Last news in Fakti

17 Март, 2023 04:41 2 578 22

Александър Вучич пред Euronews: Крим и всички останали украински райони принадлежат на Украйна

  • александър вучич-
  • евронюз-
  • сърбия-
  • президент-
  • русия-
  • украйна-
  • китай-
  • ес

По-важна е Сърбия, а не Русия и Китай, заяви сръбският президент

Александър Вучич пред Euronews: Крим и всички останали украински райони принадлежат на Украйна - 1
Снимка: Евронюз
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дни преди срещата в Охрид на 18 март с косовския премиер Албин Курти, президентът на Сърбия Александър Вучич застана пред камерата на Euronews. Държавният глава говори за най-важните теми от дневния ред в Сърбия, след които отношенията с Прищина, газа от Русия и икономическия подем на Белград. Вижте интервюто на Серджо Кантоне за рубриката Global conversation:

Г-н президент, благодаря Ви, че се присъединихте към нас. Първият ми въпрос е относно това, че скоро ще започнете нов кръг от преговори с косовските си колеги. Каква е Вашата червена линия за евентуално споразумение?

Не говоря често за червени линии, защото ако това се прави означава, че няма теми за преговори, а и другата страна също ще настоява за своите червени линии. По-важно е да се обсъди проблемът качествено, което означава да се намерят компромисни решения.

Една от тези теми е Асоциацията на Сръбските общини в Косово...

Да, точно така.

Вие настоявате за това. Но очевидно правителството на Косово не е готово да се съгласи, или поне има разминаване в мненията относно това как да се пристъпи към това.

Проблемът е, че това беше подписано през 2013 и 2015 – става дума за плановете за изпълнение, критериите и екипите за управление. Разбира се и онова първо споразумение. Тези четири споразумения. Вече имаме всичко подписано, както и подписано от представители на Европейския съюз, и то трябва да бъде изпълнено. И това не е крайната цел. Крайната цел е албанците и сърбите, както от Косово, така и албанците и сърбите в целия регион да заживеят заедно, да живеят много по-добре и да се уважават взаимно.

Да, но косоварите се притесняват, това го казват те, че може да бъде създадено подобие на Република Сръбска, каквато има в Босна.

Това не е вярно. Това е Република Сръбска, а не Сърбия. Но както и да е, имате право, защото чуваме подобни баналности всекидневно. Но имаме нещо договорено, подписано, трябва да бъде изпълнено. В противен случай няма такова нещо като международно право.

Очевидно сегашното косовско правителство би искало да има по-голям суверенитет на собствената си земя, която то смята за своя територия. Това е признато от много държави.

От много държави, но не и от международното право. Но сега настоявам за помирение, истинско помирение, не винаги да се опитваме да унижаваме другата страна, а да намерим компромисно решение и за двете.

Частичното помирение минава не само през взаимно признаване, но и през взаимни отстъпки. Съюзът на сръбските общини е едно от тях и е в полза на Сърбия.

Има много отстъпки и от сръбска страна. Необходими са уреждания на въпроси като митнически печати, официални представителства, дипломи, документи, табели на коли и всичко останало.

Въпросът е да се разбере кога е моментът на осъзнаване на автономия на сърбите живеещи в Косово.

Образование, здравна система, териториално планиране, планиране на селските и градските райони, икономическо развитие, всичко, което беше очертано и включено в принципите, които вече бяха договорени.

Бихте ли могли да определите ясна граница между концепцията за автономия и самоопределението?

Защо някои хора приеха правото на самоопределение на едни, а на други не? Ще бъдем твърди по този въпрос. Сърбия е страната, която за последните три години е привлякла 62% чужди инвестиции.

Г-н президент, но това икономическо чудо, един вид икономическо чудо на Сърбия, се основава и на, да речем, умерена цена на газа, който идва от Русия. Европейският съюз призовава Сърбия да се присъедини към санкциите .

Що се отнася до цената на газа, смятам, че имаме добра цена, смятам, че икономиката ни е в подем. Миналата година, през последните три години всъщност, ние бяхме една от петте най-бързо развиващи се икономики в цяла Европа.

Както казахте, цената на вашата електроенергия е по-ниска. Това може да е проблем за вас, ако трябва да наложите европейските санкции срещу Русия.

Но това не е единственият проблем. И знаете ли, четох и слушах за хиляди фалшиви обвинения срещу Сърбия, че руши регионалния мир, стабилността и че Сърбия ще нападне Босна, Сърбия ще нападне Прищина, Сърбия ще повлияе на това и онова. Това случи ли се? Не, не се случи. Имаше известно напрежение в Северно Косово и това, което исках да кажа на нашия народ много пъти и го повтарям тук е, че имаме професионални отношения, много добри, отговорни и сериозни отношения с НАТО - ще продължи да бъде така с това. Аз съм много доволен от това.

Президентът Путин преплете въпроса за Косово с други теми като например Крим и Донбас.

Това въпрос към мен ли е или към някои западни лидери? Защото той (Путин – бел. ред.) намери прецедент (в случая с Косово – бел. ред.). Но нашата реакция беше различна, трябва да го знаете. Ние подкрепяме резолюцията на ООН и затова Крим и всички останали украински райони принадлежат на Украйна. Това беше нашият отговор, нека бъдем честни с вашите зрители.

Бихте ли били готови да направите някои отстъпки на косовския си колега, когато става въпрос за членство в Съвета на Европа?

Те вече започнаха процедурата в Съвета на Европа, без да питат Сърбия, и не се нуждаят от нас за това. Но има регламент и той е предложен от германци и французи за международни организации. И те получиха моя отговор. Така че аз го заявих лице в лице на Макрон и Шолц.

А ООН? Твърде рано ли е да се каже, защото Китай и Русия имат своя глас.

Не става дума за Китай и Русия. По-скоро по-важна е Сърбия, а не Русия и Китай. Обсъдих го с Макрон и Шолц.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    47 8 Отговор
    И на тоя не му издържа хидравликата..Сърбите си го избраха,те да му дъвчат плескавиците..
  • 2 копейката

    36 18 Отговор
    Като ми спрат кранчето ватенките и аз друга песен ще запея,интереса клати феса.
  • 3 Хахахаха

    23 44 Отговор
    Десен прав, директно в брадата на Путин. Тежък нокаут!
  • 4 вучката е агент на цру

    42 8 Отговор
    а глупците си мислят че е русофил - същия като крадев или боко

    Коментиран от #5

  • 5 Дидо

    12 10 Отговор

    До коментар #4 от "вучката е агент на цру":

    Същия като коцето кооанарина
  • 6 Човек

    13 32 Отговор
    "Приятелите" на Русия започнаха да се усещат, че работите отиват към фалит и разпад и бързат да обърнат палачинката преди да стане прекалено късно. Добре, че този път ние сме на правилната страна. В двете световни войни се съюзихме с агресора и си изпатихме. Сега практически спасихме жертвата в самото начало на войната като й осигурихме почти половината муниции и дизел. Много ми хареса как Кирил Петков го направи скришом, под носовете на руските агенти у нас. Аз съм почти на 42 и за пръв път наистина се чувствам горд, че съм българин.

    Коментиран от #20

  • 7 Българин

    16 4 Отговор
    Доказан лъжец .. така говори за пред запада .. но не знае че Крим е на България

    Коментиран от #9

  • 8 Мим33

    21 3 Отговор
    Тоя далавераджия нещо взе да обръща палачинката. Русия трябва да му намали газа и да видим какво ще запее тогава,преди да му го възстанови...

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 един

    8 15 Отговор
    Кво стана сега бе тролчета?След любимият ви Орбан сега и Вучич би шута на Путин и Русия!
  • 11 😆😆😆

    7 9 Отговор
    Това само кухите русофили не го проумяват 🤣
  • 12 Морал

    21 3 Отговор
    Сърбия за пореден път показва политическа проституция и коварство. Хак им е на руснаците, защото винаги назад в историята са предпочитали Сърбия пред България. Не, че и ние не я владеем най-старата професия, но сега и сърбите им забиха ножа. Ами, ако палачинката се обърне в един момент? Няма проблем, ще се подмием и сме си пак девствени.
  • 13 Газ колко щеш

    7 9 Отговор

    До коментар #8 от "Мим33":

    От Норвегия,от Великобритания,от Африка.Щом Вучич се преориентира,русийката върви надоле.Китай не дава оръжие.Турция захлопва кепенците.Все кофти и по-кофти.
  • 14 Сър Пичук

    8 8 Отговор
    Щом и сърбите се отрекоха от Русия, нещата и не изглеждат розови...
  • 15 АРЕС

    6 4 Отговор
    Поредното изпражне..... на ШумОФФФФФФФФФФ жалкото соросоидче.
  • 16 Кадир

    3 4 Отговор
    Довиждане, довиждане. Европа ви мрази, а вие се натискате. Интересна работа.
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    "Тиквите бавно зреят, чак през есента" (Българска поговорка)
  • 18 Диамантената ръка

    5 2 Отговор
    Даже и тоя комунист е по в час от нашия...
  • 19 Баце

    9 0 Отговор
    Сърбите са големи хитреци, досега висяха на шията на Русия, сега се надяват да се прехвърлят европа да ги дундурка само за да се изплюят в лицето на същата Русия т.е. без да правят нищо, но номерът им няма да мине еврожедърите ще ги изработят и то така, че нищо няма да им остане, който е роден преди 1970 г. знае за какво говоря.

    Коментиран от #21

  • 20 Хаха

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Човек":

    Ти верно ли чак на 42 години си горд че си българин. Мен политика не ме интересува и съм горд че съм българин, но не съм горд от българските политици
  • 21 От две бозки

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Баце":

    Сръбският Барба Ганьос,т.е. Вучич иска като Тито едно време да цоца от две бозки. На тоя жираф грингосите скоро ще му навият шията с някой списък Магнитски.
  • 22 Брат Румен Ралчев

    0 0 Отговор
    Сигурно са го заплашили, че ще остане без Србия.