Last news in Fakti

11 Март, 2023 18:30 2 686 19

Становище: Това определено е преврат. Израел е на път да се превърне в диктатура

  • израел-
  • власт-
  • диктатура-
  • демокрация-
  • бенямин натаняху

Когато единственото нещо, което ограничава властта на правителството, е неговата добра воля – тази страна вече няма да бъде демокрация

Становище: Това определено е преврат. Израел е на път да се превърне в диктатура  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато единственото нещо, което ограничава властта на правителството, е неговата добра воля – тази страна вече няма да бъде демокрация!

Това, което израелското правителство се опитва да извърши, не е правна реформа – това е държавен преврат.

В историята има два основни вида преврати. Един вид е „превратът отдолу“. Това е видът, който лесно се забелязва. Например в някоя "бананова" република жадният за власт генерал Стронгман решава да поеме контрола. Една сутрин рано гражданите се събуждат и намират танкове по улиците на столицата! Брониран батальон обгражда парламента, обстрелвайки елегантната мраморна сграда. Рота парашутисти нахлува в къщата на министър-председателя, поставя му белезници и го затваря във военно подземие.

Междувременно втора парашутна рота превзема централната радиостанция и в 8 ч. сутринта ужасените граждани пускат телевизорите си, за да видят, че ген. Стронгман, чиито гърди са обсипани със златни медали, обявявайки с авторитетен глас, че „за доброто на народа“ завзема властта в страната.

Обикновено, когато мислим за преврат, мислим за този вид. Но има и друг тип, който е много често срещан в историята: „преврат отгоре“. Това е по-трудно да се забележи.

„Преврат отгоре“ се случва, когато правителство, дошло на власт по напълно законен начин, наруши ограниченията, които законът му налага и се опита да получи неограничена власт. Това е много стар трик: първо използвайте закона, за да получите власт, след това използвайте властта, за да изкривите закона.


Да погледнем към протеста в Тел Авив в събота. Как ще разберем, че сме успели да спрем преврата?


Може да бъде много объркващо, когато се извърши „преврат отгоре“. На пръв поглед всичко изглежда нормално. Няма танкове по улиците и нито един генерал с провиснала униформа с ордени не прекъсва телевизионните предавания. Превратът се извършва при затворени врати, като се приемат закони и се подписват укази, които премахват всички ограничения пред правителството и премахват всички проверки и баланси. Разбира се, правителството не декларира, че извършва преврат. То твърди само, че приема някои така необходими реформи „за доброто на хората“.

Как можем ние в Израел днес да определим дали сме изправени пред истинска реформа или преврат? Най-простият тест е да попитате: Има ли все още ограничения на властта на правителството? Когато въвежда пакет от реформи, правителството прави значителни промени, но все още зачита ограниченията на своята власт. Дори и след провеждането на реформите, това все още не означава, че правителството може да прави каквото си иска. От друга страна, превратът е ситуация, в която правителството се опитва да получи неограничена власт. Ако превратът е успешен, това означава, че оттук нататък няма ограничения за решенията и действията на правителството.

Шест сценария за следващите четири седмици, когато ще се реши бъдещето на Израел


Президентът Херцог разкритикува съдебния преврат на Нетаняху на фона на национални протести
Според тези критерии е ясно, че това, което се случва в Израел в момента, е преврат, а не поредица от реформи. Правителството се опитва да ни обърка, като фокусира вниманието ни върху сложни технически въпроси, като например „Какъв ще бъде точният състав на комисията, която назначава съдиите?“ Обществото не трябва да се разсейва с подобни измами! Вместо това трябва да продължаваме да питаме: „Какви ограничения ще има върху властта на правителството при новия режим?“

Да кажем, че управляващата коалиция реши да приеме закон, лишаващ арабите от правото на глас – съществува ли механизъм, който може да попречи на подобен ход? В други демокрации има много механизми, които могат да предотвратят приемането на такъв расистки и антидемократичен закон. В момента в Израел има само един такъв механизъм: Върховният съд. Ако мнозинството от членовете на Кнесета гласуват в полза на лишаване от избирателни права на арабите или в полза на отказа на работниците от правото на стачка, или в полза на закриването на всички вестници, които се осмеляват да критикуват правителството – Върховният съд е единствената институция, упълномощена да се намеси и да отмени такова законодателство.

Правителствената „правна реформа“ се стреми да унищожи независимостта и властта на Върховния съд и по този начин да премахне единственото ограничение за управляващата коалиция. Някои може да възразят, че все още ще има един много важен механизъм, налагащ ограничения на правителството: изборите. Без значение какво прави правителството, ако обществото не го харесва, на следващите избори избирателите са свободни да сменят правителството. Но този аргумент не издържа вода.

Първо, този механизъм не осигурява никаква защита на правата на малцинствата. Второ, при новия режим управляващата коалиция може да промени избирателната система по свое усмотрение, което прави много трудно смяната на правителството. Ако коалицията подозира, че може да загуби изборите, може да не допусне опозиционните партии.

Източник: haaretz.com / Yuval Noah Harari


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боклук

    36 3 Отговор
    В Израел бързо се учат от Украинските евреи как се прави преврат
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Теле

    33 1 Отговор
    Явно не са очаровани от разложението и загниването на западната демокрация. Па и модата се сменя
  • 5 игри на съдбата на мa...ка им в устaта

    31 2 Отговор
    израел отдавна е превърнат във фашистки концлагер от уж враждуващите но властващите сефарди и хасиди - същото ще стане и тук с куролацията герб и ппдб
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Факт

    21 1 Отговор
    На всеки нормален опитващ се да направи държава седят поне двама пидаразт и кофра които ламтят по чужди членове и опитващи се да провялят плана на първия.
  • 8 Смех 😆🤡🤣

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Същото е и в немскъта кочинъ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Коментар

    21 2 Отговор
    При нас ПеПето и ДеБето искаха главния прокурор да е под пряко подчинение на кабинета и така да си имат бухалка за политически неудобните.Било "реформа"...глупости на търкалета!Добре,че не го приеха,защото си беше стъпка към диктатура.
  • 11 хохохо

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последствия":

    искаш да кажеш избирателите на гербсдс и ппдб
  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    17 3 Отговор
    НИЕ ХРИСТИЯН КОМУНИСТИТЕ
    СМЕ ГО КАЗАЛИ ОТДАВНА
    ..... " САМО ДИКТАТУРАТА НА ПРОЛЕТАРИАТА,
    РАБОТИ ЗА БЛАГОТО НА РАЯТА"
  • 13 САТЪРА НА ХАНА

    15 1 Отговор
    НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНИЯ ЗАКОН?
    .... НЕ МОЖЕШ ДА БЪДЕШ ПОВЕЧЕ ОТ ДВА МАНДАТА НА ИЗБИРАТЕЛНА ДЛЪЖНОСТ - КМЕТ НА СЕЛО, ДЕПУТАТ, ПАРТИЕН ЛИДЕР, ПРЕЗИДЕНТ, СЪДИЯ , ПРОКУРОР И Т.Н :)) ....
    ..... И ТОВА ДА Е СУМАРНО .... ЕДИН МАНДАТ КМЕТ НА СЕЛО + ЕДИН МАНДАТ ДЕПУТАТ = ДВА МАНДАТА И ...ТОЛКОВА :))
  • 14 Помнете историята!

    15 0 Отговор
    Фашизмът се вижда все по-ясно в във все повече държави!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Матей преображенски

    6 1 Отговор
    И тях ги е прихванало,може би искат да въдворят цио-нист-ка пан-теокрация,начело с анти-христ.Момента е назрял,в це,лия свят цари бъркотия,икономически проблеми,в Европа война,в сащ всичко е наопаки,все благоприятни обстоятелства за възцаряване на световно ю-дей-ско теократично управление,в Йерусалим ще построят великолепен трети соломонов храм,целия в злато и елмази.Прекалено фантастично ли изглежда,или реалистично,прекалено много съвпадения има.Има и страни ,които ще се противопоставят и ще окажат решителна съпротива,в титаничен сблъсък на тъмните и светлите сили за бъдещето на човечеството.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гошо мексиканеца

    2 0 Отговор
    Добре е написано ама не е вярно! Нетаняху е демократично избран лидер. Комисиите са назначени и избирането е задкулисно. Кое е демократично?