментиран от #89, #121

  • 87 DW и поредната Помия която сервита на

    30 3 Отговор
    Читателите!! DW трябва да бъде Забранена в България, Лъжци и маниполатори!!
  • 88 До 87 DW СЕРВИРА

    24 2 Отговор
    DW, сервира помия
  • 89 Абе това са

    30 3 Отговор

    До коментар #86 от "Г-ца каприз":

    Новото поколение, което нищо не знае за България, далечен от народа и живее в чужди страни, а иска нас да ни учи, как и защо да живеем! Който иска да яде червеи и да приеме чип в главата с новата цифрова валута, дето няма да има никаква свобода за нищо, нека вие за еврото. Но и никой не им пречи. Да отидат в западните страни и ще видят какво ще им се случи в съвсем кратко време... Да оставят България и нашия народ на мира.

    Коментиран от #103

  • 90 Краси Марков

    29 1 Отговор
    С АНТИБЪЛГАРСКА ОМРАЗА В СЪРЦЕТО! От Берлин с любов!
  • 91 ешафод

    28 3 Отговор
    Шварц группе (Кауфланф и Лидл) спекулативно ще направят милиарди от приемането на евртото тук.
    Семпла аритметика, която нито Герберастията, нито Продължаваме Патологията ще ни споделят.
  • 92 Дв е

    25 2 Отговор
    Дз(еле), хубаво че сте ваксинирани и с бустери, вече си са започнали неизмяняемите психически промени, не се намирате в украина, а в България и е нормално тука да се развяват български знамена
  • 93 5577

    26 2 Отговор
    Еиййй. Зеле не пропускаш да се изложиш всеки път. Да му се чуди човек как с уйдурма извърташ нещата и все едно човек да им повярва. Гледате само цифрите в министерствата. Влезте в обществото и вижте колко несъстоятелни и смешни са умозключенията на тоя или тая дето по цял ден седят на бюро и си чоплят ноктите. Като пишете за българите вижте реално как живеем и пак повторете горенаписаното. Ще ви се пукне смешката, ма не може да се видите от тая гледна точка и това си личи от самолет.
  • 94 Кочо

    32 1 Отговор
    Дойче, дойчееее, дойче! И ти Йоанно Елми! За Дойчето ги знаем, че са германци, Елми-то не е ясно каква е, най вероятна космополит! Но Елми, те германците цъфнаха, та вързаха! Диверсефицираха ги янките с два взрива от руския газ и сега свободно си купуват американски на десетократна цена! Е, следва деиндустриализация на Германия, износ на големите концерни и заводи я в САЩ, я в Китай, скъпотия за германците, студено, тъмно но това е цивилизационен избор! Ако трябва и в пещери ще заживеят, щом го изисква американската демокрация! Та така космополитке Елми! Ти простите българи ги остави, поучавай си германците!
  • 95 Анонимен

    33 1 Отговор
    Би трябвало антибългарската пропаганда да бъде отхвърлена от всички здравомислещи хора! Тази статия е ярък пример за такава пропаганда!
  • 96 Серж

    22 2 Отговор
    Стига сте пълнили сайта с глупави и необосновани сериозно икономически статии от някакви си измислени журналисти от Дойче веле.Докарахте хората и страната до истинска просия!Тези западни нещастници да си живеят в лъжливите и илюзорни светове.Никой не им иска повече съветите!!!!!

    Коментиран от #99, #102

  • 97 Фактииии

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бой по журналистите":

    Защо поддържате насилието.
  • 98 Бой ама як

    0 17 Отговор

    До коментар #22 от "Бой по журналистите":

    По русофилските побойници, дето приканват за насилие над журналисти.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Факти

    0 13 Отговор

    До коментар #22 от "Бой по журналистите":

    Трият подкаващи да се бият русофили потикващи към насилие. Но пазят русофили подканящи да бият журналисти ????
  • 101 Поръчка по IP

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бой по журналистите":

    Много качествен бухалков масаж.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Попов

    19 3 Отговор
    Айде Deutsche Welle да си отиват в краварника наречен ФАЩ....където им е мястото и да не се бъркат в нашите дела, колкото и да им се иска

    Коментиран от #108

  • 105 Козела

    19 2 Отговор
    Късен неолиберален плач! Съвсем скоро приключвате, а България ще я пребъде.
  • 106 Не на еврото

    17 3 Отговор
    Соросите са новите троцкисти! Те са новата кафява чума.
  • 107 Съдията Дред

    13 1 Отговор
    Естествено, за тия който не е ваксиниран и не приема Истанбулската конвенция е някакво изкопаемо, нямащо място в съвременния свят
  • 108 Поповчо,

    3 10 Отговор

    До коментар #104 от "Попов":

    Първо отпрати руските мекерета и агенти.
  • 109 ДДРОнег

    4 14 Отговор
    Днешният Български народ е един npocт, ама много npocт народ и затова сме най-бедни в ЕС !!!
    Човек обикновено се страхува от непознатото и колкото е npocт един човек, толкова по-лесно го лъжеш и убеждаваш да се страхува от всичко !!!

    Коментиран от #122

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Ламбо

    12 2 Отговор
    На всяко действие отговаря равно по сила и обратно по посока противодействие . Това не съм го измислил аз . Колкото повече ни натискат соросоидите да забравим своята идентичност толкова повече българщината ще набира сила . Аман от българки с чужди имена които са забравили какво значи България за българите .
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 До Йоанна Елми

    11 4 Отговор
    Йоанна Елми е еврейка. Това не е българско име. Какво ще коментира националните ни интереси. Проста„ тъпа еврейка.
  • 115 Банкер

    5 9 Отговор
    Българският лев е последното обежище на руските патриоти в България. Валутата на Черна гора е ЕВРОТО, без страната да е в Европейския съюз, националната ѝ валута е "Евро (EUR)". Черна гора има БВП на глава от населението - 24 878 USD на 63-то място от 194 страни в света. Това, че черногорците се разплащат в евро не ги прави по-малко патриоти. Вярвам в здравия разум на българите и България ще влезе в Еврозоната. Хубавото, е че руските патриоти в България са само 10% от населението ѝ, въпреки милионите руZки пари изсипани тук.

    Коментиран от #118, #123

  • 116 Безпристрастен

    9 0 Отговор
    ЕЦБ започна да е тресе нилска треска,защото мислеха,че българина е покорно стадо,и може да се води навсякъде.Изведнъж се усетиха,че примката която ни приготвят,не само ще се отложи,но изобщо можем да е нарежем на парчета.А мелодраматичния,фалшив до последна запетая на менте- българката изобщо не коментирам.Продажна с,б,ирщина,която си спомня че е българка- българин,само когато има изгода.Ето такива " българи" с гласовете си, многократно объркват цялата ни политика през НС.
  • 117 Алооооооо

    8 0 Отговор
    ИМА ДОКЛАД НА ЕКСПЕРТИТЕ НА БНБ ПО ТОА ВЪПРОС КОЙТО ЗАЯВЯВА ЧЕ ЗА МОМЕНТА ЕВРОЗОНАТА Е В МИНУС ЗА БЪЛГАРИЯ НО ТАЯ ПИ......КЛА Е ПО УМНА ОТ ТЯХ А СЕГА МИ КАЖИ ЩО НЕ СИ ГЛЕДА ИМПЛАНТИТЕ А Е СЕДНАЛА ДА УМУВА
  • 118 ИМЕННО

    6 1 Отговор

    До коментар #115 от "Банкер":

    ЧЕРНА ГОРА НЕ Е В ЕВРЗОНАТА ДОРИ НЕ Е В ЕС И ФАКТА ЧЕ СЕ РАЗПЛАЩАТ В ЕВРО ДОРИ И БЕЗ ВАЛУТЕН БОРД ДОКАЗВА ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ
  • 119 Им бе цилус

    5 0 Отговор
    Госпожо,пишете за Африка.Фамилното Ви име е Африканско-Еллми!Ясно?
  • 120 Ееееех, бедни ми

    8 0 Отговор

    До коментар #85 от "щерев":

    Джендъронимо, няма по - голяма кочина от Гевроатлантическото тресавище. Заминавай си при твоите и си организирайте прайдове в подкрепа на вашите си бесовщини. Ние не желаем да ни казват как да живеем, какво да ядем и въобще да ни показвате кое е правилно или не според вашата извратеност. Достатъчно здрав разум има в нашия, изстрадал народ сам да прецени кое е най - доброто за него. Без вас и сатанинските ви господари, светът ще бъде прекрасно място.

    Коментиран от #124

  • 121 Благодаря за информацията

    10 0 Отговор

    До коментар #86 от "Г-ца каприз":

    Но името елми не е българско. Да не е от племето на лорер? Това би обяснило много неща.
  • 122 Браво бе джанъм!

    5 0 Отговор

    До коментар #109 от "ДДРОнег":

    Току що си изкара бонусчето - бургера на БилГей от калифорнийски червейчета. Да ти е сладко!
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Чичо Дончо каза

    1 0 Отговор
    Ами вече няма никъде дойче,демек немско.Време е да сменят табелата ...
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 3.14К

    3 0 Отговор
    Вече 24ч. и55мин. държите тази препечатана глупост от DW на челно място в сайта! Крайно време е да я смените с материала на МИ6, как руснаците нямат оръжие и се бият с лопати. Тя е много по-ефектна.

    Коментиран от #130

  • 128 Гост ли си натрапник ли си, все ми е тая

    0 2 Отговор

    До коментар #126 от "Гост":

    Но че си предател не ми е безразлично. Не може да няма наказания и възмездие за такива предатели. Не можеш величайки русия да ми се праиш на българин и то патриот.
  • 129 Бам Бам

    3 0 Отговор
    Ей точно заради такива писачи на пасквили ще гласувам за Възраждане и ще събирам подписи за запазване на лева! Явно това е правилната посока, като виждам със какъв стръвнишки и кръвожаден почерк се защитава джендър идеологията и идеята за централизирано управление на масите!

    Коментиран от #132, #140

  • 130 Бам Бам

    1 0 Отговор

    До коментар #127 от "3.14К":

    Трябва де се промиват мозъци, нали затова им плащат!

    Коментиран от #136

  • 131 Бам Бам

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Да, по подобен начин избиха индианците като им унищожиха препитанието!

    Коментиран от #133

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Бам Бам

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Чадото прави пари ти какво искаш, пише основно за дневник и гьобелсовата медия DW!
  • 135 Бам Бам

    0 0 Отговор

    До коментар #132 от "Бам Бам,чо":

    Крива права, аз съм си я избрал за разлика от зомбитата!

    Коментиран от #137, #139

  • 136 Шиби, шиби дак, баб баб дак

    0 0 Отговор

    До коментар #130 от "Бам Бам":

    А поялник по десерета на бам бамовци ?
  • 137 е добре щом си я избрал

    0 1 Отговор

    До коментар #135 от "Бам Бам":

    Не ми давай твоята насока, карай си по твоята.
  • 138 Матей преображенски

    2 1 Отговор
    ХА! И таз добрА!дА СЕ ОТПУСНЕМ ПО ТЕЧЕНИЕТО и както ни внушават от деконструктивния запад,да се разтворим сред евроатлантическата гмеж,АТОМИЗАЦИЯ,свободно блуждаещи атоми,какво по-удобно за шепата трилионери,които са поели световното управление на ръчен режим.Те защо си пазят свещения долар и го натрапват на целия свят и да кажат --карай да върви,някоя държава да си наложи своята валута и ние ще мигаме на парцали,така ли?И с всичко останало е така,всеки човек и всеки народ трябва да си държи на своето,в противен случай се обезличава и става лесна плячка за хищни страни и народи.

    Коментиран от #141, #143, #144

  • 139 Бам Бам,чо дано ти да си я избрал

    0 1 Отговор

    До коментар #135 от "Бам Бам":

    Но много се влияеш от звездите /руските полировчици/
  • 140 Няма такива

    0 2 Отговор

    До коментар #129 от "Бам Бам":

    Бам Бамовци-Българи, чиста проба предатели на българския народ са.
  • 141 Абе матей разграженски

    0 2 Отговор

    До коментар #138 от "Матей преображенски":

    Видяхме конструктивния изток. Не ми се изброяват. Но че сте най наглите, никой не го отрича.
  • 142 Мнение

    2 0 Отговор
    Дреме й на Йоанна Елми за България и българите...като приемат еврото и стане хипер инфлация заради далавераджиите тя ще си пише книжка в САЩ.Обаче като я напише после да не идва да ни я продава,защото ще сме толкова бедни,че няма да имаме пари да й я купим.
    Да питам авторката на статията...на чужд гръб и 100 тояги са малко,така ли?!
    Статията е боза.
  • 143 И какво предлагаш

    0 1 Отговор

    До коментар #138 от "Матей преображенски":

    Да плуваме срещу течението "копейкин", защото другите народи от европа са глупави а ние умните българи при путлера. Я живей своя си живот и престани с тази демагогия.
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.