Last news in Fakti

8 Април, 2023 16:00 2 877 45

"Промяната" и ДБ вървят към маргинализация

  • пп-
  • дб-
  • герб-
  • политика

По същия път минаха и „Демократична България“

"Промяната" и ДБ вървят към маргинализация - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Стефан Антонов за "Гласове"

Способността да потиснеш егото си е едно от най-важните умения по пътя на израстването. Залегнала е в редица религии и философски течения, но ако ни трябва пример как липсата ѝ може да се окаже вредна, достатъчно е да погледнем българския политически живот. След като през 2021 година новосформираната партия на Слави Трифонов – „Има такъв народ“ спечели изборите, се взе твърде насериозно или напротив, осъзна че не е готова за шанса, който ѝ се удаде, и предпочете да се крие зад фасадата на ексклузивността и уникалността, обричайки преговорите за съставяне на правителство на провал и залагайки си съдба на всеки следващ вот да губи повече и повече подкрепа.

По същия път минаха и „Демократична България“ без чиято претенция за святост, предизвикала изборите от есента на 2021г., нямаше да се открие ниша за създаване на още една градска партия с префърцунено самоусещане за ексклузивност и елитарност като „Продължаваме промяната“. Наказанието на ДБ беше да загубят 18 депутатски места, падайки от 34 на 16 в 47-то Народно събрание. После, благодарение на некомпетентността на Кирил Петков и Асен Василев, предизвикала падането им от власт през лятото на 2022 година ДБ взеха лек реванш, скачайки от 16 на 20 народни представители, но в 48-то Народно събрание и двете партии не впечатлиха с нищо, освен със слепите си проевропейски декларации и твърдения, че са единствените некорумпирани. Честито, в Новото събрание ще имат най-слабия общ резултат, откакто и двете партии си делят социума на активното градско население.

Ако има някакво смислено обяснение, отвъд скудоумната упоритост с един и същи подход да постигат различни резултати, ще съм благодарен на всеки, който го сподели. Преди това да стане, можем да си обясним нежеланието им да участват във властта, а евентуално и да спънат съставянето на правителство в 49-то Народно събрание единствено като бягство от отговорност.

За първи път от 2020 година България е изправена пред икономическа криза. За първи път от 2008 година България е изправена и пред финансова криза. За първи път от 1938 година България е изправена пред ново раздаване на картите между така наречените велики сили. Тогава бяха необходими седем години от разбъркването на картите до конференцията в Ялта, когато всяка от великите сили отстъпи по някоя ненужна карта, взимайки друга, на които държи и очертаха следвоенния свят.

И сега, както и тогава, България е с многопартийна система в насипно състояние. За радост, вместо невръстен монарх, чиито регенти не притежават възможностите на починалия Борис Трети, днес поне президентът си дава сметка какъв е характерът на протичащите в международните отношения процеси. Ако някой го обвинява, че е узурпирал властта, при поведението на ПП и ДБ ще бъде повече от нелепо, но има и друга истина. Тя сочи, че няма държавник с визия и стремеж да запише името си в историята, който да вижда, че обстоятелствата му позволяват да консолидира власт и да навигира държавата си в подобни времена и да реши да пасува. Ако Кирил Петков като бизнесмен смята, че властта може след катаклизъм да му се предостави на тепсия, то летецът, военният и държавникът Радев няма как да види във възможност с тактически ход да придобие стратегическо преимущество и да пасува.

Харесва ни или не, Румен Радев запълва вакуум, който политиците сами създават. Ако се стигне до още едни предсрочни избори през тази година, ще има сериозна вероятност да се окаже, че Радев е лицето символ на държавното ни управление, докато трае войната в Украйна и ако страната ни се размине с катастрофа, не партиите, а той ще бъде политикът с историческа заслуга за опазване на малкото останало от държавността в България.

Обратно – партии с претенцията за системност и елитарност, ще се окаже че през цялото време са се държали за палците на краката и ще бъдат наказани. Защото винаги, когато се стига до избори партиите се съдят по непосредствените си заслуги, а за тях ще е ясно, че само са възпрепятствали парламентарната дейност и приемането на толкова необходимите закони, с които адекватно да се посрещнат външните икономически и военни опасности.

Аналозите в това отношение не са малко. Когато една нация е изправена пред изпитания и предизвикателства, държавниците запретват ръце. Чърчил повежда Англия в навечерието на втората световна война и плаща за победата, която извоюва, с изборна загуба. След това обаче отново получава властта. В България преди 26 години Иван Костов също получи възможност да управлява, когато България беше икономически поставена на колене и макар да загуби изборите спечели признание за реформите, които направи. И кой знае, ако не бе избрал стратегия да се прави на мъдрия отшелник, и да се крие зад някоя ракета носител, каквато беше ГЕРБ през 2009 година, а беше отстоявал вижданията си публично и смело, може би пак щеше да се докосне директно до управлението.

Без заслугите на Иван Костов, но при довчерашните си закани да изчегъртат един, или да изхвърлят друг от политиката, или да поставят трети в затвора, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ могат да получат само подигравки. Христо Иванов сякаш си взе поука, когато реши да предизвика Делян Пеевски във Велико Търново и беше меко казано унижен, но помъдряването остана само на думи. Не са далеч времената, когато Кирил Петков и Асен Василев също ще усетят какво е хората да ги оставят, защото гласовете не се дават за да стоиш в ъгъла и да гледаш претенциозно. Дават ти се да работиш.

Хората, минали през войската, било то като войници, или кадрови състав, знаят, че докато началството не им намери работа могат да сторят малко. Да почистят оръжието, да направят оборка, и после сядат и пушат цигара. ПП и ДБ правят точно обратното. Има толкова много работа за вършене. Дор няма спор и как трябва да се свърши. Но те избират да седнат и да пушат цигара, защото не са съгласни кой ще я свърши. Това няма как да остане ненаказано.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    56 8 Отговор
    Всички фъш кии изплуват в медийното пространство,по заповед.
    Но няма да ги огрее с този глупав капан.
  • 2 лумпенжълтопаветния тролетариат

    13 25 Отговор
    не харесва това

    Коментиран от #9

  • 3 Пълни глупости

    60 19 Отговор
    Какво его, какви пет лева?! Става въпрос за кражбите на Борисов и неговата герберска глутница. Със зъби и нокти драпа за да се прикрият и забравят кражбите му.
  • 4 Казуар

    42 6 Отговор
    И Гласове са маргинализирани, но това не им пречи да дават акъл и квалификации.
  • 5 Саши

    21 27 Отговор
    И двете партии си заминават, едните ще се борят с БСП за последното място, а другите са под 4 %.
  • 6 българка

    39 19 Отговор
    Всички са маскари, само "светите братя" Бойко Борисов и Румен Радев са на почит ! Слава за тях, защото нагледно показаха на народеца как се краде, лъже и продава държава !
  • 7 ха, ха, ха

    31 9 Отговор
    "Немаргиналните гласове" на Явор Дачков нещо много се взеха на сериозно!
  • 8 "Гласовете" са ми ясно, Дачков тоже !

    27 6 Отговор
    В България всеки висшестоящ се счита за задължен да продаде себе си и Родината. Няма някой като Стамболов да постави българските интереси на първо място, а не тези на Русия и Запада !
  • 9 Дааа

    16 23 Отговор

    До коментар #2 от "лумпенжълтопаветния тролетариат":

    Нека вървят по дяволите, там им е мястото, в укрина, да покажат, че са готови да умрат за американските интереси;
  • 10 Цялата платена

    31 24 Отговор
    гилдия е впрегната да черни младите и кадърни хора от ПП. Спрете се най- после, ние възрастните не искаме коалиция с корумпета и бандити, на които да лъскаме имиджа. Трябва да се махнат Борисов, Пеевски, Доган и Гешев, за да се отприщи процеса. Избори до дупка, тези бяха опорочени нарочно.

    Коментиран от #16, #19

  • 11 Спеца

    11 14 Отговор
    Дойде най сетне края на тъй наречената ,,партиина система,,Приключват в агония събралите се и облякли законно мръсници в ,,партия,,.Най после прозряхме братя Българи,че този ,,партииния ,, модел на управление е едно зло, гласувано за интересите на мръсни,долни и нечисти хора.Забелязвате ли,че умни,кадърни,знаещи и можещи ,истински хора няма в политиката.Да-няма и да има.Създадената по този начин мошенническа система няма да привлече качественните хора.Затова-сега е точно за смяна на модела.Да изберем модел в който нещата да се решават,избират и назначават от народа-Директноооо.Аааа сетих се накрая,пък да променим тая скапана конституция,да пробваме с президентска.Така или иначе няма какво да ги пробваме вече тези -освен отзад ако желаете.
  • 12 Бамбука

    30 7 Отговор
    Виж ти, колко "загрижени" за съдбата на България се появиха след изборите. И Къде бяха всичките тези корифеи в години на разграбване на държавицата ни ? И защо никой не извисява глас да попита защо и кой ни докара до най-корумпираната държава, с най-ниския стандарт на живот ? Защо си мълчат кой и защо построи Турски поток с нашите пари, а не му стиска да представи Пътната карта ? България няма да се затрие от това, че Герб/СДС няма да съставят кабинет. Няма да съставят, защото не искат да носят отговорност и защото нямат топки да поднесат на народа, тези "благинки", които обещаваха. Нито ще намалят горивата с 1 лев, нито ще стопират инфлация, както и нито ще произведат български домати и краставици. По време на тяхното управление, това на Герб/СДС изостанахме с години от съседите си във всички финансови и икономически показатели. Те имат действаща правосъдна система, за която ние можем само да мечтаем. Те имат армия, ние хартиени проекти.

    Коментиран от #14

  • 13 виж ти

    22 2 Отговор
    Тлъста гербаджийска оплаквачка.
    Влъщност РБ минаха по един много пряк път към небитието - подкрепа за ББ2!

    С 300 зора ДБ успяха пак да минат за противници на режима под ново име и взеха 300 000 гласа!
    Сега отново се гънат пред Буци и ако пак го направят - няма връщане назад. Ако ще да си преместят постоянния адрес пред сарая на Доган в Росенец!
  • 14 много са загрижеи

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бамбука":

    че може да се наложат скоросни "нпопулярни" гласувания в НС и бързото им изшпълнмение от сервилен кабинет..... Ако не се получи такъв сервилен кабинет ще им е много мъчно.
  • 15 Този господин

    16 0 Отговор
    Най добре първо да вземе да си постисне апетита че се е зашил чак.
  • 16 Да бе

    14 20 Отговор

    До коментар #10 от "Цялата платена":

    В ПП няма нито млади нито кадърни хора! Да си вървят там откъдето се появиха, по живо по здраво! Амбулантни търговци ще управляват държавата, откъде накъде!

    Коментиран от #21

  • 17 ПСР

    13 1 Отговор
    Аз никак не съм фен на зеленочорапниците радеви.Камо ли на него самият.
    И все пак,що за преговори се водят с изпечен престъпник?!Що за разбирателство,се постига с изпечен лъжец,демагог и крадец много на ед ро?!
    Его и инфантилност ли е това?
  • 18 Али Баба

    21 4 Отговор
    Още един кавалджия на ТИКВАТА.
  • 19 анализатор

    13 9 Отговор

    До коментар #10 от "Цялата платена":

    Откъде знаеш, че са кадърни, досега не са го показали !
  • 20 селянин

    24 5 Отговор
    По-добре избори до дупка, от колкото бацето премиер... ИТН като толкова много призовават да има редовно ГЕРБ правителство да си се събират с бацето и да си се оправят както си искат.

    Коментиран от #35

  • 21 герберастки отпадъци

    16 2 Отговор

    До коментар #16 от "Да бе":

    Само мутри и крадци трябва да я управяват, така е!
  • 22 Чип и Дейл

    11 9 Отговор
    Руската партенка "гласове" се включи в хора на герб и дпс.
  • 23 1234

    11 1 Отговор
    Да направят премиер оня станишко дето няма нито един ден работен ,да закрие държавата
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Всички знаят

    8 3 Отговор
    Както всички знаем гласове се финансира от мутри, как няма да пригласят на бибитко!

    Коментиран от #28

  • 26 САТЪРА НА ХАНА

    7 3 Отговор
    СМЪРТ НА ФАШИЗМА , СВОБОДА ЗА НАРОДА !
  • 27 ами това е

    11 0 Отговор
    Иска си БКП-то Буци за премиер и това е.

    Ако ще и на атлантици ще се правят, 100 пъти позицията си ще сменят с всеки коалиция ще подпишат, само да дърпат конците.
    Гледам, правнуците им добре освинени са готови да ни дават акъл като как да бъдем деморкатични и алтантически на 100%
  • 28 демек

    10 3 Отговор

    До коментар #25 от "Всички знаят":

    Гласове си е глас на Мутрата.
    Един от многото му гласове.
    Пуска ги кога в синхрон, кога еидн по един да пригласят едно и също нещо.

    Понякога за майтапа ги кара да спроят и да се пустосват.
    Много автентично се получава после когато отново в синхрон вземат да повтарят опорките на Шефа си.
  • 29 САТЪРА НА ХАНА

    3 2 Отговор
    ИСКАМ ДА ГО КОМПОСТИРАМ
    ВСИЧКИТЕ .... И ДА ОТИДА В МАНАСТИР
    ... НО ПОНЕ ДА ДАМ НА НАРОДА ВЪЗМОЖНОСТ
    ДА ПОЧНЕ НА ЧИСТО
  • 30 Буци

    9 2 Отговор
    Поиграхте си на Промяна и прочее...

    Време е да си поемам официално държавата.
    Да не би да имате некакъв шанс?
    Кметовете мои
    Администрацията моя
    Големите фирми мои
    Журнализите мои
    ....
    Да не изброявам повече. Мога много да добавя!

    Сал министрите не са мои (временно)

    Хай кой от къде е и да почвам отново с ликвидационната процедура на държавата България.
  • 31 да питам

    9 6 Отговор
    Туй снимка на младия Борисов ли е?
    Току приет за партиен член и закусил с 1 кило мас?

    Коментиран от #34

  • 32 САТЪРА НА ХАНА

    3 2 Отговор
    СМЪРТТА НЕ Е ПО СТРАШНА
    ОТ РОБСТВОТО :))
  • 33 Наблюдател

    7 5 Отговор
    Мнозина не знаят че Стамболов за седем години във властта от беден хъш се превърна в най-богатия човек в държавата


    "Няма някой като Стамболов да постави българските интереси на първо място"

    Под български интереси Стамболов е разбирал преди всичко своите
  • 34 И да ти

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "да питам":

    Отговорят няма ,как да схванеш с вакуума в междушието ти.
  • 35 И ще се оправят

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "селянин":

    Мнението на селяннина, не е меродавно.
  • 36 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 5 Отговор
    РЕВЪТ НА "ПРОМЯНАТА" Е ......... ЗЛОБА И ПРЕДСМЪРТНА АГОНИЯ ........ ФАКТ !
  • 37 Знайко

    6 5 Отговор
    България има нужда от разбиване на "левия" монопол на комунисто-бесепарите. България има нужда от истинска "лява" на европейска основа социалдемократическа партия. А не от московски бесепаро-патриотични комунисто-мафии, като БСП, "Възраждане"...
  • 38 каскетя

    1 1 Отговор
    Какъв е този бузьо , и той ли разбирач ?
  • 39 Теслата

    0 0 Отговор
    От демократите са страшни разбирачи
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Мисирки мисирки прости и аз ви чета тъпия сайт!?
  • 42 Филип

    0 0 Отговор
    ДБ са тръгнали към провал отдавна
  • 43 Таня

    0 0 Отговор
    Тая коалиция е обречена на провал
  • 44 Стефан

    1 0 Отговор
    ДБ нямаше да бъдат в парламента дори, ако се бяха явили самостоятелно на изборите.
  • 45 Живка

    0 0 Отговор
    Много точно. Ако не спрат с тия детинщини и опити да стане на тяхното, при следващите избори ще гледат сградата на Парламента от жълтите павета. На народа вече му писана постоянно да ходи на избори, защото някои хора все още са с акъла на 5-годишни деца. Даже и самият Христо Иванов почва сам да го осъзнава това.