Last news in Fakti

31 Март, 2023 10:00 832 31

Петър Кичашки: Не хващайте гората в неделя, изборите са важни

  • урна-
  • избори-
  • мерки

Само ако ние сме отговорни, тогава можем да очакваме отговорност от политиците ни

Петър Кичашки: Не хващайте гората в неделя, изборите са важни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По вече очерталата се традиция България в неделя пак ще ходи до урните. Приемаме го вече съвсем като рутина. Пием си кафето, бърз фитнес, душ, гласуване, обяд, релакс с книжка. Нормална неделя. За разлика от другите ритуали обаче гласуването има далеч по-голяма тежест. Без значение, че вече ни се струват рутинни и безинтересни гласуванията. На един опитен мореплавател всяка буря в океана може да му се стори обичайна, но това не я прави опасна и важна. Със сигурност ни е писнало да се занимаваме с политика, ама това няма никакво значение, защото ние ще сме ангажирани с процеса, без значение дали искаме или не искаме.

В неделя може времето да е лошо. Може да е хубаво. Може да си имаме друга работа. Може да е много подходящо за ходене за гъби. Може да е идеално за разходка с лодка. Може да не му се иска на човек да излиза от топлата постеля. Може всичко да е. Но всички тези обстоятелства не бива да се превръщат в извинение да не участва човек в демократичния процес. Част от причините да е такава политическата ситуация се коренят и във факта, че мнозинството от граждани отказват да бъдат част от събитията. Което ги прави най-важната част от събитията, защото при малко гласуващи изборите стават изключително непредвидими. Затова е важно не да хващаме гората в неделя, а да идем да гласуваме. За да не се чудим после дали ще гладуваме. Изборите не са досадна рутина. Те са единственият ден, в който държиш цялата власт в ръцете си. Ако я изпуснеш, друг ще я хване. Няма вакуум в тая работа.

На онези, които ще кажат, че няма за кого да се гласува, трябва да им се каже, че това е извинение от порядъка на гореизброените. Винаги има за кого да се гласува. При толкова участници на терена, да се твърди, че няма избор е просто невярно. Но отвъд това има и друг аргумент - изборите са не просто между партии, но и между тенденции и разбирания за пътя, по който да върви държавата. Ние забравихме сякаш, че това е най-важната част от изборния процес. В последните години фетишизирахме фигурите и не спираме да говорим по персонален състав - никога с този, само с онзи, понякога с третия. Персонализирането граничи точно с фетиш - нямаме конкретна причина за избора си, освен че Петканчо ни е симпатичен, а Драганчо антипатичен. И после се чудим защо така сме я втасали. Ами, втасали сме я, защото изоставихме идеите и ги заменихме с персоните. А това е винаги рецепта за упадък.

Кои са трите големи визии за развитието на страната, които се срещат на тези избори? Визии, впрочем, защитавани от не един политически субект, тоест не е задължително да ги идентифицираме само с една партия или личност. Едната тенденция е тази на успокояването на политическата ситуация. Партиите в този ъгъл искат стабилизиране и внасяне на баланс в голямата игра. Те разбират, че истеризирането клати лодката, в която сме всички. Искат намаляване на агресията, връщане на разговора и търсене на компромис, вместо биене по канчето на опонента с дървена лъжица. Такива послания и виждания застъпват основно от ГЕРБ-СДС и от ДПС. Те са изразители на разбирането, че партиите следва да са си опоненти, а не кръвни врагове. Отделно говорят за диалог и баланс, връщане на стабилността и спокойствието. Следва да сме наясно обаче, че извън тази обща генерална линия, между тези формации няма много общо.

Другата тенденция е на онези, които персонализират политиката до крайност. Тази тенденция се олицетворява основно от ППДБ, могат и други да се намерят. При тази тенденция се счита, че трябва да се “прочисти” политиката от онези, които според ППДБ са персонални виновници за политическата ситуация. Впрочем, нека отбележим, че това е доста повърхностен прочит на събитията, който в някаква степен граничи с популизъм. Този възглед отказва да погледне структурните проблеми и предизвикателства пред обществото, като ги опростява до вулгаризираното скандиране на площада, че ако махнем Борисов или Гешев, или двамата и ги заменим с Кирил Петков и Христо Иванов, то държавата ще цъфне и върже. Това, разбира се, е невярно. Но позволява човек и цяла партийна коалиция да се скрие зад позата за моралност. Тази тенденция отказва да говори по същество, тя говори само по персони. Това има своето място, но трябва да сме наясно с едно - този тип правене на политика ерозира държавността. Разбираемо е, но това не го прави безобидно.

Третата голяма тенденция е на авторитаризма и бляна по “силната ръка”. Първите две тенденции, при все кусурите и пропуските си, все пак са част от демократичната дискусия. Третата обаче, към която можем да привлечем “Възраждане”, а защо не и БСП, и “Левицата” в момента. Тези формации, с ясното съзнаване, че случаят на БСП е особен и не можем да ги сложим в този кюп автоматично, основно се преориентират по международното присъствие на България. Уклонът им е про-Русия, а защо не и про-Китай, с което ясно заявяват симпатиите си към авторитарната власт. Това е голяма опасност за българската политика, защото авторитарните формации не са част от дискусията за демократичното управление, те носят рефлекса да отменят свободата, заменяйки я със “силната ръка”, която ще оправи държавата. “Възраждане” силно се радикализират по този въпрос и фетишизират подкрепата си за Русия, опитвайки се да овластят този възглед за света. Всеки може да си интерпретира поведението на този тип субекти, но това, че те водят паралелна на останалата част от обществото дискусия е несъмнено.

Коя от тези три тенденции ще надделее е сравнително ясно. Първата тенденция, тази на успокояването и баланса, ще спечели най-много. Сумарно, от всички формации в тези три прочита за бъдещето на България, ГЕРБ плюс ДПС със сигурност ще имат най-голямо електорално влияние. Това няма да означава обаче, че тази тенденция ще сформира правителство. Въпреки допирните им точки, между двете формации има голяма натрупана история, която по-скоро ще направи взаимодействието между тях сложно. Коя сила ще е първа на изборите - ГЕРБ-СДС или ППДБ не ясно към тази минута. Но която и да е първа, която и да е втора, която и да е трета, това няма да направи ситуацията по-лека. Освен ако на изборите не идем да гласуваме масово и тогава ясно да открием тези тенденции и да преброим коя е отчетливо по-голяма.

Нека в неделя, ние като общество, подходим отговорно. Само ако ние сме отговорни, тогава можем да очакваме отговорност от политиците ни. Не хващайте хората, не ходете за гъби и не си намирайте извинение. Гласувайте. В този ден властта е в ръцете ви. Всичко друго и във всеки друг ден е илюзия. В този ден обаче властта е реално в нашите ръце. Нека си послужим с нея мъдро.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По-добре

    9 4 Отговор
    От Княжево до Златните мостове на чист въздух, отколкото до урните.

    Коментиран от #29

  • 2 СталиН

    10 5 Отговор
    Само някой с половин мозък в България може още да вярва че избира и че печели този който има най много гласове ,за когото и да гласувате винаги печели американското посолство

    Коментиран от #25, #27, #30

  • 3 В неделя

    10 7 Отговор
    Първо сутринта ще ида за гъби, после на лов и вечерта ще приключа с риболов, но за нищо на света няма да легитимирам измамите на Козяк 16!!!

    Коментиран от #8, #10

  • 4 гого

    3 2 Отговор
    Ще е дъждовно а и нямам намерение да изстивам за някакви си избори които няма да променят нищо щото са занонни а реферндума за лева бил незаконосъобразен
  • 5 гласувайте хора не е шега!!!

    4 8 Отговор
    изборите са важни но ганьо е много “умен и знае че нетрябва да гласува защото не харесва депутатите … без да гласуваме вечно ще гладуваме но в тъпото канче на чугунен мозък това неможе да се обясни ..!
  • 6 !!!!!

    4 4 Отговор
    Едни и същи артисти платени от американците.
  • 7 1520

    5 4 Отговор
    НЕ на войнолюбците слугите на Козяк
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 стоян георгиев

    4 3 Отговор
    Аз ще ходя за гъби,а Дебили за България да си пуснат Дуа Липа.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 телевидение

    5 1 Отговор
    Парламентарния сериял е много тъп все един и сащ сценарий БХ

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 тодо

    3 2 Отговор
    Защо автора смята,че е по-добре рекета и мутрофонията отново да са на влас,а не модерното европейско бъдеще?
  • 14 така ще е

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "телевидение":

    докато не стане процента на гласуващи повече от предвиденото от козяк… ама нека ганьо си мисли че не зависи от него нищо защото е едно голямо нищо …
  • 15 страната на лумпените

    2 10 Отговор
    и отново ще има около 70% лумпени и отново тези същите лумпени ще ревът че някой им е виновен за скапания им живот който сами си създават !!!

    Коментиран от #28

  • 16 бомбето

    3 1 Отговор
    Държиш на Марко Тотев бастуна в ръцете си
  • 17 дон

    1 5 Отговор
    Лорер и Борисов ли ще управляват страната? Усещам как гласът ми отива за възраждане...
  • 18 Хора мислете

    3 7 Отговор
    Дневният ред на България е изборът между войната и мира !!

    Америакнското ППДБ, германската ГЕРБ, турското ДПС - партии на войната

    Възраждане, БСП - партии на мира

    Коментиран от #20

  • 19 Внимание предатели!

    5 3 Отговор
    Слави и Копейката служат на Статуквото- Герб, ДПС!
  • 20 Вълк единак

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Хора мислете":

    Възраждане, БСП - партии слугуващи на Диктатора джудже путлер.
  • 21 ХАЙДЕ СЕГА

    0 1 Отговор
    БЕЗ НОМЕРА 2 И 12 В БИЛЮТИНИТЕ Е НАЙ ДОБРЕ
  • 22 Ловец на боклуци

    3 1 Отговор
    Една хубава разходка за здраве, отколкото да ме е яд на себе си четири години!
  • 23 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😁

    3 1 Отговор
    ИЗБОРИТЕ ЗА „ПАРЛАМЕНТ”
    Е ДЕЖА ВЮ....НОН СТОП☝....
  • 24 Ха ха ха

    5 1 Отговор
    Нормалните хора в България пак няма да гласуват за никой , защото едните са московскоувреден слугинаж а другите са брюкселски либерастнозависими , на нормалните хора вече им омръзна да избират постоянно от няколкото злини - най малката , и за това няма и да гласуват , а вие си правете театрални акцийки колкото си щете .......
  • 25 Иван4о

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "СталиН":

    Може да е така, но е любопитно, подобно на футболен мач: кой от двата отбора ше победи? този на МУТРИТЕ или на ШАРЛАТАНИТЕ? Така ги нарича РР, за по - лесно разпознаване.
    Навремето беше просто: Само една бюлетна, но веднаж се забавих и в ранния следобят ме посетина двама от ОФ организацията с укор, че с забавянето си ще загубим състезанието с другата изборна секция - коя ще проключи първа изборния ден. Изборна победа - 99,9% гласували, от тях 100% - ЗА. всъщнос понятие не" не съществуваше.
    ПЪЛНО ЕДИНОМИСЛИЕ - защо ли някой казва, че когато всочки мислят еднакво, никой не мисли достатъчно. Сега и да мислим различно, какаво? - през няколко месеца избори. Става както маистора на покрив на сграда - няколко пъти реже греда, тя пак къса . . .
  • 26 Не ни учи какво да правим!

    4 1 Отговор
    До гуша ни дойде от безплодни избори и от некадърни политици!нека се избират сами.За такова "качество - такава гражданска позиция!
  • 27 Да бе да

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "СталиН":

    Щото за много години все печелеше Руското Посолство!И какво от това?Нещо добро за народа произлезе ли?Всеки си играе игричките,а вероятно и ти също си играеш твоите...срещу заплащане!
  • 28 Бяхме и страната на 99% гласуващи

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "страната на лумпените":

    ...Под строй и за един кандидат,ама иначе този фарс се наричаше "избори!И тогав и сега не сме прокопсали,така че си агитирай колкото си щеш,всеки си има мозък и право да реши сам какво да прави!
  • 29 Никога ГЕРБ-ДПС-БСП

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "По-добре":

    Добре е тиквата и подлогите мо да са в ЦСЗ!
  • 30 ъхъ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "СталиН":

    Само някой без мозък може да се подпише със "Сталин"!
  • 31 да да

    2 0 Отговор
    моя даже няма да го изкарам .....