Last news in Fakti

20 Март, 2023 13:01 1 522 10

Неявните правила при Капитализма

  • капитализъм-
  • правила

При капитализма, поне веднъж в живота ти е заложено на карта физическото или психическото оцеляване – или и двете. Нещата се скапват в един момент и ти трябва невероятна издръжливост, за да оцелееш

Неявните правила при Капитализма   - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки обществен строй си върви със своите „неявни“ правила. Затова без отлагане, ето ги и тях:

1. При капитализма винаги си втори – дали ще е съревнование за жена (а ти си мъж) /при жените – съревнование за мъж – както въздъхнала една дама: „Хубавите мъже са все заети!“/, дали ще е съревнование за друго – винаги има някой по-бърз, по-хитър, по-увратлив, по-знаещ как да за заобиколи правилата, по-безскруполен ако щеш. Както казало навремето по царско - едно малко момче от село: „Тръгваш батко сам и финишираш втори.“

2. При капитализма, поне веднъж в живота ти е заложено на карта физическото или психическото оцеляване – или и двете. Нещата се скапват в един момент и ти трябва невероятна издръжливост, за да оцелееш. Това първо го разказваха 90-те години наши имигранти в Канада, в САЩ, казваха: „Капитализма може да бъде понякога много суров.“ И той си е суров – няма кой да те гали с перце, няма като при соц.-а партията и държавата да мислят за теб (за човека т.е. се казваше).Ударите понякога са като при боксов мач, право в десетката.

3. „При капитализма всеки играе игри – дори гробарите на гробищата играят игри.“ Това е цитат от Буров в книгите на Михаил Топалов. И е верен – като започнеш от политическите партии, предприемачите и политическите партии, финансиране, та стигнеш до някой камионджия дето точи нафта да сипе в личния Фолксваген „Голф“ дизел. Спестена де („уж“). Или тоя дето не пуска отопление в междуградската маршрутка зиме, щото било „топло“ (цели 5 градуса) – и той човека да спести нещичко.

4. Никой на никого не пречи. Никой никого не спира. Всеки гледа да израсне в това време, в което хипотетично би могъл да пречи на другия. Като в джунглата – всички дървета търсят светлината, а веднъж изкласят ли над останалите, почват да ги засенчват.

Хипотетичен пример: Този който прави далавери в сектор А на икономиката, не се интересува, от този който прави далавери в сектор Б на икономиката. Това не пречи на единия – сектор А – ако види вечер по новините репортаж за другия да каже: „Ей, виж го тоя далавераджия!“ Както и другият ако види репортаж за първия пак да каже нещо подобно.

Вместо заключение ще кажем виц. Прожектират документален филм за Ню-Йорската фондовата борса в София. На входа седи репортерка, зад нея оператор. Един човечец излиза с мрежички с напазаруваното и казва само: „Играта е голема, играта е много голема!“ И отминава.

Изследване на Банчо Банов, Финансов експерт


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 7 Отговор
    Човек за човека е вълк.

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гориил

    16 7 Отговор
    Странно, че тази психоза се нарича бизнес дейност.
  • 4 Бай Ганьо

    10 7 Отговор
    БРАВОС!
  • 5 Град Симитли

    3 9 Отговор
    "... При капитализма всеки играе игри – дори гробарите на гробищата играят игри.“ Това е цитат от Буров в книгите на Михаил Топалов. И е верен –..."..
    ... . не е верен.
  • 6 Капитализмът

    11 7 Отговор
    ти напомня всекидневно че си произлязъл от високо-технологична маймуна и Човек звучи Обидно..
  • 7 Адам Хилтън

    23 7 Отговор
    "В началото боржуазията си позволяваше либералност. Отстояваше боржуазо-демократическите свободи, и по този начин си създаде популярност сред хората. Но днес от либерализма няма и следа. Вече я няма тъй наречената "свобода на личността" - личните права се признават само за тези които разполагат с капитал (пари). А всички останали граждани, се считат само за сериен човешки материал пригоден само за експлоатация. Принципа на "равенство" на хората и нациите, е потъпкан в полза на пълноправието на експлоатиращото малцинство, и безправието на експлоатираното мнозинство от гражданите. Знамето на демократичните свободи отдавна е изхвърлено зад борда..." - последна реч на Йосиф Сталин 1952
  • 8 Изключително противен

    13 9 Отговор
    строй, пречи на съзерцанието и личностното израстване. Има хора, които нямат заложби за бизнес и са направо обречени.
    Не ви пожелавам някакво маймуноподобно, наречено супервайзер да ви кара да тичате, докато работите и да ви твърди, че сте непроизводителни.
  • 9 гост

    11 8 Отговор
    Светът в който живеем няма нищо общо с идеалите на Великата френска революция за свобода, братство и равенство /пред закона/. Той се характеризира с войни, омраза, страх, предателства и мъчения, а може би скоро и с предизвикан глад. Свят в който с развитието на средствата за производство става все по-безмилостен към човешката личност. Свят в който управляващите все повече опростачват и лумпенизират обикновените хора, като форма на модерно робство!
  • 10 33 години стигат

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Правилно се оказа, ама защо трябваше да то усещаме на наш гръб!