Last news in Fakti

17 Април, 2023 16:00 3 564 44

Евгений Кънев: Да си заложник на казуса на един човек

  • бойко борисов-
  • парламент-
  • герб-
  • политика

При президента Първанов започна насилието над парламентарната демокрация

Евгений Кънев: Да си заложник на казуса на един човек - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Четох изказване на известен юрист и несъстоял се политик, че се движим бързо към края на парламентарната демокрация у нас

Всъщност, вероятно се движим, но не е бързо. Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Можем да кажем, че насилието над нея започна през 2009 г, когато президентът Първанов (Гоце) инженира избирателния закон с определен брой мажоритарни мандати, които да отидат при ГЕРБ, за да могат самостоятелно да управляват без БСП (начело с врага на Гоце) и за да се отпушат спрените еврофондове.

И почти успяха - въпреки подкрепата в началото на Синята коалиция за правителство, ГЕРБ управляваха сами, като често вземаха решения срещу своите партньори.

Следващият акт на насилие бе превратът - на два пъти - срещу самия ББ. През февруари 2013 г ББ бе свален с инсценирани бунтове за сметки за ток, а през май - Костинбродската афера му отне достатъчно мандати, за да позволи правителство на Орешарски и Пеевски - шеф на ДАНС.

От днешна гледна точка може да се каже с голяма вероятност, че и двата акта са дело на Кремъл. Тези събития се развиват в контекста на новата му политика за превземане на Крим и заобикаляне на Украйна от руския газ. Затова и Пеевски - Ц.Василев са били гарантите за проекта Южен Поток, което е направило избирането на ДП условие за правителство.

Това говори, че проектът Борисов се е отклонил от първоначалната му цел - дали заради ангажименти към Меркел, ЕНП или други играчи - ще се разбере в бъдеще. Но е проект, за овладяване на дясното политическо пространство у нас на мястото на старата “градска” десница.

В Борисов - 2, “старата десница” под формата на РБ отново бе използвана - без да подозира за новите ангажименти, които ББ е поел към Кремъл, за да бъде “амнистиран” след шумния провал на Кабинета “Орешарски” и спрени еврофондове. Най-важният ангажимент - да преотстъпи президентския стол на посочен отвън човек. Но не само - спомнете си странния му обет да отиде на парламентарни избори, ако загуби … президентските.

Задачата е била “Борисов - 3” да изгони всички прозападни политици от властта и да намести “руските патрЕоти”, които за пръв и последен път по команда се явиха обединени на изборите през 2017 г. И получиха ключови за руските интереси министерства на отбраната, туризма (Черноморието) и икономиката (оръжейната промишленост). А ББ да построи Турски Поток и забави интерконектора.

В този процес, Радев още без власт и отговорности, явно е имал за задача да критикува постоянно Борисов, за да го държи отговорен, но никога за тези ангажименти, които изпълнява - като Турски/Руски поток. А за да не пречи САЩ - за построяването му е направена сделката с Тръмп за самолетите, но и за американската технология за Тръбата.

От днешна гледна точка знаем, че след Магнитски, ББ е притиснат вече от две страни и търси опции за оцеляване. Идеалният вариант за него е хем да не бъде начело на властта, за да не носи отговорност към Кремъл ( и предпочита Радев да го прави), хем да има контрол върху нея, за да го търгува със САЩ и за да го предпазва от правосъдие.

Така парламентарната демокрация е заложник на казуса на един човек. Той е и най-слабото място на Кремъл и руското влияние у нас. Защото ако се намери формула при която спасява кожата, това ще отпуши политическия процес и спаси парламентарната демокрация.

И ПП-ДБ трябва да намери формулата.

От Фейсбук.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Български дядо

    21 15 Отговор
    Ми аз първо си хвърлих пенсийката и златните зъби на бабата през балкона на ало измамниците и после отидох да гласувам за Радев

    Коментиран от #29

  • 2 Български дядо

    11 8 Отговор
    Ми сега какво да правя?
  • 3 честен ционист

    19 30 Отговор
    Баце вдъхна смисъл и съдържание в умиращата институция НС. Мисирките отново озвучават коридорите. Кипи живот.

    Коментиран от #7

  • 4 СЗО

    32 14 Отговор
    Само че ПП-ДБ нямат капацитета (или не искат) да намерят формулата.

    Коментиран от #30

  • 5 Хохо Бохо

    46 7 Отговор
    Магнитски 2 по магнетичен начин промени мирогледа на Борисов.
    Направи го по-голям евроатлантик от Соломон Паси.
    Сега иска да разруши МОЧА, а преди Путин му беше дал грамота за Пазител на МОЧА...
    Иначе го чака Магнитски 3
  • 6 ха ха

    29 20 Отговор
    Много точно за Баце и руските интереси... Затова и сме на опашката на Европа.

    Коментиран от #31

  • 7 случаен

    21 5 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    ха ха вдъхнал живот,той ги принизи до одобряващи зконите и заповедите му,даже и не стъпваше там
  • 8 Смерш

    33 18 Отговор
    Президентът се оказа шашкънин.Язък че гласувах за него. Спечели и веднага се демаскира като платен агент на КГБ. Заблуди ни ловко че иска да свали баце и веднага се прегърна с него. Ако не беше съгласувал с баце да издигне неизбираената Цецка сега щеше да се прегръща в Левицата с Георги Седефчоф Параванов!

    Коментиран от #35

  • 9 Това държава и народ ли е?

    34 9 Отговор
    Щом този 12 години я управлява!

    Коментиран от #38

  • 10 Путинофил

    18 10 Отговор
    Движим се бързо към Москалия!
  • 11 Те тоя хариза 3 милиарда на путин

    24 18 Отговор
    за сръбската тръба! Затова путинофилското население пак си го избра!
  • 12 Град Симитли

    16 9 Отговор
    Генчо Юдата се отрече от Тлъстия Бою!
    За 29 сребърника, щото не е алчен!
  • 13 Марио

    12 2 Отговор
    Говореща глава!
    Какво ще праИм ако не са те, " изпразващи се" с навеждане ту към една , ту към друга политическа циркова трупа.
  • 14 Ха ха ха

    26 17 Отговор
    А бе кънев ли си мънев ли си , тия глупотевини сам ли ги измисли, или ти ги спуснаха от някъде за пореден път . Ти бе умньо , не разбра ли , че хората само като чуят за партийка Пипа и Прибира и се сещат само за далавери и им се повръща , та си седнал да ревеш за тия шрлатан подмянаджии .....
  • 15 ФЕЙК

    18 13 Отговор
    Видиш ли името на автора ЕвгениЙЙЙ, да знаеш - хич не е стока! Това ЕвгениЙЙЙ Дайнов, ЕвгениЙЙЙ Михайлов, ЕвгениЙЙЙ Бакърджиев - Бъки бомбата! Сега от скоро и този ЕвгениЙЙЙ Бакърджиев се изтипоса до тях! На една и съща ясла са тези послушковци и любимци на всяка власт!

    Коментиран от #24, #32

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Докторът е болен

    19 10 Отговор
    Докторът трябваше да се ограничи с последното изречение в стил ,,Да живей ПП-ДБ". Нямаше нужда да измъчва фантазията си.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Нашийник

    18 4 Отговор
    Формулата я има отдавна, само че другият бръснатоглавец в прокуратурата "много успешно се праи на луд" и не ще да пипа Шефа. Има и друга една формула, включваща въже и сапун пред (анти)народното събрание. За нея още не сме дорасли.
  • 21 Име

    10 9 Отговор
    Много сложно, Русия единственото което се чуди е - какви сме баламурници - да си нарежем фабрики, да си дадем всичко на западняците - които - очевидно - не са ни големи приятели - сиренето е с пари и на Изток и - на Запад, но тук имаме доста противоречия.

    Русия - ако не се дразни - не й трябват нито Сърбия - нито Франция - имат си някакви фантазии за световен ред - но - защо даваме поводи, най-основната грешка е - да раздразниш някой.

    Борисов бил притиснат милия - ами нали е дал повод - сега ще изкарат и Цар Борис Трети - че е притиснат, ами не е - Борисов искаше да има власт и да има и пари и - общо-взето смешна и жалка история.
  • 22 дааа

    11 13 Отговор
    Много добър анализ за случващото се на бгпроzzтаците. Но като чета коментарите те напълно си заслужават жалките съдбини.
  • 23 Tутанкамон

    10 5 Отговор
    Толкова е сложно,че вероятно няма да може отново да го напише
  • 24 ха сега де!

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "ФЕЙК":

    Ако толкова много искаш да си оригинален трябваше да започнеш с Евгенiй Булгар или още наричан Евгениос Вулгарис, който е бил показателен пример за попадне под чуждо влияние и интереси според запознати е дал повод за възмущение от Паисий Хилендарски, а като реакция напсване на История славянобългарская, но явно за това е нужно да боравиш с повечко информация, а не само със злободневните нескопосани политически театрални постановки. Именно за такива като Евгений Българин Паисий пише : “О, неразумни и юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин….?
  • 25 Тома

    11 5 Отговор
    Хубаво беше автора на статията да каже каква роля е изиграл в този преход и кмета на Симитли

    Коментиран от #36

  • 26 каскета

    10 4 Отговор
    Сикаджииската гербероска Мутра и работното време промени 2009г работиха 4 дни и в петък контрол,а сега 2 дни и в петък контрол - трябва му затвор на мутрака
  • 27 Цецо

    14 3 Отговор
    Буда не хариза нищо на Путин който даде пари за Южен поток ,но Мутрата и Шиши ги откраднаха и руснака като му скръцна със зъби Банкянския с наши пари довърши Турски поток.Помните ли при откриването на Турски поток Буда беше като попикано мушкато.
  • 28 чудя

    10 5 Отговор
    се, тоя дали ще може да напише същото още веднъж?!? Голям бъркоч е сътворил, само дето не е завършил с „Да живея всички ПП-ДБ-та по земните кълбета“
  • 29 Многодобре

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Български дядо":

    Избраха наи голямия демократ /а тои уреди ПП и Дб под крилото на БСП и Нинова /Взех ме Руска газ с посредници с 30% увеличение 40% инфлация / защото Борисов накара Путин да нападна Украина А и махна г-жа Меркель от ЕС Този Борисов върни цяла Европа Избра и Баидън за президент на САЩ
  • 30 Селянин

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "СЗО":

    Еми те са в изолация С лъжци и мошенници никои не иска да управлява Народа знае кои да избира КАДЪРНИТЕ А НЕ МЕКЕРЕТАТА НА Радев /спинов и внуци на БКП активисти
  • 31 Бреи бреи

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха":

    Щом Борисов печели 12-14 избора и 12 год управлява какво да кажем за тези дето 8 месеца не можаха Явно и за чеп на бъчва не стават

    Коментиран от #39

  • 32 Е то

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "ФЕЙК":

    видиш ли името на автора ФЕЙК, нема начин писаниците му да не са чиста истина.
  • 33 Дедо Ви

    3 2 Отговор
    На тоя плъх му спрях сиренцето, защото е много тъп.
  • 34 Ком

    6 2 Отговор
    Големи глупости има в тази статия.
    В България, както и във всяка страна има една прослойка, която условно наричам "клиентилиска маса". Тази клиентилиска маса от БКП, плавно се принесе през БСП, СДС, НДСВ и намери своето време в ГЕРБ. 12 години си разпределяне евро фондовете и държавния бюджет, като плътно подкрепяше правителството на Мутрата..България достигна до дъното на ЕС. Сега обаче се появиха нови фондове за усвояване +"фондовете за възстановяване" . Гладни млади вълчета се засилиха да грабят.И "клиентилиската маса" тръгна с тях, нямаха нито подготовка, нито задграничен гръб. Усетил слабостта на новите, клиентилистите се разцепиха. Сега отворили ненаситна паст вече започнаха да се само изяждат.
  • 35 Пак завист

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Смерш":

    Тя левицата си е наша Ние от ПП и ДБ БЕЗ НЕЯ НЕ МОЖЕМ Сега да превличем и ВЪЗРАЖДАНЕ Иправим лева демокрация
  • 36 Аз съм Наско

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Тома":

    Пак трябва да даваем обяснение
  • 37 фон

    5 3 Отговор
    600.000 човека не смятат така. За тях да се краде стига да им се отделя е напълно нормално за тях държавата да бъде затрита не е проблем.

    Крадецът от Банкя в затвора. Това е единственото решение.

    Коментиран от #40

  • 38 1222

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Това държава и народ ли е?":

    По-важното е, че повече няма да управлява.
  • 39 по-полека

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Бреи бреи":

    Пак те ще направят правителство, а за вас остава чепа на бъчвата.
  • 40 Хохо Бохо

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "фон":

    600.000 човека не смятат така, защото участват в краденето...
  • 41 Вирус

    3 1 Отговор
    Този ми е най любимия анализатор хахаха
  • 42 Ами да ама

    4 1 Отговор
    Парламентарната демокрация е без алтернатива! Формулата е проста и ефективна, но всички, които сега са във властта не я искат, защото няма да им гарантира оставане на власт! Ето я: Задължителна сменяемост във всички държавни власти и в ръководствата на партиите, изцяло мажоритарни избори в едномандатни райони, разделение и независимост на държавните власти от партийните върхушки, повече пряка власт на гражданското общество и по-малко на партийните вождове! Възможност за отзоваване по всяко време на всеки избран по инициатива на 25% от броя на избралите го и по решение на 51% от броя на гласовете, с които е избран! Това, като начало!
  • 43 ИНЖ

    3 0 Отговор
    Напълно "случайно", констатираните проблеми са заложени в постсъветската Конституция на РБг. Безконтролен Президент, Парламент, служебно Правителство. Отсъствие на лична отговорност в Управлението и Администрацията??? Е как да стане???
  • 44 Голяма простотия

    0 0 Отговор
    Жестоко зависими от руските интереси, а непрекъснато на всички нива ни го начуквст американските. Смотаняци продажни