Тема: Украйна

30 Март, 2023 22:30 6 365 107

Радев и протестите на "народа". "Народът" с Бентлитата

  • румен радев-
  • бентлита-
  • протест-
  • зърно-
  • зърнопроизводители-
  • украйна-
  • субсидии

Не е тайна, че те прибират лъвския пай от евросубсидиите

Радев и протестите на "народа". "Народът" с Бентлитата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Производителите на най-субсидираната култура в България - зърното, които ползват намален акциз за горивата и други облекчения, протестират срещу по-евтиното зърно от Украйна, където втора година се води война и производителите не са субсидирани. След блокади на пътища с тежка техника, те обявиха, че предвидените от Европейската комисия (EК) компенсации от 16 милиона евро са недостатъчни, за да покрият загубите им.

Още новини от Украйна

По данни на ЕС към март 2023 г. чрез Черноморската инициатива за зърното от Украйна са изнесени над 23 милиона тона зърно и други хранителни продукти, почти 49% от които са били царевица. 65% от експорта на пшеница пък е за развиващите се страни, а останалите 35 на сто - за развитите. Според европейските оценки износът от Украйна е допринесъл за понижение на цените в световен план.

Какви са исканията

Зърненият бранш иска да не се удължава за България действието на Регламента на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 г. за безмитния внос на селскостопански стоки от Украйна. Зърнопроизводството е единственият отрасъл от селското стопанство, който произвежда достатъчно, за да се върже зърненият баланс на България, а и за износ. Публично известно е, че прибира лъвския пай от евросубсидиите и ги съсредоточава в ръцете на малък брой бизнесмени.

По данни на Асоциацията на зърнопроизводителите в България ежегодно се произвеждат близо 2 милиона тона слънчоглед, а до момента са продадени не повече от 10%, а залежават и близо 4 милиона тона пшеница. Причината е, че производителите не продаваха, защото изчакваха по-високи цени заради спекулации, че Русия може да блокира износа на зърно и така да предизвика криза на пазарите. Това обаче не се случи, корабите с украинско зърно намериха пътища и сега българските зърнари трупат разходи за съхранението му, а е и сеитба. Според публични изказвания изкупната цена на продукцията е около 40% под себестойността ѝ.

Странното е, че въпреки евтиното жито, чиято цена спадна с около 20% спрямо януари 2022 г., компенсациите за бизнеса за електроенергия и нулевата ставка по ДДС, хлябът в България не поевтинява. В началото на годината мелничарите дори вдигнаха цената на тон брашно до 1000 лева (впрочем, такива бяха и надеждите на някои производители за зърното, но не се сбъднаха и сега цената на тон зърно е малко над 500 лева). По данни на икономиста Лъчезар Богданов, публикувани във Фейсбук, в началото на 2023 г. хлябът и хлебните изделия са с 34% по-скъпи в сравнение с година по-рано. Засега дефлационният ефект от вноса на безмитно зърно се проявява в натиск на цените да не растат.

Солидарни срещу Украйна

Служебното правителство, което обяви, че ще се бори срещу инфлацията и поскъпването на цените на храните, тутакси се солидаризира със зърнарите. Но това не е прецедент - не се е намерил кабинет в България, който да откаже на техни искания. Изглежда са забравили как евтиният украински внос на слънчоглед миналата година спря истерията с цените на олиото. За 2022 г. в България са внесени около 900 000 тона слънчоглед от Украйна, което е над 40 пъти повече спрямо предходната 2021 година.

Протестът срещу евтиния внос на украински селскостопански стоки на практика датира от миналата година, когато българските производители настояваха за засилен фитосанитарен контрол, тъй като твърдяха, че продукцията била отровна, заразена с радиация и вредители. Но, както написа и “Сега”, резултатите от пробите се покриха с мъгла. Вече стана ясно, че зърнопроизводителите ще искат втора компенсация от 50 милиона евро - на толкова са изчислили загубите си. А зад исканията за нови компенсации се чуха и други - за спиране на Стратегическия план за земеделие. В него, освен че са предвидени директни субсидии за земя в размер на 4,4 милиарда евро, е записан и таван на плащанията от 100 000 евро - вместо сегашните 300 000 евро.

Протестите на зърнопроизводителите обаче дадоха нова възможност на служебното правителство да покаже нова доза съпричастност с проблемите на “народа”. “За първи път заедно от една страна на барикадите протестират кабинетът, който управлява България, и българският народ”, заяви пред БНР заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по повод протестите на граничните пунктове с Румъния. Ако “зърнарите” са “народът”, то значи, че и Борисов и неговите кабинети честичко са заставали на тая страна - било заради забавени плащания, било заради отпадане на изисквания за по-строг отчет на ползваните горива.

На чия страна?

Сега обаче, в тон с президента Румен Радев, който непрекъснато обяснява как служебното правителство се справя с всички проблеми, всеки негов министър декларира същото - президентска власт на страната на народа. “Народът” с Бентлитата.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 119 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    121 5 Отговор
    Народът не е само с Бентлита. Има и с Ролс Ройси.

    Коментиран от #21, #26, #44

  • 2 Не е

    71 4 Отговор
    Прав ! И с Ролс - Рокйси има !
  • 3 Дрън дрън та пляс

    147 8 Отговор
    Алчните земеделци, държи си стоката и мрънка за пари а няма ни един без луксозна кола че и по 2
  • 4 Ами

    113 7 Отговор
    Цената на зърното в Европа пада съответно брашното и хляба не поскъпват. Какво лошо има в това.Причината е голямото предлагане на регионално ниво поради затруднения морски транспорт. Това натиска регионалния пазар и смъква цените, а това е идеално за всички други освен за тези които отглеждат зърно и не искат да го подават с минимална печалба, а отчаяно се надяват, че ще могат да реализират печалби които са имали до миналата година. Крайно време е нашите производители на зърно да приемат, че ще трябва да се приспособят да работят в новата реалност на висока конкуренция или да се откажат да се занимават с това в което не са конкуренти .

    Коментиран от #33

  • 5 Град Симитли

    45 40 Отговор
    Емилия милчева--мисирка с "" Трабант"?
    ... Зърнарите са на Бою, мА!

    Коментиран от #20

  • 6 Мда

    149 9 Отговор
    20 години като лапаха и бяха на свръхпечалба ни риваха! Една година видяха зор и пак помощи искат, срам нямат!
  • 7 СЪЮЗ НА ЗЪРНАРИТЕ И ЯЙЦЕВЪДИТЕ

    40 47 Отговор
    ВЕЧНА ДРУЖБА С
    МОСКОВИЯ.....

    Коментиран от #12

  • 8 999

    85 7 Отговор
    Да подпалят един,два Ролса
  • 9 Бесен- _Язовец

    27 50 Отговор
    Това е ени4аря колаборанта напада своите и брани интресите на чуждите. Ени4аря държавата да е зависима на 100 % от вноса на храна да няма собствено производство за да бъде държавата по лесно контролирана.
  • 10 А бе

    106 2 Отговор
    Като се внася евтино зърно, защо цената на хляба продължава да се покачва? Миналата седмица 500г. 1.50лв., тая - 1,80лв., това са 20%!

    Коментиран от #88

  • 11 Помак

    73 6 Отговор
    ..."народа" са крадците в земеделието герпажии- примитиви ..пфу
  • 12 Реалист

    37 79 Отговор

    До коментар #7 от "СЪЮЗ НА ЗЪРНАРИТЕ И ЯЙЦЕВЪДИТЕ":

    Петата колона на Сорос в България иска българиъе да се хранят с радиактивна окраинска селскостопанска продукция. Тези биолаборатории на говедарника в Окрайна се занимават с отравяне на продукцията с различни химични елементи опасни за здравето на хората
  • 13 Биохазарт

    47 74 Отговор
    Не купувайте окраинска храна не знаете с какво са я тъпкали тези терористи .
  • 14 Това е

    83 7 Отговор
    Вали дъжд земеделските стопани реват.
    Слънце пече пак мрънкат .
    Няма угодия.
    На 60ст за царевица от нивата вика не продавам, сега на 40ст протести след като има 10% на това зърно по малко влага.
  • 15 Хохо Бохо

    104 13 Отговор
    Нашите зърнари получават евросубсидии...
    Украинските зърнари не получават евросубсидии..
    НО ЖИТОТО ИМ Е ПО–ЕВТИНО

    Един съвет: Догодина нашите зърнари да одят да сеят в Украйна и дано да прокопсат.
    Явно нашата земя за нищо не става...
    Най-добре в Добруджа да постоим вятърни генератори, да я асфалтираме ....или нещо такова
  • 16 Да бе

    32 64 Отговор
    Kaкво общо има Радев с евтината украинска пшеница, която заля България и съсипва зърнопроизводителите?

    Коментиран от #100

  • 17 Бентли

    75 7 Отговор
    Следващия протест ще е за високите цени на Астан Мартин
  • 18 Стамат

    105 11 Отговор
    До тук с мантрата, пазарна икономика, „народът", с бентлитата много го заболя, че една държава която повече от година е във война произвежда и продава по евтино.
  • 19 Колко

    26 75 Отговор
    Зърнари имат бентлита?И Ролс Ройси ?Не поставяйте всички земеделци под общ знаменател.Стига сте завиждали,ами отидете на полето да видите как се работи.Да най субсидирано е защото в БГ се обработват 44000000 декара.А самата субсидия е в размер на 30 лв/дка.,която покрива една нищожна част от разходите.Себестойност на пшеница за 1 дка. 150лв.В другите Европейски страни е 30€.

    Коментиран от #23, #36, #61, #62

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ъхъ

    69 8 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Вчера един от тези спря до мен на светофара! Макларън с добричка регистрация!
  • 22 Публична тайна

    69 14 Отговор
    ... е че точно зърнарите са едни от най-богатите хора в България. Можем само да "гадаем" защо Радев застава зад тях. Ами, той просто гледа от шефа си в Кремъл. И той "застава" зад олигарсите в Русия. Затова и Радев награди шефа на Мултигруп с държавен орден. Докато стадото блее, Радев се превръща в дърпащ всички конци. От името на Кремъл, но все пак и с "идеи" за своята роля по-нататък.
  • 23 Стамат

    72 4 Отговор

    До коментар #19 от "Колко":

    Добре, на никого не завиждам, сигурно сте прав, обяснете ни тогава, защо нашето субсидирано зърно е по-скъпо от краинското?

    Коментиран от #28

  • 24 Кочо

    53 4 Отговор
    Едва 10% от ланската реколта слънчоглед /добив 2,5 млн. тона/ е реализирана, останалата е на склад, но олиото го вдигаха под предтекст, че няма зърно поради Путин! Дайте им пари и да им се забрани да орат нивите! Поне няма да бръмчат и плашат птиците!
  • 25 Георги

    60 12 Отговор
    Това са протести на бат Бойко ...
    Това са изценирани протести, като им гледам новите трактори какво мрънкат , кой им е дал тези субсидии.
    Да свалят цените на зърното и слънчогледа и ще продават. Ма те искат на висока цена ... Докато беше скъпо олиото не мрънкаха , сега падна цената и мрън-мрън....
    Това е пазарната икономика!
  • 26 Пешо

    64 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Пишман бизнесмени. При бизнеса зандобра сделкансе печели, за лоша - се губи. Сега реват за разликата от 40% под себестойност. Ами бизнеса да си ги покрива. Хлябът въпреки ниските цени на гааз, на зърно се вдига. Няма ддс. ... как става?! Само клатят обикновенните хора. Реват за сопа всичките!!
  • 27 чифутенЗеле

    35 10 Отговор
    когато обаче тиквата им рече да си продават бентлитата скачахте да ги защитавате "бизнесмените"
  • 28 Ами примерно

    19 38 Отговор

    До коментар #23 от "Стамат":

    Щото краинското го краде зеленски и го изнася евтинко (всичко откраднато ти струва 0 пари) без да се обмитява и всичко това е съгласувано с урсулът на еврокорупцията
  • 29 Швеицария

    12 13 Отговор
    Супсидира 500 декара ти ако изкаш гледаи 500 000 ако изкаш дай 500 на някой и той ще получи супсидия

    Коментиран от #50

  • 30 Коментар

    19 48 Отговор
    Чудя се на някои коментари,които подкрепят внасянето на заразено некачествено украинско зърно.Вие хляб не ядете ли?!
    Зърнопроизводителите не карат Бентлита или други скъпи коли,защото са пред фалит.Скъпите коли ги карат посредниците.Явно те пишат откачените коментари.Може и да са платили за поръчкова статия.Купуват евтино,а продължават да вдигат цените като рискуват и здравето на целия народ.

    Коментиран от #48

  • 31 Кочо

    29 7 Отговор
    Не само за вируса и Украйна! Също така трябва да бъдат обезщетени заради труса в Анадола, както и за жп аварията в Гърция! Иначе твърдят, че честно си печелят парите! Някакъв животновъд от Сандански и той иска от ,,украинските пари"!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 България е в ЕС сако като ни грабят

    28 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ами":

    Иначе тука цени на нищо на падат за крайни потребител!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 М да

    48 7 Отговор
    Вместо да се радват че житото е по евтино и следва и хляба да е по евтин те ревът щото не могат да се качат от Майбах на самолет
  • 36 Бегай

    42 4 Отговор

    До коментар #19 от "Колко":

    И защо е тая разлика-два пъти и половина- в себестойността? Сигурно заради ,,огромните "заплати ,които зърнарите ни плащат на работниците си.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хаха

    29 13 Отговор
    Много лишпери тука приказват празни приказки. А някой да ми обясни защо така от 700лв за тон покрай осраинското житото стана 300лв за тон. Имаме нулево ддс за хляба и брашното. Последните 2 месеца паднаха цените на газта и нафта та. Пък преди 10 дена хляба се вдигна с 10 %, а брашното с 8%.Да не говорим че се рева как африканските държави щяли да умрат от глад като не се изнася осрайнско пък то до там не стига а залива Европа. И стига до прозрението, че тия оръжия някой трябва да ги плати нищо безплатно в този живот няма и схемата става ясна. А за някой без нищо в главите си като изгуби и земеделието си по хубаво да слагаме хикса на тази държава и да ставаме или васали или направо да се предадем на някой от съседите си защото от такъва държава като нашата в сегашното си състояние няма смисъл.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Някой

    12 30 Отговор
    Тъпанари немски на американска верижка.
    Не щем украински зърно. Вземайте го вие.

    Коментиран от #51

  • 42 Мирчо Сапасков

    27 7 Отговор
    Ами да продават и да ходят в Украйна, там явно е по изгодно да гледаш пшеница и царевица..??, но нама бентлита и X5678, тия женки мининки са са лагер Слънчев бряг!!!
  • 43 фен

    19 13 Отговор
    Да, днес слушах БНР. Войната е на соросийките с народа. Както обикновенно!
  • 44 Казуар

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Ролс Ройс са коли за аристократи, а не за зърнари, собсвеници на свинекомплекси и подобни.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 товааа

    18 4 Отговор
    Защо всички машини са без регистрационни номера?
  • 47 Скоро

    35 3 Отговор
    наши познати земеделци се върнаха от почивка в Доминикана. Ранна почивка.
  • 48 Верно ли бе

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Коментар":

    Тииии, вярваш ли си?
  • 49 тома

    32 3 Отговор
    Зърнарите като не им утърва да станат овчари както бате бойко навремето каза на АИТИ специалистите.Сега млякото сиренето и кашкавала са добър бизнес
  • 50 Мани го тоя

    17 0 Отговор

    До коментар #29 от "Швеицария":

    И тука дават фирми -на роднини на доверени хора .И си прибират субсидийките.
  • 51 Мани го тоя

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Някой":

    И защо не щете?
  • 52 Артилерист

    38 10 Отговор
    Земеделската мафия е като строителната и всички останали мафии в България. Те искат да им се осигури монопол и да увеличават личната си печалба независимо от промените в условията. Изкарали по-високи добиви, но не влагат повишената печалба в подобряване условията на труд или по-високи заплати, примерно, а си я присвояват. Как мислите домусите са надхвърлили 4 млрд БОГАТСТВО? Или пък защо строителната мафия изведе работниците си, заедно с тежки машини на пртоест срещу опозицията, поискала независим контрол на качеството на магистралите? Не президентът, нито правителството са виновни, а общият дивашки капиталистически ред. Заплащането на труда в България е най-ниско в ЕС-уж да привличали инвеститори- цените на стоките са по-високи отколкото в богатите в ЕС, в България се крадат милиарди-бизнесменът Илчовски обясни гербаджийските кражби пред дипутатите, а чрез камерите и на народа-но Гешев нахлува да ги търси в президентството, Асан Василев лъга публично за газа и България е загубила повече от милиард за тези лъжи и отказа от руски газ, атлантиците издействаха и подариха 3 милиарда на американците уж за самолети и т.н. и т.н. За опростчващото образование, смъртоносното здравеопазване и прочие да не говорим. Това е редът, който американците наложиха в колонията си България.
  • 53 Солидарен милиционер

    16 2 Отговор
    Тимаджийте недоволстват нещо
    Да не взривят някой украинец..???
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Георги

    21 3 Отговор
    Бентлита ама и Ролс Ройс и яхти за по милиони евро .Такива са ощетените зърнари.Милиони загубиха хората ако не беше дошла Украинската пшеница.Милиони и от олиото и от яйцата за велик ден .
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 БЕНЧО С БЕНТЛИТО ОТ БСП

    16 2 Отговор
    И аз протестирам....
  • 60 Комунисти сър

    11 5 Отговор
    Освен да разделят и без това обърквания народ тези медии имат цел да продължат хаоса в нашата държавичка
  • 61 Мрън

    25 1 Отговор

    До коментар #19 от "Колко":

    Те точно тия , които се потят по полето , не са на протеста . На протеста са алчните им шефове , които си стоят под климатика и сочат с пръст , а плащат на тия припотените мизерни надници . Плащат евтина нафта , вземат субсидии и за празни полета . Получават субсидии и чакат далавера . Веднъж не им се получи и ревнаха .
  • 62 Мрън

    24 0 Отговор

    До коментар #19 от "Колко":

    Питай ги защо не го продадоха миналата година , а скриха по складовете
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Джоко

    12 6 Отговор
    И аз ще протестирам! Срещу гмо- Монсанто пшеницата и срещу химизираните агро култури. Под формата на някаква "солидарност" доубиват българското земеделие. А зърно добива като умре на негово място ще се настани добива на шистов газ. Продават ни украинско зърно под себестойност защото им е по- лесно, плащаме и кервана си върви. Защо не транспортират до Африка? Далече е и там няма кой да плати сметката, не подкрепят Кокаински и кликата зад нето, а кликата иска да си върне парите за пушките и фишеците до цент. Хаймерсите, джавелините и Аврамчовците струват пари на американския данъкоплатец.
  • 67 ГЛАВАНАК

    23 2 Отговор
    Всичко е изкривено в България. Като се започне от здравеопазването, образованието, охраната, храните.... Не се търпи вече. Тези простите зърнари и те искат, и те не се награбиха толкова много години. Всички са бедни и не им стига, все им е малко. Само на народа му стига и му е добре. Прогнила държава, отвсякъде.
  • 68 Ирония на съдбата

    6 0 Отговор
    В складовете е пълно с пшеница. Инфлационната криза расте и когато всичко друго е на безумни цени, то в България житото ще е евтино и народът няма да умре от глад.

    Коментиран от #87

  • 69 Тази Емилия на човек не прилича,

    6 8 Отговор
    ама и тя се слага за краварска подлога. Барабар Пенко с мъжете. Ейй, за пари какво ли не правят, е душите си ще продадат. Тази е най смотаната в Тв1, в предаването Въпросите!
  • 70 Зърнар

    12 2 Отговор
    Аре местете оттук. И по бързо оправяйте цените, че ми дойде новия модел и неам нерви да се занимавам с вас.
  • 71 Азиим

    7 6 Отговор
    Когато хората не протестират е проблем, когато протестират се оказва още по-голям проблем. Авторката е всеизвестна върла украинофилка и й се плаща за подобни писания, настройващи хората едни срещу други. Всички явно са против зърнопроизводителите , вместо недоволството да е насочено към управляващите, които през годините съсипаха селското стопанство. А Украйна не е намерила никакви пътища за износ, просто Русия и Турция се споразумяха да улеснят износа на зърно, но за бедните държави.
  • 72 Ти си

    13 8 Отговор
    Ей , мира не ви дава Радев ! Търсите и най-малкото нещо да го заядете и да ни го направите черен пред очите.
    Избори идват и някак си трябва да се вдигнат акциите на ГЕРБ и Бойко а DW по стар обичай им помага с атаки срещу най- адекватният ни президент до сега ....
  • 73 Българин

    18 6 Отговор
    Комунистите, а зърнарите до един произхождат от комунистическата и ДС номенклатура не могат да се развиват в конкурентна среда. Затова с всички средства се стараят да унищожат конкуренцията/преди политическата а днес икономическата/. А Радев, който дължи много на тях активно им помага

    Коментиран от #83

  • 74 пфууууу

    6 15 Отговор
    Щом е Дойче зеле, значи нещо смъърди на гнило.
    Важното е, че ме не искаме отровна украинска пшеница, не го ли разбрахте! Това е важното, не ми говорете за бентлита ментлита. Кой ви знае вие колко майбаха имате, лицемери и лъжци шорошки.
  • 75 Г-ца каприз

    19 2 Отговор
    Всичко това е просто бизнес.....намираш си начин за пласиране на стоката -продаваш.....
    Нямаш продажби-фалираш.....
    Защо е тази драма.....
    Против вноса от украйна съм... Но и против алчността на нашите зърнопройзводители, преработватели и търговци......
  • 76 Истината

    16 11 Отговор
    Недоразумението от Дондуков 2 е дребнав, отмъстителен човечец, с нисък интелект, огромен морален дефицит и силни руски зависимости! Вреден и опасен за България и българите. Позор за страната!

    Коментиран от #98

  • 77 Наблюдател

    19 2 Отговор
    Когато взимат субсидии от ЕС не реват, когато трябва да спазват директивите на същият този ЕС реват! Жалка работа.
  • 78 Перо

    23 2 Отговор
    След като има картел при зърнопроизводителите и спекулативно задържане на продажбите от миналата година, спекулативни, увеличаващи се цени, вноса е оправдан! До разбиването на картела, трябва да се спрат всички компенсации на държавните милионери! Как в Украйна имат много по-ниска себестойност, без никаква помощ, субсидиране и компенсации, липса на горива, военна обстановка и т.н., а нашите тарикати със селско стопанска техника за милиони, мерцедеси и вили в околностите на София искат да са милионери за сметка на народа! Получават и компенсации за горива и ток, а цените им скочиха с 40%! Заслужават фалит!

    Коментиран от #91

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Хаха

    6 4 Отговор
    Като видя Дойче зеле и ми ясно какво ще пише в статията. Със сигурност няма да е положително за народа
  • 81 Бенчо

    9 0 Отговор
    Кат запаля ролс ройса и за две минути съм в Цариград..... Зърното е в хамбаря
  • 82 резервист

    7 1 Отговор
    По принцип си права но дефакто не си. Нали знаеш разликата? С производство на зърно в България се занимават не само 10 човека. Големите загуби са опасни за малките производители, защото те не могат да чакат. Солидарност с Украйна означава ли тотален отказ от собствените интереси? Фитосанитарният контрол задължителен ли е или на винаги? С Украйна сме конкуренти в зърнопроизводството, макар че мащабите са други разбира се. Тогава защо се чудиш, че мнението на консуматорите в ЕС се разминава с това на производителите?
  • 83 Прабългарин

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "Българин":

    От половин век на зад от фашисти и царисти ли да произхождат? Произхождат от земеделци- аграрноселска държава с остатъчна преходно- социалистическа икономика.
  • 84 Унуфри

    18 2 Отговор
    Ревът нашите тарикати защото не могат да надуват цените заради украинското зърно. Секнаха им далаверата
  • 85 Марков

    16 0 Отговор
    Не ми пишете "НАРОДА" в кавички, защото той е на лице. И производителите на зърно не са Народа. Държавата дава субсидия за производство на зърно. Това означава, че трябва да се разпредели между всички участници в това производство. И това не са само ЗЪРНАРИТЕ. Това са и собствениците на земята, която ражда това зърно. Последните са абсолютно игнорирани, все едно че не са участници. Затова има Бентлито и се чудят какво да правят с парите и от субсидиите. Публична тайна е, че договорите за наем на земята се предлагат от ползвателите, накрая отчетите са формални и разпределението на рентите е традиционно символично в много от случаите. И е непроверяемо и непроверимо. Статията е много сериозна и би трябвало Омбудсманът да се самосезира. Аз не зная, но трябва да има организация на даващите под аренда земя, която да се занимава с тези въпроси. Защото ние всички ядем хляб и не може една група самозабравили се върнали и техните покровители от държавните структури да диктуват живота ни, нали?
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 М3 голд

    7 3 Отговор

    До коментар #68 от "Ирония на съдбата":

    Житото ще е евтино, ако държавата му сложи таванни цени и, ако не се продава, да сложи ръка на складовете на тези цени. Който направи това, ще управлява дълго.
  • 88 Фактопроверител

    19 1 Отговор

    До коментар #10 от "А бе":

    Какъв е тоя хляб от 1,80 лв? Аз купувам от 2,20 лв.
    Сред зърнарите има много мошеници и мутри. И като гледам какви лъскави трактори изкараха - хич не са за жалене.
  • 89 Т рекс

    11 0 Отговор
    Що не продаваха есента като пшеницата беше 600лв.тон,а сега реват? И как като вземат субсидии украинското зърно е по-евтино.
  • 90 Ани

    5 8 Отговор
    Радев е вреден за България и трябва да бъде освободен дисциплинарно от заеманата длъжност.
    Няма проблем в България последните пет години който да не произтича от присъствието на Радев в българската политика. В същото време той не е в състояние да отчете поне един разрешен проблем вследствие на своята намеса.

    Коментиран от #93

  • 91 Ти си

    3 2 Отговор

    До коментар #78 от "Перо":

    Нещо май завижда на тия които работят и имат ...
  • 92 Ка Морган

    11 2 Отговор
    На някой направи ли му впечатление, че нито един от тракторите няма регистрационен номер ??? Това е откакто поставиха ТОЛ камери по пътищата. Земеделците си свалиха предните номера за да не ги снимат без винетки. Законът за движение по пътищата е категоричен: всяко МПС движещо се по пътищата трябва да има рег. табели, винетка, технически преглед и гражданска отговорност! Ако нямаш винетка глобата е ясна, но ако нямаш номера също има глоба плюс отнемане на свидетелството за управление! КАТ вече 5-6г. си затварят очите и не спират тракторите, комбайните и всякакви земеделски машини без номера, защото явно им е разпоредено "от горе".

    Коментиран от #104

  • 93 000013

    7 1 Отговор

    До коментар #90 от "Ани":

    Тага говорят всички бойковисти за да отвлекат вниманието от себе си и мизериите които надробиха за 12 години на власт
  • 94 3333

    13 2 Отговор
    Като не им изнася да почват да се занимават с нещо друго.Украйна е във война от една година,а продава по-евтино от нашите зърнари
  • 95 Да кажа

    9 0 Отговор
    Жан-Клод Гакосо, ръководител на Министерството на външните работи на Демократична република Конго, заяви, че изпращането на зърно от Украйна до европейските сили, а не до Африка, е лицемерие.

    Държавникът обърна внимание на факта, че повечето от корабите, превозващи украинско зърно, се изпращат в пристанищата на европейските страни, а не в пристанищата на силите, в които, "както казаха, ще се случи катастрофа". Ръководителят на външното министерство на Конго подчерта, че в света има "много лицемерие".

    Гакосо отбеляза, че думите за жизнената необходимост от украинската пшеница за хората в Африка са пропаганда. Дипломатът призова да не се драматизират трудностите в региона.
  • 96 отдалече

    11 1 Отговор
    Това зърнарите станаха големи гамени.Надменни и безкруполни.Бойко Борисов ги отгледа, но за това ще получи ,,Х" в най долното квадратче.Вярно съсипаха селското стопанство, зеленчуко-овощарство,пчеларство но зърнарите, държава в държавата.
  • 97 Мухаа,хаа!

    10 0 Отговор
    Хайде разровете се,и ще видите ,че зърното( пшеница, царевица,слънчоглед) е с произход украйна.Но само като територия.Две мега компании са сабственици на 11 милиона хектара( не декари,а хектара) земеделски площи.Техни са произведените количества.На площ равна колкото площта на две държави като Белгия.Кой ще ги спре- акушерката-която е денонощно в стойка Иес сър! Иначе нашите" барони" да не циврят.Защо им преливат зърнените хранилища? Защо не наситиха вътрешния пазар,веднага след жътва? Никой мелничар,маслар, нямаше да купува сега,ако има платени наличности .Пазарна икономика,господа Барони.Купувам което е по изгодно.Същото ще сполети и яйчари,птичари,крадтавичари и всякакви Ари.Олиото достигаше 6 лв- вие мълчите и потривате ръце.Ще продавам тройно по скъпо.Забравихте поговорката.Лаком г,,,з глава затрива!
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Истината

    9 0 Отговор
    Нашите зърнари изкупиха украинската продукция на ниски цени ,като очакваха да създадът дефицит на пазара ,Но дойде и българската реколта и се получу свръх предлагане а и нямат толкова хранилища за зърно и малките без зърнобази искат да продават ,ама няма на кой на тази цена която сънуваха да вземат,и сега ревът кат заклани
  • 100 Ама кой

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Да бе":

    Я внесе тази пшеница ,нали същите зърнари ,аз и ти ако внесем къде ще я държим като нямаме зърно бази Мъкка зърнарска мъка ,няма да има смяна на моделите на автомобилите
  • 101 Зрънчо

    6 0 Отговор
    Бентли и Майбаси на всеки километър в равна добруджа, а фолкаджийките им са редовна компания всяка вечер, щот държавата и ЕС плаща
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 бойкоепедал

    5 1 Отговор

    До коментар #92 от "Ка Морган":

    държавата на бойко мутрата е това все пак.
  • 105 Мръсни соросоиди

    5 2 Отговор
    Няма да ви ядем украинските боклуци, заради перверзните ви антибългарски ценности!

    Но вие скоро вкупом ще ядете трици и хурки... на олинклузив курорт на остров Белене, долни продажни американски лакеи!

    Коментиран от #107

  • 106 Бай Яни

    2 0 Отговор
    Всичко е полетичеки маниполации. Първо бяха зеленчукопроизводителите,последва на зърнопроизводителите а вчера бе на лозарите. А че се внася зърно от Турция и Гърция никои нищо не споменава. Очаквам от утре да ревнат и шоколадите внос да бъдат забранени.Тогава да се забрани всякакъв вид фнос,от техника до алкохол та се стигне и до туристи.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.