Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Април, 2023 19:00 2 408 32

Защо Унгария и Полша спират вноса на зърно от Украйна

  • зърно-
  • война-
  • ес-
  • украйна-
  • русия-
  • полша-
  • унгария-
  • българия

Подобна стъпка обмисля и България

Защо Унгария и Полша спират вноса на зърно от Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полският фермер Марчин Фуртак е един от многото свои колеги, които не са щастливи в момента. Въпреки че по принцип по това време складовете му са празни, сега 60 тона зърно стоят непокътнати - ако изобщо може да ги продаде, то ще е на абсурдно ниска цена, разказва АРД.

Ако ситуацията продължава да е такава, фермата на Фуртак ще фалира. Причината за понижените цени на полското зърно е във вноса на суровината от Украйна. План, чиято идея беше да помогне на съседната държава, се превръща в катастрофа за полските фермери, пише германската обществено-правна медия. Проблемите на полския фермер не са индивидуален случай. Затова и Полша, Унгария и Словакия решиха да спрат вноса на зърно от Украйна.

Унгария също временно забрани вноса на зърно от Украйна поради обвинения в изкривяване на пазара. "Продължаването на сегашната пазарна динамика би нанесло толкова големи щети на унгарското селско стопанство, че трябва да се вземат извънредни мерки, за да се сложи край на това", обяви Министерството на земеделието на страната. Забраната засега ще остане в сила до 30 юни.

Словакия забрани продажбата на украинска пшеница, позовавайки се на съмнения за наличие на пестициди в нея, уточнява АРД.

Защо Полша иска да спре вноса на украинско зърно

Заради ограничените възможности на Украйна да изнася зърно през Черно море от началото на войната, Европейският съюз създаде коридор за износа им. Посредством него зърното от Украйна беше освободено от мито при влизането си в ЕС, а идеята беше през Европа то да достига до Африка.

Вместо това обаче украинското зърно остава в Източна Европа и най-вече в Полша. За полските фермери това означава, че изведнъж има свръхвнос на царевица и други суровини, които подбиват цените на пазара им, обяснява АРД.

Полските фермери протестират в последните три седмици. Казват, че гневът им не е насочен към украинците, а към правителството във Варшава и Европейския съюз. Освен това фермерите са притеснени от факта, че украинското зърно се купува по-евтино от тяхното, а се препродава на по-високи цени. Съществуват опасения и, че често не отговаря на стандартите за качество на ЕС.

Полският министър на земеделието Роберт Телус подчертава, че самият той е земеделски производител, така че добре разбира проблемите. Той се позовава на споразумение, постигнато между полския министър-председател Матеуш Моравецки и украинския президент Володимир Зеленски при посещението му в Полша. Съгласно това споразумение голяма част от износа на зърно от Украйна ще бъде спрян временно до юни, обяснява АРД. Освен това разследваща комисия трябва да проучи евентуални случаи на измама при декларирането на украинско зърно като полско.

Опасения от Брюксел

Европейският съюз разкритикува решението на Полша и Унгария да спрат вноса на украинско зърно. "В този контекст е важно да се подчертае, че търговската политика е от изключителната компетентност на ЕС и поради това едностранните мерки са неприемливи", казва говорителят на Европейската комисия, който подчертава още, че е важно решенията да се координират в рамките на Съюза.

През март няколко източноевропейски държави изпратиха писмо до Европейската комисия, в което се посочва, че вносът на украинско зърно, но също и на маслодайни култури, яйца, птиче месо и захар, е достигнал безпрецедентни нива. Поради това следва да се обмисли въвеждането на мита върху вноса на украински селскостопански продукти. ЕС обаче удължи безмитния внос на украинско зърно до юни 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 7 Отговор
    Утре Министерството ще гласува спиране на вноса на храни от Украйна.

    Коментиран от #25

  • 2 Уса

    46 4 Отговор
    Защо Сащ не внася зърно?Нали е демокрация и всички сме равни
  • 3 Защото е

    40 4 Отговор
    Заразено със пестициди,ама няма кой тука да го каже.

    Коментиран от #6

  • 4 Зърнар - милиардер

    23 16 Отговор
    Видехме се в чудо! Украйна война води, а ни предлага 5 пъти по евтино зърно!
    Ще останем без кинти!

    Коментиран от #16

  • 5 Пич

    46 2 Отговор
    Ясно е , че е отровно ! Затова го пробутват основно в източна Европа ! Защо не го ядат американците и англичаните ?!
  • 6 Я сложи един домат в хладилника

    29 1 Отговор

    До коментар #3 от "Защото е":

    и виж колко време няма да му има нищо!
  • 7 а Защо БГ не спира вноса на зърно от Урк

    29 1 Отговор
    Защо Унгария и Полша спират вноса на зърно от Украйна
  • 8 Васил

    12 13 Отговор
    Не сравнявайте Полша там цените на зърното което произведено са ниски докато при нас са високи и хората с Бентлита негодуват и гледат да ни го пробутат на двойна и тройна цена както млякото кашкавала сиренето и яйцата.

    Коментиран от #17

  • 9 Да спрем вноса на украинки

    33 2 Отговор
    Живуркат си в хотелите за наша сметка! Сега и зърно ни пробутват!
  • 10 отшелника

    17 2 Отговор
    ЗАЩОТО СЕ ЗАДАВИХА ,КУЧЕТАТА НА АНТИХРИСТА СЕ ЗАДАВИХА ,КАТО ОВЦЕТЕ -ПУСНЕТЕ ГИ В ЛЮЦЕРНА И ЩЕ УМРАТ ЗАДАВЕНИ ,ПРЕЯЛИ И НАДУТИ КАТО БАЛОНИ !
  • 11 Ха такаааа

    39 2 Отговор
    Посредством него зърното от Украйна беше освободено от мито при влизането си в ЕС, а идеята беше през Европа то да достига до Африка. Вместо това обаче украинското зърно остава в Източна Европа и най-вече в Полша." Когато още миналото лято руснаците изнесоха информация, че нищо от това зърно не стига до Африка ги обвиниха в лъжи и пропаганда, а ето днес даже зелето го признава. После вярвайте на правилните мисирки, ами няма как да вярваме
  • 12 Ами

    8 17 Отговор
    Крайно време производители на зърно в ЕС да приемат, че ще трябва да се приспособят да работят в новата реалност на висока конкуренция или да се откажат да се занимават с това в което не са конкуренти .
    Липсата на мито значи по-голяма глобална конкуренция и сваляне на цените което е от полза за всички крайни потребители, без производителите на зърно които искат да подават на спекулативно високи картелно диктувани цени въпреки субсидиите които получават.

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 муъ

    16 3 Отговор
    то вече и бебетата стана ясно,че украйна ще види ЕС през крив макарон
  • 15 Абе

    10 11 Отговор
    Истината е зърно производителите от ЕС са алчни мошеници, които искат да подават скъпо и да печелят много вместо да са конкурират с другите производители и да гонят ефективност на производството си те само се осланят на държавен лобизъм и усвояват субсидии.Напротив внос на максимум за да се сринат цените на картелни мошеници лапащи европейски субсидии и искащи да подават на цени по-високи от тези на които продават украинците които не вземат никакви субсидии и плюс това са във война.
  • 16 Не е

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Зърнар - милиардер":

    По евтино.По данни от митници и НАП ,от януари до сега,средната изкупна цена на украински слънчоглед е 1100 лв/тон,докато в България търговците купуват на 750лв/тон.Дали има разлика и защо и от кого се прави?

    Коментиран от #21

  • 17 Дай

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Васил":

    Пример.Колко по ниски са цените?
  • 18 А бе

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ами":

    Компетентен,провери на какви цени се продава Украинското зърно,въпреки,че е без мито и пак говори.

    Коментиран от #24

  • 19 ? към дойче

    3 1 Отговор
    А мОрмота какво прави ?
  • 20 Ванга каза

    9 2 Отговор
    Че Украина е многостепенна катастрофа, ще се разбере по трудният начин.
  • 21 Да ама

    12 4 Отговор

    До коментар #16 от "Не е":

    Освен цената има значение и качеството. В случая в момента слънчогледа от Украйна е с много по-добро качество от предлагания на пазара Български и затова е с по-висока цена и пак се подава той, а не по-ниско качествения и малко по-евтин от български. Ако нашите производители свалят още цените ще могат да подадат и техния, но те не го правят и се осланят на държавен лобизъм който е против интересите на цялото общество страдащо от висока инфлация и нарастващи цени и в полза само на зърно производителите
  • 22 Германец

    8 2 Отговор
    Щото не са наши роби като гань овците 😏
  • 23 Исторически парк

    9 2 Отговор
    ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 24 Ами

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "А бе":

    Продава се на такива цени на които има купувачи за него. Това зависи и от качеството което има то. В това няма нищо лошо. Всеки гледа да купи това което му е изгодно като баланс цена качество. Когато дадено зърно е с по-лошо качество, а на пазара има много друго с по-добро качество начина да се подаде и по-нискокачественото е да се свали цената му драстично, а нашите търгаши не искат да направят това и си го държат в складовете и реват, че складовете били пълни и искат да изчезне предлагането, че да може да си запазят печалбата и да си побутат своето некачествено на високи не пазарни цени чрез антипазарни държавни лобиски политики .

    Коментиран от #26

  • 25 Бравооооооооо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Най -после си първи!!!😅😅😅😆🤣
  • 26 Мммда

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ами":

    Качеството при украинското нещо не е наред, щом на запад от Полша не го купуват. Ако беше наред швабските тарикати щяха да са първи.
  • 27 С пари

    9 0 Отговор
    Щото приятелството си е приятелство... ама сиренето е с пари.
  • 28 Аз и полски ябълки и домати

    11 1 Отговор
    също не купувам. Много изкуствени ми идват нещо. А конкретно за доматите - не мога да приема да ям домати от Полша, като помня как навремето поляците слизаха от автобусите на морето и тичаха право на пазарчето, за да си купят градински български домати. Но нашите патриотични политици направиха и невъзможното да унищожат българското производство. Така че вместо ние да изнасяме за тях, те внасят пластмасовите си зеленчуци. По-добре без никакви домати, но не и с тези.

    Коментиран от #30

  • 29 Не го щат

    8 1 Отговор
    Укропските жито и слънчоглед хем са ГМО на Монсанто,хем са пръскани с отрови забранени в Европейския съюз. Дори нигърите от Африка не го щат.
  • 30 Цяло поколение

    12 1 Отговор

    До коментар #28 от "Аз и полски ябълки и домати":

    Искам,неискам понякога нямам избор и купувам отрови от Полша и Турция. Дали е дочат,краставица или ябълка ... все един вкус имат - на тиква. И миришат на пестициди - ни краставиците им миришат на краставици,ни ябълките. Цяло поколение израсна дето не знае как мирише ябълка.
  • 31 Коментар

    7 1 Отговор
    Да го закарат на Урсула и тя да си яде пестицидите.Крила няма да й порастнат,но я чакат в ада вече.
    Има нещо гнило щом само в този регион ни заливат с него,а сащисаните не го искат.Може да е пръскано с нещо,което кара укрите да минат под дъгата.
  • 32 Ти си

    1 0 Отговор
    ....."В този контекст е важно да се подчертае, че търговската политика е от изключителната компетентност на ЕС и поради това едностранните мерки са неприемливи".... и още -
    ....ЕС обаче удължи безмитния внос на украинско зърно до юни 2024 г.....

    Разбирате ли за какво става дума ? Новия СИВ или общо европейско ТКЗС в който страните членки и обикновените производители нямат думата - за тях решават бюрократите от Брюксел .. ...