Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Април, 2023 21:00 3 454 84

Александър, който бяга в България: "Не искам да убивам хора"

  • война-
  • александър стоцки-
  • русия-
  • украйна-
  • депортация-
  • военна служба-
  • владимир путин-
  • българия-
  • ес-
  • нато-
  • дело-
  • даб-
  • убежище

"Ако се върна в Русия, ще ме пратят в затвора или да воювам в Украйна", казва Александър, който търси убежище в България

Александър, който бяга в България: "Не искам да убивам хора" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Александър Стоцки е на 27 години. Бяга от Русия в България веднага след нахлуването на руската армия в Украйна. "На 23 срещу 24 февруари 2022 цяла нощ не спах, разбирах, че струпването на войски около украинските граници не е случайно. Когато на сутринта започнаха да бомбардират украински градове, тръгнах към България и знаех, че няма да се върна повече в Русия. Цяло щастие беше, че имах туристическа виза."

Процесите: дело 7376 от 2022 година

Още новини от Украйна

След като изтича визата му, Александър иска убежище в България. Аргументите му са, че е участвал в много митинги срещу режима на Владимир Путин - както в Русия, така и у нас. Бил е наблюдател на изборите за руската Дума, към щаба на московските опозиционни политици и поддръжник на платформата „Умно гласуване“ на Навални. Открито говори срещу войната и вероятно е обявен за дезертьор от руските власти. През 2015-2016 Александър е отслужил задължителна военна служба в сапьорни войски с чин ефрейтор. Според показанията му при първото дело в Софийския Административен съд (2022г.) в края на 2021 и началото на 2022, когато започва струпването на руски войски по границата с Украйна, получава три призовки от армията да се яви в запас. Майка му пази една от тях.

С началото на войната и бомбардировките над Украйна Александър е убеден, че ако бъде призован в запас "военните ще използват метод да го накарат против волята му да подпише договор, че е съгласен да се сражава в Украйна".

ДАБ твърди, че молбата за закрила е неоснователна

Софийският Административен съд отказва да приеме копието на призовката за мобилизация и иска оригинала. Родителите на Александър не успяват да го изпратят в рамките на делото и това доказателство не е признато от съда: „Дискредитирана е доказателствената стойност на фотокопието от призовката за военна служба поради липсата на оригинал“.

Според Държавната Агенция за бежанците: „От описаните по-горе твърдения на чужденеца, се приема, че молбата за закрила е неоснователна, тъй като молителят не обосновава необходимостта от предоставяне на такава и не посочва причини за основателни опасения от преследване в държавата си на произход. Вероятността да е бил призован за мобилизация за предстоящата "военна операция" в Украйна е несъществена. Няма твърдения, от които да се направи обоснован извод, че чуждият гражданин може да бъде изложен на реална опасност от тежки посегателства като смъртно наказание, изтезание, нечовешко или унизително отнасяне или наказание от официалните власти или някоя конкретна групировка, която държавата не е в състояние да контролира.“

"Подобни изводи са вредни за България и Европа"

Административният съд София-град отхвърля жалбата на Александър: "На чужденеца е отказано предоставяне на международна закрила – статут на бежанец и хуманитарен статут."

Александър е твърдо решен да продължи да търси справедливост от съдебните власти в България: „Убеден съм, че подобни изводи за демокрация и законност в една държава, в която хора се убиват с чукове пред камера, без да има никакви последствия, или се измъчват политически затворници и отказали се да участват във войната, са изключително вредни както за България, така и за Европа и за целия свят“.

Дело 1356 от 2023 година

Александър и адвокатът му обжалват пред Върховния Административен съд. Делото е било назначено за 11 април 2023 година. Влизаме в съдебната зала. Адвокатът представя доказателствата пред съда. Александър казва: „За съжаление, аз не видях в решението на предишния съд разбиране за това, което се случва в Русия. Не мога да се съглася с това, че в Русия има демокрация и че там има честни и независими съдии“.

Смайваща за всички в залата е речта на представителя на Агенцията за бежанците, в която се настоява Върховният съд да отхвърли жалбата на Александър като неоснователна, защото „моралните съображения на чужденеца срещу войната и насилието са опровергани от това, че той е отслужил редовната си военна служба през 2015“.

"Нима в Русия някой може да откаже военна служба"

След делото говорим с Александър и той не разбира: „Как тази жена си представя, че в Русия някой може да откаже да отслужи редовната си военна служба. Това е невъзможно, освен ако не представиш религиозни съображения, но такива случаи са много редки. Е, става и с торба пари, но аз ги нямам. А и не може да се сравнява редовна служба в мирно време с това да убиваш хора на фронта. Нещо, което никога няма да направя, каквото и да ми струва. Тя представя ли си какво е да стреляш срещу човек?“.

По време на делото представителката на ДАБ продължи да настоява, че Александър трябва да бъде върнат в Русия, защото според нея участието му в политически митинги не е основание да бъде: „задържан, измъчван или осъден поради политическите му дейности и пристрастия. Данните за участие в демонстрации, както и активното медийно отразяване на изявите на руския гражданин са с цел да се легитимира бежанската история, но не способстват за установяване на нейната достоверност. Не се откриват аргументи, които да доказват, че животът на чужденеца е в риск и че той е изложен на преследване в държавата си по произход“.

"Ужасен съм от перспективата да ме депортират в Русия"

После Александър ми каза: „В Москва на всеки ъгъл има камери с лицево разпознаване и всеки, който е говорил против войната или Путин, може много лесно да бъде заловен и вкаран в затвора. Аз съм сътрудничил на организации на Навални. Приложили сме дела като пример - как заради такива прояви руснаци сега са или в неизвестност, или в затвора, но ДАБ счита това за несъществени доказателства. В ПАСЕ признаха режима в Русия за недемократичен. За голямо съжаление това е свързано с моя живот. Откакто съм в България, съм протестирал пред Руското посолство и Руския културен център срещу войната и в подкрепа на Навални. Такива руснаци в моята родина са обявени за врагове и ги пращат директно в затвора, но тази жена (от ДАБ – б.ред.) не вярва, че това е възможно или не иска да повярва. Да не говорим, че имам официална призовка да се явя в армията, сега вероятно вече и електронна. Аз съм ужасен от перспективата да ме депортират в Русия. Това означава затвор или да ме пратят на фронта, където също ще умра, защото не мога и не искам да убивам. Вярвам, че България е наистина европейска държава с истински независим съд“.

ВАС ще се произнесе по делото на Александър след месец.

Автор: Николета Атанасова


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кристиан Костов

    79 38 Отговор
    Русия се отърва от всички джендъри.Блазе им.

    Коментиран от #10, #61, #73, #82

  • 2 йхнкхйких

    59 22 Отговор
    И Найчо там се е щракнал и той е отявлен платен козяшки слуга !
  • 3 Това са руски шпиони

    23 31 Отговор
    Правят се на опозиция!

    Коментиран от #11

  • 4 12345

    51 21 Отговор
    Може да не им го връщате, все пак е човек, а на Русия предатели не и трябват, ние тука си имаме доста такива, един в повече не е проблем.

    Коментиран от #39, #67

  • 5 Още един

    46 19 Отговор
    с мерак покрай политически лозунги да си осигури рахат живот.
  • 6 Москаль

    33 49 Отговор
    Московията се връща там, където беше и където трябва да бъде - в СССР!
    Тя трябва да бъде оградена с бодлива тел от цивилизованният свят!

    Коментиран от #8, #35, #83

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лудия касапин

    42 37 Отговор
    И от кога отказа,да убиваш хора те прави джендър? Покажи какъв мъж си ти и се запиши доброволец в руската армия,да те видим,колко ще изкараш...ватенка скъсана.

    Коментиран от #37

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 честен ционист

    11 29 Отговор

    До коментар #3 от "Това са руски шпиони":

    Всеки руснак е потенциален шпионин без дори и да го подозира. Още в училище ги обработват подсъзнателно. Нас в школото ни натискаше най много рускинята госпожина Женя от първо до четвърто отделение да учим. Българката си беше гола вода.
  • 12 Пророкът от Провадия

    19 31 Отговор
    Такива,които са емигрирали в самото начало на войната и имат антипутински актив,след съответните проверки трябва да получат убежище в България.Другите,които се разбягаха като плъхове,след като "бащицата" обяви тоталната "частична могилизация",да ги връщат незабавно.Те са потенциално опасни за сигурноста на страната и лесно биха се превърнали в кремълски шпиони.Тези хора нямаха нищо против тази престъпна войнано си мислеха,че тях няма да ги засегне.
  • 13 Гоши

    41 10 Отговор
    Нали Украйна прави същото бре журналя :))) Подценявате и обиждате читателите, ако са останали такива :))

    Коментиран от #15

  • 14 Изпързалян

    44 10 Отговор
    Хубава пропаганда направо се просълзих бих изпратил и смс да спечелят някой друг цент тия ДВ.Само дето нещата не са точно така както те ги представят опитват се да ни манипулират пускайки ни по емоционална пързалка

    Коментиран от #84

  • 15 Един

    16 39 Отговор

    До коментар #13 от "Гоши":

    Украйна се защитава от руската агресия, има голяма разлика.

    Коментиран от #28

  • 16 честен ционист

    10 26 Отговор
    Орките трябва да са в чувализират до крак!
  • 17 оФчара

    28 13 Отговор
    Сашко нема а се пуашиш,ся като ни вкарат във войната онея меките китки,ти ше си на първа линия.Или пак ше бегаш некъде.
  • 18 звучи същото като

    23 8 Отговор
    "Ако се върна в укр, ще ме пратят да воювам в Украйна", казва Александър, който търси убежище в България
  • 19 Браво Волгин

    21 7 Отговор
    Невероятни тъпотии.
  • 20 да беше по мургав

    22 2 Отговор
    нямаше да размотават тук а да ти дадат убежище като другите префръкнали будистката оградка
  • 21 Павел

    31 11 Отговор
    Не ни стигат укрофашистите на наша територия които храним ами и руските джендъри трябва сега да издържаме. Блазе им на руснаците, изчистиха държавата си от всички боклуци и отрепки, сега ние да му мислим.

    Коментиран от #56

  • 22 Българин

    21 7 Отговор
    Споко бе, Саше! Те укрите не са хора!
  • 23 Милчо

    3 11 Отговор
    Да се декапитира този известен главорез от Руслямска държава!!!
  • 24 БгТопИдиот🇧🇬

    21 7 Отговор
    На кадрото стигнах до найчо тициан и афтора немскоТо зеле и не го четох.

    Грантаджии,сър !

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Потребител

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Един":

    Най-голяма е разликата когато някой клавиатурен гангстер дава мнение кой от кого се защитава в междуособния бой.

    Коментиран от #34

  • 29 Просто човек

    12 2 Отговор
    Служителката на ДАБ, на която и плащам заплатата, е без сърце...
  • 30 Бесарабски българин

    10 10 Отговор
    Не искам да убивам хора, каза убиецът, но не каза защо избяга в България, а причината е, че животът на такива като него на фронта продължава 5 часа, затова и убиецът е избягал, за да остане жив.. но не задълго, защото нацистите където и да са, ще бъдат умъртвени.
  • 31 Изтеглил е късата клечка

    19 3 Отговор
    Ако имаше украински паспорт като повечето руснаци избягали от Украйна у нас щеше да си джитка с джипа на вола
  • 32 Българин

    23 6 Отговор
    На снимката е застанал и сатаниста Горан Благоев, чиято цел в живата е да премахне Българската Православна Църква, като я подчини на сатанинската римокатолическа.
  • 33 Механик

    12 6 Отговор
    Ако се върнеш в Русия, ще те пратят при Навални. Не че друго, ами там на Навални са му дощли вповече едни едри грузинци с космати гърди. Все нещо ще му помогнеш, дето се вика.
    Ех, по сталиновско/бериево време, отдавна да си дал фира ( а то така и трябва).
  • 34 Един

    3 11 Отговор

    До коментар #28 от "Потребител":

    То е ясно кой от кого се защитава. Поне за средноинтелигентните е ясно. А по твоята логика и Хитлер е бил прав да нападне СССР, щото е казвал, че те са щели да го нападнат.

    Коментиран от #41

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 И ТУК УБИВАТ ЗА КАКВО ЛИ НЕ

    3 2 Отговор
    Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България с безпрецедентно решение за нарушаване на правото на живот.

    Правителството ще трябва да плати 50 хил. евро на вдовицата на Тодор Тодоров-Чакъра за това, че е допусната смъртта му при ръководена от тогавашния секретар на МВР Бойко Борисов полицейска операция. При двудневната акция през декември 2003 г., по заповед на главния секретар, с гранатомет е обстрелвана къщата на Чакъра в Харманли. Тогава разследващите приеха версията, че той се е взривил сам с ръчна граната.

    По-късно полицаи откриха овъгленото тяло на мъжа, след като покривът на къщата изгоря при обстрелите на полицията.

    В обезвреждането на Чакъра, който трябвало да бъде арестуван за излежаването на 2-годишна присъда за сводничество и кражба на добитък, бяха използвани безпрецедентни по обем сили - няколко полицейски групи, екип на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), снайперисти и гранични полицаи. По показанията на очевидци около къщата в един момент е имало близо 200 души. По къщата е стреляно няколко пъти с гранатомет, като са използвани и ръчни и димни гранати, автомати "Калашников" и по-леки оръжия, за да се пробие крепостта на Чакъра.
  • 37 Хахахаха

    11 8 Отговор

    До коментар #9 от "Лудия касапин":

    Русофила винаги търси опорка! Щом е избягал, значи бил джендър! Обаче русофила сам си стои на дивана пред клавиатурата в държава от ЕС и НАТО! Щот е МЪЖ ръйш ли! Хахахаха.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ГОРАН БЛАГОЕВ Е ПЪРВИ В СПИСЪКА ЗА КЛОНИ

    6 1 Отговор
    РАНЕ СЪС СИДЖИМКА ОТ БАС СТРУНА ОТ РОЯЛ !!
  • 41 Хахахаха

    7 10 Отговор

    До коментар #34 от "Един":

    Много пъти съм писал, че Путин е разучил биографията на Хитлер и до последната точка. Всичко във войната от причините до воденето на войната е едно към едно от Хитлер. Между другото и руските танкове са от ВСВ.

    Коментиран от #65

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хахахаха

    5 10 Отговор

    До коментар #42 от "12345":

    И какви са интересите на Русия? Путин да раздава ресурсите на Русия, без пари на Китай ли? Кой ви издава тъпите идеи за интересите на Русия? Защо държавата с най - много ресурси в света е с по-нисък стандарт на живот от най-бедната страна в ЕС? Защото си имат интереси ли?

    Коментиран от #48

  • 45 12345

    14 3 Отговор

    До коментар #43 от "Хахахаха":

    За ЕС и НАТО е нямало референдуми, набутани сме там от правителства избрани с 20% от гласовете на Българите.

    Не ми се хвалете с тези успехи, защото най-големият инвеститор в България са Българите проституиращи и миещи чинии на Запад, това не е похвално.

    Няма да коментирам разрухата по всички други направления в България, че е трагично.

    И не, не са ни виновни Руснаците.

    Е такива като вас са виновни дето чакате само на кой да се продадете и да ви оправи.

    Айде обиждайте сега, защото само това можете.

    Ней лесно да избягаш от страната, да мислиш, че това ще ти реши проблемите, обаче тогава идат други проблеми!!

    Коментиран от #47, #59

  • 46 Зевзек

    6 2 Отговор
    Да отива доброволец в ВСУ
  • 47 Хахахаха

    8 14 Отговор

    До коментар #45 от "12345":

    А за разрухата в Русия, пак ли Байдън е виновен? И за техните проститутки и миячи на чинии из Европа? Пак да напиша - Страната с най-големите ресурси в света е с по-нисък стандарт на живот от най бедната държава в ЕС! ЕС и НАТО бяха в програмите на партиите които бяха избрани на избори. Като гласуваш, чети програмите за какво се борят!

    Коментиран от #49, #52

  • 48 Африканец

    8 6 Отговор

    До коментар #44 от "Хахахаха":

    Как пък го измисли че руснаците са по зле от българите?Погледни брутен вътрешен продукт на глава от населението по паритет на покупателната способност.България 25 Хил.,а РФ около 30 Хил.

    Коментиран от #51

  • 49 Васко да Гама

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Хахахаха":

    Много лъжеш
  • 50 М.м.м

    8 6 Отговор
    Преди години всеки от съседна държава ,който е кандидатствал и платил на някого за българско гражданство го е получил.Този човек живял в България по честен път желае да получи българско гражданство и наще институции отказват.С каква жестокост ще изпратят този млад човек на явна смърт в Русия .
  • 51 Хахахаха

    5 3 Отговор

    До коментар #48 от "Африканец":

    Аз не казвам, че Русия няма или не може да има пари! Казвам, че парите не са равно разделени, ако разбираш де! Друго няма какво да ти напиша.

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Африканец

    6 0 Отговор

    До коментар #51 от "Хахахаха":

    В България по равно ли са запределени?

    Коментиран от #55

  • 54 Хахахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #52 от "12345":

    Аз също съм обикалял и мога да кажа, че както София не е България, така и Москва не е Русия.
  • 55 Хахахаха

    3 9 Отговор

    До коментар #53 от "Африканец":

    Ние все пак сме руска колония в ЕС. Не са равно разпределени. За това и сме най-бедните в ЕС. Но за това не е виновен ЕС, а България.

    Коментиран от #57, #60

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 М.м.м

    7 1 Отговор
    Каква е тая агенция кояго дава убежище на циганиге от Афганистан,Сирия Африка, а на този човек с наша славянска кръв се отказва.В Украйна не умират само украинци ,умират и руснаци.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Африканец

    4 3 Отговор

    До коментар #55 от "Хахахаха":

    Не съм фен на РФ,ама ставате смешни с вашите крайни мнения.Направо досадни.Мен не ми дреме как живеят в РФ.
  • 61 Вор в Кремле

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Кристиан Костов":

    И ти ли си един от тях???
    Цялата върхушка в Русия са голубчици....
  • 62 айде ся

    5 1 Отговор
    тоя ще да е много човеколюбив бе, що не каже "шубе ме е, че ще ме утрепят, та взех че избягах.", ама не...
    само как звучи "не искам да убивам хора". Бре, бре, бре! Стига сте ни будалкали бе!
  • 63 Американско говедо

    6 2 Отговор

    До коментар #59 от "Лондон":

    А украинците изведнъж се превърнаха в най цивилизованата нация.
  • 64 Ахмак

    9 5 Отговор

    До коментар #59 от "Лондон":

    За 45 г. руска окупация-6 ядрени блока,след 30 г. американска нито един,а 4 затворени.
  • 65 100

    6 6 Отговор

    До коментар #41 от "Хахахаха":

    Така е, колега :) Най-големият последовател на немската военна мисъл след Втората световна война, е СССР. Разбира се не изцяло. А той Путята работи доста години в ГДР и се възхищава за някои неща на немците. Та като нищо може и от Хитлер да взима пример.

    Коментиран от #70

  • 66 Вирус

    4 4 Отговор
    Хахаха дойчото пак измисля
  • 67 Велко Верин

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "12345":

    Какво е предател, и кой определя кой какъв е?!? Предател ли е онзи който има различно политическо виждане от Путин, или от който и да е? Предатели няма, има диктатори!!! Хората са различни и имат различни политически виждания, и не само! Така че предатели няма, а има хора които са с различни политически въжделения и разбирания. Нищо грешно, нито подсъдимо, нито наказуемо! Но това е за цивилизования свят! За путинска Русия явно ако не мислиш като фюрера, си предател! Онова от което Германия се отърси след 1945г. , в Русия все още е актуално, или може би сега започва?!? Ние сме 100 години след маймуните, а съвременна Русия е 100 години след нас!!! Германците преодоляха хитлеровия Райх, а в Русия все още не са разбрали, че в света съществува толерантност и демокрация…
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ами

    2 7 Отговор

    До коментар #65 от "100":

    Путлер даже и името на Хитлер ползва .

    ВЛАДОЛФ ПУТЛЕР.
  • 71 Отрепките бягат

    7 3 Отговор
    Голям страх тресе лекето. Лошото е, че е на нашата глава.
  • 72 един

    2 3 Отговор
    Това е жестокост и безчовечие!Пращат на сила човек на фронта само защото на някой му скимнало,че трябва да завладее Украйна!Дано съдиите натоварени с това дело във ВАС,да вземат мъдро и справедливо решение и проявят милост към Александър,избавяйки го от почти сигурна смърт или доживотна инвалидност!

    Коментиран от #76

  • 73 Аспарух

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кристиан Костов":

    И ние трябва да се отървем от петиколонници, разни копейки, машинки, русороби .Гледам стоят си тука на топличко и от дивана плюят вместо чомодан, вокал Сибир.Не искат в руският мир
  • 74 балабанката

    0 0 Отговор
    Тия не са българи найо цицин и горан де го изгониа от бнт евроси крадливи
  • 75 соломон напасания

    3 0 Отговор
    А Александър знае ли какво се случва на 2 май 2014г в Одеса и интересно къде е бил тогава ?! Знае ли че , изгарянето на жив човек е много по мъчително от убийството с куршум ....... Александър правилно е против режима на Путин но не от правилната страна а лоибералите не се различават особено от него , тия които са с Навални са същите предатели като Елцин и Горбачов (излишно е да споменавам думите " Боже пази Америка " ) . Това са същите подлоги като нашите соросоиди които не се спират пред нищо само и само да угодят на ГОСПОДАРЯ САЩ . Да преди да дойде Путин на власт американци нямаше само на бутоните с пусковите ядрени установки , т.е бяха допуснати в всички сфери на политическия и икономическия живот в Русия . "Александровци" има в всяка държава имаме си ги и ние за съжаление .......
  • 76 геобразен соросоид

    3 1 Отговор

    До коментар #72 от "един":

    За мен жестокост и безчовечие е повече твоя случай . Какво означава ? Обяснявам по най простия начин - явно съдбата те е наказала да бъдеш като кон с капаци и да виждаш всичко само от един ъгъл но в действителност нещата не са така . Историята на Украйна не започва с 24.02.2022г а доста по рано и много хора които сега умуват по форуми и телевизии преди тази дата май даже не знаеха къде на картата се намира тази държава . Путин е виновен за войната в Украйна но дотолкова че не я започна веднага през 2014г когато бяха избити и изгорени рускоговорящи граждани на Украйна и това беше свързано главно с газовите интереси на РФ . За съжаление при капитализма е така - парите са по важни от човека .
  • 77 Нема нема

    3 0 Отговор
    Пиши се украинец.Паркирай черният си мерцедес пред избран хотел на Слънчака.За теб и каката 80 лева дневни.Залепи се до некое НПО И ОТ ТАМ ЩЕ ТИ ПЛАЩАТ ЗА БЕНЗИН И КОМАНДИРОВКИ.МОЖЕ ДА ПОСЕТИШ ВСЯКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ДА ГОВОРИШ КАКВОТО ТИ НАПИШАТ НА ЛИСТЧЕ.
  • 78 друг Александър

    2 3 Отговор
    И Мохамед Али отказа да се бие във Виетнам,но е доказано най-великия боксьор.Второ-това не е война,а масово унищожение,геноцид и престъпно избиване на стотици хиляди.Така ,че ,ако ме питате мене и аз щях да избягам.Александър е прав,какво да прави там,да отвлича деца,или да изнасилва жени.Адаш,имаш пълна подкрепа от мене,правилно си постъпил.Единственото за което си заслужава да се воюва е мирът.

    Коментиран от #80

  • 79 така ли

    3 1 Отговор
    Някакъв пикльо ?!Айдеее....Трети пол да си чака реда при Гацо-бичкията ....
  • 80 Момчил

    2 1 Отговор

    До коментар #78 от "друг Александър":

    Бъркаш , атакуват се военни от украинска страна и стратегически обекти. Никой не цели избиване на мирното население и фронтовата линия е винаги поне на 3-4 км от началото на населеното място. Украинското въздушно пространство стреля напосоки по ракетите на руснаците и доста по-често от тях уцелва собствените си жители отколкото руснаците го правят. А че има понякога жертви,има ,така е,но един въпрос - САЩ би ли оставил някакъв военен съюз да ги заобикали,а те да гледат мирно и тихо ? Биха ги нападнали повсеместно по въздух, суша и вода и то много по -брутално отколкото руснаците правят това. Виж Ирак, Сирия, Афганистан,примерите са много. Руснаците искат НАТО да не заплашва сигурността им от съседна Украйна ,това е. Защото точно това се готвеше да прави. Преди войната щяха да имат военна база с американски войници и сериозни оръжия заплашващи Русия на границата с нея. Прочети за военната база в Украйна ,от която американските се отказаха и ще ти стане ясно.
  • 81 Флипп

    0 1 Отговор
    Наистина не разбирам какъв е смисълът от подобни смехотворни пропагандни статийки. Никой не им вярва, ДВ отдавана е дискредитирана и в момента се чете като сатирична рубрика. За пусто Сорос налива едни луди милиони.
  • 82 Не мисля

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кристиан Костов":

    Има ги в изобилие . Не съмнявай изобщо ! За какво пък да им блазостваш ? Какво ще ти направи някой хомосеулист , ако ти не го искаш ? Има ги навсякъде по света , както и в любимата ти Русия . Някъде прекаляват с показността си , другаде се крият и не си признават от страх , но все пак ги има . Има ги не от днес . Имало ги е при Ал.Мкедонски и в по-древни времена . Имало ги е в Римската империя . Имало е времена , когато са избивани системно и въпреки това не са свършили и до ден днешен . Днес просто малко прекаляват с тая показност , но пък освен да ти досаждат , какво лошо си видял от тях ? Единствено служат за опорките на Путин , да ви пълнят главите с някви щуротии и да му се връзвате на пропагандата .
  • 83 Не мисля

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Москаль":

    Руснаците не са лош народ , че да ги изолират от всички . Просто трябва да се излекуват от дълго втълпяваното им имперско мислене и тогава ще си изберат ръководители , които могат да ги направят щастливи и по-богати . Имат ресурси в изобилие , не са глупави и могат да станат огромна икономическа сила , но с крадци и психично болни за върхушка няма да стане
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.